Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zarobki inzynierow w UK

12.05.07, 00:36
    temat jakich wiele....
    Jakie sa przecietne zarobki polskich inzynierow w UK w zaleznosci od branzy i
    doswiadczenia. Ja osobiscie uwazam, ze niestety polacy nie dostaja takiej
    samej kasy za ta sama prace jak "rodowici" inzynierowie. Jezeli sie myle to
    super bo prztnajmniej z czystym sumieniem bede mogl zmienic pracodawce...

Serdecznie pozdrawiam

PS. Moze wiecie dlaczego PIIB w wersji angielskiej przypisala sobie nazwe
    "Polish Chamber of Civil Engineers" skoro jest to nieadekwatne to jej
    charakteru - przeciez nie zrzesza ona tylko inzynierow zwiazanych z
    budownictwem wodna-ladowym ale rowniez konstruktorow, elektrykow, energetykow,
    osby z branzy telekomunikacyjnej itp? Czym sie kierowali? widzialem dokumenty
    tlumaczone przez tlumaczy przysieglych i byla tam nazwa, z ktora jak
    najbardziej sie zgadzam tj. "Polish Association of Building Engineers", ktora
    w pelni oddaje charakter tej izby. Kolejny przyklad bezmyslnego nasladowania w
    tym przypadku brytyjskiego ICE. Pytalem sie o to kilka razy w PIIB ale nikt
    nic nie chial wytlumaczyc... takie zycie
    Obserwuj wątek
      • survey06 Re: Zarobki inzynierow w UK 12.05.07, 15:01
        Kolego. To nie jest zupelnie tak jak piszesz. W moich juz bardzo licznych
        przypadkach pracy z firmami brytyjskimi bylo zupelnie inaczej. Jesli moja CV
        zainteresowala brytyjskiego pracodawce, lub dzialajacego w jego imieniu HR, to
        ZAWSZE oni sie mnie pytali (i dalej pytaja) o stawke godzinowa i oczekiwane
        pozostale warunki pracy j.np. ilosc godzin pracy w tygodniu/miesiacu,
        zabezpieczenie biletow do/z kraju, zakwaterowanie, ryczalty na dojazdy,
        boarding, social security, insurance, kwestie rozliczania podatkow (BARDZO
        WAZNE!) itp. Warto przy tym pamietac, ze NIGDY nie rozpatruja Twojej/Mojej
        pojedynczej kandydatury na vacat. Zwyczajowo maja do wyboru 5-10 kandydatow na
        jedno miejsce. Trzeba wiedziec gdzie jak i za ile oraz z wielkim wyczuciem sie
        wyceniac. Nie tylko starajac sie o prace na Wyspach, ale rowniez po przez firmy
        brytyjskie na prace overseas. Trzeba wyczuc, gdzie bedzie sie walczyc np. z
        konkurencja inzynierow z Indii czy Filipin, a gdzie np. z inzynierami
        rumunskimi (swoja droga doskonalymi i cenionymi specjalistami w branzy ropy i
        gazu i - niestety - ciagle mocno konkurencyjni placowo)

A jesli chodzi o nieadekwantne tlumaczenie/uzywanie nazwy przez PIIB w
        angielskim. Czy myslisz, ze od tego moze zalezec wysokosc Twojej stawki
        godzinowej u angielskiego pracodawcy? Daruj sobie. Mysl przede wszystkim o
        sobie. Moge Ciebie zapewnic, ze oni sie o Ciebie nie beda martwic.
        Serdeczne pozdrowienia.

Arzew; Algieria
        12-05-2007
        • maxim30w Re: Zarobki inzynierow w UK 12.05.07, 21:18
          Dzieki za odpowiedz, ale ona nie jest na temat... niestety
          Znam dokladnie te zasady - przechodzilem to juz kilkukrotnie. Obecnie pracuje w
          firmie w ktorej rekrutacja przebiegala ok. 4msc, czyli jak na warunki w UK
          standardowo. I mam przynajmniej satysfakcje, ze przeszedlem wielostopniawa
          rekrutacje pokonujac ok. 40 innych inzynierow z Polski. Chodzilo mi o zakresy
          kwot ktore otrzymuja polscy inzynierowie. Niestety prawda jest taka, ze Polacy w
          wiekszosci przypadkow nie otrzymuja rownorzednych stawek jak "tubylcy".
          Czesciowo jest to nasza wina, poniewaz godzimy sie na takie stawki, ktore i tak
          sa dla nas bardzo atrakcyjne. Kazdy sam podejmuje decyzje i nikt nikogo do
          niczego nie zmusza. Interesuja mnie tylko stawki, ktore udalo sie Wam
          wynegocjowac, nic wiecej. Dlatego dorabianie calej historii do tego jest
          niepotrzebne aczkolwiek dzieki - czesc osob pewnie z tego korzysta.

Co do PIIB, problem niby banalny...
          W mojej sytuacji mialem z tego powodu troche zamieszania.
          Jestem czlonkiem tej izby i moj dzial HR sprawdza podawane im dane. Dla nich
          dziwne to bylo, ze oficjalne tlumaczenie zawiera inna nazwe niz nazwa podana na
          stronie www. Podobne problemy bede mial prawdopodobnie w ICE, gdzie zamierzam
          niedlugo wstapic. Problen teoretycznie blachy, ale przysparza niekiedy duzo
          nieprzyjemnosci i niepotrzebnego tlumaczenia.

Pozdrawiam
          • michi3 Re: Zarobki inzynierow w UK 12.05.07, 22:41
            Co do zarobkow to z wlasnego doswiadczenia musze powiedziec, ze nie odczuwam
            roznicy porownujac moja pensje z ta, ktora otrzymuja Anglicy. W moim przypadku
            granica mojego rozwoju - rowniez w kwestii zarobkow jest znajomosc jezyka. Znam
            go na poziomie komunikatywnym. Wystarcza w zupelnosci do porozumiewania sie ze
            wspolpracownikami w biurze ale juz nie porywalbym sie na powazne kontakty z
            klientami. Dlatego tez wg osoba plynnie mowiaca po angielsku moze liczyc na
            angielskie zarobki, natomiast osoba ktorej poziom angielskiego nie pozwala na
            zupelnie swobodna konwersacje musi liczyc, ze jej zarobki w pewnym momencie
            zatrzymaja sie na pewnym poziomie. To chyba calkiem logiczne.
            Jesli chodzi o termin Civil Engineer to przerabialem juz ten problem. Tlumacz
            przysiegly przetlumaczyl mi moj dyplom uzywajac wlasnie tego terminu. Jestem
            inzynierem budownictwa i slowniki polskie tak wlasnie tlumacza moj zawod.
            Problem w tym, ze polski inzynier budownictwa w UK poszatkowany jest na: civil
            engineera, structural engineera, building surveyora i pare innych. Niestety
            polscy tlumacze nie zdaja sobie raczej z tego sprawy bo sam rozgryzlem to
            dopiero po jakims czasie. Najlepszym wyjsciem jest tlumczenie inzyniera
            budownictwa jako building engineer - tyle,ze znow nie jest to w pelni rozumiane
            przez Anglikow...
      • knap.radoslaw Re: Zarobki inzynierow w UK 16.05.07, 09:47
        Oto zetsawienie stawek (przedziałów zarobków w Euro) inżynierów w Irlandii wg.
        badań Tech Skills. Przedziału oznaczają tysiące Euro rocznie. Dla
        zainteresowanych polecam www.techskills.ie/

Construction - Contract (pozycje kontraktowe - nie stałe) 2006
        €’000
        (0-2 yrs exp)
        €’000
        (3-5 yrs exp)
        €’000
        (5+ yrs exp)
        Architect 16-21 22-30 30-65
        Architectural Technician 13-19 20-28 28-50
        CAD Operator 10-15 15-20 20-25
        CAD Technician 12-19 18-28 28-40
        Civil / Struct. CAD Technician 14-18 18-30 30-48
        GIS Technician 12-16 16-25 25-38
        Quantity Surveyor (PQS) 16-23 23-33 33-55
        Quantity Surveyor 15-22 22-38 38-65
        Site Agent (civils) 14-19 19-24 24-42
        Site Agent (structures) 14-19 19-26 26-45
        Project Manager 17-25 25-30 30-80
        Site Manager 15-18 18-25 25-50
        Site Engineer 16-23 23-28 28-50
        Civil Engineer (design) 15-22 22-27 27-60
        Civil Engineering Supervisor 13-18 18-21 21-35
        Structural Engineer 16-23 23-30 20-65
        Foreperson 15-20 20-25 25-45
        Building Services Manager 18-22 22-26 26-45
        Building Services Engineer 14-20 20-25 25-53
        Building Services Supervisor 13-16 16-20 20-36
        Building Services Technician 13-18 18-25 25-40
        Environmental Engineering
        Manager 15-18 18-21 21-42
        Environmental Engineer 14-20 20-24 24-40
        Environmental Technician 12-16 16-19 19-30
        Traffic Engineer 17-24 24-32 32-65
        Transport Engineer 17-24 24-32 32-60
        Contracts Manager 18-24 24-33 33-70
        • basiabjork Re: Zarobki inzynierow w UK 16.05.07, 15:29
          iiii.... jakos niskie te stawki. Wszyscy moi znajomi z 3-4 letnim
          doswiadczeniem zarabiaja w Irlandii przedziale 45-55k rocznie brutto. Hmmmm.
          Nie wiem, byc moze po prostu mieli szczescie...
          • survey06 Re: Zarobki inzynierow w UK 17.05.07, 09:42
            Kolezanko.
            Tu nie ma co stroic fochow i krytykowac, tylko nalezy serdecznie podziekowac
            Panu Radoslawowi, ze zadal sobie tyle trudu i udostepnil na forum dosyc szeroki
            zakres rocznych zarobkow i ich przedzialow zaleznych od stazu i kwalifikacji.
            Kazdy kiedys zaczynal, lub zacznie. I jezeli ktos na powaznie rozwaza wszystkie
            za i przeciw zwiazane z ryzykiem podjecia pracy abroad, to ten material jest
            doskonala baza do przeprowadzania takich analiz, porownan, negocjacji stawki i
            wszelkich innych profitow (lub strat) wynikajacych z takiej lub innej decyzji.
            Prywatnie powiem, ze moje roczne pobory tez znacznie przekraczaja gorne granice
            dla podanych stawek menadzerskich. Ale ja tych lat doswiadczen w kraju i
            zagranica mam ...hohho i jeszcze troche. Pozdrowienia.
            • basiabjork Re: Zarobki inzynierow w UK 17.05.07, 13:16
              Ja nie krytykuje, bardzo dobre zestawienie, po prostu zdziwilam sie, ze moi
              znajomi zarabiaja tak dobrze na tle "wartosci srednich". Li i jedynie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka