Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 21:38
    Witam serdecznie. Właśnie kończe 3 rok etnologii w Cieszynie, na Uniwersytecie Śląskim i to, co zostało napisane w artykule, jak najbardziej zgadza się z rzeczywistością. Jest tylko jeden element nie zgodny (może tylko z realiami USia), mianowicie praktyki terenowe w formie obozu badawczego są już po 1 roku. Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: karolina Re: Etnolog IP: *.chello.pl 31.05.07, 18:33
        czesc! fajnie sa te sludia w cieszynie? bo ja tez sie własnie teraz wybieram tam na etnologie na zaoczne. uczycie sie tam o strojach ludowych i o obrzedach i takie tam?
        • Gość: hedda Re: Etnolog IP: *.81a.tomaszow.pilicka.pl 31.05.07, 20:24
          Mam pytanie jakie są koszty tych wyjazdów terenowych? Pozdrawiam i dziekuje
          • to_jest_moja_skrzynka_pocztowa Re: Etnolog 13.06.07, 00:21
            zalezy gdzie wyjezdzasz i gdzie sie uczysz
            koszty przejazdow/noclegow zwykle pokrywa uczelnia
      • Gość: przyszły etnolog Etnolog IP: 94.254.206.* 21.12.08, 22:20
        KTO PISAŁ TEN ARTYKUŁ??!! ktoś, kto bardzo chciał zareklamować etnologię??
        Kończę etnologię, mój chłopak i kilkunastu znajomych to magistrzy etnologii. I
        co?? Studia znane z tego, że wspaniale się imprezuje i jest świetna atmosfera
        (choć obecnie z tym też jest coraz gorzej). Ale kim można być po etnologii??
        Jak się nie jest w dwójce szczęściarzy, którzy dostali się na doktoranckie??
        Można pracować w sklepie z winami, być telemarketerem, akwizytorem, agentem
        ubezpieczeniowej i (tu chylę czoła przed autorem artykułu) pracować w agencji
        reklamowej, ale jedynie PO ZNAJOMOŚCI!! I co pewne - można zostać bezrobotnym.
        Polecam studia, ale jedynie dla tych, którzy nie myślą, że zrobią po nich
        karierę!!!
        • Gość: Kasia Re: Etnolog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.10, 19:11
          Zgadzam się. Po etnologii sa marne perspektywy dostania pracy- wiem z doswiadczenia. A niby studia dają tyle mozliwości. Przynajmniej tak napisali w informatorze
      • Gość: ja Etnolog IP: *.nott.cable.ntl.com 10.02.09, 14:48
        Może macie jakąś pracę dla etnologa po studiach w Cieszynie, bo ja narazie wybrałam Anglię, jak mnóstwo innych etnologów.
        • popisuarka Praca dla etnologa 07.09.10, 19:47
          W Anglii bardziej by sie przydala anglistyka, ale bardziej jeszcze 'studia' z zakresu obslugi mopa i zmywaka (licencjat z mopologii, magisterka ze zmywakologii, doktor inzynier ze specjalnoscia "konserwacja powierzchni plaskich, wkleslych i wypuklych")... Idealem byloby zas prawo jazdy na autobusy i duze ciezarowki plus ew. wozki widlowe...
      • Gość: mARTA Etnolog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 12:50
        JAKO ABSOLWENTKA ETNOLOGII MUSZE PRZYZNAC po etnologii pracy nie ma no chyba
        ze kogos satysfakcjonuje telemarketing czy inne tego typu gówna, studia
        swietne ale co z tego, z satysfakcji i zadowolenia nikt nie wyzyje :(
        • Gość: kamon Re: Etnolog IP: 188.33.105.* 02.08.10, 10:41
          czesc,

wybór etnologii był chyba najgorszym wyborem w moim zyciu. Studia?
          Wiedze którą przekazuja na tych studiach mozna samemu zdobyc
          czytajac ksiazki. Na dwoch zajeciach przez caly semestr ogladalem
          filmy, nauka o tym jakim dachem sie krylo domy, w jaki sposob
          łowiono ryby itd.. Naprawde szczerze nie polecam. Te studia to
          zmarnowany czas. Owszem, tamtyka jest ciekawa, ale to nie sa, pisze
          to duzymi literami POWAŻNE studia.
          pozdrawiam serdecznie, moze jeszcze wypowie sie jakis etnolog?
          hahaha
          • Gość: kamon Re: Etnolog IP: 188.33.105.* 02.08.10, 10:43
            ten smiech, to byl smiech przez lzy.
            • Gość: gałganek Re: Etnolog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.10, 22:16
              Cóż, skończę etno za rok, więc z tej perspektywy mam niewiele do powiedzenia w sprawach zawodowych. Ale z perspektywy nr dwa pracowałam praktycznie przez cały okres studiów, były to zarówno prace typowo studenckie, jak i takie, którymi mogłabym się zajmować w przyszłości, z etnologiczną podbudową. Teraz wiem czym chcę się zajmować i mam w tym zakresie doświadczenie, a etnologia pomogła mi zweryfikować poglądy zawodowe i pokazała jak być elastycznym i kreatywnym na rynku pracy. Może za rok zmienię zdanie. Ale postanowiłam sobie, że jeśli w Polsce mi nie wyjdzie, wyjadę zagranicę - na podyplomówkę.
              Fakt, etno to nie jest łatwy kawałek chleba, a raczej ciężki kieliszek chleba. Trzeba kombinować. I uświadomić sobie, że samo skończenie etnologii nie jest i szybko nie będzie kluczem do sukcesu, bo nadal ciągnie się za nią łatka cepelii, a nie sposobu, leku na rozwiązywanie społeczno-kulturowych problemów.
      • Gość: doświadczony Etnolog IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.10, 21:52
        Ludzie - głowa do góry. Jestem po etnologii i całkiem nieźle sobie daję w biznesie. pomogły mi w tym studia etnologiczne:
        1 Na każdej rozmowie kwalifikacyjnej powalam komisję swoimi opowieściami o badaniach etnologicznych (jeździłem dużo po azji)
        2 przekładam swoją wiedzę dotyczącą kultur pierwotnych na społeczność pracowników i tym przekonuję pracodawców do bardzo specyficznego, nietuzinkowego postrzegania zakładu pracy, gdzie przy wykorzystaniu warsztatu etnografa jestem w stanie dotrzeć do każdego pracownika. Z tego też powodu od wielu już lat zajmuję się jakością i tworzeniem KULTURY organizacji. To jest właśnie to powiązanie między etnologią a biznesem. o tym niestety na studiach nie uczą.

Zaufajcie mi to działa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka