Gość: michał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 13:03 bardzo czesto pojawia sie taki termin, czy ukonczywszy studi podyplomowe ( w tym zakresie) mozna znalesc prace w tej dziedzinie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Crak Re: co to jest controling? IP: *.ipaper.com 17.11.06, 13:41 Dobra działka, jest sporo pracy w tym i będzie węcej w miare rozrastania sie firm. Ale zeby dobrze zarabiac trzeba mieć min 2-3 letnie doświadczenie, bo tu trzeba pojmować zarówno rachunkowość finansową i zarządczą, zarządzanie projektami, inżynierię finansową (często), kwestie IT (np SAP, Excel na zaawansowanym poziomie). Studia na niewiele tu się przydadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: co to jest controling? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 14:15 dzieki:) domyslam sie co to jest (czym sie zajmuje ta dziedzina) ale czy moglbys mi napisac co to jest? Czym sie zajmuje? a studia podyplomowe chyba powiny byc chociaz atutem przy podejmowaniu pierwszej pracy w tej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crak Re: co to jest controling? IP: *.ipaper.com 17.11.06, 14:39 Spośrod zadań, które spotkałem w działach kontrolingu różnych firm mógłbym podać analizę czynnikową kosztów, wrażliwość zmiannych ekonomicznych na zmiany innych zmiennych, Planowanie, forecastowanie, budzetowanie... analiza projektów inwestcyjnych, praca nad projektami usprawnienia działania, kalkulacje kosztów produktów/usług i ich planowanie ale też: raportowanie, symulacje, inne dziwactwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: co to jest controling? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 13:26 Cześć, Tak się składa, że akurat pracuję w tym zawodzie od 3 lat i mogę Ci coś o tym opowiedzieć. Nie wdając się w encyklopedyczne definicje, controlling to pozyskiwanie i efektywne wykorzystywanie informacji dotyczącej przedsiębiorstwa. Controlling w polskiej wersji to "rachunkowość zarządcza". Przykład. Załóżmy, że produkujesz kilkaset produktów. Możesz zwiększyć sprzedaż każdego z tych produktów, ale jednocześnie wiesz, że na jednym z tych produktów zarabiasz więcej niż na pozostałych. Jaka będzie Twoja decyzja? Oczywiście postarasz się zwiększyć sprzedaż tego produktu, na którym najwięcej zarabiasz. To przykład bardzo prosty, ale wierz mi - przeprowadzenie takiej analizy w niejednej firmie wymaga sporych umiejętności. Więc, generalnie zajmujesz się analizami. Pracujesz przy komputerze. Powinieneś mieć doskonale opanowane podstawowe dwa narzędzia: Excel i Access. Do tego dojdzie skomplikowane oprogramowanie ERP (program komputerowy, który steruje pracą przedsiębiorstwa, np. SAP) Przykładowe zadania specjalisty ds. controllingu 1. opracowanie i analiza comiesięcznych sprawozdań finansowych 2. kontrola rozliczeń produkcyjnych 3. budżetowanie 4. analiza rentowności klientów, produktów 5. analizy sprzedaży 6. analizy marketingowe Studia z pewnością będą jakimś Twoim atutem ale w 95% atutem każdego specjalisty ds. controllingu jest praktyka. A teraz trochę plusów i minusów tej pracy. PLUSY: ====== + tylko duże firmy potrzebują fachowców od controllingu, więc będziesz pracował w stabilnych, pewnych miejscach pracy + poznasz istotę "biznesu". Będąc specjalistą od controllingu zrozumiesz jak nikt inny firmę + będziesz najbardziej cenną osobą dla zarządu przedsiębiorstwa. Bądźmy szczerzy. Zarząd to ludzie, którzy potrzebują pomocy w podejmowaniu decyzji. Tą pomocą będziesz Ty. Jeśli Ty im pomożesz, to oni powinni docenić Ciebie + bardzo prawdopodobne, że będziesz "nietykalny" ponieważ: 1) specjalista od controllingu potrzebuje kilku do kilkunastu miesięcy aby dobrze poznać strukturę firmy. Firma więc będzie wolała dać Ci podwyżkę niż szukać nowego specjalisty, który będzie wdrażał się kilka miesięcy (i być może się zwolni) 2) znasz poufne dane firmy. Takich ludzi z reguły się ceni 3) często specjalista od controllingu wykonuje codziennie czynności bez których nie można rozliczyć produkcji, dokonać sprzedaż itd. Czyli bez Ciebie firma nie może działać + poznajesz często najbardziej zaawansowane technologie informatyczne, które wspomagają zarządzanie firmą (SAP, Oracle, itd). Są to rzeczy, których w żaden sposób nie nauczy się nawet najlepszy informatyk sam w domu ponieważ to oprogramowanie kosztuje majątek i nie można go pobrać przez sieci peer-to-peer + stosunkowo niewielka konkurencja na rynku pracy + bardzo szerokie pole do popisu (controlling finansowy, produkcyjny, strategiczny, itd). Jest wiele dziedzin controllingu + będąc wysoko w hierarchii firmy, masz ten komfort, że jednak nie jesteś dyrektorem ani prezesem i nie masz takiej odpowiedzialności jak oni MINUSY ====== - zaczynasz się specjalizować w dziedzinie, która nie jest potrzebna w każdym przedsiębiorstwie. Może się nagle okazać, że stracisz pracę i będziesz mógł kontynuować ją tylko w niewielu przedsiębiorstwach. To może zmusić Ciebie do wyjazdu do innego miasta - praca często wiąże się z nadgodzinami - praca przy komputerze. Brak kontaktu z drugim człowiekiem. Długie godziny przed monitorem wypełnionym tabelkami - konieczność permanentnego dokształcania się - wiele przedsiębiorstw zbyt nisko wycenia pracę specjalistów ds. controllingu. Wtedy rodzi się pytanie: czy lepiej nauczyć się bezstresowo układać kafelki (4000 netto / miesiąc) czy poznać tajniki analizy finansowej i zarabiać w stresie 2000 netto - praca często bardzo stresująca, pod presją czasu Podsumowywując. Gdybym mógł jeszcze raz wybrać swoją drogę zawodową - zdecydowałbym się na coś innego. Bardzo brakuje mi kontaktu z drugim człowiekiem i tego, że nie pozostawiam po sobie nic więcej niż sterta wykresów i tabelek. Nie czuję się spełniony. W tej chwili mam jednak takie zarobki, które pozwolą mi odłozyć kapitał na jakąś inwestycję i być może za 5 lat otworzę swój własny biznes, dający znacznie więcej satysfakcji. Pozdrawiam, Marek Odpowiedz Link Zgłoś
pebesiak Re: co to jest controling? 18.11.06, 22:59 Co trzeba zrobić, aby zostać takim specjalistą ds. controllingu? Czy są jakieś kursy itp.? Czy w pracy wykorzystuje się jęz. angielski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: portalu Najpierw słownik ortograficzny, dobrze radzę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 13:17 Michał, poszukaj najpierw słownika ortograficznego. "Znaleźć" nie "znaleść". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: co to jest controling? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 14:33 A na co byś sie zdecydował gdybyś teraz zaczynał? Ja obecnie pracuję jako analityk finansowy i też zastanawiam sie w jakiej działace w finansach najlepiej sie specjalizować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grześ Re: co to jest controling? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.11.06, 13:21 Witam, właśnie mam możliwość podjęcia pracy. Moja praca właśnie polegałaby na analizie danych w pewnej firmie. Do tej pory nikt się tym tak na poważnie nie zajmował, ale szef chce kogoś zatrudnić. Na początku jakieś małe analizy, a potem coraz większe. Ja się tym nie zajmowałem nigdy i nie mam pojęcia jak się wogóle do tego zabrać. Czy można gdzieś w sieci jakieś info na ten temat poczytać, jakieś książki zakupić o tej tematyce. Znajomość Excela nie stanowi dla mnie problemu, Accesa się doucze i nie boję się tego. Najgorsze są początki, tym bardziej, ze nikt mnie do tego nie będzie wdrażał, jestem skazany na samouctwo. Jak Wy poradziliście sobie z początkami, na pewno na studiach takich rzeczy się nie uczy, jakieś znikome ilości co najwyżej. Jeśli chcecie się podzielić jakimiś informacjami to proszę pisać. Można też do mnie na prv grzego_rz@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zuzz.03 Re: co to jest controling? 15.12.22, 21:09 Myślę, że wiele zależy od firmy, dla której się pracuje oraz od dobrego przeszkolenia. Robiłam kurs online w KIK po którym czułam się świetnie przygotowana i szukając pracy nastawiałam się na karierę w firmie, która doceni pracownika. Teraz leci mi 3 rok w pracy w kontrolingu, nigdy nie robiłam żadnych nadgodzin, nie narzekam też na brak towarzystwa w pracy. Mogę polecić tę ścieżkę zawodową dla osób, które interesują się pracą w rachunkowości i szukają stabilnego zatrudnienia. Odpowiedz Link Zgłoś