Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

TRW Częstochowa

18.04.07, 22:06
    prosze o opinie obcenych, byłych pracowników
    atomosfera
    warunki
    rozwój itt....
    z gory dziekuje
    Obserwuj wątek
      • taki_i_owaki Re: TRW Częstochowa 19.04.07, 07:42
        na lini jest srednio - jak cie zatrudni TRW to nawet dobre pieniadze jak agencje
        pracy to ledwo minimum wyciagniesz a robisz tyle samo.

A w tzw. centrum inzynieryjnym to dobrze placa jak na poczatkujacego po
        studiach, nawet staze sa za normalne pieniadze (jakies 1200 net bylo rok temu),
        pozniej jest troche lepiej z kasa, a atmosfera zalezy z kim sie skumplujesz.
        Rozwoj ? jak wszedzie czegos sie uczysz, a juz na pewno drugiego jezyka.

Pytasz bo sie dostales czy dopiero sie zastanawiasz ?
        • morcin.bak Re: TRW Częstochowa 19.04.07, 19:17
          pytam bo chce zmienic prace a pracuje w podobnym amerykanskim koncernie
          automotive i zastanawiam sie czy warto.
          orientujesz sie jaki moze byc przedzial zarobkow w R&D dla inzyniera z
          kilkuletnim stazem?
          • adrian22_22 Re: TRW Częstochowa 02.05.07, 03:11
            hej,
            ja jestem obecnie na stazu w TRW , z pieniedzy jestem zadowolony - moi znajomi
            normalne pensje czasem maja nizsze. W R&D z doswiadczeniem przyjma Cie bez
            problemu...firma mocno sie rozwiaj. na ile sie zgodzisz tyle dostaniesz.
            atmosfera jak dla mnie jest bardzo dobra, choc cos w tym prawdy jest ze zalezy z
            kim bezposrednio bedziesz wspolpracowal - jak wszedzie. pozdrawiam i zycze
            powodzenia
      • wypowiedz Re: TRW Częstochowa 13.06.07, 23:55
        A do jakiego dzialu aplikujesz(mechaniczny czy elektroniczny)?
        • morcin.bak Re: TRW Częstochowa 14.06.07, 18:07
          juz nie aplikuje
          jest cool!!! polecam :)
          • wypowiedz Re: TRW Częstochowa 14.06.07, 20:16
            No to gratuluje, rzadko kiedy lokalni pracodawcy sa w stanie zadowolic mlodych
            inzynierow.
            • taki_i_owaki Re: TRW Częstochowa 15.06.07, 08:10
              bo to podchodzi pod paragraf :D

No tym bardziej jezeli chodzi o Czewe to jest dosc trudna sprawa - praca owszem
              jest ale kasa czesto malutka.
              • morcin.bak Re: TRW Częstochowa 15.06.07, 17:33
                ani nie taki mlody, 7 lat doswiadczenia, ani nie lokalny bo wczesniej poza
                przejazdem bylem tylko na Jasnej Gorze ze 2 razy :)
                kasa tez extra, nie spodziewalem sie ze spelnia moje oczekiwania a jednak,
                nadmieniam ze wczesniej pracowalem w duzo wiekszym miescie w jeszcze wiekszej
                korporacji gdzie w sumie z kasy bylem zadowolony ale juz mialem dosc

ZMIENIAJCIE PRACE! poza wzbogaceniem doswiadczenia wasze kieszenie tez beda
                bardziej wypchane :)
                • hm007 Re: TRW Częstochowa 15.06.07, 20:01
                  Tak z czystej, ludzkiej ciekawości...
                  Ile tam płacą inżynierom? :)
                  • wypowiedz Re: TRW Częstochowa 17.06.07, 02:07
                    Niestety w Polsce zaklada sie zaklady "low cost" tak wiec kokosow pewnie nie
                    ma, z zalozenia maja one bys duzo tansze niz te w zachodniej czesci europy,
                    zakladajac ,ze przecietna placa inzyniera za granicami naszego kraju to 3,5tys
                    euro, szacowlabym zarobki inzynierow na poziomie 1/4 tego.
                    • taki_i_owaki Re: TRW Częstochowa 17.06.07, 07:57
                      dokladnie ile to nie wiem ile tam daja teraz, ale prawda jest taka ze
                      zatrudniaja w wiekszosci mlodych po studiach. jakies 2 lata temu (moze mniej)
                      przyjmowal sie kolega z roku to dali mu 1000 na reke przez pierwsze 3 miesiace,
                      po tym okresie pozniej podniesli do 1350, a teraz jak mu jest to nie wiem.

Poza tym wiele zalezy od dziedziny, ktora sie zajmujesz. i chyba od tego jak
                      bardzo trzeba cie przyuczac, bo np. nie zdarzyles na studiach poznac programu Catia.
                      • morcin.bak Re: TRW Częstochowa 17.06.07, 08:12
                        az tak podle to chyba nie jest, choc jak jestes swierzym absolwentem to
                        bierzesz co ci daja ale odpowienio kieruja swoim rozwojem i kariera ....
                        w zaleznosci od twoich kwalifikacji i obecnego doswiadczenia (jego zgodnosci ze
                        specyfika pracy w TRW), znajomosci angielskiego, niemiecki tez jest mile
                        widziany
                        nawet na stanowisku szeregowym mysle (wiem) ze 1/2 pensji inzyniera z zachodu
                        mozna wykroic
                        • taki_i_owaki Re: TRW Częstochowa 17.06.07, 09:05
                          > az tak podle to chyba nie jest, choc jak jestes swierzym absolwentem to
                          > bierzesz co ci daja ale odpowienio kieruja swoim rozwojem i kariera ....
                          > w zaleznosci od twoich kwalifikacji i obecnego doswiadczenia (jego zgodnosci ze
                          > specyfika pracy w TRW), znajomosci angielskiego, niemiecki tez jest mile
                          > widziany

Niestety na poczatku trzeba dac sobie dupe skopac (sam zaczynalem od stazu z PUP
                          - czyli od samego dna), zeby po roku czy 2, powoli moc zaczac kierowac samemu
                          swoim zyciem i kariera (i proponujac mi srednia krajowa przyszly pracodawca
                          muszi byc pewien ze odmowie).

> nawet na stanowisku szeregowym mysle (wiem) ze 1/2 pensji inzyniera z zachodu
                          > mozna wykroic
                          hmmm. ciekawe co nazywasz stanowiskiem szeregowym - tasme ? :)
                          A tak serio to oczywiscie jest szansa tylko trzeba miec troche wiekszy bagaz
                          doswiadczenia. - Ja mam czas :) ja poczekam.
                          • wypowiedz Re: TRW Częstochowa 20.06.07, 18:03
                            1/2 zarobkow szeregowego inzyniera z zachodu owszem otrzymasz ale jesli masz
                            szczescie i stanowisko lidera albo PM. Co nie zmienia faktu,ze bedzie to 1/4 a
                            moze i mniej w porownaniu z identycznym stanowiskiem "zachodniego" inzyniera.
                            • morcin.bak Re: TRW Częstochowa 20.06.07, 18:43
                              wedlug mojej wiedzy, dosc sporej nadmienie, potwierdzonej doswiadczeniem
                              zyciowym, wygarodzenie na stanowisku szeregowym miesci sie 1.200 - 8.000
                              brutto, w zazleznosci od miejsca pracy i indywidualnego doswiadczenie, bardzo
                              wymierna jest znajomosc jezykow szczegolnie na zadupiach

stanowisko szeregowe wg mnie to - zaden leader, kierownik ani project manager
                              oczywiscie mowie o przemysle
                              • wypowiedz Re: TRW Częstochowa 23.06.07, 08:32
                                Masz oczywista racje i potwierdza to moje wczesniejsze slowa bo stawki w euro
                                zaczynaja sie od 3,5 tys do 6tys i tez mowie tu o stanowiskach nie majacych nic
                                wspolnego z kierowaniem ludzmi. Jak ktos powaznie mysli o zalozeniu rodziny i
                                np. budowie domu to albo zaklada wlasna firme albo wyjezdza za granice tudziez
                                lapie sie na szybka sciezke kariery i osiagajac stanowisko kierownicze sredniego
                                szczebla mozejuz jakis kredycik wziac.
                            • knap.radoslaw Re: TRW Częstochowa 12.09.07, 10:58
                              Co do średnich zarobków polecam miniraport płacowy dla inżynierów na stronie
                              www.bdi.com.pl Możńa też zamówić indywidualny raport z bardzo dokładną analiza
                              zarobków danej osoby na tle rynku.

A co do TRW - to na pewno zachęca bardzo nowoczesny zakład i centrum
                              inżynieryjne - wg. standardów zachodnich, gdzie wiele się można nauczyć - a dają
                              szanśe młodym inży. Warunkiem jest na pewno dobry j. angielski - ze względu na
                              międzynarodową komunikację w ramch firmy.
                              • jako_tako Re: TRW Częstochowa 16.09.07, 17:30
                                >Co do średnich zarobków polecam miniraport płacowy dla inżynierów na >stronie
                                > www.bdi.com.pl

Panie Radoslawie, watpie szczerze we wiarygodnosc tego raportu. Znam dziesiatki
                                jesli nie setki inzynierow pracujacych w zawodnie i z pewnoscia ich srednia
                                placa nie wynosi 4100 zl jak sugeruje bdi.com.pl.

Moze opisalibyscie w jaki sposob uzyskaliscie te dane, wtedy latwiej byloby je
                                zrozumiec. Mam nadzieje, ze nie poslugiwaliscie sie generatorem liczb losowych :=).
      • masta25 Re: TRW Częstochowa 11.09.07, 16:27
        Witam,

Ja mam propozycję pracy na stanowisku inżynierskim w dziale R&D w Centrum
        inżynieryjnym w Częstochowie, pytanie rowniez odnosnie zarobkow, przy moim 2
        letnim doswiadzeniu w R&D, mozliwosci szkolen, podnoszenia kwalifikacji oraz ew.
        podwyzek w TRW. Kazde sugestie i pomoc ludzi ktorzy pracuja lub pracowali w tej
        firmie mile widziane.

Dziękuję i Pozdrawiam.
        • wypowiedz Re: TRW Częstochowa 16.09.07, 00:50
          masta25

Centrum inzynieryjne TRW slynie dobrym komfortem pracy, dobrymi relacjami
          miedzypracowniczymi. Co do zarobkow to jest jak zawsze kwestia indywidualnej
          negocjacji, musisz rozwazyc ile chcialabys miec wiecej zeby zaryzykowac zmiane
          pracy i zeby kwota ta dala Ci mozliwosc zapomnienia o problemam egzystencji a
          pozwolila skupic sie na pracy.
          Jesli przenosisz sie z duzego miasta to pamietaj Czestochowa Wroclawiem ani
          Poznaniem nie jest....
          Pozdrawiam
          A.K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka