Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pomoc prawna - staz a miejsce pracy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 00:27
    Dzień dobry.
    Sprawa wyglada tak:
    małżeństwo ma dwie firmy (sklepy) A oraz B. Oba sklepy to rozna branza oraz
    zarejestrowane odpowiednio na kazdego z malzankow. Aktualnie odbywam staz w
    firme A. Jednak zmuszany jestem do pracy w firmie B przy calkiem innym
    stanowisku jakie mam wpisane w papierach od stazu w calkiem innej branzy.
    Strasznie mnie to bulwersuje, gdyz nawet nie zostałem spytany o chec
    przejscia na inne stanowisko, tylko zostałem tam postawiony. Pytam zatem,
    czy zaistniała sytuacja jest zgodna z prawem ?

Drugą sprawą jes to, czy jeśli odmowie pracy w firmie B (w papierach wpisane
    inne stanowisko w firmie A) na stanowisku mi przydzielonym, bedzie sie to
    kwalifikowało do zwolnienia mnie dyscyplinarnie ?
    Obserwuj wątek
      • 0tdr0 Re: Pomoc prawna - staz a miejsce pracy 03.04.07, 09:01
        Czy jest to staz z PUP czy moze normalne zatrudnienie za pensje minimum 80%
        minimalnej?
        W przypadku drugiego, jakie miejsce wykonywania pracy masz w umowie i jaki masz
        zakres obowiazkow?
        • Gość: zext33 Re: Pomoc prawna - staz a miejsce pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 09:07
          Niestety jest to staz z PUP
          • 0tdr0 Re: Pomoc prawna - staz a miejsce pracy 03.04.07, 10:08
            Staz odbywasz w konkretnej firmie, ktora ma umowe z PUP. Delegowanie Cie do
            innej nie ma zadnych podstaw. Co wiecej- mozesz o tym poinformowac PUP (podobnie
            jak o wszelkich innych samowolnych zmianach firmy- np. inne obowiazki niz
            okreslonwe w stazu) lub zrezygnowac ze stazu.

Nie jestes osoba zatrudniona, wiec o zadnej dycyplinarce mowy byc nie moze.
            Najwyzej rezygnacja ze stazysty.

Nie daj sie wykorzystywac, wrabiac w nadgodziny, zmuszac do dojazdow itd. Szukaj
            czegos innego i jesli proponowane Ci zadania i obowiazki nie zwiekszaja Twocih
            kompetencji i doswiadczenia- przerwij to w porozumieniu z PUP. Szkoda byc moze
            Twojego czasu i pieniedzy- byle jaka robote mozna juz dosc latwo dostac bez
            zadnych problemow. A placa minimalna jest 2 razy wyzsza niz zasilek.
            • Gość: zext33 Re: Pomoc prawna - staz a miejsce pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 22:39
              A osobe (wlasciciela firmy B) u ktorego niby teraz "pracuje" (stoje), malzonka
              wlasciciela A mam traktowac normalnie jako szefa ?
              • 0tdr0 Re: Pomoc prawna - staz a miejsce pracy 04.04.07, 08:27
                Jesli wspolmalzonek nie jest zatrudniony w firmie (lub nie ma jakiegos
                pelnomonictwa dajacego mu nad Toba zwierzchnosc) to w zasadzie nie ma podstaw,
                zeby go sluchac- nie odnosi sie do niego umowa miedzy PUP-em a firma. Tyle teorii.
                W praktyce roznie moze byc. Skonsultuj sprawe z PUP.
                Jesli jednak nie masz delegacji do innej firmy, albo zakres obowiazkow stazysty
                i wczesniejse uzgodnienia nie obejmuja danego stanowiska to moga co najwyzej
                przerwac staz. Staz z PUP NIE odbywa sie na podstawie umowy o prace, wiec jesli
                nie jestes pracownikiem to dyscyplinarne zwolnienie nie wchodzi w rachube- bo na
                jakich podstawach? Na pewno nie na podstawie Kodeksu Pracy- bo nie obowiazuje
                Cie on.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka