Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Forum dla CRA

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.06, 17:31
    Słuchajcie moze ktoś by utworzył specjalne forum o monitorowaniu badań
    klinicznych, gdzie moglibysmy się dzielic swoim doświadzceniem (moje jest
    niewielkie), obserwacjami i doradzać w różnych sprawach. Słyszałam że na
    zachodzie takie specjalistyczne fora funkcjonuja bardzo prężnie. Ja niestety
    nie polecam swoich usług na administratora forum bo nie jestem dobra w te
    klocki, ale może ktoś kto zna się dobrze na komuterze i takich tam, by sie
    podjął utoworzenia tego forum. Bardzo bym chciała prosić Agulhe, która często
    udziela się w dyskusjach o badanich klinicznych i ma duze doświadczenie, czy
    by nie zechciała się tego podjąć :-), ale to oczywiście tylko moja sugestia.
    Czekam z niecierpliwością na odzew!!!
    Obserwuj wątek
      • agulha Re: Forum dla CRA 27.10.06, 22:09
        Oj...Za małe środowisko, wszyscy się prawie znają, poza tym łatwo o naruszenie
        tajemnicy służbowej i o wytropienie osobnika, który to zrobił. Jeżeli chodzi o
        moją skromną osobę, do komputerów jestem dosyć tępa, niestety.
        • Gość: pink28 Re: Forum dla CRA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 14:18
          Ale nie chodzi mi o przekazywanie jakis danych tylko o pomoc w rozwiązaniu
          problemów, dręczących pytań, na ogólnikach. Np, co zrobić jesli idziemy do
          ośrodka i nie ma Zgody Pacjenta - zniknęła a pacjent został włączony do badania?
          Jeśli byłoby duzo zainteresowanych to ja bym mogła z kimś spróbować to forum
          założyć. Mój mąż zna się na komputerach więc na pewno :-) z chęcią by pomógł.
          Przeciez np. w branży informatycznej istnieją takie fora i nikt nie łamie
          tajemnicy słuzbowej tylko ludzie zdalnie radza sobie co robić.
          Co myślicie?
          • Gość: ida Re: Forum dla CRA IP: *.csk.pl 31.10.06, 16:11
            Pink, jeżeli odpowiedzi na swoje pytania czy wątpliwości odnośnie sytuacji pojawiających się w trakcie monitorowania musisz szukać na forach internetowych, to poważnie zastanów się nas zmianą firmy.
            • Gość: pink28 Re: Forum dla CRA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 18:14
              Wiesz , odnosnie Twojej odpowiedzi, nie raz zastanawiałam się czy w innych
              firmach tez tak jest, że osoba bez doświadczenie puszczana jest w badanie
              samopas, nie ma do kogo się zwrócić i dowiedzieć tego co potrzebuje, a może to
              ze mną jest coś nie tak. Powiedzcie kochani jak u Was traktują początkujących!!!
              Będę wdzięczna, może dzięki Waszym wypowiedziom zacznę myśleć o zmianie pracy...
              Proszę o wypowiedzi.
            • agulha Re: Forum dla CRA 31.10.06, 18:17
              Zgadzam się z Idą. Każda firma musi mieć system procedur i dostosowany do niego
              system szkoleń, oraz schemat zgłaszania problemów i podejmowania decyzji. Musisz
              rozpoznać problem (w Twoim przykładzie - już rozpoznałeś), zaklasyfikować
              (zgodnie z wiedzą nt. GCP, protokołu itd - w tym przypadku co najmniej "GCP
              violation") i zastosować się do obowiązującej drogi zgłoszenia tego i trybu
              zgłoszenia tego (na przykład: natychmiast do szefa projektu; ale inna firma może
              przyjąć na przykład, że w ciągu 24 godzin do bezpośredniego przełożonego albo w
              ciągu dwóch dni do działu kontroli jakości, albo jeszcze inaczej). Również
              procedura powie Ci, czy masz obowiązek i w jakim trybie powiadomić o fakcie
              głównego badacza. Musisz również mieć wpojoną zasadę raportowania faktów, a nie
              domysłów i interpretacji (czyli piszesz, że "świadomej zgody nie ma", a nie, że
              "zginęła" :-). Poza tym upieram się przy swoim - tajemnica służbowa. Akurat
              przykład ze świadomą zgodą jest skrajnie, że tak powiem slangiem, generyczny
              (może dotyczyć jakiegokolwiek badania), ale będą problemy dużo bardziej
              specyficzne dla protokołu i wtedy możesz niechcący ogłosić całemu światu, że
              Twoja firma bada nowy lek typu X na chorobę Y. Szpiegostwo kwitnie. A propos,
              czy koledzy CRA dostali ostatnimi czasy emaile od firmy o nazwie chyba Cutting
              Edge, która najbezczelniej w świecie rozesłała szczegółowe ankiety, wypytujące o
              wszelkie możliwe poufne informacje?
              • Gość: pink28 Re: Forum dla CRA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 13:31
                Czy mam rozumieć, ze w Twojej firmie sa procedury mowiące jak nalezy postapić w
                przypadku "zniknięcia" Zgody Pacjenta? Nie sądzę. Nie da się przewidzieć
                wszystkich okoliczności. A własnie o takie zyciowe problemy mi chodzi, w których
                nie chce się odrazu zawracać głowę swoim przełozonym.
                Jestem bardzo ciekawa i nadal czekam na to, abyscie podzielili się
                doświadczeniami jak u Was są wdrazane osoby poczatkujace. Czy maja się komu
                poradzić czy sa zostawione same sobie. Czekam z niecierpliowością... :-)

P.S.
                Widzisz Agulha taka wymiana mysli zawsze coś daje, bo przynajmniej mozna sie
                dowiedziec że wcale w innych firmach nie jest tak beznadziejnie :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka