Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

WYŻSZE WYKSZTAŁCENIE

IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 14.05.03, 16:08
    Proszę o odpowiedź na poniższe pytanie.
    Ilu ludzi z wyższym wykształceniem potrzebnych jest gospodarce, medycynie
    etc..
    Zaznaczam że ludzie ci są bezproduktywni (nie wytwarzają żadnych dóbr).
    A zatem na czyim utrzymaniu mają być? Czy ludzi z wykształceniem zawodowym i
    średnim?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Qna Re: WYŻSZE WYKSZTAŁCENIE IP: *.gdynia.mm.pl 14.05.03, 17:01
        Na pewno mniej, niż obecnie produkują nasze szkoły
        wyższe, które stały się prawdziwymi fabrykami, absolwenci
        są wypuszczani taśmowo, w dużych ilościach. Jedyny sens,
        jaki w tym widzę, to trwanie tych "fabryk", bo wysoki
        współczynnik skolaryzacji do mnie nie przemawia.
        I tak, jak ubogie jako całość społeczeństwo nie jest w
        stanie wchłonąć całości oferowanych przez rynek
        produktów, tak gospodarka nie jest w stanie wchłonąć
        "taśmowych" inżynierów czy magistrów, a ci, im dłużej
        pozostają bez pracy, tym bardziej stają się dla tej
        gospodarki bezproduktywni.
        Smutne to...
      • Gość: DSD Re: WYŻSZE WYKSZTAŁCENIE IP: 212.33.88.* 14.05.03, 18:30
        Kolejny dowód na to, że Polska być dziwna kraj. Mamy wciąż procentowo mniej ludzi z wyższym wykształceniem niż
        na Zachodzie a tu się okazuje, że jest ich za dużo. W normalnym kraju osoby z wyższym wykształceniem pracują
        głową i nieźle z tego żyją mimo że są ich takie tłumy.

Śmieszą mnie rozważania o darmozjadach, co to nie harują fizycznie a inni musza ich utrzymywać. Policja wytwarza
        dokładnie zero % PBK, może by ją tak też rozwiązać, nierobów jednych? A co do obecnego nadmiaru magistrów,
        spokojnie, drodzy fizyczni, nie martwcie się - za jakiś czas chwycą się każdej roboty, żeby nie zginąć z głodu.
        Zadziałą tzw. wolny rynek. Chyba że w międzyczasie wróci stary, dobry PRL.

P.S. Gdzie są ci najlepsi absolwenci? Będąc w USA byłem wręcz przestraszony, jak często spotykałem tam młodych
        Polaków. Ludzie ci wyjechali tam w latach 2000-2002. Ciąg dalszy negatywnej selekcji nad Wisłą (tutaj od prawie stu
        lat ludzie z wyższym niż średnia IQ mają większe szanse żeby zostać rozstrzelanym, być zmuszonym do emigracji
        lub w inny sposób wyeliminowanym ze społeczeństwa).
        • Gość: ALPEK Re: WYŻSZE WYKSZTAŁCENIE IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 14.05.03, 18:50
          Gość portalu: DSD napisał(a):

> Kolejny dowód na to, że Polska być dziwna kraj. Mamy wciąż procentowo mniej
          lud
          > zi z wyższym wykształceniem niż
          > na Zachodzie a tu się okazuje, że jest ich za dużo. W normalnym kraju osoby z
          w
          > yższym wykształceniem pracują
          > głową i nieźle z tego żyją mimo że są ich takie tłumy.
          >
          > Śmieszą mnie rozważania o darmozjadach, co to nie harują fizycznie a inni
          musza
          > ich utrzymywać. Policja wytwarza
          > dokładnie zero % PBK, może by ją tak też rozwiązać, nierobów jednych? A co do
          o
          > becnego nadmiaru magistrów,
          > spokojnie, drodzy fizyczni, nie martwcie się - za jakiś czas chwycą się
          każdej
          > roboty, żeby nie zginąć z głodu.
          > Zadziałą tzw. wolny rynek. Chyba że w międzyczasie wróci stary, dobry PRL.
          >
          > P.S. Gdzie są ci najlepsi absolwenci? Będąc w USA byłem wręcz przestraszony,
          ja
          > k często spotykałem tam młodych
          > Polaków. Ludzie ci wyjechali tam w latach 2000-2002. Ciąg dalszy negatywnej
          sel
          > ekcji nad Wisłą (tutaj od prawie stu
          > lat ludzie z wyższym niż średnia IQ mają większe szanse żeby zostać
          rozstrzelan
          > ym, być zmuszonym do emigracji
          > lub w inny sposób wyeliminowanym ze społeczeństwa).

Drogi DSD gdyby nie ta bezproduktywna policja nie doszedł byś do szkoły żeby
          się uczyć.Zgadzam się z tym że produkować można i głową i nieźle zarobić.
          Powiedz zatem co zrobić z głowami które są wykształcone za pieniądze roboli a
          które niczego nie wymyśliły, niczego nie dokonały. A tak nawiasem wyobraź sobie
          że nagle wszystkim rzeźnikom, piekarzom i innym gówna wartym robolom zachciało
          się kształcić i wszyscy mają literki przed nazwiskiem i mają twój sposób
          myślenia. Pewnie zdechli byśmy z głodu, smrodu i innych plag. A zatem więcej
          szacunku dla głupiego robola bo to dzięki nim żyjemy.
          • Gość: greg Re: WYŻSZE WYKSZTAŁCENIE IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 14.05.03, 21:53
            ALPEK,

Ile Ty masz lat chlopczyku? Czy slyszales o takich rzeczach jak automaty,
            roboty. To wyobraź sobie, iż jest możliwe dzięki automatyzacji produkcji, że
            jeden MGR prograamuje maszyny, które w dwa dni wypluwają 100 aut. I tak w
            przybliżeniu jest/będzie w każdej dziedzinie gospodarki. Więc, proszę nie
            pieprz tutaj więcej o wyższości klasy robotniczej nad inteligencją.
          • Gość: DSD Re: WYŻSZE WYKSZTAŁCENIE IP: 212.33.88.* 14.05.03, 22:17

> Powiedz zatem co zrobić z głowami które są wykształcone za pieniądze roboli a
            > które niczego nie wymyśliły, niczego nie dokonały.

Po pierwsze, jeśli są to studenci studiów płatnych (a tych jest teraz większość), to szkolą się za pieniądze swoje i
            rodziców. To ich sprawa, mogą je równie dobrze przepić i nic nikomu do tego. Po drugie, a co robić z 'robolami' z
            dotowanych fabryk, z zakładów którym umarzane są coraz to nowe długi, składki ZUS etc. A po trzecie, to dlaczego
            ja mam myśleć, co z nimi zrobić??? Ich los jest w ich rękach. Jeśli nie będzie zasiłku a rodzice przestaną ich
            finansować to będą musieli wziąść się za każdą pracę, choćby i kopanie rowów. A jeśli te 'głowy' pracują w firmach
            państwowych, które gwarantują im pieniądze za nic, to idź z pretensjami do rządu, nie do mnie.

> A tak nawiasem wyobraź sobie
            > że nagle wszystkim rzeźnikom, piekarzom i innym gówna wartym robolom zachciało
            > się kształcić i wszyscy mają literki przed nazwiskiem i mają twój sposób
            > myślenia. Pewnie zdechli byśmy z głodu, smrodu i innych plag.

Przed tym ogólnym zdechnięciem ceny butów, chleba etc. skoczyłyby do niebotycznej wysokości. Ktoś wziąłby się
            wtedy za pieczenie chleba, i zarobił na tym więcej niż ci co dalej liczą na 'literki przed nazwiskiem'. Przynajmniej tak to
            działa w normalnej gospodarce. W takiej, gdzie ktoś zastanaiwa się ilu ludziom pozwolić na wyższe wykształcenie, ilu
            zapędzić do łopaty etc. wszystko może się zdarzyć.
            Poza tym spokojnie, dopóki poziom studiów nie spadnie do poziomu podstawówki, to nie każdy będzie w stanie je
            ukończyć.

> A zatem więcej
            > szacunku dla głupiego robola bo to dzięki nim żyjemy.

Nie przeczę. Nie rozumiem tylko, dlaczego Ty, który tak zażarcie bronisz robotników fizycznych piszesz o nich
            'gówno warci', 'głupi'. Z ironią ale jednak. Mi by to przez myśl nie przeszło.
            • Gość: ALPEK Re: WYŻSZE WYKSZTAŁCENIE IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 06:27
              Greg z twojego rozumowania wynika jedno, będziemy mieli automaty które zrobią
              automaty a następne automaty w końcu je zaprogramują a wtedy wyższe
              wykształcenie możemy sobie wsadzić w 4 litery.Piękna perspektywa.
            • Gość: ALPEK Re: WYŻSZE WYKSZTAŁCENIE IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 06:28
              Drogi DSD wtedy już nikt nie będzie umiał robić tak przyziemnych czynności.
              • Gość: ALPEK Re: WYŻSZE WYKSZTAŁCENIE IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 13:30
                PANOWIE, BRAK ARGUMENTÓW?
                • Gość: Dosia Re: WYŻSZE WYKSZTAŁCENIE IP: 195.217.253.* 15.05.03, 15:31
                  Alpek. Ile masz lat?
                  • Gość: ALPEK Re: WYŻSZE WYKSZTAŁCENIE IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 15:46
                    Gość portalu: Dosia napisał(a):

> Alpek. Ile masz lat?
                    DUŻO, LUDZIE TAK DŁUGO NIE ŻYJĄ.
                • Gość: DSD Re: WYŻSZE WYKSZTAŁCENIE IP: 212.33.88.* 16.05.03, 09:37
                  > PANOWIE, BRAK ARGUMENTÓW?

Nie mam czasu napisać bo zapisałem się na kurs 'Nauka szycia butów w jeden weekend'.
                  Nie ma to jak porządny fach w rękach.
                • mr_watchman Re: WYŻSZE WYKSZTAŁCENIE 16.05.03, 13:30
                  Gość portalu: ALPEK napisał(a):

> PANOWIE, BRAK ARGUMENTÓW?

A ty przedstawiłeś jakieś?
                  Jak sądzisz - kto wymyślił (wynalazł, opracował - zwij jak chcesz) Internet, z
                  którego korzystasz? Robol na budowie, sprzedawca w supermarkecie, zamiatacz
                  ulic? Nie podobają ci się wykształceni ludzie? To odłącz się od Internetu i
                  zasuwaj pracować na budowie - połącz teorię z praktyką.

PS. Czy aby nie zdawałeś może kiedyś na studia (tak z pięć razy)? Czyżby
                  frustracja przegranego nieudacznika dawała znać o sobie w twoich postach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka