Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rzemieślnicy ugotowani

14.05.07, 12:44

Wiele firm narzeka na brak rąk do pracy, myślę że dzięki temu przepisowi to
    się nasili.

Ciekawi mnie jedna rzecz. Skoro będą wymagane uprawnienia dla mechaników
    samochodowych, to czy tak będzie i z mechanikami motocyklowymi? Wbrew pozorom
    motocykl to nie to samo co motocykl. Jeśli będą wymagane uprawnienia, to skąd
    mechanicy je wezmą, skoro w całym kraju nie ma szkoleń dla mechaników
    motocyklowych? Wszyscy znani mi mechanicy są wyszkolenie jeszcze przed laty za
    czasów PRL, albo są samoukami.
    Obserwuj wątek
      • Gość: trol Re: Rzemieślnicy ugotowani IP: *.dhcp.bluecom.no 14.05.07, 21:38
        a miało byc tak dobrze ... komuna wraca, niebawem wróci jeszcze sanepid itp
        instytucje i tak jak dawniej karuzela papierkowa zacznie sie kręcić, kretyństwo
        do kwadratu szkoda nerwów aby to komentować,
        • Gość: zamek11 +++++ PRL wraca - nareszcie ..... IP: *.toya.net.pl 16.05.07, 07:37
          Pis jest konsekwentny, powrot do PRLu kroczek po kroczku... juz niebawem
          bedziemy mieli sklepy komercjalne, telewizje prawomyslna i pryncypialnych
          towarzyszy. Wszystko bedzie sterowane centralnie przez jaroslawa
          • Gość: marek28 Re: tylko nie PRL to kaxczyland... IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.07, 08:02
            Przecież w końcowych latach PRL-u Rakowski i jego minister Wilczek,zobaczyli,że
            rzemiosło upada tragicznie, więc zniesli nadzór przeróżnych "czapek" (izb
            rzemieślniczych itp) ułatwiajać znacznie otwarcie działalności gospodarczej."Co
            prawem nie zabronione jest dozwolone".Aby otworzyć działalność wystarczyło to
            ZGŁOSIĆ DO URZĘDU SKARBOWEGO.
            • Gość: zamek11 ++++ To prawda, nie mozna ublizac PRL-owi... IP: *.toya.net.pl 16.05.07, 08:05
              ... przez niebaczne porownywanie go z tzw. IV RP
              • zuzur A jakie uprawnienia mają egzaminujący? 16.05.07, 08:22
                A jakie uprawnienia mają egzaminujący? Ja, klient, oczekuję, że egzaminujący
                będą mieli stosowne uprawnienia, stosowne doświadczenie (każdy z członków
                komisji musi mieć zaliczone przeegzaminowanie 1000 rzemieślników), nie należeć
                do żadnej partii politycznej od min. 10 lat, doświadczenie w zawodzie min. 30
                lat (ale przy wykonywaniu, a nie stażu w jakiejś izbie, gdzie nie ma kontaktu z
                klientem i serwisem dla klienta), inne, pokrewne uprawnienia (np. ma mieć
                ukończoną akademię medyczną i 10 lat praktyki lekarskiej, żeby np. egzaminować,
                czy kandydat wie, jak wpływają środki kosmetyczne, składniki pożywienia na
                organizm ludzki).
                • jasio_siekierka Wszyscy powinni stanąć przed komisją! 16.05.07, 08:56
                  Dość tego lewicowego zepsucia, wszyscy powinni stanąć przed odp. komisją i udowodnić że umieją coś robić dla naszego dobra. Tych którzy nie zechcą, zabrać uprawnienia i ukarać. Pielęgniarki,nauczyciele też powinni zdać egzaminy. Szczególnie ci drudzy , chyba nie chcecie żeby wasze dzieci uczył ktoś o skrzywionym światopoglądzie. Dziwię się że ich lustracja nie objęła , ktoś musiał za tym stać!
                • Gość: IDG Re: A jakie uprawnienia mają egzaminujący? IP: 82.160.76.* 16.05.07, 09:05
                  Ja Ci powiem jakie uprawnienia maja egzaminujący bo pracowałam w tej organizacji
                  kupę lat:jest to zawodówka ukończona 40 lat temu, kompletny brak wiedzy o
                  najnowszych technikach i technologiach, lęk przed nowinkami technologicznymi,
                  metody pracy z czasów wczesnego Gierka. Tak wygląda dziś Polskie Rzemiosło
                  Nikt młody, dobrze wyszkolony do tej organizacji się nie zapisuje. Bo i po co?
                  Ich działalność ogranicza sie wyłącznie do zdzierania składek członkowskich
                  noszenia sztandarów na pogrzeby kolegów i organizowania członkowskich wigilii w
                  Cechach.
                  Całe to zamieszanie wynika z tego, ze są wypierani z rynku przez młodych,
                  zdolnych i operatywnych.
                  • Gość: konsumentus Re: A jakie uprawnienia mają egzaminujący? IP: *.chello.pl 16.05.07, 09:37
                    A po co uprawnienia dla egzaminujących? Egzaminujacy to szychy, im nie
                    potrzebne jakieś tam papiórki, bo mają stanowisko i będa mogli orzec, czy np.
                    taki Makłowicz jest czy nie jest mistrzem kucharskim.

Spodziewam się jeszcze ustawy przeciw badylarzom. Może ci, co nie skończyli
                    szkół ogrodniczych zostaną pozbawieni możliwości handlu warzywami ze swojej
                    grządki? Już nie będzie można kupić legalnie pęczka rzodkiewki od sąsiada-
                    badylarza na straganie, oj nie... Przyjdzie komisja i spyta: "A według jakiej
                    ustawy rzodkiewka, którą uprawiasz i sprzedajesz, jest smaczna i zdrowa? A
                    jeśli nie ma takiej ustawy, to jesteś przestępcą!" Biedny ogrodnik pokazuje, że
                    wszystkie opłaty legalnie za stragan zapłacił, a oni będą pytać wedle jakiej
                    ustawy ta rzodkiewka jest smaczna

PRL wraca... niestety
                    • krzych.korab Myślałem że w kapitaliźmie decyduje klient w Pol- 16.05.07, 10:42
                      -skim nie.
                      • krzych.korab Wróci prawo pierwszej nocy. PIS będzie decydować 16.05.07, 10:44
                        czy żona jest dobra.
                      • krzych.korab Jeżeli żona źle gotuje to będzie można ją zmienić? 16.05.07, 10:45
                        Czy może człowieka truć ?
                        • Gość: r_g Re: Jeżeli żona źle gotuje to będzie można ją zmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 10:50
                          Żony tez będą szczegółowo !;)przeegzaminowane przez komisję przed ślubem.
                          • Gość: franek Skok na kasę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 11:02
                            egzaminy od 300 do 800 zł, średnio po 500.
                            100 tys egzaminów razy 500 zł to jest 50 milonów złotych.
                            Jest sie o co starac!!!
                            Czy cos kapnie posłom???
                            • uchachany Pora poddać certyfikacji również prostytutki! 16.05.07, 16:44
                              W komisjach egzminacyjnych mogliby zasiadać politycy - k...y polityczne,
                              wędrownicy po wielu partiach...
                    • Gość: dajzi Re: A jakie uprawnienia mają egzaminujący? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 14:04
                      jednym słowem porąbana ta ustawa... to juz nie można zrobić w domu przyjęcia dla
                      gosći bez odpowiednich uprawnień??
                      a co z przepisami kulinarnymi internautów?? umieszczają je na jakimś forum a
                      ktoś może sie przecież zatruć!!
                      a to że prezenterzy w tv muszą mieć takie uprawnienia to już całkiem szalone!
                      Makłowicz i inni dobrze gotują i chcą sie dzielić tym z innymi a nowa wspaniała
                      ustawa tego zabroni! to nawet taka tv śniadaniowa jak www.10am.tv nie
                      mogła by powstać!!!
                      • Gość: Tomek Re: A jakie uprawnienia mają egzaminujący? IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 17.05.07, 03:26
                        Artykuł miesza dwie rzeczy.

Co innego wiedza u klienta, czy usługodawca skończył jakiś kurs czy egzamin, a
                        co innego zakaz sprawowania zawodu. Egzaminy i kursy można kończyć już i dzisiaj
                        i można też pokazywać dyplomy klientom. Ale nie o tym jest ustawa.

Np. w przypadku tych mechaników samochodowych, klienci mogą, jeśli chcą,
                        preferować mechaników, którzy ukończyli 5 szkół wyższych. Ale zupełnie inna
                        rozmowa jest wtedy, gdy państwo klientom zakazuje korzystać z innych.

To jest różnica pomiędzy certyfikatem a licencją.
                    • xaliemorph Re: A jakie uprawnienia mają egzaminujący? 16.05.07, 14:30
                      Dokładnie, w komisjach nagle znadją się partyjni z PiS'u którzy jeszcze będą grzebać w teczkach, czy aby przyszły rzemieślnik nie donosił. PZPR czy NSDAP ?!?
                  • Gość: zygi Re: A jakie uprawnienia mają egzaminujący? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 10:43
                    zgadzam się jestem jednym z najmłotszych mistrzów oraz wiekiem ipraktykom
                    od1980 usługi prowadzę warszawa uklienta wdomu znam całe miasto 1nastompiła
                    zmiana technologi 2 niema powrotu 3 kocham mui kraj 4 pozdrawiam
                  • Gość: maciej Re: A jakie uprawnienia mają egzaminujący? IP: 80.54.12.* 16.05.07, 11:00
                    100000000% RACJI
                • Gość: El Moherro Re: A jakie uprawnienia mają egzaminujący? IP: 193.201.167.* 16.05.07, 10:25
                  Zapomniałeś o zaświadczeniach od proboszcza:
                  * o spowiedzi,
                  * o zachowaniu czystości,
                  * o zaspokojeniu żądań finansowych Jego Ekscelencji Biskupa.
          • Gość: :) PRL wraca? Ty czlowieku nie masz pojecia... IP: 81.144.219.* 16.05.07, 10:10
            PRL wraca? Ty czlowieku nie masz pojecia co to jest restauracja i jak to ma
            dzialac... I prawdopdobnie nigdy tego nie zrozumiesz, tam na sowim zascianku.
          • pompompom Re: +++++ PRL wraca - nareszcie ..... 16.05.07, 13:33
            Pis jest konsekwentny, powrot do PRLu kroczek po kroczku... juz niebawem
            > bedziemy mieli sklepy komercjalne, telewizje prawomyslna i pryncypialnych
            > towarzyszy. Wszystko bedzie sterowane centralnie przez jaroslawa

I oczywiście słynne sklepy za żółtymi firankami. Tylko dla wybranych
          • xaliemorph wyborcy PiS i SLD to prawie ci sami ludzie 16.05.07, 14:28
            LOL, rzeczywiście. To że PRL wraca to widać ale się nie spodziewałem że tak prężnie i konsekwetnie w działaniach. I tu trzeba przyznać rację że duża część betonu która wcześniej głosowała na SLD teraz zagłosowała na PiS (PZPPiS)? Skąd wniosek? Bo ci ludzie kochają daną filozofię władzy, że rządzący rządzą twardą ręką i wiedzą lepiej od obywateli co jest dla nich lepsze. A upraszczając "oni im pokażą !!!". Dlatego od dawna uważam że spora część sympatyków tzw. "czerwonych" (nie lubię takiego durnego podziału) sama zagłosowała na PiS, a Kaczyński doskonale sobie z tego zdaje sprawę. I najdurniejsze w tym wszystkim są mohery który wystarczy podsunąć księdza i już lecą jak nawiedzone do wyborów.
            • holtze banda nieukow kaczynskiego 17.05.07, 00:21
              tanie panstwo i walka z korupcja. ha ha ha
              kurduple precz!!!
              pomysl 'uprawnien' i egzaminow 'kucharskich' mogl sie zrodzic tylko w malych
              kaczo - moherowych mozdzkach...
              na szczescie zycie bardzo szybko zweryfikuje te idiotyzmy szkoda tylko ze
              wczesniej zmarnujemy sporo publicznych pieniedzy zeby wszystko odkrecic...
              i dotyczy to calej tej p.......... 4rp
          • Gość: nawiedzona Re: +++++ PRL wraca - nareszcie ..... IP: *.telia.com 17.05.07, 16:41
            Jedzcie na zachod to zobaczycie jakie tam sa wymagania. Zreszta unia robi tez
            porzadki. jesli rzad tego nie zrobi to unia wymusi na nas rozne zmiany.
        • Gość: bjkor Re: Rzemieślnicy ugotowani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 07:46
          po prostu znowu kaczorom i ich poplecznikom pop.........ło się w małych ptasich móżdżkach i nic więcej
        • norka6 Re: Rzemieślnicy ugotowani 16.05.07, 08:14
          Masz rację. Taka komuna nikomu się nawet "w czasach komuny" nie śniła. Nie wiedza i umiejętności lecz zezwolenia i inne papiery się liczą. Totalny nadzór, zezwolenia, subwencje, dotacje tego miało nie być. Wygląda na to, że lepiej już było.
          • lucusia3 Re: Rzemieślnicy ugotowani 16.05.07, 09:41
            Zastanawia mnie też ten wybór zawodów. Dlaczego np. stolarz robiacy meble musi mieć uprawnienia? Ja mam zaprzyjaźnionego inżyniera na emeryturze, który robi bajeczne meble - stylowe, rzeźbione, zupełnie odlotowe. Oczywiście legalnie je sprzedaje. Dlaczego musi miec uprawnienia? Dlaczego jego szafeczka z litego drewna jest mniej bezpieczna niż skręcona jedną srubką płyta z supermarketu?
        • Gość: Agata A moze system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 08:24
          wspomagania niewidzialnej reki rynku nie przez obowiazkowe egzaminy, ale przez ubezpieczenia: dla tych z pokonczonymi kursami ubezpieczenie od wykonywania zawodu powinno byc nizsze.

I tak bedzie sie oplacalo uczyc, o ile rzeczywiscie zawod jest niebezpieczny: towarzystwa ubezpieczeniowe lepiej to ocenia niz zwiazki zawodowe...
          • Gość: GROSZ-ek Ubezpieczenia OC ... IP: *.merinet.pl 16.05.07, 17:02
            ... dla prowadzących działalność gospodarczą - to zbyt rynkowe / liberalne dla
            naszych rządzących.
            Prościej jest zakazać ...
        • Gość: Szczawik Fantastyczny pomysł lewaków IP: 217.153.224.* 16.05.07, 08:56
          Gratuluje kolejnego dobrego kroku ku jedynie słusznej ideii socjalistycznej
          Polski.

Bo przecież rynek jest głupi i potrzebna jest nam interwencja państwa by
          kucharza, który przypala, nie wybrac do przygotowania wesela/chrzcin/komunii
          itd...

• Gość: Grzesiek przy wsparciu lewackiego rzadu PiS IP: 194.75.37.* 16.05.07, 09:56
            na ktory tak wielu naszych ciemnych rodakow glosowalo i bedzie glosowac.
            • gabrielafrancuz a co z dziennikarzami? 16.05.07, 14:22
              Proponuje egzaminy dla dziennikarzy. Tekst napisany strasznie niechlujnie, nie
              dotrwałam do konca.
        • piotrek.jak Re: Rzemieślnicy ugotowani 16.05.07, 08:58
          Kto będzie egzaminował? Jaka będzie gwarancja, że egzaminatorzy beda uczciwi? I
          po co maja dopuszczac do zawodu innych, skoro więcej osób uprawnionych oznacza
          wieksza konkurencję? Jestem przerażony.
          • Gość: Tomek Re: Rzemieślnicy ugotowani IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 17.05.07, 03:31
            Z tego co rozumiem, na wydawanie tych licencji ma mieć wyłączność Związek
            Rzemiosła Polskiego, który wg. artykułu "mocno przyklaskuje pomysłowi".
        • Gość: hans Re: Rzemieślnicy ugotowani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 10:06
          Natychmiast zaskarżyć to komunistyczne gó.. do TK.
        • Gość: ateresa21 Re: Rzemieślnicy ugotowani IP: *.acn.waw.pl 16.05.07, 10:15
          Kilka lat temu kupiłam telewizor i po jakims czasie popsuł się oddałam do go do
          naprawy zapłaciłam kasę a on po kilku dmiach znowu nie działał.
          Ponownie oddałam i to samo. Syn miał kolegę, który naprawiał komutery,
          telewizory i traktował to jako hobby gdyż był samoukem.
          Po którejs naprawie w zakładzie syn zadzwonił do tegoż kolegi i przez telefon
          przedstawił problem. Prozaiczna sprawa (zimny lut)syn to odnalazł i sam zrobił
          i od tego czasu telewizor działa bez szwanku i to juz 10 lat. Tak to jest z
          rzemieślnikami ,czlednikami i wszelkiego rodzaju papierkami. Jeśli ktoś nie
          jest pasjonatą tego co robi to nic mu nie pomoże nawet papier.
          Pozdrawiam wszystkich zakręconych pasjonatów i hobbistów bo tu jest całe sedno
          sprawy we wszystkich zawodach.
        • Gość: indor Teraz zamiast jednego Gomółki IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.05.07, 11:25
          mamy dwóch komunistów i do tego sani siebie nazywają prawicą i do tego kościół
          kotolicki jest ich orendownikiem.
        • Gość: daw To nie będzie chińszczyzny i fastfoodów??? IP: *.chello.pl 16.05.07, 15:15
          skoro będa obowiążywały uprawnienia, to mam pytanie czy wymaganę będą od wszytkich??? jeżeli dajmy na to w budkach podają Hotdogi i hamburgery to też muszą miejć upranienia, a watę cukrową też??? A w pubach często robią zapiekanki to też jest posiłek czy oni również nie będą mogli nic podać na ciepło??? Dlaczego znowu ktoś coś nam narzuca!!!!!!!!! Rynek zawsze sam zweryfikuje czy ktoś potrafi gotować czy nie i żaden papier do tego nie jest potrzebny. A wymaganie dodatkowych uprawnień napewno nie ułatwi zwalczania korupcji.
          • Gość: hum ani na cieplo, ani na zimno, IP: *.mskcc.org 16.05.07, 17:18
            sprzedawac gotowe wolno, ale jakby sami chcieli namieszac salatke, to musza
            zdawac egzamin :P
          • Gość: Tomek Re: To nie będzie chińszczyzny i fastfoodów??? IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 17.05.07, 03:33
            A jak moja mama gotuje dla całej rodziny to pewnie też bez zezwolenia nie wolno.
          • Gość: Tomek Re: To nie będzie chińszczyzny i fastfoodów??? IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 17.05.07, 03:35
            > Rynek zawsze sam zweryfikuje czy ktoś potrafi
            > gotować czy nie i żaden papier do tego nie jest potrzebny.

To nawet nie jest sedno sprawy. Jak komuś zależy na papierze, to i dzisiaj może
            korzystać z takich usługodawców, którzy mają papier. Chodzi tylko i wyłącznie
            *zakaz* korzystania z niektórych usługodawców, nawet jeśli masz ochotę z nich
            skorzystać.
        • Gość: hum lepiej rozreklamowac dyplomy, ludzie sami przyjda IP: *.mskcc.org 16.05.07, 17:22
          ludzie sami przyjda je zdawac, jesli sie upowszechni wiedza o tym, czym one sa.
          Widzialam nieraz w cukierni dyplom czeladniczy wywieszony na scianie. O, a pani
          nie ma uprawnien kosmetyczki? To ja moze lepiej pojde do tego salonu za rogiem,
          tak na wszelki wypadek - bo tamte kosmetyczki maja. Niewidzialna reka rynku!
        • Gość: Maksym Re: Rzemieślnicy ugotowani IP: *.171.91.178.crowley.pl 16.05.07, 17:47
          Pogielo nastepnych, ludzie komuna puka do drzwi, tak powoli, reglamentujmy cale
          prawo gospodarcze, to firmy sprzatajace beda mogly zatrudniac tylko
          wykwalifikowane sprzataczki - a gdzie takie znalezc bo chyba w Kaczym Landzie
          nie ma szkol uczacych obsugi miotly..pozdrawiam
        • Gość: simon Re: Rzemieślnicy ugotowani IP: *.tkdami.net 16.05.07, 20:28
          Bardzo dobrze!!!Skończy sie era "fachowców"-partaczy, takich to,co się znają na
          wszystkim, domorosłych malarzy pokojowych i mechaników samochodowych,co to
          nawet zawodówki(!!!)nie skończyli, a tylko się miernie przyuczyli podpatrując
          kogoś.Strach jeździć samochodem odebranym od takiego "speca".
          • Gość: Tomek Re: Rzemieślnicy ugotowani IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 17.05.07, 03:36
            Odczep się od mojego partacza, jak ja lubię korzystać z usług partaczy to Tobie
            nic do tego. Ty wymagaj od swoich speców dyplomu, jeśli chcesz.
      • Gość: roman.g Rzemieślnicy ugotowani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 07:39
        Mam nadzieję, że przepis bedzie stanowił, że jeżelei kucharz z papierem
        rzemieślniczym zatruje 100 osób to Izba Rzemieślnicza zwłaszcza w Katowicach
        pokryje wszystkie koszty z tym zwiazane!
        pzdr
        • Gość: mim Re: Rzemieślnicy ugotowani IP: 84.38.160.* 16.05.07, 07:45
          Kolejne szukanie funduszy do budżetu :(
          Żałosne...
        • Gość: li Re: Rzemieślnicy ugotowani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 08:25
          dokładnie! co mnie odbchodzi czy zatruje mnie człowiek z papierami czy bez? czy
          też zeszpeci kosmetyczka z uprawnieniami czy bez? Od dochodzenia swoich praw są
          sądy a resztę spraw ureguluje rynek
      • Gość: miszcz Re: Rzemieślnicy ugotowani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 07:44
        należy zlikwidować ten śmieszny Związek Rzemiosła Polskiego, zlikwidować
        wszelkie SEP-y i inne tego typu wynalazki. W tych instytucjach siedzą stare
        dziady którym chodzi tylko o kasę i nic więcej. Może jeszcze kucharz po
        gastronomiku też ma zdawać jakiś idiotyczny egzamin w ZRP albo w Cechu Rzemiosł
        Różnych który to cech zajmuje się li tylko zbieraniem składek i niczym więcej.
        • klein4400 Pieprzone komuchy 16.05.07, 08:05
          Im szybkiej się rozpędzi tą komunistyczną bandę nierobów, tym lepiej. Niedługo
          żeby zostać sprzątaczką trzeba będzie mieć specjalne uprawnienia wydane przez
          tych starych pierdzieli. W końcu tzw. "konserwator powierzchni płaskich" też
          może źle wytrzeć podłogę i sprawić że ktoś się przewróci co negatywnie odbije
          się na jego zdrowiu.
          • Gość: mistrz kucharz Re: Pieprzone komuchy IP: *.eranet.pl 16.05.07, 08:30
            wydaje mi sie,ze po to jest gospodarka rynkowa ,ktora sama reguluje popyt i podaz,dobry w fachu ma klientow slaby nie ma szans dla mnie /z doswiadczenia/pracodawca jesli nie ma pojecia o danym fachu nieh sie szkoli bo czsami ma dobrych fachowcow,a jego glupota wszystko psuje,ale ostroznie.
        • mut Re: Rzemieślnicy ugotowani 16.05.07, 08:27
          > Może jeszcze kucharz po gastronomiku też ma zdawać jakiś idiotyczny egzamin

Kłania się umiejetność czytania ze zrozumieniem...
          Jest to raz napisane normalnie a potem DRUGI RAZ TŁUSTYM DRUKIEM !
        • Gość: ateresa21 Re: Rzemieślnicy ugotowani IP: *.acn.waw.pl 16.05.07, 10:23
          Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do jednej minuty.
          Odpowiadasz na :
          Gość portalu: miszcz napisał(a):

> należy zlikwidować ten śmieszny Związek Rzemiosła Polskiego, zlikwidować
          > wszelkie SEP-y i inne tego typu wynalazki. W tych instytucjach siedzą stare
          > dziady którym chodzi tylko o kasę i nic więcej. Może jeszcze kucharz po
          > gastronomiku też ma zdawać jakiś idiotyczny egzamin w ZRP albo w Cechu
          Rzemiosł
          > Różnych który to cech zajmuje się li tylko zbieraniem składek i niczym więcej.

zgadzam się z tym
      • Gość: Crooger Rzemieślnicy ugotowani IP: *.77.classcom.pl 16.05.07, 07:44
        Przeciez chodzi glownie o pieniadze za egzaminy.Zeby kolejna grupa dzialaczy i
        urzedasow sie dochrapala kasy.I niech nie mowia , ze tak nie jest, bo to
        oczywsite. mSAmowolka i tyle.
      • Gość: mjslon Re: Rzemieślnicy ugotowani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 07:50
        idiotyzm - rynek weryfikuje umiejetnosci zawodowe, z certyfikatem i tak moze
        sie trafic partacz!
        • Gość: franek Jak ktoś nie umie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 10:50
          ...śpiewać i nie ma słuchu, to żaden dyplom mu nie pomoże. Jak ktos nie ma
          smykałki do mechaniki to nawet papier od zaprzyjaźnionego szefa związku
          rzemieślników nie zrobi z niego fachowca.
          Inicjatorzy jasno mówią: chcemy zmniejszyc konkurencje. MY bedziemy wystawiali
          zezwolenia!!!
        • Gość: Tomek Re: Rzemieślnicy ugotowani IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 17.05.07, 03:38
          Gdyby to były certyfikaty, to pal sześć. Ale to są licencje, czyli zupełnie co
          innego. Certyfikaty to są i teraz, jak ktoś chce.
      • Gość: gość portalu Ja widziałem! Nawet mogę adres podać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 07:52
        "Nie ma czegoś takiego jak zły mechanik. Czy widział pan kiedyś takiego? Po miesiącu likwiduje interes i tyle go widzieli."

Ja widziałem! Nawet mogę adres podać - działa sobie w najlepsze.
      • Gość: Pawel Dobrze-wiecej wlascicieli firm wyemigruje do UK IP: *.popl.cable.ntl.com 16.05.07, 07:53
        i innych krajow, gdzie nie wierza, ze wypadkow na budowie i niestrawnosci unikna
        przez mnozenie przepisow i certyfikatow. Wydawalo sie oczywiste, ze przepisy
        tlumiace inicjatywe i drobne firmy musza zniknac, ale sa grupy, probujace
        udowodnic, ze jest inaczej.
      • Gość: Kiepski A jak zawodem prostytutki?To powazna sprawa IP: *.chello.pl 16.05.07, 07:55
        Powinny byż egzaminy z:
        -umiejetności zawodowych(techniki francuskie,tajskie,duety,tercety...)
        -BHP (uzywanie prezerwatyw),
        -samoobrony,jak kopnąć namolnego klijenta ,żeby poczuł ale nasal mógł być
        klijentem.
        I EU-ropejski certyfikat ,,Przyjazdna dziwka''.
        • Gość: Mary przeciez napisali IP: 217.153.205.* 16.05.07, 08:32
          Nie będzie musiała zdawać egzaminów, jeżeli zawód wykonuje od co najmniej
          kilkunastu lat i ma powyżej 50 lat.
      • drambui Re: Rzemieślnicy ugotowani 16.05.07, 07:55
        A kto to sprawdzi...
        Pracowałem w różnych zawodach, jak było bezrobocie to wpisałem w CV
        kwalifikacje i uprawnienia dokładnie takie, jakie były potrzebne i wykonywałem
        różne prace wymagające różnych certyfikatów. Nikt nie sprawdzał ani tych, co
        miałem, ani tych co nie miałem. A zwłaszcza tych, co nie miałem ;))))
        Jeśli praca jest wykonana dobrze, nikt nie będzie miał powodu się przyczepić.
        Jeśli chodzi o kontrole, to po prostu trzeba im nie ulegać.
        • Gość: rmstemero Re: Rzemieślnicy ugotowani IP: *.pools.arcor-ip.net 16.05.07, 08:50
          drambui napisał:

> A kto to sprawdzi...
          > Pracowałem w różnych zawodach, jak było bezrobocie to wpisałem w CV
          > kwalifikacje i uprawnienia dokładnie takie, jakie były potrzebne i wykonywałem
          > różne prace wymagające różnych certyfikatów. Nikt nie sprawdzał (...)

Nie wazne kto. Wazne ze bedzie mozna Cie teraz w majestacie prawa scigac i
          ukarac. Jak rowniez tego, ktory Cie zatrudni.
      • Gość: mikolaj.plank Re: Rzemieślnicy ugotowani IP: *.promax.media.pl 16.05.07, 07:56
        perliczka.wordpress.com
      • Gość: Widz Egzamin na posła IP: 193.59.95.* 16.05.07, 07:57
        Rozumiem, że skoro mamy dbać o zdrowie i mienie wielu ludzi to również dotyczy
        to zawodu posła i senatora. Tym samym aby zostać jednym z w/w powinno się
        wprowadzić egzamin dopuszczający + bezwzglednie min. 35 lat, wyższe
        wykształcenie, dwa języki obce itd.
        • Gość: Xapur Re: Egzamin na posła - Ooo właśnie. IP: *.chem.uni.wroc.pl 16.05.07, 08:00
          Szkoda, że na to nie wpadną. Sejm by opustoszał...
          • Gość: szczawik popieram! IP: 217.153.224.* 16.05.07, 09:00
            Ale nie przesadzajmy z tym wyższym wykształceniem i dwoma językami. Bariera
            wykształcenia średniego i znajomość poprawnej polszczyzny byłaby już nie do
            pokonania dla wielu...
            • leszlong Re: popieram! 16.05.07, 18:36
              Jest wielu, którzy by się załapali na wyższe wykształcenie, ponadto poseł musi
              być zdrowy psychicznie, IQ co najmniej 110-120, języki to podstawa, zdany
              egzamin na znajomość zagadnień prawnych i geopolitycznych (wszak posłowie
              uchwalają prawo oraz decydują o polityce kraju)
        • Gość: lk Re: Egzamin na posła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 17:24
          U nas w regionie starostą (z klucza partyjnego) został budowlaniec - na to
          egzaminu nie trezba, a do smażenia kurczaków w budce może będzie trzeba zdać
          egzamin, to juz lepeij otworzyc interes z kurczakami za granicą.
      • Gość: były rzemiecha Pamiętam jak to było za komuny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 07:58
        Żeby założyć działalność gospodarczą w większości przypadków trzeba było
        zapisać się do jakiś zapijaczonych, wycwanionych "rzemieślników" i mieć
        odpowiednie papiery. To było główne ograniczenie - nie zakazy ideologiczne,
        tylko posiadanie jakiś "papierów". Rakowski zlikwidował to jedną ustawą. Teraz,
        w ramach odbudowy gomółkowszczyzny w ramach IV RP, stare wraca. To nie klienci
        będą decydować o być albo nie być rzemieślnika, tylko następna generacja
        zapijaczonych, chciwych i cwanych fachowców z cechu.
      • Gość: '__' jak nie wiadomo o co chodzi... IP: *.generacja.pl 16.05.07, 07:59
        to chodzi o kasę. Mniej ludzi w zawodzie - wyższe ceny. A do tego widać że ci
        co te certyfikaty będą przyznawać chca też zarabiać "pod stołem".
      • Gość: toruńczyk Rzemieślnicy ugotowani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 08:00
        Kolejna synekura!!! Grupka panów osiądzie na z góry upatrzonych pozycjach i
        będzie rżdzić, dzielić i decydować.
      • Gość: seba Rzemieślnicy ugotowani IP: *.chello.pl 16.05.07, 08:04
        a bezrobocie za chwilę z powrotem powolutku pyk do góry,pyk pyk pyk .......
        k...a
      • Gość: zgred Q.wa!Socjalizm w czystej,bolszewickiej postaci. IP: *.c9.msk.pl 16.05.07, 08:05
        • Gość: Anytregulator Grzecznie powiedziane IP: *.axelspringer.pl 16.05.07, 11:01
          ...
      • Gość: franz Rzemieślnicy ugotowani IP: *.autocom.pl 16.05.07, 08:06
        wspaniala koncepcja! oto jak nasze przyszlosciowe panstwo jepszego jutra
        zacheca spcjalistow do pozostania w jego granicach! powodzenia bracia slaby
      • Gość: @ Parę dni temu Gazeta pisała, że senat to odrzucił IP: *.tpnet.pl 16.05.07, 08:13
        Na głosowniu w obiegły czwartek bodajże.
        To ja już nie wiem o co chodzi....
        • Gość: @ Re: Parę dni temu Gazeta pisała, że senat to odrz IP: *.tpnet.pl 16.05.07, 08:19
          A konkretnie tu:
          wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80353,4125686.html
          Więc co tu jest kaczką?
      • Gość: anka Kretynizm, czy z uprawnienia chronia przed bledem? IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 16.05.07, 08:16
        Ktos chce wymusic kase i tyle. A coz zagranicznymi dyplomami. Teraz to dopiero
        rzemieslnicy stad wyjada
      • Gość: Jimi Rzemieślnicy ugotowani IP: 193.108.194.* 16.05.07, 08:18
        Mam pytanko do tej paniusi z związku: dlaczego panie bezczelnie kłamie????
      • Gość: ele Rzemieślnicy ugotowani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 08:20
        To ja gotując w domu dla rodziny i przy organizowaniu różnym imprez domowych
        tez powinnam mieć pozwolenie???? Przecież też mogę ich troszkę podtruć - bo
        szkół nie kończyłam.
        Bzdura jakich mało.
      • Gość: tomasz Rzemieślnicy ugotowani IP: 217.96.15.* 16.05.07, 08:21
        A ja uwazam, ze powinni robic kursy i EGZAMINY na uprawnienia do bycia
        politykiem!!!!!!
        • Gość: Tomek Re: Rzemieślnicy ugotowani IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 17.05.07, 03:41
          No, a egzaminatorem będzie Andrzej Lepper.
      • Gość: Małgośka Rzemieślnicy ugotowani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 08:22
        Pracowałam w strukturach rzemieślniczych - konkretnie w izbie rzemnieślniczej.
        Te wszystkie egzaminy, obowiązkowa przynależnośc do cechów - to są pieniądze
        dla czapy rzemiosła. Tam siedzą "Działacze piastujący stanowiska" i o to
        chodzi. Nie chcą za wszelką ceną rezygnować z godności.
        • assessor Re: Rzemieślnicy ugotowani 16.05.07, 08:58
          Kiedyś za tow. Gierka gdy byłem jeszcze tylko technikiem mech. i chciałem
          otworzyć zakład rzemieślniczy, musiałem ukończyć kurs rzemieślniczy. Jednak aby
          zatrudnić pracowników musiałem jeszcze zdać egzamin mistrzowski. Dyplom posiadam
          do dziś lecz nie sądziłem, że powróci kiedyś ten koszmarek biurokratyczny. Niech
          żyje Święty Biurokracy!
      • Gość: Otis Tarda "A co, gdyby to była pańska żona, matka, córka?" IP: *.pradnik.net 16.05.07, 08:24
        "...i nie mówcie mi, że córki nie macie, bo w każdej chwili mieć możecie. Uwaga,
        sprawdzić czy nie ksiądz"
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka