Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

urząd skarbowy??

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 09:29
    czesc mam pytanie jak mam sie rozliczyc z urzędem skarbowym pracowałem
    najpierw przez półtora miesiąca na umowe zlecenie później miesiąc na umowe o
    prace jestem studentem w jaki spsoób sie mam rozliczyć z urzędem skarbowym
    jeśli ktos sie orientuje prosze o pomoc
    Obserwuj wątek
      • Gość: Ela Re: urząd skarbowy?? IP: *.ec.kalisz.pl 29.12.06, 09:55
        Musisz wypełnić PIT 37 jeżeli przekroczyłeś kwotę wolną od podatku tj. ok.2780
        zł. Jeżeli tej kwoty nie przekroczyłeś nie musisz rozliczać się z US.
        • Gość: marios Re: urząd skarbowy?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 10:00
          hmm tzn pewnie nie przekroczyłem uff ale jeszcze jedno czy w dochodach
          rodzinnych można to jakos wykazać bo o stypndium sie ubiegam i właśnie nie wiem
          czy to też sie wlicza jako dochód rodziny
          • Gość: Ela Re: urząd skarbowy?? IP: *.ec.kalisz.pl 29.12.06, 10:06
            Ale jak Ci potrącali podatek, to jak złożysz Pit 37 to będziesz miazwrot
            podatku. Co do stypendium to niestety nie jestem zorientowana, ale skoro to już
            jest dochód utracony, to chyba nie.
            • Gość: marios Re: urząd skarbowy?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 15:02
              czyli jak bym złozył ten pit 37 za ten miesiąc pracy który miałem umowe o prace
              brutto 1800 netto 1400 to ile bym dostał zwrotu hmm ciekawe nawet nie wiedziałem
              o tym.a co do stypendium o co chodzi z tym dochodem utraconym kurcze wogóle sie
              w tym nie orientuje
              • Gość: kar_ma Re: urząd skarbowy?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 16:07
                Spokojnie.

Po pierwsze czekasz, aż twoi pracodawcy przyślą ci PIT-y 11B - mają obowiązek
                zrobić to do końca marca 2007.
                Jak je otrzymasz to idziesz do urzędu skarbowego albo ściągasz sobie z internetu
                PIT 37 i przepisujesz w odpowiednie rubryczki kwoty z PIT-ów 11B (albo prosisz
                kogoś kto się na tym zna o pomoc, ale to nie jest trudne wszystko jest napisane
                na formularzu). Potem wyliczasz zgodnie z instrukcją w formularzu ile podatku
                należy ci się do zwrotu, to będzie jakieś kilkaset zł w Twoim przypadku.
                Masz do końca kwietnia 2007 czas na złożenie PIT-u 37 do swojego urzędu
                skarbowego, ale im wcześniej to zrobisz tym wcześniej dostaniesz zwrot podatku.

Jak będziesz się starał o stypendium na uczelni to weźmniesz z urzędu
                zaświadczenie o dochodach Twoich rodziców oraz Twoich i podliczysz ile w sumie
                macie dochodu na osobę w rodzinie - jeżeli nie przekroczycie 569 zł na osobę
                miesięcznie to dostaniesz stypendium.
                • Gość: marios Re: urząd skarbowy?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 17:00
                  hmm dzieki czyli ci pracodawcy u których pracowałem juz maja mi przesłać takie
                  PITy niezależnie czy to była umowa o prace czy umowa zlecenia i czy byłem
                  zatrudniony przez agencje pośredniczącą i pracowałem dość krótko zarobek za
                  umowe zlecenie 1400netto umowa zlecenie jakieś 1100zł netto co z tą kwaotą wolną
                  od podatku wkoncu apropo tego stypendium musze złożyć dokumenty do lutego więc
                  moze być problem z podliczeniem dochodów za 2006 rok
                  • Gość: Ela Re: urząd skarbowy?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 17:20
                    Kar_ma dobrze Ci to opisała. Od wszystkich pracodawców otrzymasz Pity do końca
                    lutego 2007r. Ty rozliczysz się do końca kwietnia. Każdemu należy się ulga w
                    podatku, która w 2006r. wynosi 530,08 zł. Jeżeli nie wiesz jak wypełnia się Pit
                    poproś kogoś. Ten ktoś będzie wiedział jak to zrobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka