Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

i co ja teraz mam zrobic?

IP: *.crowley.pl 12.07.07, 11:24
    czesc kiedys juz opisywalam swoja tragiczna sytuacje. Otoz pracowalam przez
    trzy miesiace w biurze, ale nie bylam tam w ogole akceptowana, nie traktowano
    mnie powaznie. Mam wyksztalcenie wyzsze, lat 29 i tylko pol roku stazu pracy.
    Moja niepelnosprawnosc jest niestety rzucajaca sie w oczy, mam porazenie nerwu
    twarzowego czyli uszkodzona czesc twarzy plus wada wymowy. Nie moge znalezc
    nastepnej pracy,wszystkokonczy sie na rozmowach kwalifikacyjnych badz na
    osobistym zlozeniu podania do firmy i koniec. Szukam nawet pracy dla osob
    niepelnosprawnych ale tez bez skutku jest tak samo. Mialam tez przypadki ze na
    rozmowach dawano mi do zrozumienia ze jak mam wade wymowy plus nietypowy
    wyglad to nie pasuje do image firmy. Nie wiem gdzie juz szukac pracy, praca w
    oobsludze klienta odpada bo nie mam aparycji plus wada wymowy a w biurze tez
    mnie nie chca. Co robic??? jestem zalamana, nie wyjade zagranice bo tu mam
    rodzine meza i dziecko jestem tak zdesperowana ze chyba nawet bym wystapila w
    tv i powiedziala pracodawcom ze JESTEM NORMALNYM CZLOWIEKIEM I NIE JESTEM
    UPOSLEDZONA UMYSLOWO I MAM WIELKIE CHECI DO PRACY
    czy jest tak zle ze zostalo mi tylko sprzatanie?:(((((
    moze mi ktos pomoze bo ja sama sobie nie poradze
    Obserwuj wątek
      • senczek Re: i co ja teraz mam zrobic? 12.07.07, 11:56
        A co możesz robić, czym chciałabyś się zająć?
        Jakie widzisz możliwości pracy - może to pomoże mi coś Ci zaproponować?
        Anka
        • Gość: niepelnosprawna Re: i co ja teraz mam zrobic? IP: *.crowley.pl 12.07.07, 12:10
          Hmmm wg mojego lekarza nie powinnam miec pracy zwiazanej z call center czy
          obsluga klienta i takiej ktora wymaga bycia wizytowka firmy.
          W poprzedniej pracy pracowalam w dziale windykacji, zajmowalam sie sciaganiem
          naleznosci, chcialabym pracowac w dziale ksiegowosci (moze to smieszne, ale jest
          to moim marzeniem)
          Mieszkam na Gornym Sląsku
          Juz nie wiem jak mam szukac pracy, ostatnio nawet lekam sie rozmow
          kwalifikacyjnych, po pracy w poprzedniej firmie stracilam resztki zaufania do ludzi
          • Gość: poloko Re: i co ja teraz mam zrobic? IP: 87.204.12.* 12.07.07, 13:13
            zeby pracować w księgowości trzeba miec odpowiednie wykształcenie (zakłądam, że
            masz) i STAŻ pracy. a z Twoim 6-cio miesięcznym moze byc ciezko. zatrudnilabys
            kogoś na stanowisko księgowego kto pracował PÓŁ ROKU i jeszcze nie w tym
            zawozie? wątpie.
            na szczęście (a w Twoim przypadku - niestety) Polska idzie w stronę usług, a tu
            w 90% konieczny jest kontakt z klientem...

pozdrawiam.
            • senczek Re: i co ja teraz mam zrobic? 12.07.07, 14:02
              Nie przesadzaj,
              nie od razu jest się księgową! I wcale nie trzeba być, w księgowości jest bardzo
              dużo pomocniczej pracy do wykonania i np. biuro rachunkowe może szukać takich
              osób do pomocy. Wtedy łatwiej zdobyć doświadczenie, uzupełnić to kursem lub
              studiami i w przeciągu kilku lat zdobywasz cenny zawód.
              moim zdaniem, jeśli interesuje Cię księgowość, to powinnaś szukać właśnie np.
              biura rachunkowego i zatrudnić się jako pomoc księgowej, w międzyczasie iść na
              kurs - w ten sposób możesz uzyskać awans nawet w małej firmie.
              Wiem, że jest Ci trudno w to uwierzyć, bo pewnie ludzie gapią się na Ciebie, ale
              nawet Ci gapiący się cenią takie cechy jak uczciwość, pracowitość, rzetelność i
              ..... myślenie. I to są cechy nieporównywalnie ważniejsze od zniekształconej buzi.
      • marycha1433 Re: i co ja teraz mam zrobic? 12.07.07, 15:29
        Dziewczyno jezeli jestes niepelnosprawna, to moze wczesniej trzeba bylo
        przemyslec decyzje studiowaniu tzn czy masz szanse na dostanie pracy
        twoja niepelnosprawnosc dyskwalifikuje cie w wiekszosci prac,moze trzeba bylo
        studiowac informatyke, tam nie trzeba dobrze mowic czy ladnie wygladac
        a co do ksiegowosci to tez wg mnie nie nadajesz sie, zalezy co bys robila,
        ksiegowe czesto tez kontaktuja sie telefonicznie z klientami lub dzialami
        ksiegowosci w innych firmach w celach sluzbowych a ty sama piszesz ze masz wade
        wymowy wiec tez odpada
        moze poszukaj pracy na produkcji, fakt nie jest to praca wymarzona dla osoby po
        studiach, ale tam nikt na wyglad nie bedzie patrzec a jak bedziesz dobra to
        mozesz awansowac, przemysl to i pamietaj nie dyskryminuja cie na rynku pracy
        tylko TY nie masz predyspozycji do wielu prac
        • czarna_maruda Re: i co ja teraz mam zrobic? 12.07.07, 16:00
          Z tego co pamiętam z Twoich poprzednich wątków masz wykształcenie wyższe
          ekonomiczne. Nie wiem dokładnie jaki kierunek, ale na pewno jest to już jakaś
          podstawa do szukania pracy w ksiągowości, może pomoc na początek?
          Czytałam Twoje poprzednie wątki i bardzo mi żal, że trafiłaś na takiego
          pracodawcę :(. Trzymam za Ciebie kciuki, żebyś znalazła pracę w której Cię
          docenią, a Twoja niepełnosprawność nie będzie przeszkodą.
          • Gość: ???? Re: i co ja teraz mam zrobic? IP: *.chello.pl 12.07.07, 16:39
            Informatycy też często pracują w zespołach. Idąc Twoim tokiem rozumowania nie
            powinna nigdzie pracować, bo wszędzie trzeba kontaktowaćsię z innymi pracownikami.
        • Gość: xx Re: i co ja teraz mam zrobic? IP: 213.25.195.* 12.07.07, 16:22
          marycha1433 napisał:

> Dziewczyno jezeli jestes niepelnosprawna, to moze wczesniej trzeba bylo
          > przemyslec decyzje studiowaniu tzn czy masz szanse na dostanie pracy
          > twoja niepelnosprawnosc dyskwalifikuje cie w wiekszosci prac,moze trzeba bylo
          > studiowac informatyke, tam nie trzeba dobrze mowic czy ladnie wygladac
          > a co do ksiegowosci to tez wg mnie nie nadajesz sie, zalezy co bys robila,
          > ksiegowe czesto tez kontaktuja sie telefonicznie z klientami lub dzialami
          > ksiegowosci w innych firmach w celach sluzbowych a ty sama piszesz ze masz wade
          > wymowy wiec tez odpada
          > moze poszukaj pracy na produkcji, fakt nie jest to praca wymarzona dla osoby po
          > studiach, ale tam nikt na wyglad nie bedzie patrzec a jak bedziesz dobra to
          > mozesz awansowac, przemysl to i pamietaj nie dyskryminuja cie na rynku pracy
          > tylko TY nie masz predyspozycji do wielu prac

Z twojego postu wynika jedno: jesteś młoda, ładna i ...głupia!!
        • annajustyna Re: i co ja teraz mam zrobic? 13.07.07, 21:02
          Proponuje puknac sie w glowe albo przstac palic maryche.
      • Gość: M. Re: i co ja teraz mam zrobic? IP: *.pronet.lublin.pl 12.07.07, 17:59
        Przeglądaj tą stronę: ogloszenia.ngo.pl/dam_prace
      • Gość: niepelnosprawna Re: i co ja teraz mam zrobic? IP: *.crowley.pl 12.07.07, 22:20
        jak do konca roku nic nie znajde to ide sprzatac lub ochraniac obiekty:(((
        • Gość: ...... :-) Re: i co ja teraz mam zrobic? IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.07, 22:47
          Najważniejsze żebyś się nie poddawała od razu.
          Ludzie pełnosprawni też mają problem w znalezieniu pracy.
          Składaj cv w więcej miejsc, nie koniecznie takich jakie sobie wymarzyłaś,
          przeglądaj oferty też dla niepełnosprawnych..
          Znajdą się pracodawcy dla których twój wygląd nie będzie przeszkodą. Być może
          niektórzy też nie odpowiedzieli na twoja aplikacje, nie ze względu na twoją
          niepełnosprawność jak ci się wydaje, tylko np znalazła sie osoba która miała
          większe doświadczenie.

Trzymam kciuki :)
          • Gość: DANY [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 09:33
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • 0tdr0 Re: i co ja teraz mam zrobic? 13.07.07, 11:11
        Zerknij tutaj:

www.popon.pl/
        Maja podobno tez oddzial w Poznaniu.
      • marycha1433 Re: i co ja teraz mam zrobic? 13.07.07, 14:22
        nie jestem ladna i glupia jak ktos napisal, jestem facetem i z meskiego punktu
        widzenia wyglada to tak: przewaznie szefem firmy jest facet i on prowadzac
        rozmowe kwalifikacyjna czesto ulega tzw pierwszemu wrazeniu
        A kobieta ktora jest nieatrakcyjna i do tego niewyraznie mowi nie ma szans
        PS. jestem rekruterem i to bylaby pierwsza osoba ktora bym odrzucil podczas
        rekrutacji nawet gdyby miala najwyzsze kwalifikacje wsrod kandydatow
        i mysle ze wiekszosc rekruterow postapila by tak samo
        a co do mojej propozycji pracy na produkcji, mysle ze tak bedzie najlepiej dla
        tej dziewczyny bo nie sadze ze dostanie lepsza propozycje pracy (jezeli wogole
        dostanie)no chyba ze po znajomosci a propos w jaki sposob dostalas pierwsza prace?
        Jestem przeciwny w ogole zatrudnianiu osob niepelnosprawnych na odpowiedzialne
        stanowiska, mialem juz z nimi do czynienia i najczesciej sa to osoby konfliktowe
        ktore nie wiadomo ile chcialyby zarabiac, takie ktore maja pretensje do calego
        swiata nie mozna im nic powiedziec bo zaraz mysla ze to dyskryminacja
        • 0tdr0 Re: i co ja teraz mam zrobic? 13.07.07, 14:54
          Tez pracowalem z osoboami niepelnosprawnymi i ich rodzinami. Roszczeniowosc byla
          typowym zachowaniem (szczegolnie w przypadku rodzicow). Proby brania na litosc i
          usprawiedliwiania wszystkiego niepelnospranoscia (dochodzilo do paradoksow, ze
          osoba nieslyszaca udawala, ze czegos nie widzi albo "grala glupka"). Wyreczanie
          bylo standardowe.

Jednak bylo tez wiele osob, ktore staraly sie. Wykonywaly zlecone zadania lepiej
          i dokladniej niz osoby zdrowe. Ich ambicja bylo udowodnic, ze niepelnosprawnosc
          nie przeszkadza im byc osoba wpelni uzytecznymi w tych dzidzinach, na ktore nie
          miala wplywu ich niepelnosprawnosc.
        • Gość: xx Re: i co ja teraz mam zrobic? IP: 213.25.195.* 13.07.07, 15:36
          > PS. jestem rekruterem i to bylaby pierwsza osoba ktora bym odrzucil podczas
          > rekrutacji nawet gdyby miala najwyzsze kwalifikacje wsrod kandydatow
          > i mysle ze wiekszosc rekruterow postapila by tak samo

To ja napisałem "ładna i głupia". Wycofuję pierwsze określenie, a w dalszym ciągu podtrzymuję drugie.
          Widocznie jako rekruter hołdujesz zasadzie sprzedaży piasku beduinom, porywnywaniu się do zwierząt, roślin i innym wytworom wyobraźni - skoro kwalifikacje nie mają dla ciebie znaczenia.
          Jesteś faktycznie małym, zadufanym człowieczkiem.
          • Gość: Cynamon Re: i co ja teraz mam zrobic? IP: *.mmj.pl 13.07.07, 15:41
            Ta sama osoba w innym watku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
            f=23&w=65842677&wv.x=1&a=65856341

marycha1433 napisał:
            Mysle ze to moze zalezy od stanowiska pracy, na takim gdzie jest wymagana
            dyspozycyjnosc mamy nie zatrudnia ale pozostale stanowiska czemu nie?:P ja np
            zatrudnilbym mame z dzieckiem, ladna, komunikatywna i inteligentna.

Brzydkiej czy zwyczajnej już jak mniemam, by nie zatrudnił, co za ograniczenie
            i prostactwo.
            • annajustyna Re: i co ja teraz mam zrobic? 13.07.07, 21:46
              A ciekawe wg jakich kryteriow mama ta mialaby byc i n t l y g e n t n a...Wg
              standardow Marychy???
        • senczek Re: i co ja teraz mam zrobic? 13.07.07, 16:26
          Jeśli jesteś rekruterem, to wyjątkowo współczuję kretynom, którzy Cię zatrudnili.
          Oni też widocznie w życiu zawodowym kierują się penisem, a nie profesjonalizmem.
          A potem płaczą, że firma bankrutuje.
          • justysia1000 Re: i co ja teraz mam zrobic? 13.07.07, 19:30
            niektóre komentarze są żałosne.
            mam nadzieje , że autorka tego postu nie będzie się nimi przejmowała. nie poddawaj się,idz do przodu, może pomyśl o założeniu własnej działalności gospodarczej? związanej z Twoim wykształceniem. byłabyś szefem sama dla siebie
            trzymam kciuki:)
        • annajustyna Re: i co ja teraz mam zrobic? 13.07.07, 21:44
          Taaa, jestes rekruterem chyba na targu niewolnikow...
      • marycha1433 Re: i co ja teraz mam zrobic? 13.07.07, 23:25
        Kazdy ma taki los na jaki sobie zasluzyl:)
        radze zbieraj pieniadze na operacje plastyczna no i leczenie u logopedy tez by
        sie przydalo
        bez tego ani rusz,kobieto wez sie w garsc jak chcesz pracowac z uszkodzona
        twarza i z fatalna wymowa?! teraz wszedzie liczy sie aparycja i mily glos, to
        robi pierwsze wrazenie pamietaj
        tylko nie piszcie mi ze jestem cham lub kogos dyskryminuje takie sa realia na
        rynku pracy
        • Gość: Cynamon Re: i co ja teraz mam zrobic? IP: *.mmj.pl 13.07.07, 23:30
          marycha1433 napisał:

> Kazdy ma taki los na jaki sobie zasluzyl:)

cos strasznego,
          dziewczyna na pewno sobie zasłuzyła na to co ją spotkało, pewnie w poprzednim
          wcieleniu złą kobietą była, marycha ci wszystkie szare komórki wypaliła czy
          zawsze byłeś taki ograniczony?
        • annajustyna Re: i co ja teraz mam zrobic? 14.07.07, 10:57
          Patrz, a ja mam urode zdecydowanie ponadprzecietna, a takich rekruterow
          interesuje tylko moja dzietnosc...Czyzby Twoja teoria miala jednak jakis slaby
          punkt? Natomiast jednak moja koleznaka niechluja o urodzie zdecydowanie ponizej
          sredniej mimo gorszych kwalifikacji niz ja dostala prace bez problemu...A moze
          dobry wyglad = spalona twarz w solarium, kilogram taniego makijazu i tlusty
          brzuch na wierzchu (o wulgarnym kolorze wlosow nie wspomne)???
      • Gość: niepelnosprawna Re: i co ja teraz mam zrobic? IP: *.crowley.pl 15.07.07, 00:28
        Marycha jestes zalosny! ale dla twojej informacji: operacja mi nie pomoze bo to
        sa uszkodzone nerwy a w niektorych miejscach mam zanik nerwow
        logopeda tez mi juz nie pomoze ( w dziecinstwie chodzilam i dzieki temu nie
        belkocze i mozna mnie w miare zrozumiec)
        cos jeszcze chcesz wiedziec o mnie pseudorekruterze?:P
        • annajustyna Re: i co ja teraz mam zrobic? 15.07.07, 11:20
          Nawet nie reaguj na jego posty, przeciez on nawet nie zrozumie, ze uszkodzenie
          nerwow moze byc nieodwracalne:///. Do pracy w ksiegowosci na pewno sie nadajesz.
          Bez przesady - to idealna praca dla introwertykow i milczkow. Moze zapisz sie na
          jakis kurs np. korespondencyjny i caly czas konsekwentnie wysylaj podania (wiem,
          ze latwo sie radzi, mnie tez juz rece po roku szukania pracy
          opadly)...Pozdrawiam serdecznie!
      • szkoleniaefs Re: i co ja teraz mam zrobic? 17.07.07, 15:46
        Polecam:

www.ispp.pl

www.pelnosprawniwpracy.pl

www.ngo.pl

www.actus.free.ngo.pl

Trzymam kciuki!
        • tyszanka78f45 Re: i co ja teraz mam zrobic? 21.07.07, 20:11
          hmmm wiesz co moze sprobuj szukac pracy w zpchr?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka