Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Urlop macierzyński - cofnięta decyzja

IP: 212.160.156.* 26.10.06, 14:54
    Pilnie potrzebuję pomocy w sprawie decyzji ZUS o cofnięciu mi przyznanego
    urlopu macierrzyńskiego. Urodziłam w czerwcu i od tej pory jestem na urlopie
    macierzyńskim. Teraz dostałam z ZUS decyzję o cofnięciu mi pieniędzy i nakazie
    zwrotu. Powód: pracuję w firmie mojego teścia jako pomoc administracyjna i
    dlatego teraz jestem urlopowana. Mamy też z meżem nieduży sklep, w którym mu
    pomagam.

Czy możliwe jest odebrania uprawnień z tytułu macierzyńskiego ze wzg. na to,
    że w czasie jego trwania pomagam (w bardzo ograniczonym stopniu) mężowi w
    naszym interesie? Czy warto się odwoływać od tej decyzji do sądu?

Bardzo proszę o jakiś pomysł, bo termin upływa jutro a sprawą nie mogłam się
    zająć, bo byłam 3 tyg. w szpitalu ze względu na komplikacje poporodwe.
    Obserwuj wątek
      • asia.m33 Re: Urlop macierzyński - cofnięta decyzja 26.10.06, 15:11
        Dlaczego akurat do sądu? Wydaje mi się, że możesz się odwołać do ZUS-u, chyba,
        że upłynął już termin ew odwołania się jaki wyznaczyli w decyzji. Sprawdź
        dokładnie przepisy ustawy, na którą się powołali. A właściwie to skąd wiedzą, że
        pomagasz mężowi? Bo jeżeli istnieją dokumenty świadczące jednoznacznie, że
        pracowałaś to faktycznie musisz zasiłek macierzyński zwrócić. Urlop macierzyński
        w części należy się tobie z tyt urodzenia dziecka, w części dziecku, nad którym
        w czasie urlopu sprawujesz osobistą opiekę.
        • asia.m33 Re: Urlop macierzyński - cofnięta decyzja 26.10.06, 15:14
          Bo rozumiem, że pracujesz u teścia i w zw z tym zatrudnieniem jesteś na
          macierzynskim?
          • asia.m33 Re: Urlop macierzyński - cofnięta decyzja 26.10.06, 15:20
            Ja niestety też musiałam część świadczenia zwrócić ale u mnie była inna
            sytuacja-urodziłam bliźnieta i jedno z moich dzieci zmarlo niestety. Po urlopie
            macierzyńskim okazalo sie, że córeczka zyla "zbyt krótko" (to bezlitosne...)
            abym mogła mieć część dodatkowego urlopu na drugie dziecko.
            • Gość: Ciekawska Re: Urlop macierzyński - cofnięta decyzja IP: 212.160.156.* 26.10.06, 16:13
              Bardzo mi przykro z powodu twojej córeczki. Ja w czerwcu urodziłam po raz drugi.
              Później były komplikacje i zabieg, ktÓrego konieczność oznaczała dla mnie
              zagrożenie życia. Sklep wraz z mężem prowadzę w małej miejscowości. Jest po
              prostu "przy domu", więc chyba zerknięcie od czasu do czasu nie jest grzechem,
              chociaż wiem, że zasiłek przysługuje mi z tytułu opieki w tym czasie nad dzieckiem.

Chodzi o to, czy jest sens odwoływać się do sądu (za pośrednictwem właściwego
              inspektoratu ZUS) od decyzji o cofnięciu zasiłku? Teraz ZUS żąda abym zwróciła
              zasiłek za te 4 miesiące, a jeśli się nie odwołam decyzja się uprawomocni i po
              prostu będę musiala to zrobić.
        • Gość: Ciekawska Re: Urlop macierzyński - cofnięta decyzja IP: 212.160.156.* 26.10.06, 16:16
          Pomagam mężowi w naszym interesie (w sklepie, mąż dodatkowo jest kierowcą w
          firmie teścia). Nie jest to dla mnie zbyt absorbujące. Ale nie pracuję przecież
          w tym czasie u teścia w administracji a z tego tytułu przysługiwał mi zasiłek
          macierzyński.
          • asia.m33 Re: Urlop macierzyński - cofnięta decyzja 26.10.06, 19:20
            No to skąd oni sie dowiedzieli, że pomagasz mężowi-prowadzicie oficjalnie razem
            tą firmę? Bo jeśli nie mają na to dowodów to się odwołuj koniecznie////
            • Gość: madzia Re: Urlop macierzyński - cofnięta decyzja IP: *.aster.pl 26.10.06, 20:37
              Zawsze jest sens sie odwolywac!
            • annajustyna Re: Urlop macierzyński - cofnięta decyzja 27.10.06, 12:06
              Pewnie jakis "zyczliwy" doniosl...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka