Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

proszę o odpowiedz

03.08.07, 00:37
    Witam
    Staram się o pracę jako przedstawiciel medyczny\farmaceutyczny, potrafię
    konstruować dokumenty aplikacyjne, ale zastanawiam się co mogłoby być powodem,
    że jeszcze nie zaproszono mnie na rozmowę (wysłałam już trochę aplikacji).
    Jestem z wykształcenia biologiem - wydaje mi się, że to atut na to stanowisko,
    mam doświadczenie w kontaktach z ludźmi - pracowałam jako nauczyciel, nie mam
    doświadczenia w pracy na stanowisku przedstawiciela - ale nie wszystkie firmy
    to wymagają, więc zastanawiam się, czy może miejscowość w której mieszkam jest
    jakąś przeszkodą. Zazwyczaj poszukuje się kandydatów z większych miast, ale
    przecież jako przedstawiciel odpowiedzialna będę za jakiś mikroregion lub
    region. Czy miejsce zamieszkanie może mieć wpływ na powodzenie w procesie
    rekrutacyjnym? Mam także pytanie odnośnie samego procesu rekrutacyjnego. Otóż
    przeczytałam, że kandydaci poddawani są także testom i pewnym symulacjom
    (ćwiczenia w grupie). Na czym polegają te testy i ćwiczenia w grupie( jeśli
    można proszę o przykład)? Z góry dziękuję. I jeśli ktoś miałby cierpliwość,
    żeby mi odpisać, niech podpowie mi jak negocjować warunki płacowe. Do tej pory
    miałam pensję ustaloną odgórnie, co to są te pakiety świadczeń i co to na
    Boga jest HR?
    Obserwuj wątek
      • daniel_zacharewicz Re: proszę o odpowiedz 03.08.07, 10:50
        Co do miejsca zamieszkania nie sądzę, a właściwie nie powinno być tak, że jest
        to przeszkoda w zaproszeniu na rozmowę kwalifikacyjną. Rynek pracy nieustannie
        się zmienia i wymaga coraz większej mobilności i elastyczności. Powodem, dla
        którego nie zaproszono Panią na rozmowę (pomijając spełnienie kryteriów) może
        być fakt, że procesy rekrutacyjne mogą przebiegać długo, nieraz miesiącami.

Jeśli chodzi o proces rekrutacyjny: testy i symulacje mogą stanowić element
        procesu rekrutacyjnego, jednak nie sposób opisać tego w szczegółach, gdyż
        różnią się one w zależności od firmy.
        Warunki płacowe: w pierwszej kolejności pracodawca pyta kandydata o oczekiwania
        finansowe i jest to jak najbardziej normalna praktyka. Negocjacje następują w
        dalszych etapach rekrutacji i mają na celu pogodzenie oczekiwań kandydata i
        potencjalnego pracodawcy co do wysokości wynagrodzenia za wykonywaną pracę.
        HR to skrót od Human Resources - zasoby ludzkie. Używa się tego określenia
        zamiennie z Działem Kadr lub Działem Personalnym firm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka