Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rozliczenie roczne

IP: *.gorzow.mm.pl 04.01.07, 23:22
    Witam, ostatnio dowiedzialem sie ze pracodawca powinien wystawic pit11 z
    wyliczonymi odprowadzonymi skladkami ZUS. Oczywiscie nie dostalem tego
    pracowalem od kwietnia do czerwca, firma z tego co wiem to nie istnieje,
    pracodawca nie odbiera telefonow, co w zwiazku z tym robic? gdzie to zglosic
    oraz jak moge dostac ten pit potrzebny do rozliczenia. Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: Majka Re: rozliczenie roczne IP: *.finemedia.pl 04.01.07, 23:47
        poradź się w Urzędzie Skarbowym, ta instytucja powinna cię właściwie pokierowac,
        bo tam też będziesz składać pit
        Powodzenia:)
      • Gość: kar_ma Re: rozliczenie roczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 11:43
        W którym to było roku?

Jeżeli pracowałeś w 2006r to pracowdawca ma obowiązek wystawić ci PIT -11B do
        końca marca 2007r.

Jeżeli pracowałeś w 2005r to miał obowiązek wystawić ci PIT 11B do końca marca
        2006r. itd.
      • Gość: rysia Re: rozliczenie roczne IP: *.e-wro.net.pl 05.01.07, 11:51
        do końca marca czy do końca lutego? a do kiedy trzeba się rozliczyć/ do końca
        kwietnia?
      • Gość: bettina Re: rozliczenie roczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 12:00
        mnie się wydaje, że skoro autor wątku juz tam nie pracuje, to powinien dostać
        ten PIT najpóźniej do m-ca czasu od ustania stosunku pracy. czyli jeśli
        pracował do końca czerwca 2006, to najpóźniej do końca lipca 2006 powinien
        otrzymać PIT.
        • Gość: kuba21 Re: rozliczenie roczne IP: *.gorzow.mm.pl 05.01.07, 21:49
          witam, otoz bylem w urzedzie i pani z okienka poweidziala mi ze moge sam sobie
          wypelnic ten pit11 bo wiem ile zarabialem itp itd, ale moze to glupio zabrzmi
          zrobic na zlosc za to w jaki sposob pracodawca mnie traktowal i zmusic go do
          wydania tego pitu11, pracowalem w 2006 roku i powinien mi wystawic je do konca
          lutego w co oczywiscie watpie ze zrobi
          • Gość: bettina Re: rozliczenie roczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 21:59
            tu nie chodzi o robienie na złość. jeżeli pracodawca nie dostarczył ci PITu (a
            powinien to zrobić do m-ca czasu od ustania stosunku pracy), zgłaszasz to do US
            i oni powinni interweniować, skontaktować się z byłym pracodawcą i zająć się tą
            sprawą.
          • Gość: xx Re: rozliczenie roczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.07, 21:07
            > zrobic na zlosc za to w jaki sposob pracodawca mnie traktowal i zmusic go do
            > wydania tego pitu11,

Możesz mu naskoczyć !!! Jeśli nie złożysz rozliczenia rocznego, to US będzie ścigał ciebie a nie pracodawcę !!
      • Gość: kuba21 Re: rozliczenie roczne IP: *.gorzow.mm.pl 06.01.07, 08:28
        no tak, ale w urzedzie mi powiedzieli ze skoro nie moge sie skontaktowac to
        moge sam wypelnic ten pit w imieniu pracodawcy i w razie ewentualnej kontroli
        wyjasnic sprawe jak byla, z pracodawca nei mam zadnego kontaktu telefonow nie
        odbiera a firma nie istnieje, adresu domowego nie znam.
        • krzysztofsf Re: rozliczenie roczne 06.01.07, 09:17
          Mozesz sam wypelnic, obliczajac kwoty odprowadzone na podstwaie swojego netto, lub korzystajac z RMUA jesli ci wydawal.

Dowiedz sie koniecznie w ZUS, czy odprowadzil ci skladki za ten okres. Tj. W pipt traktujesz jak odprowadzone, ale lepiej sprawdz jak bylo naprawde - bo to twoje pieniadz.
          • Gość: JA Re: rozliczenie roczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.07, 17:49
            Mam podobny problem. W exfirmie nie pracuje od wrzesnia. Nigdy nie dostalem
            rmua, "pasków", a tymbardziej pita itp. Jedyne dane to mam wyciągi z banku z
            kwotą jaka wpływała na konto. JAk mam wyliczyc, moze ktos poda wzory?
            • Gość: JA Re: rozliczenie roczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 15:20
              UP
      • Gość: Ela Re: rozliczenie roczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 16:11
        Co jedna wypowiedź, to "mądrzejsza". Pracodawca u którego pracowałeś w ub.roku
        ma obowiązek najpóźniej do KOŃCA LUTEGO bieżącego roku wystawić PIT 11 ,albo
        jeśli to nie była umowa o pracę,tylko umowa-zlecenie, czy umowa o dzieło to
        wtedy PIT 8B.
        Wielu pracodawców przekazuje pracownikowi te PIT-y po ustaniu zatrudnienia ,
        razem ze świadectwem pracy, ale czas mają i tak do końca lutego br za rok poprzedni.
        W PIT 11 wykazane są składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne.
        Indywidualnie z Urzędem Skarbowym rozliczasz się do końca kwietnia br. Do tego
        czasu masz szanse ścigać pracodawcę, ale na pewno dostaniesz listem poleconym
        PIT 11
        • ela282 Re: rozliczenie roczne 31.01.07, 16:19
          To, że pracodawca ma obowiązek wystawić pity dla pracownika , to każdy o tym
          wie. Ale może się zdarzyć, że z jakichś powodów nieodpowiedzialny pracodawca
          tego nie zrobi. To niestety nie zwalnia pracownika z konieczności rozliczenia
          się z US.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka