Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pracodawcy wolą, żeby wróciła III RP

14.04.07, 22:17
    wprawdzie wolałbym, by wszystko odbywało się bez kantów, przetargi jak Pan Bóg
    przykazał, jednak III RP też miała przyjemne strony.
    Dałem kiedyś ogłoszenie, że potrzebuję 2 pań po ekonomi lub prawie,
    odpowiednia specjalizacja, języki angielski, niemiecki, rosyjski i ewentualnie
    francuski, dobra prezencja, etc. "w młodym dynamicznym zespole". Nie wiem ile
    dokładnie pań się zgłosiło, bo mi się poczta zatkała i przejrzałem około setki.
    Oglądałem te oferty i w końcu tylko zdjęcia mnie zaczęły interesować, były to
    często bardzo piękne dziewczyny. I już kombinowałem, że za drobne będę miał w
    biurze fajne laski. Jednak sekretarka, donosicielka, doniosła mojej żonie i
    ona znalazła mi dwóch pryszczatych z biura pracy, którym teraz muszę znacznie
    więcej płacić, niż wtedy. No wicie, popyt, podaż i te bzdety. Wprawdzie dobrze
    pracują, jednak czy nie lepiej by było, gdyby to były fajne laski, którym bym
    płacił połowę tego co teraz? A z tymi pryszczatymi, to jeszcze jest jedna
    niepokojąca sprawa, jednemu z nich zachciało się referencji - już ja wiem co
    on kombinuje. A poza tym, to kurna chata mogą mnie olać i za granicą pracę
    znaleźć. Tfu, tfu, tfu, bo gdzie ja wtedy fachowców znajdę, bo z Chińczykami
    to się chyba nie dogadam (no chyba, że z Chinkami).
    Ależ się rozmarzyłem.
    Pa
    Obserwuj wątek
      • Gość: sf Re: Pracodawcy wolą, żeby wróciła III RP IP: 194.146.250.* 14.04.07, 22:27
        ty ośle !
        przeceież dalej mieszkasz w 3 rp
        a obecny rzad to tak kombinuje ze i chinki beda ale na twoim miejscu w pracy a
        ty bedziesz w anglii sprzatał(jak ci sie uda)
        • nowytor5 brzydko napisałeś, ale ci odpowiem 14.04.07, 22:41
          finansowo powodzi mi się znacznie lepiej, bo moja firma często staje do
          przetargów o państwowe pieniądze i w ciągu ostatniego zapomniałem co to jest
          "wybranie lepszego wykonawcy".
          Na forum napisałem również z tego powodu, że tu w 3mieście trudno o dobrego
          pracownika - co zaczyna być coraz bardziej denerwujące. W związku z tym, że 2
          miesiące temu trzeba było znowu znaleźć fachowca, dałem w kilku miejscach
          ogłoszenia i zgłosiło się zaledwie parę osób, z których żadnej nie dało się
          zatrudnić, bo albo wymagania, których nie mogłem spełnić, albo niemoty, których
          poziom intelektualny i poziom wykształcenia (tak, tak studia) gwarantował, że
          nie będę z nich miał żadnego pożytku.
          • Gość: zc Re: brzydko napisałeś, ale ci odpowiem IP: 194.146.250.* 14.04.07, 23:07
            nie martw sie wkrotce tanie panstwo wypelni siła z chin napewno cos wybierzesz
            a niemoty po studiach albo zapiją sie na śmierc pod blokiem (kto wie moze
            kiedys cie ktorys pogłaska nozem jak bedziesz wracał z reala z zakupami) albo
            wyjada do normalnego swiata
            • nowytor5 Problem z patologicznie bezrobotnymi jest, to fakt 14.04.07, 23:37
              wg jakichś tam standardów na świecie jest to 3%, jednak przez kilkanaście lat
              "dobrobytu" w Polsce, ze względu na wieloletnie nie podejmowanie pracy, bo nie
              było pracy, poziom tego patologicznego bezrobocia wzrósł do 8-9%. Tak to ocenił
              jeden mój znajomy socjolog, którego uważam za autorytet w tych sprawach.
              Więc problem łaskotania nożem jest w Polsce, jest jakby większy niż gdzie indziej.
              Z łobuzami miałem problemy, jak mieszkałem w bloku, teraz mieszkam w fajnej
              dużej dzielnicy domków jednorodzinnych i już o takich historiach zapomniałem.
              • Gość: zc Re: Problem z patologicznie bezrobotnymi jest, to IP: 194.146.250.* 15.04.07, 00:06
                poziom bezrobocia w Polsce wynosi ponad 14 % a nie 8-9% jak piszesz to kłamstwo
                takie samo jak mowienie o tanim panstwie i taka sama bezczelnosc jak
                chrzanienie o tym ze w kraju w ktorym sa 2 miliony osob bez pracy (wielu
                silnych mlodych wyksztalconych) brakuje pracownikow - to tez jest kłamstwo

"Z łobuzami miałem problemy, jak mieszkałem w bloku, teraz mieszkam w fajnej
                > dużej dzielnicy domków jednorodzinnych i już o takich historiach zapomniałem."
                ale nie martw sie przyjda do ciebie wszystko w swoim czasie we francji tez
                najpierw były getta w rpa to samo
                • nowytor5 Czy ty umiesz czytać ze zrozumieniem? 15.04.07, 00:13
                  piszę dokładnie o patologicznym bezrobociu, które wynosi normalnie 3%, a odnosi
                  się do tych, którzy do pracy się nie nadają.
                  Ponad 14% to jest stopa bezrobocia wszystkich poszukujących pracy, z tym, że
                  8-9% procent to są ludzie, którzy poprzez długotrwały brak stałego zajęcia,
                  stali się jako pracownicy nieużyteczni. Wielu, nawet 35 latków nigdy nie miała
                  możliwości pracy i ci ludzie w pracy są diabła warci. Miałem kilka takich osób -
                  makabra
                  • Gość: zc Re: Czy ty umiesz czytać ze zrozumieniem? IP: 194.146.250.* 15.04.07, 00:37
                    no dobra a np taki dzisiejszy bezrobotny marek jurek to w jakim przedziale
                    bedzie on sie wził za robote i wszystko sp... i teraz ucieka i boi sie i płacze
                    juz nie juz dosc grac to trzeba do konca a on juz słbi psychicznie ci ludzie
                    tak nie mozna zbudowac zadnej rp ani 5 ani 6

"piszę dokładnie o patologicznym bezrobociu, które wynosi normalnie 3%, a odnosi
                    > się do tych, którzy do pracy się nie nadają."
                    jak kazdy bedzie mial swoje teaorie to sie nigdy nie dogadamy bezrobocie wynosi
                    ponad 14% zawsze jest to jakas patologia

"Wielu, nawet 35 latków nigdy nie miała
                    > możliwości pracy i ci ludzie w pracy są diabła warci. Miałem kilka takich
                    osób
                    > -
                    > makabra"
                    a co są za mało zdeterminowani ?? a moze sa juz za starzy?
                    daruj sobie tanie kawałki dla głodnych żółwi
                    • nowytor5 bezrobocie 14%, a ludzi do pracy brakuje, to jest 27.04.07, 13:26
                      dopiero cyrk
          • Gość: rebel Re: brzydko napisałeś, ale ci odpowiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 15:51
            wina zawsze rzadko leży po jednej stronie, a w polsce rzec można że tak jak pracodawca nie potrafi docierać z ofertą do potencjalnego pracownika, tak i pracownik zdemotywowany sytuacją na rynku pracy nie potrafi wykrzesać z siebie iskry bożej i wykazać sie odrobiną inwencji by takiego pracodawce znależć...i kropka.
      • snajper55 Nie może wrócić coś, co cały czas jest. 27.04.07, 14:52
        Cały czas mamy III RP. Sprawdź sobie w konstytucji.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka