Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Przymuszony 12 godzinny tryb pracy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 21:58
    Dzień Dobry

Od kilku dni pracuje w nowej firmie ktora stosuje wsrod nowych pracownikow
    tryb szkolenia. Polega on na przepracowaniu 2 tygodni w sklepie firmy + 2
    tygodni w magazynie dopiero pozniej praca na stanowisku na ktore sie
    ubiegam(spec. ds.informatyki). Kierowniczka sklepu w ktorym zaczolem szkolenie
    wymusza bym pracowal po 12 godzin argumentujac ze kazdy szkolony pracuje po 12
    godzin. Ja mam podpisana umowe na okres probny z 40 godzinnym czasem pracy w
    tygodniu. Czy musze dostosowac sie do zalecen kierowniczki ?Przeciez szkolenie
    musi odbywac sie w godzinach pracy. A placone mam za 40 godzin tygodniowo. Z
    gory bardzo Państwu dziękuje za udzielenie odpowiedzi.

Z powazaniem Slawek
    Obserwuj wątek
      • krzysztofsf Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy 02.01.07, 22:01
        A jak z rozliczaniem czasu pracy?
        Podbijacie karty w zegarze i wracacie dalej pracowac czy sa jakies lipne listy obecnosci jedynie z datami bez godzin pracy?
        • Gość: Slawek Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 22:34
          Nie ma czytnikow na karte jest normalna lista ktorej nawet dzis nie podpisywalem.
          • krzysztofsf Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy 02.01.07, 22:47
            Gość portalu: Slawek napisał(a):

> Nie ma czytnikow na karte jest normalna lista ktorej nawet dzis nie podpisywale
            > m.

Jak duza firma?
            Masz angaz na okres probny z wpisanym docelowym stanowiskiem? Jako informatyk? Na jaki okres angaz? Okres probny z angazu jest dluzszy niz okres szkolenia?
            Ilu was jest na tej praktyce sklepowo-magazynowej? Po praktyce wszyscy maja obiecane przejscie na stanowiska docelowe, czy jest to okreslone jako forma przesiewu, a nie tylko szkolenie?
            • Gość: Slawek Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 22:59
              B. duża firma
              Mam podpisana umowe o prace na okres probny 3 m-ce juz jako spec. ds.
              informatyki z siedziba w centrali a niby szkolenie w sklepie. Okres probny 3
              m-ce w tym szkolenie. W tej chwili jestem sam na praktyce w tym sklepie. Mam
              obiecane tylko wkurza mnie ta kierowniczka z tym swoim 12 godzinnym trybem pracy
              a kierownik kadr powiedzial ze oddaje mnie w pelni do dyspozycji kierowniczce
              sklepu w tym rowniez z czasem pracy.
              • krzysztofsf Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy 02.01.07, 23:10
                Gość portalu: Slawek napisał(a):

> B. duża firma
                > Mam podpisana umowe o prace na okres probny 3 m-ce juz jako spec. ds.
                > informatyki z siedziba w centrali a niby szkolenie w sklepie. Okres probny 3
                > m-ce w tym szkolenie. W tej chwili jestem sam na praktyce w tym sklepie. Mam
                > obiecane tylko wkurza mnie ta kierowniczka z tym swoim 12 godzinnym trybem prac
                > y
                > a kierownik kadr powiedzial ze oddaje mnie w pelni do dyspozycji kierowniczce
                > sklepu w tym rowniez z czasem pracy.

Porozmawiaj z kobieta na osobnosci (bez swiadkow) , zeby nie potrzaktowala sprawy ambicjonalnie.
                Powiedz, ze jestes tu na szkoleniu, zeby poznac asortyment i specyfike pracy w celu wykorzystania tego na docelowym stanowisku pracy. Tam, jako informatyk, nie masz nic przeciwko sleczeniu po nocach, ale tutaj, jesli nie wynika to ze sporadycznych sytuacji podbramkowych dla dobra firmy, nie bedziesz przesiadywal w czasie, ktory chcesz spozytkowac na przygotowanie sie do wlasciwej pracy w zawodzie.
                Na przyszlosc, jesli chce, zebys zostawal, naturalnie sie dostosujesz, ale wylacznie jesli otrzymasz polecenie pracy w nadgodzinach na pismie.

No i po tym - pilnuj sie - 0 spoznien, wykonywanie wszystkich polecen itp.
                Zorientuj sie tez przed rozmowa, jak mocno jest umocowana w strukturach firmy - zeby nie okazalo sie, ze rodzina czy kochanka prezesa itp.
              • Gość: maxsiuu Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 18:41
                człowieku uciekaj... z tamtąd póki czas, bo jak na poczatku pracujesz po dwanascie to pozniej bedzie po 14 godzin....... a zreszta z tymi docelowymi stanowiskami to jakas ściema....
          • lantak Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy 10.03.07, 18:48
            ja rok temu pracowalem jako kierowca ciezarowki po 13 godzin dziennie a
            obowiazuje specjalna ustawa o czasie pracy kierowcow, nie bylo nawet czasu na
            przerwe, jak wracalem do bazy to ledwo sie na nogach trzymalem, coraz czesiciej
            slysze o 12 godzinnym czasie pracy w Polsce,wrocilismy do XIX wieku
        • Gość: PRZEDSTAWICIEL Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.elsat.net.pl 04.01.07, 20:35
          Kolego ten kraj juz tak ma ! Pracodawcy w Polsce wyznają ciekawą regułę : "Jak
          Ci sie nie podoba to spier...." Ja pracuje jako przedstawiciel za 700zł
          miesięcznie w największej firmie w swojej dziedzinie w Polsce. Zarabiam poteżne
          pieniądze dla swojego pracodawcy a on traktuje mnie jakby mi robił łaske. aha
          najważniejsze czas pracy mam ( jak to ajnie brzmi) nielimitowany czyli zaczynam
          o 8.00 a o której skończe....nikogo to nie interesuje tak ze średnio wracam do
          domu około 19-nawet 22.00 CIEKAWA MYŚL W POLSCE SIE PRACUJE A NIE ZARABIA.
          Możesz powiedziec pracodawcy ze masz w umowie 40h tygodniowo i bezprawiem jest
          to ze siedzisz tam dłużej ale na bank nie dosidzisz tam do końca okresu
          próbnego
        • Gość: xxxxxxxx Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: 193.29.207.* 12.02.07, 10:33
          czym się przejmujesz, ja pracuje codziennie po 12 godzin, akurat w tej mojej
          firmie to jest normalny czas pracy, nikt nie ma płacone za nadgodziny, traktują
          to tak jak 8 godzin. zapomniałam dodać że pracuje jako [racownik biurowy, także
          przez 12 godz dziennie siedze przy kompie.
          • Gość: gość Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.icpnet.pl 16.02.07, 15:44
            12 godzin to nie jest normalny czas pracy i uwierz mi ze są na rynku polskim
            firmy które przestrzegają kodeks pracy a za każda godzine ponad 8 płaca lub
            daja wolne. Mam okazję w takiej pracować, duża z kapitalem wyłacznie polskim
            prowadzona przez polaków. Poprzednio pracowalem w zachodniej korporacji gdzie
            nie istnial zaden system rejestracji godzin dla pracowników umysłowych a
            wyjście po 10 godzinach bylo postrzegane conajmniej dziwnie. zycie to nie tylko
            praca, praca to niezbędny dodatek do zycia
        • Gość: waski001 Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 13:51
          kolego w niewielkiej ilości firm są zegary gdzie sie odbija karty w większości
          są zeszyty które z łatwością można sfałszować
      • Gość: na chwile Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.acn.waw.pl 02.01.07, 23:32
        myśle, że ten specjalista ds. informatyki to lipa
        chodzi o frajera za darmo do pracy na sklepie, pewnie co miesiąc takie ogloszenie
        jest i co miesiąc ktoś nowy na szkoleniu"

znam przykłady firm "szukamy webdesignera", specjalisty php, html, flash
        potem dają przykładowe "zadanie do wykonania na próbę"
        potem brak odzewu, a któregoś dnia siedząc w necie widzisz swoją stronę z logo
        tej firmy jako wykonawcy
        • krzysztofsf Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy 02.01.07, 23:35
          Gość portalu: na chwile napisał(a):

> myśle, że ten specjalista ds. informatyki to lipa
          > chodzi o frajera za darmo do pracy na sklepie, pewnie co miesiąc takie ogloszen
          > ie
          > jest i co miesiąc ktoś nowy na szkoleniu"
          >

Pracowalem w duzej firmie handlowej, gdzie rowniez na 1-y miesiac kazdy pracownik odbywal praktyke magazynoa. Z tym, ze tam przestrzegano 8-godzinnego dnia pracy.

W wielu firmach takie praktyki sa norma i osobiscie uwazam je za bardzo przydatne.
      • Gość: na chwile Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.acn.waw.pl 02.01.07, 23:37
        aha p.s.
        i jeszcze może się okazać po okresie próbnym, że "przykro nam ale możemy panu
        zaoferować właśnie to stanowisko w sklepie, gdyż..."

może nie mogli znaleźć frajera na sklep i dali inne stanowisko w ogłoszeniu ?
        sam 3 razy tak trafiłem:
        - magazynier - akwizycja ukryta , też wmawiano, że to miesiąc na próbę,
        - informatyk - akwizycja, masz znaleźć klienta, a potem dopiero mu robić usługi
        informatyczne oddając im lwią część faktury
        - grafik komputerowy - słynna agencja YAP, oczywiście najpierw okres próbny i
        chodzenie po ludziach z torbą pasty do zębów lub podkoszulkami
        • krzysztofsf Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy 02.01.07, 23:40
          Gość portalu: na chwile napisał(a):

> aha p.s.
          > i jeszcze może się okazać po okresie próbnym, że "przykro nam ale możemy panu
          > zaoferować właśnie to stanowisko w sklepie, gdyż..."
          >

Nie sadze. Okres probny ma 3 miesiace a praktyka 1 miesiac,
      • Gość: Luk_Ww Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.wro.vectranet.pl 04.01.07, 11:01
        Proponuje takiego pracodawce pocalowac w d...
      • Gość: lukasz Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.elsat.net.pl 04.01.07, 15:22
        nie daj sie nie badz glupi
        • Gość: Andrzej Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 16:16
          Ty sie wcale nie cyckaj tylko po wybiciu 8-mej godziny pracy rzuć wszystko i
          idż do domu a jak będzie sie faflunić to idż do inspekcji pracy. Nie masz co
          sie pierd........ z tą firmą bo kariery tam już nie zrobisz , jeśli cię tak na
          początku przywitali.
          • Gość: Slawek Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 19:57
            Rozmawialem z kierowniczka, z ktora ustalilem a wlasciwie zdecydowanie
            powiedzialem ze bede pracowal 8 godzin.
            Jeden dzien musialem zostac dluzej bo jakis gosc nie przyszedl i teraz skrzetnie
            te godziny sobie odbieram mowiac "ze wszystko sobie notuje pani kierowniczko :)"
            Ale relacje sa juz dobre tylko wkurza mnie, naprawde mnie wkurza, ze o wszystko
            trzeba walczyc, walczyc i walczyc bo Cie wycykaja.
            Ale jak mi brachol powiedzial czasami trzeba zacisnac zeby by moc je pozniej
            innym wybijac i tak bedzie z Ta kierowniczka w przyszlosci daje slowo.
            Dzieki.
            • Gość: t Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.c160.msk.pl 04.01.07, 20:00
              Gratuluje. Czasy pokornego spuszczania glowy i godzenia sie z wyzyskiem juz
              dawno powinny sie skonczyc. Kierowniczka nie moze Ci nic zrobic, najwyzej nie
              przedluza umowy, ale jesli rzeczywiscie zalezy im na informatyku, to nie beda
              mieli wyjscia.
              • Gość: doświadczony Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: 217.153.82.* 05.01.07, 13:25
                taką "p.kierowniczkę" czytaj kapo nagrywa się i w razie zakończenia umowy
                kieruje się pisma do PIP,prokuratury,policji a najlepiej dać jej w mordę albo
                skopać w zaułku
      • Gość: J.M.K. Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 08:59
        Pracodawca nie może wymagać od Pana pracy poza godzinami wyznaczonymi w umowie. Wszystko reguluje kodeks pracy. Proponuję zmienić firmę, jeśli stosuje takie praktyki na oczątku to z pewnością będzie pan tak pracował dość często.
        Serdecznie ...
        • Gość: adi Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.g.INTELINK.pl 15.01.07, 20:40
          KrzysztofSF dobrze Ci doradził. Prawo pracy prawem pracy a że praktyka jest inna
          to już inna sprawa. Jakby Cię wywalili to się nie szczyp i donieś na tę lalunię
          (chociaż to niewiele da - ale przynajmniej będzie już jedna osoba, która
          doniosła o takich praktykach w tej firmie a z czasem może się pojawi więcej
          takich ludzi).
          Zgodnie z prawem muszą płacić za nadgodziny. Dobrze by było, gdybyś mógł
          udokumentować ile godzin siedzisz w pracy.
          Ale staraj się załatwiać wszystko polubownie. Pracodawca też człowiek - tylko
          trzeba rozmawiać z nim. A jeśli nie da się rozmawiać to zwiewaj z tamtąd gdzie
          pieprz rośnie.
          • Gość: gosc Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 01:18
            prawda jest taka ze stracisz prace jak nie bedziesz zostawał po godzinach
            • Gość: pracująca mama Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 25.02.07, 19:31
              jest tak jak wszyscy mówicie .Mamy przechlapane ,Ja żeby zarobić 1700 zł.muszę
              charować od 5-rano do 19-stej ,potem lecę na końcówkę zajęć do szkoły a
              wszystko kosztem mojej rodziny .Tracę już siły i newiem ile jeszcze dam radę
              POZDRAWIAM

• Gość: aśka Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 13:50
            niestety takie życie, ja miałam podobną sytuację, pracowałam w dużęj firmie
            odzieżowej na stanowisku dekorator (dla tego stanowiska rzuciłam poprzednią
            pracę).Wszystko wygładało pieknie dopóki nie przyszłam pierwszego dnia do
            pracy.Nie dość ze pracowałam 12h na stojąco, to jeszcze musiałam obsługiwać
            klientów, metkować ubrania, targać pudła z magazynu, i non stop sie
            ruszać.Hasło przewodnie mojej szefowej to "ruszaj się, nie stój, poprawiaj
            wieszaczki, rób cos".To było tragiczne doświadczenie.Rzuciłam robotę, teraz
            szukam pracy. nie żałuję odejścia.Nikt, nie zasługuje na takie traktowanie...
        • Gość: nnn Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.chello.pl 21.01.07, 12:50
          Pracodawca może wszystko ,a pracownik praktycznie może tylko sam się zwolnić.
          Przykład:małe miasto w centralnej Polsce-zarobek oficjalny 603 zł.Zarobek
          rzeczywisty ok.3000 zł ,czas pracy ok.420 godzin/miesięcznie + dojazdy
          (praktycznie życie sprowadza się do pracy i spania).Dodatek nadgodzinowy -
          brak.Regulacja czasu pracy - zależna tylko od pracodawcy.Pracujesz ,albo jesteś
          zwolniony!
          DLATEGO KODEKS PRACY UMOWY I INNE PRZEPISY PRACY MOŻNA WYRZUCIĆ NA ŚMIETNIK!!!
          • Gość: eliza Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 21:50
            TO co piszecie to nic .Ja mam umowe na czas określony czas pracy 8
            godz.wynagrodzenie minimalne + premia uznaniowa .Fakty czas pracy nieograniczony
            ile pracuję pracodawcę to nie interesuje , pracuję w akordzie jak nie wypracuje
            670 zł to pracodawca mówi , że musi mi dopłacić a tę dopłate muszę oddać
            ,poprostu zabiera mi urlop. ciekawe co zrobi jak zabraknie mi urlopu. Myślę ,że
            znalazł sposób aby pracownicy sami zaczęli się zwalniać, nie będzie musiał
            wypłacać odpraw
            • Gość: t Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.c160.msk.pl 22.01.07, 22:22
              Rzuc te robote wraz z innymi. Jeszcze chwila a kaze wam placic za to, ze mozecie
              na niego harowac. Szkoda czasu na takiego dupka. Zabieranie urlopu jest
              nielegalne- mozecie sprobowac walczyc w sadzie pracy o swoje. Gnoi trzeba tepic.
              Podaj nazwe firmy i miasto.
              • Gość: eliza Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 18:47
                firma to "Sopel" w bydgoszczy
          • Gość: burak Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 13:41
      • Gość: z Wrześni Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.07, 13:30
        znam to, lipna lista obecności - bez godzin. Dobrym rozwiązaniem jest nagrywać każdą rozmowę na ten temat i w pewnym momencie się postawić. Wystaczy przenośny odtwarzacz mp3, który nosisz na szyi np. pod bluzą. Bardzo dobrze słychać - sprawdziłem to.
        Chyba że bardzo zależy Ci na tej pracy.
        • Gość: pracownik Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: 81.219.208.* 26.01.07, 18:01
          Łatwo powiedzieć. U mnie w firmie to ludzie są praktycznie zastraszani. Nie ma
          urlopów, nie ma chorobowego, a nie mówiąc o płatnych nadgodzinach. Pracuję
          tydzień w tydzień po 58 godzin, a w "sezonie" po ponad 300 miesięcznie i niby
          panuje koleżeńska atmosfera. Ale boję się rzucić tej charówki, bo z czego ja się
          utrzymam, a studiuję i sama się utrzymuję. On o tym wie i doskonale to
          wykorzystuje. Już sama nie wiem co zrobić!!!!!!!!!! Kodeks pracy to lipa.
          Powinno być więcej szczegółowych kontroli.
          • 0tdr0 Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy 26.01.07, 18:35
            A zglaszalas sprawe do PIP albo Kontroli Legalnosci Zatrudnienia?
            • Gość: endi Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.sgh.waw.pl 27.01.07, 17:29
              >>A zglaszalas sprawe do PIP albo Kontroli Legalnosci Zatrudnienia?

Ja pracuje w firmie w małym miasteczku, jak na warunki tego miasteczka
              wynagrodzenie jest podobno w normie, chociaż przez dwa lata się nic nie
              zmienia. Po za tym praktykuję się takie rzeczy, jak sześcio, czasami siedmio
              dniowy tydzień pracy, większość świąt pracujących (na szczęscie najczęściej 8
              godzin) oraz umowa na najniższą krajową. Nie chce w tej chwili szukać nowej
              pracy. Zależy mi na poprawieniu warunków. Gdzie można to zgłosić i jak,
              nienarażając się jednocześnie na podpadnięcie szefostwu, a w rezultacie
              zwolnienie.
              • 0tdr0 Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy 27.01.07, 17:37
                Teoretycznie zglaszasz sprawe do PIP (konkretny adres oddzielu znajdziesz tutaj:
                www.pip.gov.pl), oni ida na kontrole, a ty zostajesz anonimowa. W praktyce
                roznie bywa- pracodaca moze zgadnac kto to. Bez zgloszenia sprawy PIP ani
                Kontrola Legalnosci Zatrudnienia (dzialajaca przy Urzedzie Wojewodzkim) nie
                pojdzie na kontrole, bo nie ma do niej podstaw. Podstawa jest podpisana z
                imienia i nazwiska skarga opisujaca naduzycia (zeby kontrola wiedziala czego
                szukac).

Dlatego zadalem poprzednie pytanie- bo wkurza mnie, ze pracownicy narzekaja, ze
                kontroli nie ma, a sami nie "zamowia" jej bo sraja w gacie na sama mysl o
                konktakcie z urzedami, ktore maja pomagac w takich przypadkach.
            • Gość: pracownik Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: 81.219.208.* 29.01.07, 18:27
              Byłam u prawnika w PIP, ale nie podałam nazwy firmy. Firma jest zbyt mała i
              podejrzenie prędzej czy póżniej padło by na mnie, bo większość osób jest
              zachwycona szefem niczym bogiem i uważają, że nic lepszego w życiu nie mogło ich
              spotkać. Więc chyba jedynym wyjściem jest znaleźć nową pracę!!!
      • Gość: Marek Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 11:33
        12 godzin co to jest popracowałbyś 16 godzin na dobę w tym większość za kierownicą samochodu w firmie kurierskiej wtedy zobaczyłbyś prawdziwy wyzysk kapitalistów
        • 0tdr0 Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy 28.01.07, 11:40
          A jakby tak popracowal 24h/dobe w kawiarni jako kelner to by dsopiero zobaczyl! ;)
          • Gość: ja na mom. Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 23:13
            Nie ma jak w AUCHAN S-c jako menager (2001r.) Pierwsze trzy dni po 8godz a
            później menager senior (czyt KAPO) stwierdziła ze powinienem sie wykazać i
            posiedzieć chwile dłużej... z chwili po miesiącu zrobiła sie orka od5tej do
            20-22giej dzien w dzien bez dnia wolnego w koncu porozmawiałem z c.pą na
            osobności i usłyszałem ze albo bede wykonywał polecenia albo dostane
            wypowiedzenie... Na drugi dzien zwichnąłem nogę w drodze do pracy ;-) Jak
            wróciłem z L4 to czekało na mnie wypowiedzenie... (było do przewidzenia).
            Nie ma sie co zastanawiać tylko olewać od razu takich wyzyskiwaczy...
            przynajmniej ja na tym źle nie wyszedłem...
            Wiecej wiary w siebie ludziska !!!
            • Gość: kinia Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 00:25
              Oj, też tam pracowałam jako "manager". Wyzysk na maksa, charówa od świtu do
              nocy i do tego ciągle zmieniający się grafik, przez co nawet próby zaplanowania
              sobie tych nędznych resztek czasu wolnego brały w łeb. Dobrze, że straciłam tam
              tylko 3 miesiące z życia... to i tak pewnie za dużo.
      • Gość: Projekt Perun Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 10:39
        To wygląda na zwykłe wykorzystywanie, a nie szkolenie.

-Po pierwsze, jeśli zakład szkoli pracownika, to bierze to na siebie i prowadzi
        wdrażanie w godzinach zatrudnienia, a nie w nadgodzinach.
        -Po drugie, to szkolenie pracownika na jakimś innym niż docelowe stanowisko jest
        absurdem.

Sprawę można śmiało pchnąć do PIP ale ja raczej jak najszybciej zmykał bym
        stamtąd i nie tracił czasu i zdrowia.

Logika jest prosta: Jeśli ktoś chce pracować w sklepie lub magazynie, to szuka
        właśnie takich ofert. Wtedy wszystko jest ok.

Ze strony tego pracodawcy uczciwiej byłoby mówić o pracy w sklepie/magazynie z
        możliwością awansu lub zmiany zakresu obowiązków.
        • Gość: Projekt Perun Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 10:51
          Chciałbym dodac jeszcze:

Proszę zauważyć, że w ostatnich latach poszły w górę wymogi pracodawców
          dotyczące pracowników sklepów i magazynów. I do takich zawodów poszukiwani są
          najczęściej kandydaci z co najmniej średnim wykształceniem.

Tym bardziej więc w twoim przypadku, to mydlenie oczu łatanie braków siły
          roboczej na niższych szczeblach.
          • Gość: anka Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.icpnet.pl 03.02.07, 23:02
            powiem tak uciekaj z tej roboty jak najszybciej
      • Gość: żółtaczka Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 14:00
      • Gość: Pan nikt Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.chelm.mm.pl 09.02.07, 20:07
        Jak pracujesz w Polsce D to i tak znajdą kolejnego frajera. Czyli pracuj i
        płacz lub bież pożyczkę i uciekaj z tego kraju. Natomiast, jeżeli jesteś
        mieszkańcem Polski A to z pewnością znajdziesz lepszą i ciekawszą pracę. Uwaga:
        w Polsce A obywateli Polski D traktuje się jak "białych" murzynów, więc nie
        myślcie o znalezieniu tam lepszego życia. Ja próbowałem i popadłem w koszta.
        Dopiero wyjazd do Niemiec podreperował mój budżet, no i przede wszystkim
        morale :D
      • siggy Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy 13.02.07, 14:54
        Gdybyśmy jasno stawiali sprawę i nie godzili się na takie traktowanie nie
        byłoby tego.
        Byłam w podobnej sytuacji . Ja i trzy moje koleżanki odeszłyśmy z dnia na
        dzień. Za nadgodziny - sprawa w sądzie pracy. Ludzie nie dajcie się
        wykorzystywać.
        • Gość: ita Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 22:32
          mam podobną sytuację pracuję w jednym z prestiżowych banków mój czas pracy
          wynosi 10 godzin dziennie oprócz tego mam małe dziecko które karmię, mam co
          prawda godzinę na karmienie ale muszę ją odebrać w ciagu dnia i wrócić do pracy
          Do domu mam 10 km,więc ile pozostaje mi na karmienie jestem zdesperowana i
          chętnie coś bym z tym zrobiła doradźcie co
      • Gość: frant Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 20:15
        Też miałem tak, że dobrowolnie miałem pracować po 12 godzin przez 6 dni w tygodniu. Odszedłem, lecz powiadomiłem PIP. Teraz pracują tam po 8 godzin, jednak pracownicy klną mnie bo nie mogą pracować po 12 godzin i mniej przez to zarabiają. sic
      • Gość: Krzysztof Wyzysk pracow. nadal kwitnie,Związki udają głupa IP: *.as.kn.pl 24.02.07, 20:13

Jestem kierownikiem i pracuję bardzo często cały tydzień i do tego po 10 godz.
        dziennie za które nie mam płacone (jest to ogólnopolski problem kadry
        kierowniczej - wyzysk w biały dzień)np. pracownik - tokarz, który pracuje w
        sobotę dostaje ok. 250 zł za 8 godz., a ja nic! Nawet dziękuje - pracuję
        charytatywnie, gdyż kadra kierownicza za nadgodziny dostaje wolne, o czym mogę
        sobie tylko pomarzyć. Dodam, że jeszcze nie wykorzystałem urlopu za ubiegły rok.
        U mnie w zakładzie doszło do takiej paranoi, że ja po dwóch fakultetach (inż.
        mechanik i Zarządzaniem Produkcją) z 20-sto letnim stażem pracy zarabiam
        czasami mniej niż pracownicy po Zasadniczej Szkole Zawodowej.
        • 0tdr0 Re: Wyzysk pracow. nadal kwitnie,Związki udają gł 25.02.07, 19:44
          Zbieraj dowody na ilosc godzin nadliczbowych. I zarzadaj wyplaty zaleglego
          wynagrodzenia. Byl juz podobny przypadek przedstawiciela handlowego z firmy
          Wrigley. Wygral w sadzie pracy ponad 60 tys. zl, mimo umowy okreslajacej rzekomo
          nienormowany czas pracy. Umowa managerska nie zwalnia z obowiazku przestrzegania
          czasu pracy.
      • Gość: Pike Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 00:36
        Synciu - najpierw sobei przyswój słownik ortograficzny - czy myślisz, że jak
        masz być tzw. specjalistą, to reguły ortografii (zaczolem) i brak "polskich" to
        nie Twoja działka?
        najpierw dorośnij, bo z takimi pogladami to żaden pracodawce Cie nie weźmie -
        no chyba, że na te 12h shifty
      • Gość: Pike Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 00:37
        Synciu - najpierw sobie przyswój słownik ortograficzny - czy myślisz, że jak
        masz być tzw. specjalistą, to reguły ortografii (zaczolem) i brak "polskich" to
        nie Twoja działka?
        najpierw dorośnij, bo z takimi pogladami to żaden pracodawce Cie nie weźmie -
        no chyba, że na te 12h shifty
      • Gość: Dario Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 03.03.07, 10:24
        Witam Cie. W sumie juz sam sobie odpowiedziałes na pytanie pisząc " szkolenie
        musi odbywac sie w godzinach pracy". Łączy Cie z pracodawcą umowa pisemna ,która dokładnie określa warunki waszej współpracy także żadna osoba nie może zmuszać Cie do pracy poza godzinami.Pawiętaj że kazda godzina pracy powinna być
        ewidencjonowana a w innym przypadku zostają naruszane warunki umowy i Prawa Pracy.
        • Gość: gość Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 22:47
          1.Nie bardzo rozumiem jak toś może kogoś do czegoś przymuszać.Jezeli jest to
          twoja I-sza praca to zapewne masz problem z wysiedzeniem 8 godzin .Ustal z
          przełożonym co masz do wykonania na dany dzień.Bardzo szybko nawiążesz kontaktz
          przełozonym i wcale nie będziesz musiał pracowac po 12 godzin
          2.Ne masz się czym chwalić,że nic nie umiesz
      • Gość: chlewik Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.rybnet.pl 06.03.07, 21:21
        wy chyba nie macie szacunku do samych siebie ludzie ,poprostu nie pasuje mi
        traki system i sobie odchodze bez wyrzutow zadnych sumienia
        . czlowiek ma prawo robic tak jak sam tego rzada a dac swoje zycie w rece
        innych . ja sam osobiscie nie pracuje bo tego nie chce i mam takie prawo bez
        wzgledu na okolicznosci . ktos kto mnie do czegos zmusza poprostu mnie nie
        szanuje , owszem za darmo chcleba nie chce jesc ale caly dzien p5raciowac zeby
        zyc nigdy nie bede ,. na prace moge poswiecic pare godzin np. pol eatu . jak
        sie nie podoba moga mnie azamknac w z.k. tyle potrafia . dzieki
      • Gość: Justyna Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 17:55
        na okresie probnym pracuje sie 6godzin nie wiecej.
        • 0tdr0 Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy 07.03.07, 18:08
          Od kiedy? Umowa na okres probny w wymiarze calego etatu to 8h
          • bydgoszcz6 Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy 07.03.07, 20:08
            Miałam dobrą prace i warunki które sami sobie wywalczyliśmi za wszystkie
            nadgodziny płacili lub wolne , a teraz niestety jestem na bezrobociu i to co
            proponują pracodawcy to śmieszne praca i ponownie będe walczyła o swoje prawa
            bo napewno nie dam się wykorzystywać
            • Gość: gren Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 01:40
              Ja ponad 2 lata pracowałem w firmie, której właścicielem była starsza osoba
              koło 60lat. od 8 do 16 40godzin tygodniowo. Od 2 miesięcy pracuje w bardziej
              nowoczesnej firmie zarządzanej przez młode 30 letnie małżeństwo i szczerze
              strasznie tego żałuje. Czas pracy bez limitów, stres, i wieczne niezadowolenie
              właściciela. Na początku myślałem że jak jeden dzień popracuje 16 godzin to na
              drugi dzień bede miał troche luzu, a tu tylko jeszcze pretensje. I te 16 godzin
              zaczyna robic sie standardem. A gdy zbliża się weekend w piątek o godzinie 16
              to słyszę, że na weekend to trzeba sobie zapracować...
              W przyszłym tygodniu rozwiązuję umowę.
              Naprawde ludzie nie dajcie sie wykorzystywać.
              To jakie warunki pracy mamy w Polsce jest zasługą ludzi, którzy przez długie
              lata je wypracowywali. Trzeba walczyć o swoje bo innaczej będzie coraz gorzej.
              • 0tdr0 Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy 09.03.07, 08:18
                Nie zapomnij udokumentowac nadgodzin i zarzadac za nie zaleglej zaplaty. Jak nie
                to sad pracy i pare tysiecy w kieszeni.
            • Gość: ja Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.chello.pl 11.03.07, 00:38
              TY ROSZCZENIOWA PINDO !

SAMA ZOSTAN PRACODAWCĄ A NIE "WALCZ" !

Zeby CIĘ >>>
              • 0tdr0 Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy 11.03.07, 00:56
                A pracobiorca to podludz, ktorego mozan kantowac jak sie tylko da? Czy to
                roszczeniowosc, ze chce sie byc dobrze wynagradzanym za uczciwa prace?

Przeciez dzisiaj nadal jest tak, ze jesli pracodawca okrada na nadgodzinach czy
                rozliczeniach pracownika to jest to traktowane jako wykroczenie, za ktore moze
                dostac co najwyzej symboliczny mandat. Na szczescie od 1 lipca sie to ponoc
                zmieni i za oszustwa wobec pracownikow nieuczciwy pracodawca bedzie mogl nawet
                isc siedziec. I bardzo dobrze. Moze wreszcie nieuczciwy pracodawcy, siedzac w
                pie.., przestana psuc opinie tym, ktorzy maja ludzka przyzwoitosc i nie
                patrza na swiat tylko przez pryzmat oszczednosci powstalej dzieki jak
                najwiekszej eksploatacji innego czlowieka.
      • Gość: ks Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.eranet.pl 09.03.07, 03:10
        Lista powinna mieć 2 podpisy. Przyjście i wyjście. Przy każdym z nich ręcznie
        dopisuj faktyczną godzinę. Księgowy firmy powinien szybko zareagować, bo wyjdzie
        że kierowniczka zacznie generować koszty twoimi nadgodzinami. W jednym ze
        sklepów kierowniczka mi tak robiła, nowy gość się zatrudnił i wpisywał godziny.
        Pozwoliłem na to przez miesiąc. Na końcu zrobiłem wyliczenie nadgodzin i do
        prezesa. Efekt: kierowniczka nie pracuje, ten gostek jest kierownikiem.
        Dlaczego? Bo ona generowała koszty pozwalając mu pracować po godzinach a on był
        skrupulatny i umiał się poświęcić dla firmy. ;)
      • Gość: darek__30 Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 20:21
        Oto jak ja sobie poradziłem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        od razu odeszłem do innej pracy. Po 3 miesiąch zadzwonili, że mnie zatrudnią za
        3 razy większą kasę. Powiedziałem, że chcę tę samą kasę co wczesniej i
        przeprosimy napisane przeze mnie i podpisane przez kierowniczkę. już nie
        zadzownili.

Logika postępowania jest prosta.

Jeżeli jestes dobry to odchodzisz do innej firmy po 2-3 miesiącach od podania
        ogłoszenia w prasie. A jezeli macierzysta firma chce cię z powrotem to znaczy
        że jestes mistrz nad mistrze. Zmianiasz warunki pracy i ządasz rekompensaty na
        dotychczasowe wykorzystywanie.

Jeżeli jestes słaby to coż. jakie umiejetności, taka płaca, albo takie warunki
        pracy. I tu nie narzekaj. masz jedynie wyjście - uczyć się by być lepszym. A
        jak się nauczysz natychmiast odchodź. Nawet jak Cię chcą. I nawet jak dają
        podwyżkę 100% to idż do innej pracy.

Relacje pracownik-pracowca podlegają prawom wolnego rynku.
        Jak to zrozumiesz nigdy się nie rozczarujesz.

• Gość: waski001 Re: Przymuszony 12 godzinny tryb pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 13:55
        i znowu to samo ja nie wiem czy jesteście takimi leniami czy jesteście porostu
        gł.... poczytajcie kodeks pracy i tam jest wszystko napisane co może a czego nie
        może szanowny pan pracodawca i nie trzeba być jakimś wykształciuchem zęby
        obrócić ich "prawa" przeciwko nim samym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka