Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

preferencje pracodawców -- wymagane doświadczenie

19.11.07, 21:25
    Zauważyłem ostatnio, że pracodawcy przestali szukać inżynierów z doświadczeniem. Praktycznie wszystkie ogłoszenia, jakie ostatnio widzę, dotyczą stanowisk dla absolwentów/studentów ostatnich lat (chodzi o pracę programisty). Trzy lata temu, gdy zaczynałem pracę, wszyscy szukali doświadczonych. Teraz nie mogę zmienić pracy, bo mam już trzy lata doświadczenia i potencjalnie jestem za drogi;(. Czy Wy też zauważyliście coś podobnego?
    Obserwuj wątek
      • knap.radoslaw Re: preferencje pracodawców -- wymagane doświadcz 23.11.07, 16:16
        htoft napisał:

Teraz nie mogę zmienić pracy, bo mam już trzy lata doświadczenia i potencjalnie
        jestem za drogi;(. C
        > zy Wy też zauważyliście coś podobnego?

Obecni absolenci rządają czasem takich sum, że pracodawcy boja się pytać tych
        bardziej doświadczonych.. Nie sadze jednak aby nie było pracy dla doświadczonych
        programistów.
        • htoft Re: preferencje pracodawców -- wymagane doświadcz 01.12.07, 16:33
          Zawsze mogą zapytać, ile oczekuję... A z tego co się orientuję, obecnie przyjmowani absolwenci dostają mniej więcej tyle, ile ja bym chciał dostać. W ciągu ostatnich 3 lat ,,promocje", czyli pensje dla nowo przyjmowanych pracowników, wzrosły dużo bardziej niż pensja pracownika zatrudnionego cały czas przez tę samą firmę.
          • leibniz82 Re: preferencje pracodawców -- wymagane doświadcz 08.12.07, 21:53
            z moich obserwacji wynika, ze programisci to ludzie zazwyczaj mlodzi i zaraz po studiach. dlaczego tak jest, nie wiem. moze dlatego ze nastepnym etapem ich rozwoju jest stanowisko kierownika projektu, ktory kieruje praca niedoswiadczonych absolwentow.
            jesli chodzi o zarobki w branzy it i it/biznes, to wszystko idzie ku lepszemu, dla pracownikow oczywiscie. na rynku jest bardzo malo kompetentnych specjaliostow, i pracodawcy zaczynaja zdawac sobie z tego sprawe. a jak przyciagnac dobrego pracownika w warunkach silenj konkurencji i deficytu ludzi, to nawet dziecko dobrze wie. ;)
      • kyrzan Re: preferencje pracodawców -- wymagane doświadcz 09.12.07, 14:28
        a mi sie wydaje ze jest odwrotnie
        ale ja obserwuje sektor elektryczny (inż.)
        • bambi7 mgr inż elektryk 20.12.07, 23:42
          i masz rację - generalnie informatycy mają o tyle lepiej że nie
          musza mieć zadnych uprawnień, aby być "pełnowartościowym" inżynierem

taki inżynier elektryk ma 2 drogi zawodowe do wyboru - wykonawstwo
          lub projektowanie i wpierw musi odbyć kilkuletnią praktykę w
          zawodzie, aby mógł zdawać egzamin państwowy, który daje uprawnienia -
          do wyboru budowlane lub projektowe; wiąże się to z tym że jest to
          branża, gdzie błąd niedoświadczonego inżyniera duuuużo kosztuje
          (informatyk zawsze robi jakąs kopię projektu czy programu; wirtualny
          świat to nie rzeczywistość - jak się źle policzy przekrój kabla to
          pożar gotowy - a budynku nie da się niestety odtworzyć z "backupu" :-
          ( )

różnej maści informatycy na początku kariery szybciej wspinają się
          do wyższych zarobków - po jakichś 3-4 latach to wszystko się
          wyrównuje....
      • mynia_pynia Re: preferencje pracodawców -- wymagane doświadcz 11.12.07, 19:00
        Jest tak jak piszesz, byłam na kilku rozmowach zanim zmieniłam
        prace, i tylko na jednej pan powiedział mi że powiedziałm o 40%
        więcej jak studenci (było to 1,5 roku temu) i chciałam 2 tyś na rękę.

I tak mi się przykro zrobiło bo ja szukając pracy 4 lata wcześniej
        znalazłam za 1200zł - jak to się ludzie nie szanują.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka