Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Staż, ile razy?

IP: *.smgr.pl 19.04.07, 16:18
    Witam,
    Właśnie ukończyłem staż i nie podjełem dalszej pracy w tej firmie. Czy mogę
    ubiegać sie o następny staż?
    Obserwuj wątek
      • Gość: kkkkkkkk Re: Staż, ile razy? IP: 212.122.223.* 19.04.07, 16:25
        chyba nie
      • 0tdr0 Re: Staż, ile razy? 19.04.07, 18:11
        Staz ma za zadanie dac absolwentowi pierwsze doswiadczenie zawodowe, zeby mial
        juz cos w CV. Ponadto odciazyc zatrudniajacego od koniecznosci uczenia
        nowicjusza za wlasne pieniadze (co jest bardzo czesto przez pracodawcow
        naduzywane- byaw, ze nie naucza niemal niczego). Poczatkowo stazysci sami mieli
        sobie szukac pracodawcy, ktory zgodzi sie isc na taki uklad. Pracodacwy dawalo
        to gwarancje, ze osobie takiej bedzie sie chcialo pracowac. A stazyscie- ze
        szanse na dalsze zatrudnienie u pracodawcy, ktorego sami znalezli- bedzie spora.
        Potem sie zaczela masowka i wysylanie ludzi na staze na sile do wybranych
        pracodawcow (w tym cwaniakow). Jaki jest sens, zeby w takim stanie rzeczy
        wysylac po pare razy osobe na staz, skoro juz nie jest absolewntem a pierwsza
        prace ma za soba?

Krotka odpowiedz na Twoje pytanie brzmi: nie. Choc sa wyjatki (uargumentowane
        przerwanie stazu, zupelnie inna branza itp.).
        • Gość: Czesio Re: Staż, ile razy? IP: *.smgr.pl 19.04.07, 18:44
          Sytuacja wygląda tak: Bylem na stażu 7 miesięcy. Nie podjąłem dalszej pracy
          ponieważ krotko mówiąc nie podobała mi się. Teraz okazało się, że muszę odbyć
          praktyki/staż (w ramach zaliczenia przedmiotu) w branży "administracja" - taki
          jest mój kierunek studiów. Praktyka ta ma określony program itd... I teraz
          pytanie: czy mogę ubiegać sie o taki staż w urzędzie pracy?
          • 0tdr0 Re: Staż, ile razy? 19.04.07, 19:01
            No to masz sprawe strasznie pogmatawna.
            Na staz bowiem moga isc absolwenci, jesli nie minelo 12 miesiecy od czasu
            ukonczenia szkoly/uczelni.
            Roznie tez moze Ci byc zaliczony dotychczasowy staz- tu duzo zalezy od
            interpretacji PUP-u. Z jednej strony osoba udajaca sie na staz nie moze miec
            stazu pracy dluzszego niz 3 miesiace. Z drugiej stazysta to nie pracownik, choc
            okres odbywania stazu wlicza sie mu do stazu pracy (ale tez nie pod kazdym
            wzgledem- nie wiadomo jak w tym przypadku).
            Najlepiej idz do swojego PUP i dopytaj sie jak oni to zinterpretuja.
      • Gość: gesta Re: Staż, ile razy? IP: *.slp.vectranet.pl 19.04.07, 19:16
        nie masz szans na drugi staz z PUP. urzędasy kieruja sie tylko i wyłacznie
        przepisami,nikogo nie obchodzi,że musisz odbyc jeszcze jeden staż.raz juz byłeś
        i wypad. no niestety tak to jest. ja odbyłam 2-razy ale udało mi sie załapac
        jeszcze przed zmianą przepisów.te durne przepisy zmieniaja co kilka miesięcy,
        może będzie dopuszcalny 3-ci?:)))
        • 0tdr0 Re: Staż, ile razy? 19.04.07, 19:18
          Zawsze moze odbyc praktyke- ale wtedy nie ma "stypendium", a umoaw jest
          podpisywana miedzy uczelnia a firma.
          • Gość: pipi Re: Staż, ile razy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 20:00
            staż przyznawany z UP może trwać maksymalnie 12 miesięcy.
            zatem jeżeli ten wcześniejszy miałeś również z UP to pozostało ci jeszcze do
            wykorzystania 5 miesięcy.
            UP ma obowiązek dać ci możliwość odbycia stażu. tyle, że w większości
            przypadków zależy to od tego czy mają na to pieniądze. trzeba się po prostu
            załapać w odpowiednim terminie.
            • Gość: urz. Re: Staż, ile razy? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 20.04.07, 00:35
              Potwierdzam. Nie ma określenia ile razy można odbywać staż. Jest tylko i
              wyłącznie zapis, że może trwać do 12 miesięcy. Czyli w teorii maksymalnie 4 razy
              (4 razy po 3 miesiące).
              Nie ma jakiegokolwiek zapisu, ze nie można pracować dłużej niż 3 miesiące - tak
              było bodajże do listopada 2005 roku, gdy zapis w rozporządzeniu brzmiał, ze nie
              można wcześniej pracować - obecnie nie ma zapisu takiego.
              Jest pewne ale, ze względów na to, ze jest mało kasy (to się zmienia ale jeszcze
              nie tak, że na każdego bezrobotnego wystarczy) MPiPS zaleca poważnie rozważyć
              aktywizowanie ponowne bezrobotnych. Oczywiście można to olać , jednak zawsze się
              mogą przyczepić (do PUPu nie do bezrobotnego).

A i o praktykach to chyba należy w swojej szkole porozmawiać, przedstawić
              zaświadczenie o stażu. Może uznają. Praktyki szkolne nie mają nic wspólnego ze
              stażem z PUP.
              Pozdrawiam
              • 0tdr0 Re: Staż, ile razy? 20.04.07, 08:17
                Jestes pewien, ze nawet majac ponad rok stazu pracy i tracac zatrudnienie mozna
                isc na staz z PUPu?

I jak jest z ograniczniem wiekowym?
                • Gość: urz. Re: Staż, ile razy? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 20.04.07, 10:53
                  Tak. Przeszkód teoretycznych nie ma. Te 3 miesiące były w okresie obowiązywania
                  wcześniejszego rozporządzenia (taka była interpretacja Ministerstwa). Natomiast
                  w chwili obecnej nie ma zapisu, że nie można pracować.
                  A ogólnie zostało to zostawione do uznania starosty (czyli dyrektora PUP).
                  Oczywiście raczej nie można iść na staż w zawodzie, którym się pracowało (bo jak
                  uzasadnić zdobywanie doświadczenia?).
                  Pozdrawiam
                  • Gość: pipi Re: Staż, ile razy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 16:05
                    jest ograniczenie wiekowe.
                    o staż z UP mogą starać się osoby które nieukończyły 25 roku życia.
                    czyli generalnie tak jak do zakończenia studiów.

potem jak jest się absolwentem to można się starać o przyuczenie do zawodu z UP.
                    (ale na ten temat niestety zbyt wiele niewiem)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka