marado 22.03.07, 11:19 mam pytanie- czy list intencyjny i umowe przedwstepna mozna traktowac tak samo? Jakie są konsekwencje (dla pracownika)nie podjecia pracy po otrzymaniu takiego listu czy podpisaniu umowy? Dziekuje za odp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myszencja6 Re: list intencyjny-umowa przedwstepna 22.03.07, 22:51 list intencyjny, jak sama nazwa wskazuje, wyraza tylko INTENCJE zatrudnienia Ciebie przez pracodawce. To tak jakby ustalenia z rozmowy spisane na papierze.Nie jest to jednak prawnie wiazace, to nie jest umowa. Umowa przedwstepna jest natomiast zobowiazaniem obu stron do podjecia pracy na okreslonych zasadach, jest PODPISANE przez obie strony. Zerwanie takiej umowy moze sie odbyc polubowanie albo wg zasad okreslonych w umowie. W naszej firmie jest to kara w wysokosci trzykrotnosci wynagrodzenia ale nie slyszalam aby to faktycznie stosowali;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marado Re: list intencyjny-umowa przedwstepna 23.03.07, 07:44 dzieki za odp:) niby logiczne ale.. A ta kara to jest jakas wg kodeksu(3 krotnosc pensji) czy musi byc wpisane w tej umowie? Ja mam tylko napisane o 2 tyg okresie wypowiedzenia(jak rozumiem dziala w dwie strony) dzieki za odp Odpowiedz Link Zgłoś