Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

urlop- pierwsza praca

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.06, 21:45
    Witam serdecznie... Zwracam się do wszystkich wizażanek znających się na
    prawie pracy, z prośbą o pomoc....
    Od styczna b.r jestem zatrudniona w pewnej firmie... jezeli chodzi o urlop
    pani kadrowa powedziała mi ze do czasu przepracowania 1 pełnego roku ...
    przysługuje mi 1/12 urlopu za kazdy miesiacprzepracowany...
    Na chwilę obcna mam 4 dni ...
    Tak wiec wynika z tego ze na dluzszy urlop nie mam co liczyc....???
    Nie rozumiem tez jak wowczas interpretowany jest paragraf mowiacy o tym ze w
    ciagu roku kzdemu pracownikowi przysługuje prawo do ciaglego odpoczynu przez
    14 kalendarzowych dni...
    Zastanawia mnie tez fakt ... że moj chłopak podjął pracę niemal w tym samym
    czasie co ja.... a dokladnie miesiac wczesniej (grudzien 2005) ... i jemu
    przysluguje 20 pelnych dni urlopowych (i jest to też jego pierwssza praca)...
    Bede wdzieczna za każde wyjasnienie ...
    Obserwuj wątek
      • svenja1 Re: urlop- pierwsza praca 30.07.06, 21:57
        Dziwnie... Zaczynasz pierwszą pracę (na cały etat), więc masz 20 dni urlopu w
        ciągu roku. A skoro pracujesz od stycznia (czyli 7 miesięcy) powinnaś mieć tego
        urlopu ok. 11-12 dni, ponieważ za jeden miesiąc wychodzi w przybliżeniu 1,6
        dnia. Więc nie bardzo rozumiem, dlaczego masz tylko 4 dni?
        Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale coś mi się wydaje, że pani kadrowa trochę
        Cię kantuje. Wniosek może być też taki, że firma nie chce dać Ci zezwolenia na
        urlop w "gorącym" okresie.
      • dioskorides Re: urlop- pierwsza praca 30.07.06, 21:59
        dobrze ci pani kadrowa powiedziała i ty w sumie dobrze tez kombinujesz przysługuje ci prawo do 14 dni ale urlop przydziela się proporcjonalnie do przepracowanych dni
        par 1.1 Przy ustalaniu urlopu wypoczynkowego w wymiarze proporcjonalnym, zwanego dalej "urlopem proporcjonalnym", kalendarzowy miesiąc pracy odpowiada 1/12 wymiaru urlopu przysługującego pracownikowi na podstawie art. 154 § 1 Kodeksu pracy.(na dole tytuł tego aktu)
        a po drugie to pracodawca ustala kiedy ty te 14 dni dostaniesz, powinien uwzględnic twoja opinie i wniosek kiedy chcesz dostać urlop ale nie musi, tobie przysługuje 4 dni urlopu na żądanie który mozesz wziąć kiedy chcesz, i wziąć go na przyklad na telefon informujac przełozonego nie póżniej niz przed koncem dnia pracy tzn do godziny o której konczyłabys prace jakbys w niej była.
        Urlopy i czas pracy to niestety jedna z bardziej pogmatwanych dzialek prawa pracy, szczegóły zawrte sa w rozporzadzeniu ministra pracy i polityki socjalnej z dnia 8 stycznia 1997 r.

w sprawie szczegółowych zasad udzielania urlopu wypoczynkowego, ustalania i wypłacania wynagrodzenia za czas urlopu oraz ekwiwalentu pieniężnego za urlop.
        • profes79 Re: urlop- pierwsza praca 30.07.06, 22:03
          Do konca roku kalendarzowego w ktorym rozpoczelo sie prace przysluguje urlop
          proporcjonalny (wspomniana wyzej 1/12 za kazdy przepracowany miesiac). Od
          nowego roku urlop leci juz normalnie (20 dni w skali roku) Stad wynika fakt, ze
          chlopak zaczynajac prace w grudniu ma teraz 20 dni - po prostu zaczal kolejny
          rok kalendarzowy pracy. Glupie to jak but z lewej nogi, ale chyba i tak lepsze
          niz stare przepisy o koniecznosci przepracowania pol roku. Niestety nie mam KP
          pod reka zeby zacytowac konkretny artykul, ale wierz mi - tak jest.
          • svenja1 Re: urlop- pierwsza praca 30.07.06, 22:04
            A co z moim przelicznikiem 1,6 dnia na miesiąc?
            U mnie się stosuje tą zasadę i pracodawca nawet sam nam o tym przypomina.
            • dioskorides Re: urlop- pierwsza praca 30.07.06, 22:09
              tzn?
              zaokragla sie w górę o to chodzi ?
              • svenja1 Re: urlop- pierwsza praca 30.07.06, 22:12
                tak, że po miesiącu są dwa dni urlopu... więc skoro pracuje od stycznia, to wg
                mojego pracodawcy miałaby prawo do jakichś 12 dni urlopu na ten moment

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka