Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Thomas test

11.10.06, 19:57
    Czy moge gdzies znalezc w necie informacje o THOMAS TEST, a najlepiej
    konkretne przyklady? Jak sie przygotowac do takiego testu?
    pozdr
    Kawainka
    Obserwuj wątek
      • sirtalent Re: Thomas test 11.10.06, 23:49
        kawainka napisała:

> Czy moge gdzies znalezc w necie informacje o THOMAS TEST, a najlepiej
        > konkretne przyklady? Jak sie przygotowac do takiego testu?
        > pozdr
        > Kawainka

to ja może zaproponuję skorzystać z dobrodziejstw Google. całkiem sporo można
        znaleźć nt. tego testu.
        • kawainka Re: Thomas test 16.10.06, 19:16
          ale nigdzie nie ma przykladowych testow. Gdzie (o ile wogole) mozna znalezc
          przykladowe pytania?

pozdr
          • sirtalent Re: Thomas test 17.10.06, 10:13
            kawainka napisała:

> ale nigdzie nie ma przykladowych testow. Gdzie (o ile wogole) mozna znalezc
            > przykladowe pytania?
            >
            > pozdr

Jeśli test jest ogólnie dostępny, to można go wyrzucić do kosza. Jego wartość
            diagnostyczna jest nikła. Im bardzie polularna staje się wiedza o danym
            narzędziu, tym szybciej wychodzi ono z użycia. Prawdę mówiąc nie znam dobrze
            tego testu, wiem jednak, że określa on profil osobowościowy, więc nie bardzo
            jest się do czego przygotowywać. Tu nie ma złych i dobrych odpowiedzi, mówiąc
            inaczej każda szczera, samodzielna odpowiedź będzie kolejnym elementem
            układanki określającej cechy Twojej osobowości. Moim zdaniem nie warto jest
            oszukiwać w takich testach, bo tak naprawdę oszukuje się samego siebie.
            Jeżeli udaję kogoś, kim naprawdę nie jestem to po pierwsze wynik testu może być
            rozbieżny z wynikami innych testów bądź wnioskami z obserwacji asesora. To
            oczywiście nie ujdzie uwadze rekruterów i nie będzie to na moją korzyść.
            Po drugie nawet jeśli w ten sposób zdobędę pracę a będzie ona niezgodna z moimi
            predyspozycjami, to mam dużo mniejsze szanse na osiągnięcie w tej pracy sukcesu.
            Albo za jaką cenę ? Za cenę stresu, niezadowolenia, czasem wręcz frustracji.
            Dlatego w przypadku testów osobowości, z przekonaniem powtarzam, że nie warto
            jest kombinować. Jak się przygotować ? Zadbać o dobrą formę, żeby być
            wypoczętym, wyspanym, jeśli rano to wypić kawę na pobudzenie, dotlenić szare
            komórki, zneutralizować stres, zadbać o dobry nastrój i pozytywne myślenie i
            głowa do góry ! Przecież skoro dotarłaś już do tego etapu, to znaczy że jesteś
            wysoko oceniana taka, jaka jesteś. Bez udawania.
            pozdrawiam,
            Paweł :)
      • sirtalent Re: Thomas test 17.10.06, 11:22
        Rzecz jasna zdania nie zmieniłem i uważam że w testach kombinować nie warto.
        Ale znalazłem trochę ogólnych wiadomości o teście, nikomu nie zaszkodzi
        poczytać: strategie.izinfo.pl/artykuly/artykul_4611.htm

Kingsajz dla każdego ! :D
        • kawainka Re: Thomas test 18.10.06, 15:04
          Bardzo dziekuje.
          Pomimo to pytam: gdzie mozna znalezc same testy? Bardzo ich potrzebuje. Moze
          byc po polsku, albo po angielsku.

jasne, ze jest dobrze zrobic sobie samemu w uczciwy sposob taki test. Ale co
          innego jak robisz to nie dla siebie, tylko dla pracodawcy......

z gory dziekuje
          KI
          • sirtalent Re: Thomas test 19.10.06, 00:01
            kawainka napisała:

> Bardzo dziekuje.
            > Pomimo to pytam: gdzie mozna znalezc same testy? Bardzo ich potrzebuje. Moze
            > byc po polsku, albo po angielsku.
            >
            > jasne, ze jest dobrze zrobic sobie samemu w uczciwy sposob taki test. Ale co
            > innego jak robisz to nie dla siebie, tylko dla pracodawcy......

Takie narzędzia nie są ogólnodostępne. Nawet osoba posiadająca stosowne
            kwalifikacje nie ma prawa oficjalnie posługiwać się a co dopiero
            rozpowszechniać test bez licencji. Nawet gdybym go miał (a nie mam) to i tak
            bym nie udostępnił nikomu bo byłoby to :
            1. niezgodne z prawem
            2. nieetyczne
            3. nieracjonalne

ad.3
            nieracjonalne, ponieważ naprawdę nie warto jest w takich testach oszukiwać.
            z tego co piszesz, rozumiem że Twoim zdaniem można być uczciwym wobec siebie
            ale wobec pracodawcy to już nie warto. nie będę moralizował czy uprawiał
            demagogii bo wiadomo, że w firmach bywa różnie. ale moim zdaniem oszukując
            firmę w testach oszukujesz również siebie. przecież zafałszowując wyniki możesz
            sobie zarówno pomóc jak i zaszkodzić. Potrzeba naprawdę sporo wiedzy żeby
            umiejętnie oszukać w testach i to nie w jednym ale pewnie dwóch, trzech. A do
            tego jeszcze odpowiednio się prezentować tak, aby to wszysko razem wzięte
            tworzyło logiczny i spójny obraz. Z całym szacunkiem dla Ciebie ale uważam, że
            nawet Gdybyś ten test zdobyła to i tak nie uda Ci się przygotować tak, by
            wyprowadzić w pole doświadczonego rekrutera. Takie pragmatyczne podejście.
            Ale najważniejsze jest to, że oszukując test działasz na swoją niekorzyść.
            Naprawdę dużo lepiej jest bazować na swojej prawdziwej osobowości, nie udawać
            ale być sobą. Jak dotąd zostałaś uznana za kandydata zbieżnego z pożądanym
            profilem, skoro zakwalifikowałaś się do kolejnego etapu. Wszystko jest więc na
            najlepszej drodze. Sukces osiągnięty w uczciwy sposób dużo lepiej smakuje,
            wzmacnia pozytywnie, motywuje do dalszego rozwoju. Oszukując nigdy nie Będziesz
            pewna czy następnym razem dasz sobie radę.
            pozdrawiam,
            • mamaivcia Re: Thomas test 19.10.06, 09:52
              ten test nie ma pytań tylko szeregi wyrazów i skalę - wybierasz ten wyraz w
              szeregu, który najbardziej Cię opisuje i tyle - nie da się przygotować do tego
              testu i nie radzę kombinować bo potem śmieszne wyniki wychodzą :-)))
      • marti1980 Re: Thomas test 19.10.06, 13:14
        asdsadfdsfs
        • kawainka Re: Thomas test 19.10.06, 18:17
          Dziekuje za odpowiedzi i podpowiedzi.
          pozdrawiam
          KI
          • sirtalent Re: Thomas test 19.10.06, 21:54
            kawainka napisała:

> Dziekuje za odpowiedzi i podpowiedzi.
            > pozdrawiam
            > KI

I ja pozdrawiam i życzę powodzenia,
      • matatiku Re: Thomas test 22.10.06, 15:40
        I ja też uważam, że nie opłaca się oszukiwać w testach bo to się moźe kiedyś
        odbić czkawką. sirtalent, fajnie wyszedłeś na zdjęciu :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka