Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ile zarabia technik w laboratorium?

IP: 86.45.201.* 08.05.07, 11:57
    Ile zarabia laborant w laboratorium-prywatnym o ile takie istn istnieje,
    chodzi mi jesli ktos bogaty ma ochote na wlasne lab ale nie wie jak sie do
    tego zabrac i szuka pracownika ktory sie tym zajmie, to ile by taki ktos mogl
    zarabiac?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Lab.. Re: ile zarabia technik w laboratorium? IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 08.05.07, 12:47
        Laboratorium...........czego ? procesy "fizyczne" przy udziale akceleratora? syntezy chem proste przy wzglednie nieskomplikowanym instrumentarium ? kognitywistyka i własny rezonans ....., wysokie energie, technologie mikro/nano. Co to dzisiaj jest laboratorium na wysokim poziomie......na to nie stac państw/pojedynczych firm ( po to łacza potencjal naukowo-badawczy podobnie jak korporacje ) Prywatne laboratorium :-)) w Polsce.....jeszcze dlugo, dlugo nie ( ludzie z kase wydaja na wina, pola golfowe, stadniny itp a jak widza cene przecietnego instrumentu badawczego to nie wierza ze to moze kosztowac tyle co 3 ich wypasione mesie ) prywatne laboratorium ..chyba do oktogenu i 2fenyloizopropyloaminy/pochodnych tudziez wyrobu napojow procentowych zeby sobie kondycje poprawic i jakas rozrywke miec.....( choc to co powyzej gwarantuje klopoty prawne ) adevin sobie wpisz w wyszukiwarke laboranci poszukiwani za darmo oczywiscie........O potencjale wiedzy jakim powinien dysponowac "laborant" ( który moze cos wymyslec bo pare lat po doktoracie pracowal "w jakims temacie" i nagle temat moze byc rewolucja w przemysle ) nie bede pisal. Ile taki czlowiek moze zarobic zalezy od prawnikow ktorzy prowadza jego sprawy ..........zwykle jesli to tylko naukowiec to najmniej zarabiajacy czlowiek w lancuchu pomysl/badania labo/sprzedaz pomyslu/przemysl/produkt/dystrybucja/akumulacja zysku/reinwestycja. No czasem mozna liczyc na jakis medal/slowa uznania/miejsce w encyklopedii/pamieci potomnych...itd... Moze chodzilo Ci o laboratoria prywatne typu analizy moczu/krwii/markerow etc..... od 1200 B do jakichs 2200 B tam gdzie wymaga sie np "miareczkowania/analiz tradycyjnych" a nie wrzucania probki do automatu.
        • Gość: Marta Re: ile zarabia technik w laboratorium? IP: 86.45.201.* 08.05.07, 12:57
          Dokladnie to prywatne labolatorium za granica, nie w Polsce. Analizy wody
          pitnej, sciekow. Jest osoba, ktora chce wylozyc pieniadze na to, bo ma taki
          kaprys, a ze ja kompletnie sie na tym nie znam, dlatego pytam na forum. moze
          zechcialbys zmienic prace??:)
          • Gość: Lab.. Re: ile zarabia technik w laboratorium? IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 08.05.07, 14:12
            Laboratoria w wielu krajach ( nawet prywatne ) musza spelniac tamtejsze wymagania ustawowe aby funkcjonowac ( nie wiem jak na poludniu grecja, wlochy i inne ale pewnie tez)!!! ( To swego rodzaju dzialalność nie tyle koncesjonowana co dosyc dokladnie ograniczona/obwarowana roznymi aktami prawnymi co do łatwosci/mozliwosci zakladania laboratoriow w celach komercyjnego zarabiania, laboratoriow czesto o bardzo kiepskich "mozliwosciach laboratoryjnych" zarabiajacych na :-)) klientach najczesciej czytaczach etykietek na produktach ( producent zaklada laboratorium ktore certyfikuje produkt ..przy okazji dbajac o lasy deszczowe...itd itd: nazywamy sie instytut ( jak w polsce kazdy moze sobie zalozyc instytut:-)) i badamy to i tamto, wydajemy certyfikaty ( bo ludzie lubia jak cos ma certyfikat nie wnikajac kto i w jaki sposob cos certyfikuje bo w rodzajacgh cert mozna sie juzz zgubic a czesc z nich przypomina ulotki reklamowe ) i nasza szacowna instytuta gwarantujemy, ze nasz produkt wyleczy cie z wszystkiego co zle a dzieki dodatkowemu zakupowi produktu xxx bedziesz wiecznie mlody etc itd.... . Kazda oczyszczalnia sciekow ( wieksza/srednia) ma wlasne syst automatyczne badania podstawowych param tego co wychodzi z oczyszczalni ( i co wchodzi tez ).(W RP tez) Centralne instytucje panstwowe badaja nietypowe parametry (trudnosc analizy itp, czesto robi sie to na uczelniach majacych odpowiednie instrumentarium ) zaklady maja swoje oczyszczalnie i swoje laboratoria ( a ich rury sciekowe sa naszpikowane detektorami syfow jak detektor zadziala to trzeba bedzie wyjasniac a czesto placic, DUZO PLACIC ) W RP czasem ktos zauwazy ze plynie czerwona woda i XXX kg ryb plywa odwrotnie, kary jakies sa ale do przezycia a zreszta i tak jestesmy w upadłosci... ) Co do ujec wody zobacz jak sa chronione tam (Szwecja, Niemcy) a jak u nas ( mozesz sobie wejsc i wrzucic do ujecia cokolwiek szansa ze cokolwiek zostanie zauwazone przed momentem napelniania czajnikow czy robienia drinkow jest niewielka ) Słyszalem o przypadku dlugiego funkcjonowania ujecia z transformatorem cieknacym PCB w strefie bezp ochrony ) Co do osoby z kaprysem...PODZIWIAM i zycze powodzenia, co mi jeszcze przychodzi do glowy na zachodzie powsawaly laboratoria sponsorowane przez grupy zorganizowanych konsumentow ale i tak na zakup sprzetu nie mialy :-))(konsumenci nie wierzyli w zapewnienia oficjalnych instytucji o nieszkodliwosci : fal elektromagnetycznych, chemii konserwujacej zywnosc, chemii w produktach domowych (dywaniki ,plastiki,oknapcv itd itp) podobne kampanie dochodza teraz do RP )Woda jest uwazana za dobro szczegolne brakuje jej w wielu regionach ( takze w europie ) stad coraz wiecej sie robi aby zachowac jak najwiecej tego w stanie nadajacym sie do eksploatacji( spozycia) a ta wtorna h2o wracajaca do obiegu takze powinna byc "na poziomie". Laborantow chetnych znajdziesz sporo, upadlo wiele zakladow chemicznych, absolwenci tych kierunkow wprawdzie ostatnio maja sporo propozycji pracy ale spoko znajda sie. Znalexc kogos potrafiacego stworzyc od podstaw laboratorium tego typu na obcym terenie nie bedzie latwo ( proponuje szukac wsrod technikow Polakow (z doktoratami czesto) pracujacymi w kraju gdzie chcesz to zorganizowac, tylko oni licza na wiecej w przemysle niz w tamtejszych instytutach :-))...... ludzie, lokalne uwarunkowania prawne, urzadzenia.....KOSZTY !!! ( tak naprawde tworzenie laboratorium za granica wydaje mi sie chore lepiej tam zalozyc ekipe zbierajaca próbki a analizy robic w Polsce albo w WNP wyjdzie taniej ) O ile mi wiadomo laboranci (po polskich studiach na PWr) w pewnej instytucji w UK maja na wejsciu ok 30000 funciakow rocznie )Propozycje w polsce ok 2000 B i awans w czasie blizej nie okreslonym nie mowiac o innych roznicach. Ja pracy nie chce.
            • Gość: marta Re: ile zarabia technik w laboratorium? IP: 86.45.201.* 08.05.07, 15:37
              ze tez ja musialam trafic na kaprysnego pracodawce, ktoremu nic sie nie da
              wytlumaczyc, ze sa normy i przepisy, dla niego cos takiego nie istnieje, bo on
              ma pieniadze i chce je wydac, za suzo bajek oglada czy co-laboratorium dextera
              chyba-wlasnie mi przedstawial miejsce do zaadaptowania na laboratorium. a ja co
              mam poczac, kupowac sprzet, ale jaki, i po co i co z nim dalej robic.
              konkretnie to czlowiek ma fabryke w ktorej robia ekologiczne szamba dla domow
              jednorodzinnych po restauracje, hotele itd, i jemu zamarzylo sie badac te
              scieki czy te jego szamba dobrze funkcjonuja, a do tego nie chce sie nikogo
              pytac w kraju, bo rynek malo rozwiniety i nie chce zeby ktos go podkupil, tzn
              jego pomysl. glowa mi juz peka. on chce dokladnie badacBOD,COD,SS to glownie
              plus chlorine, nitrate, conductivity, total hardness, permanent hardness,
              TVC@22 & 37 oC, coliforms, e-coli i bog wie co jeszcze, na dzien dobry wyklada
              lekka reka okolo 10 tys Euro,
              • Gość: Lab.. Re: ile zarabia technik w laboratorium? IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 08.05.07, 15:54
                hmmm 10000E na visocora eco i pare pasków wskażnikowych starczy ale na cieplarke, mikroskop, i jakas automatyke moze byc trudniej choc nieco przechodzone/skalibrowane starszej generacji dalo by sie nabyc....napisalem przy ogloszeniu o prace gdzie winnas(wsrod kogo)szukac i widze dzisiejsze pytania na grupie czy chemik moze znalezc prace.....paradoks Polski czesc szuka czesc nie chce pracy. Co do mnie Szkocja za blisko..uzaleznil bym sie od destylarni i wluczyl po Highlandsie non stop :-))
        • Gość: Nobel Re: ile zarabia technik w laboratorium? IP: *.pop.e-wro.pl 08.05.07, 13:04
          Zapomniałeś dodać syntezy benzylometyloketonu,amidu kwasu lizerginowego i
          ekstrakcji w układzie ciecz - ciało stałe fenantrenowych alkaloidów (wiadomo z
          czego):]
          pozdro
          • Gość: Nubel Re: ile zarabia technik w laboratorium? IP: *.pop.e-wro.pl 08.05.07, 15:52
            Nie wiem czy za te pieniądze uda ci się zakupić sprzęt do analizy
            mikrobiologicznej ;]
            pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka