Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Test kwalifikacyjny Orange

14.10.07, 14:47
    Cześć

Właśnie czy ktoś może mi powiedzieć coś na temat tego testu?wiem, że trzeba go zdać na min 80% wydaje mi sie, że to dość sporu pułap. Może ktoś zdawał taki test?jakie są pytania w takim teście?ogólnie czy test należy do łatwych?z góry dzięki za pomoc
    Obserwuj wątek
      • Gość: jaa Re: Test kwalifikacyjny Orange IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 22:08
        Witam,
        pracowałam w punkcie orange i juz Ci mówię, jak wygląda taki test.
        Zapewne masz kilkudniowe szkolenie z aplikacji i produktów? U mnie
        było to podzielone na (chyba) 4 części, po każdej był odrębny, nic
        nieznaczący test, a na końcu właśnie ten test ostateczny. Faktycznie
        próg był 80%, ale nie było ciężko go osiągnąć.
        Jeśli chodzi o pytania, to przede wszystkim dotyczyły
        charakterystycznych obowiązków i przywilejów klientów, w każdej
        taryfie. Nawet w starej 'Mega' :P Np jakie usługi mają w danej
        taryfie w standardzie, ile kosztuje sms/mms/minuta do sieci/min.
        poza sieć, jakie moga usuchomić usługi obniżające koszty, jakie
        pakiety mogą wykupić. Poza tym, oczywiście, potrzebna też była
        wiedza z obecnych usług i taryf. I to nie tylko wiedza teoretyczna,
        ale też i praktyczna. Typu: klient A lubi długo korzystać z
        internetu przez swój tel, a klient B rozmawia godzinami z koleżanką
        i wysyła dużo esów. Jakie zaproponujesz im taryfy/usługi. O, i tak
        to wyglądało :)
        W razie pytań pisz tu posta, a ja odpowiem :)
        • Gość: Orangee Re: Test kwalifikacyjny Orange IP: *.wroclaw.mm.pl 14.10.07, 22:34
          Na poczatku, przed szkoleniem musiasz zdac pretest na 80%. Ten test jest naprawde trudny dla osoby ktora jeszcze nie pracowala w salonie. Taryfy, uslugi, pakiety, neostarda. Najlepiej czytac regulaminy planow taryfowych. Mi udalo sie na styk:) Ci ktorzy nie zdali wracali do domu (pretest w Warszawie, wiec jak jest sie spoza naprawde niemilo sie wraca...) Zdobadz jakies testy badz pytania od ludzi ktorzy byli niedawno, moze kierownik ci zalatwi? One zwykle powtarzaja sie w czesci przynajmniej. Test po szkoleniu z technik sprzedazy jest juz latwy, ja mialam 95%, po prostu piszesz z tego czego sie nauczylas przez tydzien.
          Najgorszy ten prestest, naprawde szczegoliki wyciagaja z regulaminow + pare rzeczy ktorych de facto uczysz sie dopiero na szkoleniu...
          Jak cos to pytaj, moze sobie troche przypomne...
          • iras18 Re: Test kwalifikacyjny Orange 15.10.07, 09:03
            Dziękuje Wam za informacje, ja staram sie o prace u dilera, więc zadnego szkolenia nie mam tylko tyle co sam sie naucze a test i tak musze zdać na 80% zeby w ogóle zacząć prace. Co do testu czyli starych nieobowiązujących taryf tez trzeba sie uczyć?po co?Czyli większość pytań dotyczy oferty?czy informacje zamieszczone w mediach głównie w necie wystarczą do nauczenia sie?może wy macie dostęp do przykładowego tstu lub pamiętacie na co szczególnie zwrócić uwagę. Pozdrawaim
            • Gość: Orangee Re: Test kwalifikacyjny Orange IP: *.wroclaw.mm.pl 15.10.07, 13:35
              No to troche lipa. Bo sa generalnie 2 testy: z technik sprzedazy i CRMu (syst komputerowego) Nie wiem jak masz to zdac bez szkolenia...:| Bo na tym tescie z technik jest malo pytan z oferty, wiekszosc to wlasnie z "technik" czyli taka gadka szmatka z tego co bylo na szkoleniu. Ten 2 to juz sam program, wporowadzanie podinterakcji, wpisywanie zadan, zmiana adresu itp.
              Wydawalo mi sie ze dilerzy tez musza byc przeszkoleni, bo to odgorne zarzadzenie PTK Centertel. Ja tez nie pracowalam w firmowce ale na szkoleniu bylam.
              • iras18 Re: Test kwalifikacyjny Orange 15.10.07, 14:00
                no właśnie tu jest problem ucze sie z serweru sprzedaży mam nadzieje,że to wystarczy ale jak to wszystko czytam to wydaje mi sie,że jest tego od groma i ciut:/
                • Gość: Orangee Re: Test kwalifikacyjny Orange IP: *.wroclaw.mm.pl 15.10.07, 14:56
                  Serwer sprzedazy to smietnik, rzeczywiscie ciezko z niego wyciagnac jakies sensowne info. Pogadaj z kierownikiem salonu, niech postara sie dla ciebie zalatwic poprzednie testy. To nic zlego, bo w koncu w jego interesie jest zebys zdal(a) i dostal(a) wlasne kody. Zwroc uwage na uslugi dodane (typu Co Gdzie Ktoredy), pakiety smsow i mmsow (jakie i za ile), karta sim mega (ile ma pamieci na ksiazke adresowa i mmsy) pod jakim nr sprawdzamy klienta. To z grubsza to co bedzie z oferty. reszty to nie wiem jak masz sie nauczyc bez szkolenia.
            • Gość: jaa Re: Test kwalifikacyjny Orange IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.07, 20:12
              Jeśli będziesz miał styczność z klientami, którym kończy się umowa,
              to koniecznie musisz wiedzieć co mają w tej chwili. jeśli zobaczysz,
              że klient ma np starą MEGA (a sporo jest takich i naprawdę
              niechętnie zmieniają), to musisz mieć rozeznanie, musisz wiedzieć
              czym mu zaimponujesz, a czym rozśmieszysz...
              A faktycznie chyba dobry pomysł z załatwieniem testów od kierownika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka