Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pomocy! PRACY!

12.02.07, 13:48
    Jestem zdesperowana i proszę Was o pomoc.Mam już ponad 50 lat i jestyem na
    rencie IIIgr., która wynosi netto 415zł. Pracowałam ponad 25 lat na różnych
    stanowiskach w księgowości.Niestety, moja "kariera"skończyła się w ostatnim roku
    komuny. Potem przeżyłam wiele osobistych tragedii w rezultacie których
    zostałam zupełnie sama na świecie.Obecnie w dodatku mieszkam w bardzo małej
    miejscowości, gdzie przeprowadziłam się z dużego miasta /względy
    zdrowotne/.Przepraszam, że sięrozpisuję tak osobiście,ale jest to nadal wpis w
    sprawie pracy. Wiadomo, że za te pieniądze nie da się wyżyć.Od bardzo dawna
    rozpaczliwie szukam pracy, ale wiem, że nie mam szans.Mam tylko średnie
    ekonomiczne wykształcenie, lata pracy w komunie, brak doświadczeń w bardzo
    dobrej znajomości programów komputerowych , nie mam po prostu atutów.
    To forum odwiedza wiele mądrych osób i proszę Was - pomóżcie mi. Chodzi mi o
    podanie jakiegoś pomysłu co osoba taka jak ja może robić aby zarobić na
    przeżycie!!! W ostatnim miesiącu caluteńką rentę pochłonął jeden rachunek - za
    ogrzewanie! Mam dwa dni na podjęcie decyzji o rezygnacji z internetu /telefonu
    i tak nie używam tylko płacę abonament/. Miotam się tak od lat, jestem
    wyczepana i zrozpaczona, bliska odebrania sobie życia.Wierzę, że jakaś praca,
    którą mogłabym wykonywać. Uczciwa praca. Jestem bardzo oczytana, poprawnie
    piszę, lubię księgowość ale wypadłam z obiegu.
    Błagam pomóżcie.
    Można do mnie napisać:w.anna-maria@gazeta.pl
    605839445
    Proszę tylko nie dobijajcie mnie propozycjami typu :jak zarobić nic nie robiąc
    itp.
    Wiecie o co chodzi.
    Pozdrawiam serdecznie
    Obserwuj wątek
      • Gość: Kasia Re: pomocy! PRACY! IP: *.chello.pl 12.02.07, 14:44
        Przede wszystkim trzeba walczyć!!!!!! nie może sobie Pani pozwolić na
        załamywanie się!!!!! to niestety nic nie pomoże, a na pewno zaszkodzi w
        kreatywnym myśleniu i podejmowaniu szybkich i trafnych decyzji. Bardzo łatwo
        wtedy o depresje, a zaburzenie nastroju niestety obniża zdolność myślenia i
        uczenia się.

Nie wiem czy w Pani miejscowości w Urzędzie pracy jest doradca zawodowy- może
        pomoc Pani w doborze szkolenia podnoszącego czy tez zmieniającego kwalifikacje
        do np. pracy biurowej. Nie wiem z jakiego powodu ma Pani rentę? chodzi mi o to
        jaką pracą może się Pani zająć? Dlatego też takie pierwsze propozycje, które
        przyszły mi do głowy mogą Pani nie odpowiadać......może po prostu zacząć
        zajmować się cudzym dzieckiem? albo pracować przy organizacji wesel (np. przy
        gotowaniu).

to na razie wszystko jestem ciekawa czy taka praca Panią interesuje?
        pozdrawiam i proszę się nie dawać życiu :) Jak mawia Ks. Rydzyk: Alleluja i do
        przodu!!! (nie znaczy ze jestem fanką księdza ;)
        Kasia
      • Gość: jo-asiunka Re: pomocy! PRACY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 17:06
        kurczę, jeśli masz do większego miasta blisko, to McDonalds zatrudnia ostatnio
        starsze osoby - 1400 brutto na pełny etat.
        Spróbuj ogłosić się choćby na dwukropku (strona z ogłoszeniami na gazeta.pl) i
        zaoferuj usługi księgowe, rozliczenia podatku itp, mogłabyś to robić via internet.

Jeśli masz siłę, to wywieś w swojej miejscowości i pobliskim mieście, do którego
        mogłabyś dojeżdżac za cenę miesięcznego biletu ogłoszenie, że zajmiesz się
        dzieckiem lub osobą starszą. Z pewnością musisz zaoferować konkurencyjną cenę.
        Więcej nie przychodzi mi do głowy.
        No i udaj się do Urzędu Pracy faktycznie, jest wiele zajęć za kilkaset złotych,
        których nikt nie chce (rozmawiałam ostatnio z kimś z urzędu pracy - mają coraz
        więcej ofert), bo wolą zasiłek w tej samej kwocie. A Ty - gdybyś to dołożyła do
        renty, mogłabyś pewnie w miarę godnie żyć:)
        Trzymaj się
        • Gość: Kasia Re: pomocy! PRACY! IP: *.chello.pl 12.02.07, 17:32
          Jeszcze przyszedł mi pomysł do głowy,ze z racji wykształcenia może zajęłaby sie
          Pani prowadzeniem księg przychodów i rozchodów dla małych firm i ogólnie
          obsługą dokumentacji podatkowych.
          pozdrawaiam raz jeszcze
          kasia
          • anula36 Re: pomocy! PRACY! 12.02.07, 19:02
            zaraz beda PIT-y na topie, a caly rok doplaty unijne dla rolnikow, ktorych chyba w malym miescie nie brakuje.Uzupelnic wiedze i brac sie za doradztwo.
            • w.anna-maria Re: pomocy! PRACY! 13.02.07, 09:35
              Bardzo, bardzo dziękuję za podpowiedzi. Myślę, że skorzystam z Waszych rad i
              książka przychodów /po zapoznaniu się z bieżącymi przepisami/ albo PIT-y to
              byłoby TO.Opieka nad dzieckie nie ponieważ mam kłopoty z kręgosłupem a
              wychowałam dwoje dzieci i wiem co to za fizyczna harówka.Serdeczne dzięki.
              Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka