mhania 18.08.07, 14:09 Czy są takie? Ostatnio pracodawca zadał mi dwa: Czy ma Pani dzieci - w jakim wieku? Czy planuje Pani więcej dzieci? Prosze o odpowiedż... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mhania Re: Pytanie niedozwolone? 18.08.07, 16:49 ok. ale jezeli takie padły na rozmowie kwalifikacyjnej...?...mogę coś zrobić w tej sprawie...? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Pytanie niedozwolone? 18.08.07, 18:22 Gdybys miala przy sobie dyktafon i nagrala te rozmowe, to tak...:///. Mnie tez prawie zawsze o to pytaja... Odpowiedz Link Zgłoś
ania072 Re: Pytanie niedozwolone? 18.08.07, 19:25 Prawnie jest to zakazane więc nie musisz odpowiadać na nie jeśli ci je nawet zadają. Taki pracodawca łamie prywatność przyszłego pracownika. A z tym dyktafonem świetny pomysł, po nagraniu masz dowód i możesz pozwać do sądu takiego pracodawcę. Podobna sytuacja jest, gdy pracodawca na początku współpracy podsuwa Ci do podpisania dokument w którym Ty zobowiązujesz się w okresie np. 3 lata nie zajść w ciążę. Rząd zabiega o zwiększanie liczby urodzeń i wymyśla kolejne zachęty aby kobiety nie bały się stracić pracy przez ciążę. Po prostu paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
mhania Re: Pytanie niedozwolone? 18.08.07, 23:35 słuchajcie, mam pomysł na uzyskanie "dowodu" na to, że takie pytanie mi zadano (bez dyktafonu)...zobaczymy... tylko znacie jakiś paragraf/ustawę że takie pytanie są bezprawne? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Pytanie niedozwolone? 19.08.07, 11:04 Kodeks Pracy i przepisy dotyczace zakazu dyskryminacji... Odpowiedz Link Zgłoś
lilithh Re: Pytanie niedozwolone? 21.08.07, 19:51 Tego typu pytania są bezsprzecznie zabronione prawnie. Nie wolno ich zadawać. Możesz na nie nie odpowiadać. jeśli udowodnisz pracodawcy/rekruterowi winę - poniesie karę. Ale zanim zaczniesz sprawę rozdmuchiwać, powinnaś sobie zadać jedno zasadnicze pytanie: "w jakim celu to robię" czy inaczej: "jaki cel chcę osiągnąć". -odreagować złość (słuszną jak najbardziej)? -odegrać się / dokopać / dać mu nauczkę? -rozpocząć ogólnopolską kampanię na rzecz praw kobiet i innych dyskryminowanych grup? -zmusić pracodawcę do zatrudnienia cię? -wywalczyć odszkodowanie za straty moralne? -zmienić zachowanie pracodawców? -zmienić ich mentalność? -zmienić prawa biologi? -zmienić stereotypy i fakty dotyczące ról płci i podziału obowiązków w rodzinie w społeczeństwie polskim? to ważne - bo wielu z w/w celów zwyczajnie nie da się osiągnąć zwykłym pozwem sadowym... p.s. jestem kobietą mam dziecko (małe) ostatni raz tego typu pytanie (w związku z pracą) zadano mi niespełna tydzień temu... Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Pytanie niedozwolone? 20.08.07, 14:23 nie wiem czy to pytanie jest niedozwolone, ale ja dzisiaj zadawalam takie:czy Pan/Pani jest osoba palaca? Uprzedzam, ze to bylo w kwestii czytso informacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
ania072 Re: Pytanie niedozwolone? 20.08.07, 15:59 Palenie, a plany na przyszłość to co innego. Ja na przykład nie cierpię pracować z ludźmi, który palą cały czas myślą żeby iść na papierosa i w ten sposób dezorganizują pracę całego zespołu. Również nie każdy lubi przebywać w zadymionym pomieszczeniu. Jestem zwolenniczką nie palenia w pracy, w życiu prywatnym niech każdy robi co chce. To pytanie powinno być jednym z kryteriów przyjęć do pracy. Wiem, że to może być kontrowersyjne, ale cóż tak myślę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Pytanie niedozwolone? 20.08.07, 19:30 Dla mnie osoba palaca nie stanowi problemu poniewaz w biurze sie nie pali, mozna palic na zewnatrz budynku lub w pomieszczeniu gospodarczym. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzalus Re: Pytanie niedozwolone? 20.08.07, 21:49 Pytanie odnośnie palenia też można uznać za dyskryminujące i absolutnie nie powinno być to kryterium do wyboru pracownika. Pytania o dzieci, plany i ciąże etc. jest także dyskryminujące a dyskryminacja w zatrudnieniu obejmuje również swoim zakresem proces rekrutacyjny. Jeśli sprawa jest do udowodnienia to napewno jest do wygrania przed sądem. Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Pytanie niedozwolone? 21.08.07, 07:04 zuzalus napisała: > Pytanie odnośnie palenia też można uznać za dyskryminujące ?juz moze bez przesady, bo za chwile sie okaze, ze kandydata o nic nie mozna zapytac... i > absolutnie nie powinno być to kryterium do wyboru pracownika. tu sie zgodze. Tylko nawet jesli ktos zadaje to pytanie nie oznacza, ze jest to kryterium wyboru, przynajmniej tak bylo u mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Pytanie niedozwolone? 21.08.07, 19:16 Wlasnie tak sie tlumacza wszyscy "ciekawscy" pytajacy o dzieci i stan cywilny. Niewazne, czy to bylo kryterium, czy nie, samo pytanie jest zabronione...Ale akurat zakaz dyskryminacji nie dotyczy palenia papierosow - podchodzi ono pod stan zdrowia pracownika, a oto pytac mozna zawsze. Natomiast ciazy wg orzecznictwa pod stan zdrowia podciagac nie wolno, bo to nie choroba... Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Pytanie niedozwolone? 22.08.07, 00:06 tylko, ze ja nie pytalam na rozmowie ani Pań ani Panow czy maja potomstwo :-),tylko o palenie. Odpowiedz Link Zgłoś
daniel_zacharewicz Re: Pytanie niedozwolone? 22.08.07, 11:27 W polskim prawie pracy istnieje zakaz dyskryminacji. Z uwagi na to pytania o: karalność, wiek, stan cywilny czy też status rodzinny nie powinny pojawiać się podczas rozmowy kwalifikacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
ania072 Re: Pytanie niedozwolone? 22.08.07, 22:16 A co zrobić jeśli takie pytanie zostanie jednak zadane??? Nie odpowiadać i zasłonić się przepisami prawa pracy czy lepiej dla tego co się stara o pracę udzielić odpowiedzi. Proszę o dokładną odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
daniel_zacharewicz Re: Pytanie niedozwolone? 23.08.07, 11:24 Z uwagi na fakt, że takie pytania stoją w sprzeczności z prawem pracy ma Pani prawo odmowy udzielenia na nie odpowiedzi. Pracodawca lub też osoba rekrutująca powinna doskonale sobie zdawać z tego sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
ania072 Re: Pytanie niedozwolone? 23.08.07, 13:38 I jeśli odmówię to czy nie zaważy to na decyzji czy mnie przyjąć do pracy czy nie??? Jak taka odmowa jest oceniana przez przyszłego pracodawcę czy osobę rekrutującą??? Odpowiedz Link Zgłoś
lilithh Re: Pytanie niedozwolone? 23.08.07, 14:25 ania072 napisała: > I jeśli odmówię to czy nie zaważy to na decyzji czy mnie przyjąć do pracy czy > nie??? Może zaważyć, chociaż na pewno pracodawca/rekruter sie do tego oficjalnie nie przyzna. Zawsze można znaleźć inny powód wyjaśniający dlaczego dana kandydatura została odrzucona. Tego nie przeskoczysz... > Jak taka odmowa jest oceniana przez przyszłego pracodawcę czy osobę > rekrutującą??? to zależy: na kogo trafisz, i w jaki sposób odmówisz. Jeśli zrobisz to z wdziękiem to jest szansa że twoje akcje - jako osoby asertywnej - nawet wzrosną (ale jak rzekłam na początku: zależy na kogo trafisz...). Odpowiedz Link Zgłoś
ania072 Re: Pytanie niedozwolone? 23.08.07, 22:01 A może w ten sposób pracodawcy sprawdzają przyszłego pracownika czy zna swoje prawa albo czy jesteś asertywną osobą. Więc w sumie nie ma dobrego wyjścia z tej patowej sytuacji. Trzeba po prostu przywyknąć do takich pytań i liczyć na szczęście, że w końcu jakiś pracodawca nas doceni. Odpowiedz Link Zgłoś