Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

szukam pracy i szukam

IP: *.chello.pl 05.12.07, 13:00
    Szukam pracy od kilku miesięcy. Wysyłam dziennie po kilka odpowiedzi
    na konkretne oferty z gazet i z netu. Odzew jest po prostu żenujący.
    Jakie Wy macie doświadczenia,ile czasu szukacie, szukaliscie pracy.
    Czy ktoś w ogóle czyta nadsyłane oferty czy daja ogloszenia tylko
    dla picu?
    Obserwuj wątek
      • Gość: aga13133 Re: szukam pracy i szukam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 13:43
        Ja mam identyczne doświadczenia. Nikt nie oddzwania. Też
        podejrzewam, że ogłoszenia są zamieszczane tylko, żeby było a
        kandydat dawno wybrany... Czasem wysyłam aplikacje pomimo nie
        spełnienia wszystkich wymogów- czyli brak doświadczenia, zresztą
        nawet jak wszystkie spełniam ( wykształcenie podają średnie a ja mam
        wyższe + st. podyplomowe) też cisza. Szukam od lipca, byłam co
        prawda na trzech rozmowach (na dwie wysłała mnie pani z urzędu
        pracy) ale nic z tego. Każdy pociesza, że w końcu to się zmieni ale
        ja po mału tracę wiarę w swoje możliwości...
        • Gość: millenia Re: szukam pracy i szukam IP: *.chello.pl 05.12.07, 15:29
          Z tego co sie zorientowałam to łatwo dostać prace w urzędzie
          jakimkolwiek. Ciągle mają tam wakaty. Prawda jest taka, że płaca
          powoduje to, ze ludzie uciekają, bo jak ktos zaczyna od 900zł netto
          to przecież zenada. Może to dobra propozycja dla absolwenta, ale nie
          dla osoby z kiluletnim doswiadczeniem i rodziną na utrzymaniu
          • Gość: Kodym Re: szukam pracy i szukam IP: *.domainunused.net 23.12.07, 13:05
            w żadnym urzędzie bez znajomności nie dostaniesz pracy
          • Gość: kropka Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.08, 14:51
            Popieram. Właśnie praca w jakimkolwiek urzędzie jest najtrudniejsza
            do zdobycia. Nie masz pleców, wtyk, znajomości nie masz szans.
            Przerobiłam to już
        • jurek383600 Re: szukam pracy i szukam 26.12.07, 15:24
          Jeżeli nie chcesz być niewolnikiem nie szukaj pracy jest wiele
          możliwości aby dobrze zarabiać i to w każdym miejscu
          .Jurek
        • Gość: Chat Noir Re: do Agi13133 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.08, 18:49
          Staraj się, o ile to możliwe unikać ofert dla osób ze średnim
          wykształceniem (chyba że jest napisane: wymagane wykształcenie
          średnie, ale wyższe mile widziane). Wielu potencjalnych pracodawców
          myśli w ten sposób: no dobrze zatrudnię osobę z wyższym
          wykształceniem, a na tym stanowisku wystarczy średnie, to ta osoba
          po miesiącu znajdzie sobie lepszą pracę, a środki które włożę w jej
          szkolenie pójdą na darmo.
      • Gość: MIki Re: szukam pracy i szukam IP: *.ists.pl 05.12.07, 15:36
        Ja szukam pracy od września, choć przyznaję że na początku mało intensywnie
        szukałam. Byłam na ok. 10 rozmowach ( niektore do tej samej firmy tylko kolejny
        etap, to było najgorsze , wydawało sie że jesteś coraz bliżej a tu klops).
      • Gość: . Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 16:02
        To zle szukasz. Zamiast wysylac cv (to najlatwiejsze, prawda?) idz
        osobiscie do dzialu kadr lub szefa firmy w ktorej chcesz pracowac.
        Ale zaloze sie, ze ty nawet nie wiesz, w jakiej branzy chcesz
        pracowac, co dopiero mowic o konkretnej firmie. Pewnie chcialabys
        dostac prace.... biurową? :)
        Prace dostaja ludzie pomyslowi i przebojowi, a nie miernoty
        wysylajace setki cv rocznie.
        Ustal priorytety, co chcesz robic zawdodowo, co potrafisz, w jakiej
        firmie chcesz pracowac. Wtedy wydrukuj cv i idz z nim osobiscie na
        spotkanie.
        Jesli tego nie zrobisz to bedziesz tak szukac i szukac.... w
        nieskonczonosc.
        • Gość: Miki Re: szukam pracy i szukam IP: *.ists.pl 05.12.07, 16:05
          Wybacz, ale śmieszne rzeczy mowisz...tzn mam iść do wielkiej korporacji z cv
          osobiście...przecież to zabawne...
          • 0tdr0 Re: szukam pracy i szukam 05.12.07, 17:42
            Jesli uda Ci sie dostac do odpowiedniej osoby, to czemu nie?
            Jest to okazja, zeby udowodnic, ze zaradnosc i kreatywnosc to nie tylko puste
            formulki w Twoim CV/LM.

Wiekszosc ludzi (ponad 80%) dostaje prace dzieki innym sposobom niz odpowiadanie
            na ogloszenia.
            • Gość: Miki Re: szukam pracy i szukam IP: *.ists.pl 05.12.07, 18:01
              Dobrze, ale ja jestem z Krakowa i chciałabym pracować w firmie takiej jak np.
              IBM, Shell, Capgemini .. itp Tam są pewne zasady rekrutacji, myślisz że jakbym
              tak ot sobie przyszła to byliby zachwyceni? Na pewno odesłali by mnie do
              aplikacji on-line....
              • 0tdr0 Re: szukam pracy i szukam 05.12.07, 18:08
                A mimo aplikacji on-line to i tak zatrudnai po znajomosci/za lapowke? Nie
                sprobujesz- nie dowiesz sie. Google swego czasu w USA (a byc moze i teraz)
                prowadzilo zakrecone sposoby rekrutacji, ktore mialy przesiac osoby, ktore w
                malo aktywny sposob probowaly nawiazac kontakt.
                • Gość: Miki Re: szukam pracy i szukam IP: *.ists.pl 06.12.07, 17:36
                  Nie twierdze że po znajomości, myślę ze zatrudniaja najlepszych...ale aplikacje
                  zbierają wg. jasnych zasad...kurcze tak powinno być w dużej firmie...
                  • 0tdr0 Re: szukam pracy i szukam 06.12.07, 17:44
                    Zdziwilabys sie :)
                    Wszedzie ale to wszedzie jest tak, ze nie decyduja tylko kompetencje. Takze
                    znajomosci, charakter, pierwsze wrazenie, antypatie. Zeby wybor byl calkowicie
                    pozbawiony subiektywizmu- rekruterem musialby byc robot.

Panstwo jako wielka firma powinno opierac sie na jasnych zasadach. Opiera sie?
                    Nie! Wprost przeciwnie- wszedzie sa gry interesow. A firmy nie bedace tak
                    narazone na ostrzal mediow i obserwatorow jak chociazby swiat polityki tym
                    bardziej maja swoje za pazurami.
                    • Gość: bambi7 Re: szukam pracy i szukam IP: *.csk.pl 20.12.07, 22:04
                      > Wszedzie ale to wszedzie jest tak, ze nie decyduja tylko
                      kompetencje. Takze
                      > znajomosci, charakter, pierwsze wrazenie, antypatie.

Nigdy nie mów nigdy... gdyby na stanowisko typowo inżynierskie (np.
                      projektowanie) zatrudniali ludzi po pierwszym wrażeniu jakie ta
                      osoba zrobiła i/lub antypatiach, to byłby dopiero burdel

zgadzam się, że czasami istnieją pewne niuanse w doborze kadr (dwóch
                      kandydatów z podobnym dorobkiem zawodowym idzie na przesłuchanie do
                      firmy międzynarodowej w sprawie, ale np. pierwszy z nich ma dłuższy
                      staż zagraniczny pracy i dlatego dostał robotę), ale też nie
                      wszędzie i nie zawsze
                      • 0tdr0 Re: szukam pracy i szukam 21.12.07, 08:23
                        Nigdzie nie pisalem, ze nie ma miejsce, gdzie nie bierze sie pod uwage tylko
                        kompetencji.
                        Prawie kazda praca wymaga wspolpracy z innymi albo kontaktu z klientami. Czesto
                        predyspozycje pozamerytoryczne moga byc niesamowicie wazne. Mrukliwy i
                        antypatycznych fachowiec, ktory nie potrafi z nikim wspolpracowac pewnie dlugo
                        by nie popracowal w miejscach, gdzie wspolpraca z innymi jest nieodzowna- bo od
                        jego usposobienia i komuniaktywnosci zalezalaby nie tylko jego praca (jakkolwiek
                        swietna by nie byla), ale praca calego zespolu/dialu/firmy.

• Gość: rebel Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 16:40
              "Wiekszosc ludzi (ponad 80%) dostaje prace dzieki innym sposobom niz
              odpowiadani
              > e
              > na ogloszenia."

a w tych 80% dalsze 80% z polecenia..;D

tak więc chyba lepiej odkurzyć notes z numerami telefonicznymi do
              znajomych...
              • 0tdr0 Re: szukam pracy i szukam 06.12.07, 20:01
                Nie chodzi nawet o polecenie, ale o "cynk", ze gdzies cos wolne jest u znajomego
                znajomego w robocie. Wiekszosc firm szukajac ludzi na stanowiska, na ktore nie
                jest problemem znalezc pracownika- nawet nie daje ogloszenia. Z reguly sa to
                firmy male, gdzie tworzy sie najwiecej nowych miejsc pracy- a ogloszenie kosztuje.

Polecam tez rozsylanie zapytan po znajomych na gg. Umieszczenie zapytania w
                stopce na forach, gdzie ludzie Cie znaja, stopki w e-mailach. Gadanie ze
                znajomymi na ulicy/imprezie/spotkaniach wszelkiego typu itd.
                • Gość: bambi7 ide Twoim tropem myślenia IP: *.csk.pl 20.12.07, 22:09
                  Niech ci będzie - ja dostałem "cynk" od znajomego ze studiów, że na
                  Cyprze jest praca dla kogoś w moim zawodzie (a wcześniej nigdy tam
                  nie byłem i nie wiem jak sie tam pracuje) - czyli mam od razu się
                  pakowac i jechać?? Nie zawsze Twój tok myślenia jest na 100%
                  skuteczny......

PS. Przykład jest prawdziwy
                  • 0tdr0 Re: ide Twoim tropem myślenia 20.12.07, 22:24
                    No tak. Ale jest chyba roznica w wyjezdzie za granice w ciemno, a wyslaniem "w
                    ciemno" maila z aplikacja/przejsciem sie/przejechaniem autobusem do firmy
                    znajdujacej sie kilka km od miejsca zamieszkania.
                    • Gość: bambi7 Re: ide Twoim tropem myślenia IP: *.csk.pl 20.12.07, 22:50
                      jasne że jest róznica, ale chodziło mi o to żeby nie uogólniać
                      wszystkiego do jednej "wersji" - to był cel mojej poprzedniej
                      odpowiedzi
                      • Gość: bambi7 Re: ide Twoim tropem myślenia IP: *.csk.pl 20.12.07, 22:53
                        aha - tamta praca nie byłaby w ciemno (praca na Cyprze w firmie
                        należącej do mojego baaardzo dobrego znajomego - bardziej mu ufam
                        niż agencjom pracy)
        • Gość: obywatelka Re: szukam pracy i szukam IP: *.toya.net.pl 05.12.07, 16:29
          Nie obrazaj miernotami.Czlowiek poprosil o porade, ma problem ,po co jeszcze
          dokladac jej ,zamiast podrzymac na duchu,dodac pewnosci sebie.
          Tyle teraz zagubionych ludzi,po co dolowac wiencej,nie lepiej podac reke pomocy?
          • Gość: HR Re: szukam pracy i szukam IP: *.centertel.pl 05.12.07, 18:03
            Szanowna miernotko, czy wiesz co chcesz robić w swojej pracy?, jakie
            stanowisko pasuje do twojej osoby?, na jakie stanowisko pasują twoje
            kwalifikacje?, czy jesteś osobą komunikatywną?, umiesz wyznaczać
            sobie priorytety?,
            Proszę odpowiedz sobie szczeże na te pytania i zastanów się czy na
            właściwe stanowiska kandydowałaś. Na nic twoje dyplomy skoro nie
            masz posiadanych cech osobowości, bo z ciebie za pożytek w firmire
            skoro ty nie wiesz co chcesz robić tam
            • Gość: millenia Re: szukam pracy i szukam IP: *.chello.pl 05.12.07, 20:15
              Miłe Panie i Panowie, nie po to rozpoczęłam ten wątek, żeby tutaj
              kogoś obrażano. Jeśli ktoś nie ma czegoś konkretnego do powiedzenia
              to prosimy nie włączać się do dyskusji.Tyle słyszy się o
              wszechpanującym chamstwie w necie i proszę. Wracając do tematu. Na
              wybrzydzanie w ofertach pracy pozwolic sobie może tylko mieszkaniec
              na prawdę dużego miasta gdzie istnieje jako taki rynek pracy. Ja
              mieszkam w mieście wojewódzkim, ale z dobrą pracą to tu krucho. Jak
              pisałam jest dużo ofert pracy w urzędach ale za żenujące
              wynagrodzenie. O pracy w wymarzonym zawodzie to ...pomarzyć tylko
              można.Realia są takie, że bierze się co jest, bo innych ofert nie ma.
              • Gość: carmel Re: szukam pracy i szukam IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.12.07, 20:39
                Hej nie przejmujmy sie chamskimi postami, ktore maja na celu
                jeszcze wieksze pograzenie nas , ludzi ktorzy szukaja pomocy na
                forum, dobrych rad (a w dodatku sa tak zaslepieni ta zlosliwoscia,
                ze zapominaja o ortografii)
                Ja szukam pracy juz od osmiu mizsiecy i to we Wroclawiu, juz teraz w
                setki moge policzyc wyslane aplikacje, dziesiatki rozmow
                kwalifikacyjnych. Mam wieloletnie doswiadczenie, znam biegle jezyk
                itd itp.I tez jestem przerazona, sfrustrowana jak nic.
                Jesli chodzi o urzedy to tam dopro sa ustawiane nabory.
                no bo jak wytlumaczyc fakt ze podczas testow kwalifikacyjnych
                okazalam sie najlepsza, musialam mimo to wziac udzial w kolejnym
                etapie, na ktorym na wszystkie zadane mi pytania odpowiedzialam
                poprawnie i co????? Rybka! Nie dostalam sie! Jka to nazwac?
                Pracowalam w firmie zagranicznej, pomysl z zapukaniem do jakiejs
                dobrej firmy i przedstawienie siebie i zaproponowanie wlasnej osoby
                jest poprostu beznadziejny. trzeba miec szczescie, ze sie przedze
                ktos przez ochrone, recepcjonistki, sekretarki ......
                • Gość: carmel Re: szukam pracy i szukam IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.12.07, 20:43
                  upss... zaraz mi si eoberwie za brak poprawnej skladnie t onie my
                  szukajacy rad na forum jestesmy zaslepieni tylko tylko autorzy
                  chamskich postow
                  dzieki za wyrozumialosc:)
                  • Gość: krunky Re: szukam pracy i szukam IP: *.who.vectranet.pl 05.12.07, 21:24
                    Koleś od miernot, to chyba leczy kompleksy jak kogoś powyzywa na forum to wtedy
                    jest gość. Ale zadaj sobie pytanie: Szukam pracy ale czy praca o tym wie?
              • Gość: bambi7 Re: szukam pracy i szukam IP: *.csk.pl 20.12.07, 22:12
                tym miastem wojewódzkim jest Białystok? jesli tak, to witamy w
                klubie......
            • Gość: Miki Re: szukam pracy i szukam IP: *.ists.pl 06.12.07, 19:40
              szczerość-szczerze, to tak apropo twojego postu powyżej i twojego "szczeże"
              jakbyś nie zroumiała
            • Gość: Ech... Re: szukam pracy i szukam IP: 82.160.117.* 23.12.07, 00:06
              Jak ja nie cierpię tych pajacowatych HR-owców którym się wydaje że pozjadali
              wszystkie rozumy i przeobrazili się w półbogów.
              Sami pewnie nie potrafiliby znaleźć innej pracy niż zadawanie durnowatych pytań
              na rozmowach ale w doradzaniu i obrażaniu innych to są 100% "profesjonalistami".
            • Gość: absolwentka Re: szukam pracy i szukam IP: *.gprs.plus.pl 29.01.08, 03:34
              a znasz dobrego doradcę zawodowego? najlepiej doradzającego charytatywnie? skąd
              u licha mam wiedzieć na jakie stanowisko pasuję i co dokładnie chciałabym robić?
              człowiek dowiaduje się w czym jest dobry i co mu odpowiada dopiero kiedy tego
              spróbuje. Równie dobrze mógłbyś wychwalać bądź krzywić się na jedzenie którego w
              życiu nie spróbowałeś. Są ludzie z niewielkim jeszcze doświadczeniem zawodowym,
              którzy łatwo i szybko się uczą i dlatego chcą "od czegoś zacząć" w dużej
              korporacji bo tam mają możliwość sprawdzenia, co tak naprawdę chcieliby robić.
              Ty jak rozumiem już będąc świeżo zapłodnioną komórką miałeś "plan kariery"
              ułożony, czy tak? Przy okazji - Centertel to może firm, która Cię zatrudnia?
              Może jako speca od HR? Zawsze się od nich trzymałam z daleka i jak widać
              instynkt mi dobrze podpowiadał. Pozdrawiam Szanownego HR-speca! P.S. obrażanie
              ludzi świadczy o Tobie, tak jak błędy w wypowiedzi (szczerze)
        • Gość: p26 Re: szukam pracy i szukam IP: 82.160.117.* 22.12.07, 23:59
          Ech..gościu...gadać to ty potrafisz...
        • Gość: ursel77 Re: szukam pracy i szukam IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.07, 14:05
          mysle ze ta wypowiedziedz jest bardzo kompetentna i duzo w niej
          prawdy-tak trzymac
      • Gość: janek Re: szukam pracy i szukam - dam pracę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 17:27
        Jeśli chcesz sobie dorobić, albo jeśli chcesz zarabiać duże pieniądze
        to mam zajęcie idealne dla Ciebie. Praca w domu, przy pomocy
        komputera. Zarobki załeżne od Twojego zaangażowania, średnio 2500
        złotych, ale mogą być o wiele większe - to zależy tylko od Ciebie!

Chętnych zapraszam, mój e-mail: matgor@vp.pl

• Gość: . Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 19:16
        Jak czytam te wypowiedzi, to mi was żal.
        Inteligentny człowiek dawno wyciągnąłby wnioski ze swoich
        niepowodzen. Wysyłacie setki cv, znacie jezyki obce i nie macie
        pracy? To widac czas zmienic postepowanie i isc osobiscie. Ja tak
        zrobiłam i mam pracę. I była to duża firma. Mogłam wysłac cv @ i
        narzekac na tym forum czekając na odpowiedz, ktora nigdy by nie
        nadeszla.
        Przyjeto mnie dlatego ze nie bałam sie innych metod niz wiekszosc.
        Inaczej niz miernotami nazwac was nie mozna. Myslicei jak miernoty,
        zachowujecie sie jak miernoty i reagujecie jak miernoty.
        • Gość: Miki Re: szukam pracy i szukam IP: *.ists.pl 06.12.07, 19:38
          Może jesteśmy miernotami ale prawda jest taka że gdybyś była taka super to
          przyjeliby cię poprzez normalną drogę ( czyli odp. z gazety, netu).
          • 0tdr0 Re: szukam pracy i szukam 06.12.07, 20:04
            Jesli ktos ma inne, prostsze i pewniejsze mozliwosci, to czemu sobie sprawy nie
            ulatwic. Brzytwa Ockhama sie klania.
            Choc takze uwazam, ze kropka przesadza z osadem nieznanych jej ludzi.
            • Gość: . Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 20:18
              > Choc takze uwazam, ze kropka przesadza z osadem nieznanych jej
              ludzi.

To nie jest osąd tylko wyciagniecie prostych wnioskow z tego, co ci
              ludzie pisza.
              jesli oklepana od lat metoda nie dziala, to czas ja zmienic.
              Jesli robimy tak jak inni, jestesmy miernotami ktorych nie stac na
              cos wiecej.
              Proste.
          • Gość: . Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 20:16
            Gość portalu: Miki napisał(a):

> Może jesteśmy miernotami ale prawda jest taka że gdybyś była taka
            super to
            > przyjeliby cię poprzez normalną drogę ( czyli odp. z gazety, netu).

Prawda jest taka, ze piszesz bzdury zeby tylko twoje bylo na
            wierzchu.
            Nie skladalam aplikacji "mormalna" droga bo to juz dawno przestalo
            działac.
            Wez sobie do serca to co pisze i idz do wybranej firmy osobiscie.
            Zastanow sie, co mozesz im zaproponowac. Gwarantuje ci, ze Twoje
            szanse zwieksza sie z zera do 80%.
            Nie bądz jak inni, wyroznij sie, badz odwazny. Nie masz nic do
            stracenia.
        • Gość: mrówa Re: szukam pracy i szukam IP: *.stk.vectranet.pl 15.12.07, 22:18
          No cóż, pozostaje mi tylko powiedzieć, że dostałam świetną pracę metodą
          miernotową. Nieskromnie tylko dodam, że jako miernota, pokonałam z pewnością nie
          jedną tak wspaniałą i przebojową osobę jak ty. Dziękuję za uświadomienie mi
          tego. Troszkę się teraz lepiej czuję ze swoim miernoctwem (tak stworzyłam neologizm)
          • Gość: . Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 16:44
            Gość portalu: mrówa napisał(a):

> No cóż, pozostaje mi tylko powiedzieć, że dostałam świetną pracę
            metodą
            > miernotową. Nieskromnie tylko dodam, że jako miernota, pokonałam z
            pewnością ni
            > e
            > jedną tak wspaniałą i przebojową osobę jak ty. Dziękuję za
            uświadomienie mi
            > tego. Troszkę się teraz lepiej czuję ze swoim miernoctwem (tak
            stworzyłam neolo
            > gizm)

Wyjątek potwierdza regulę :)
            pozdrawiam
            .
            • Gość: mrówa Re: szukam pracy i szukam IP: *.stk.vectranet.pl 17.12.07, 10:37
              Może masz rację, że wyjątek potwierdza regułę. Nie wiem. Teraz pewnie powinnam wpaść w samouwielbienie, że jestem taka zajefajna i w ogóle. To jak dostaniesz pracę, naprawdę zależy od wielu czynników.Nie zawsze szturm na siedzibę firmy jest najlepszym sposobem. Tu też mogłabym stwierdzić, że to że ty masz pracę to też pewien ewenement. Jeśli dział HR jest solidny to uważnie studiuje przychodzące CV, niezależnie od tego jak przyszły. Jeden uzna Cię za osobę przebojową, drugi za nadgorliwego natręta. To naprawdę nie jest takie proste i dlatego uważam, że nazywanie ludzi miernotami to nadużycie. Czy osobę, która stosuje się do kodeksu drogowego na drodze też nazwiesz miernotą, bo wszak porusza się po drodze "mniej kreatywnie"? W rekrutacji też są pewne procedury, które zostały stworzone w pewnym celu.

Pozdrawiam i życzę sukcesów w pracy. I bardziej przemyślanych sądów o innych.
              • Gość: . Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 18:27
                > Pozdrawiam i życzę sukcesów w pracy. I bardziej przemyślanych
                sądów o innych.

Ooo, nawzajem :)
          • Gość: kasta Re: szukam pracy i szukam IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 29.01.08, 17:38
            Prawda jest taka że jeśli miernota nie dostanie sie na dane
            stanowisko to sądzi że tylko po znajomoości można było je zdobyć.
            Jesteście załośni :/ Kiedy sam sie nie dostałem na "wymarzone"
            stanowisko i osoba rekrutująca odzwoniła z negatywną odpowiedzią -
            Przykro nam ale wybraliśmy kogos innego. Stwierdziłem - W porzadku,
            wygrał najlepszy. Pół roku później zatrudniono mnie w tej firmie bo
            (ponoć i min :) potrafiłem profesjonalnie znieść porażkę. Pracuje tu
            juz kilka lat i jakoś nie widzę żeby zatrudniano ludzi "po
            znajomości". Macie "kulawe" cv-ki i podejście do życia, jak cos sie
            nie udaje to potraficie tylko załośnie miałczeć.
            Śmiać mi sie chce z "baranów" którzy piszą wysłałem ponad 100 i
            więcej cv-ek :), jak dojdziesz do miliona to daj znać. Nie daje Ci
            do myślenia że może trzeba coś poprawić ??
      • Gość: Iza Re: szukam pracy i szukam IP: *.chello.pl 16.12.07, 10:40
        Witam, ja też szukałam pracy - wysyłałam dziennie po kilka
        odpowiedzi na oferty znalezione w necie i po miesiącu znalazłam
        pracę (jak już ją podjęłam, zadzwonili z innej firmy też proponując
        mi posadę). Więc, jeżeli faktycznie wysyłasz cv to prędzej czy
        później ją znajdziesz. I jedna rada - staraj się codziennie wysłać
        chociażby jedno cv w opowiedzi na ofertę pracy. Powodzenia.
        • marycha1433 Re: szukam pracy i szukam 16.12.07, 11:18
          Nie martw się autorko wątku, pracę znajdziesz no chyba że jesteś brzydka i
          niereprezentatywna:P
      • Gość: AHOJ Re: szukam pracy i szukam IP: *.chello.pl 16.12.07, 18:52
        ja tez szukam pracy
        z podobnym do Was skutkiem...
        mam dobre wyksztalcenie, dosw. tez.

Niedosc, ze oferty sa marniutkie, to jak juz sie cos trafi normalnego wysylam
        aplikacje, czekam,,,czekam.. na kilku rozmowach bylam ale kazda bez rezultatu...

mam wrazene ze albo firmy oglaszaja wakaty, zeby zainteresowac ludzi albo po
        prostu maja obstawione stanowiska i musza oglaszac, ze robia nabor...
        żenujące ale prawdziwe :)

POZDRAWIAM
        • Gość: Menel Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 21:10
          Pomysl z zanoszeniem wlasnej aplikacji osobiscie do pracodawcy
          sprawdza sie w malych firemkach, gdzie jest szansa na wymiane
          spojrzen z szefem, albo kim bardziej "odpowiednim" niz doradca czy
          recepcjonistka -bo inaczej, zadna z w/w osob nie dopusci nas
          bezposrednio do szefa, zebysmy mu mogli zajac 10 min, rozbic
          harmonogram dnia-powie ze szefa nie ma, albo cos...

Ja znalazlem moje miejsca pracy, poprzez wysylanie poczta lub mailem
          (mysle ze bardziej sie sprawdza poczta, w dobie internetu milo jest
          dostac kawalek papieru) i dopiero na rozmowie kwalifikacyjej mozna
          sie wykazac przebojowoscia i kreatywnoscia-tam jest na to miejsce.
          • Gość: lili Re: szukam pracy i szukam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 11:47
            Moim zdaniem szukanie pracy przez internet jest jak najbardziej ok.
            Wiem, bo sama znalazłam tak pracę. Nie tylko tą, w której pracuję
            obecnie, ale wcześniejszą też.
            Ze swoimi CV latają po firmach jedynie desperaci - frustraci.
            Załamani faktem, że nikt nie chce ich przyjąc do pracy. Bo to jest
            desperacja, a nie żadna przebojowość.
            Zresztą poważne firmy dają ogłoszenia na wolne wakaty, między innymi
            dlatego że jae na to stać!
            • 0tdr0 Re: szukam pracy i szukam 17.12.07, 11:59
              > Ze swoimi CV latają po firmach jedynie desperaci - frustraci.

I tu sie mylisz- jest wiele sytuacji kiedy lepiej latac po firmach z CV.
              • Gość: lili Re: szukam pracy i szukam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 12:24
                A na przykład jakie to są sytuacje????? Bardzo ciekawa jestem.
                • 0tdr0 Re: szukam pracy i szukam 17.12.07, 12:35
                  80% wolnych stanowisk nie jest nigdzie oglaszane- docierajac samemu do firm masz
                  wiekszy wybor miejsc i stanowisk pracy.

Jest mnostwo stanowisk niestandardowych, o ktorych informacje rozchodza sie
                  poczta pantoflowa, do ktorej niekoniecznie musisz miec dostep. Twoje CV
                  trafiajac do firmy ma szanse byc wziete pod uwage. Pewnie sama zauwazylas, ze
                  wiekszosc zglaszanych ofert pracy to stanowiska standardowe, a nie mocno
                  specjalistyczne.

Wiekszosc malych firm nie umieszcza ofert pracy ze wzgledu na koszty (liczone w
                  setkach, a nawet tysiacach zlotych). A nie kazda z nich chce wspolpracowac z
                  PUP-ami.

Oferty pracy sa zglaszane, gdy firma szuka osobe na konkretne stanowisko. Ale
                  bywa tak, ze stanowisko tworzy sie specjalnie pod jakas osobe, ktora zdola
                  przekonac firme, ze jej zatrudnienie przyniesie firmie korzysci, a jej
                  umiejetnosci czy cechy charakterologiczne beda mogly sie bardzo przydac.

Prawie kazda firma dostaje CV i spora czesc z nich trzyma nawet te niezamowione.
                  Bywa, ze po jakims czasie zachodzi potrzeba zatrudnienia kogos- wtedy o takiej
                  mozliwosci sa informowane osoby, ktorcyh danymi firma dysponuje. A dopiero
                  pozniej dawane jest ogloszenie.

Jesli firma pilnie potrzebuje pracownika i zalezy jej na czasie- skorzysta z
                  osob, ktore juz nawiazaly z nia kontakt zamiast zdawac sie na czekanie na
                  publikacje ogloszenia, splywanie ofert, a potem ich selekcjonowanie.

Jesli w firmie jest leniwa lub zapracowana kadrowa, to bedzie wolala ona
                  skontaktowac sie z kilkoma juz znanymi jej z CV (lub osobiscie) ludzmi i
                  zatrudnic ich zamiast przezywac zasypywanie skrzynki mailowej nowymi
                  aplikacjami, a pozniej masowymi pielgrzymkami kandydatow.

To kilka przykladow, ktore mozna mnozyc i mnozyc.
                  • Gość: lili Re: szukam pracy i szukam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 13:44
                    Szczerze mówiąc, to nie znam nikogo, kto dostał pracę chodząc
                    własną ofertą od firmy do firmy. Słyszałam o tych statystykach, że
                    80% ogłoszeń nie jest nigdzie publikowanych. Czy to jest prawda???
                    Tak na prawdę nie wiem. Nie mam też przekonania do tego typu metod
                    poszukiwania pracy.
                    Ja szukam pracy przez internet, jak dotąd nie miałam z tym
                    problemów, no z wyjątkiem propozycji wynagrodzenia od potencjalnych
                    pracodawców. Tutaj jest straszna bida we Wrocławiu.
                    Ja osobiście dopiero będąc przyciśniętą do muru wędrowałaby ze swoim
                    CV po firmach.
                    • dirka1 Re: szukam pracy i szukam 17.12.07, 14:36
                      Witam, z mojej perspektywy sytuacja na rynku jest teraz
                      rewelacyjna. Mam dwuletnie doswiadczenie w branzy, przez tydzien
                      wysylalam CV, potem przez 3 tygodnie chodzilam na rozmowy i
                      znalazlam prace na takich warunkach jak chcialam. Na dodatek ciagle
                      dzwonia z propozycjami. Wiec glowa do gory i zycze powodzenia.
                    • 0tdr0 Re: szukam pracy i szukam 17.12.07, 14:46
                      Znam kilka osob, ktore lazily po firmach. Co prawda musialy odpowiednio dluzej
                      czekac (pare miesiecy) na propozycje i ilosc odpowiedzi byla stanowczo mniej
                      korzystna (proporcjonalnie, bo w liczbach bezwzgledncyh- wiecej) niz w przypadku
                      odpowiadania na ogloszenia (ale tutaj konkurencja byla wieksza, wiec na jedno
                      wychodzilo), ale oferty byly bardziej atrakcyjne. Firm nie oglaszajacych sie
                      jest tez wiecej, niz wykupujacych ogloszenia, wiec realnie dostal od nich wiecej
                      propozycji.

Jeden z kolegow podzielil miasto na strefy i regularnie odwiedzial kolejne z
                      nich. Tam gdzie nie mogl dotrzec lub nie mial czasu- wysylal maile.
                      • Gość: lili Re: szukam pracy i szukam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 15:16
                        > Jeden z kolegow podzielil miasto na strefy i regularnie odwiedzial
                        kolejne z
                        > nich. Tam gdzie nie mogl dotrzec lub nie mial czasu- wysylal maile.

I jaki ma efekt??? Jaki był odzew ze strony firm???
                        • 0tdr0 Re: szukam pracy i szukam 17.12.07, 17:29
                          Dosc ciekawe propozycje zaczal dostawac 3 miesiace po wyslaniu aplikacji. Przez
                          nastepne pol roku dwa razy zmienil prace (2 firmy- raz powrocil do poprzedniej
                          firmy na o wiele lepszych warunkach). Oprocz tego kilka innych firm proponowalo
                          mu prace, ale na warunkach gorszych, niz mial. Z tym, ze byl w dosc dobrej
                          sytuacji, bo mogl sie pochwalic doswiadczeniem w spedycji- stad mial dobre
                          propozycje.

Jednak jest pewna uwaga- osoba, ktora chodzi po firmach powinna byc obrotna,
                          komunikatywna i miec zdolnosc do improwizacji- watpie czy cierpietnik chodzacy
                          po prosbie przekonalby kogokolwiek, zeby dac mu szanse.
                    • Gość: . Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 18:32
                      Gość portalu: lili napisał(a):

> Szczerze mówiąc, to nie znam nikogo, kto dostał pracę chodząc
                      > własną ofertą od firmy do firmy.

No tak, skoro ty-wyrocznia-nie slyszalas o takich przypadkach, to
                      one faktycznie nie istnieja hahahahahaha
                      • Gość: rebel Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 18:55
                        " > Szczerze mówiąc, to nie znam nikogo, kto dostał pracę chodząc
                        > > własną ofertą od firmy do firmy.
                        >
                        >
                        > No tak, skoro ty-wyrocznia-nie slyszalas o takich przypadkach, to
                        > one faktycznie nie istnieja hahahahahaha"

zapewne chodziło jej o fakt, że nie zna nikogo, kto wszedł swoim cv
                        do firmy prosto z ulicy...

takie przypadki są chyba o wiele rzadsze...bardziej prawdopodobne,
                        że na taki krok - bezpośrednie udanie się do firmy zdecyduje się
                        osoba, która dostanie cynk od kogoś znajomego, że w tej firmie
                        prowadzona jest rekrutacja...prawda?

Pzdr.
                        • Gość: . Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 17:26
                          > takie przypadki są chyba o wiele rzadsze...bardziej prawdopodobne,
                          > że na taki krok - bezpośrednie udanie się do firmy zdecyduje się
                          > osoba, która dostanie cynk od kogoś znajomego, że w tej firmie
                          > prowadzona jest rekrutacja...prawda?

Nieprawda.
                          Dlatego ciegle nie masz pracy. Bo czekasz na cynk, którey nigdy nie
                          nadejdzie :)
                          • Gość: rebel Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 18:12
                            Gdybym czekał na cynk, byłbym większym idiotą niż zaiste teraz
                            jestem, gdyż mam w świadomości fakt, że nie istnieje w moim
                            przypadku źródło, które taki cynk mogłoby przesłać...

a gdybym zaryzykował i zaczął chodzić po firmach bezpośrednio, to
                            dzięki swojej niewątpliwej atrakcyjności fizycznej, utknąłbym na
                            recepcji, a po minucie byłbym grzecznie odprowadzony przez
                            policję/ochroniarzy na zewnątrz...

na drzwiach wejściowych wielu budynków firmowych jest napis -
                            "Akwizytorom dziękujemy"...mam wrażenie, że to tyczy się też osób
                            chcących sprzedawać coś mniej materialnego - np. samych siebie..;]
                            • Gość: mrówa Re: szukam pracy i szukam IP: *.stk.vectranet.pl 20.12.07, 13:54
                              Aj rebel, nie rozumiesz przesłania. Niezależnie od twych atrybutów fizycznych, tudzież innych masz się tam dostać i już. Koleżanka/kolega KRopka cały czas próbuje Wam Miernotom (bo ja sie już nie zaliczam nie?, chociaż może troszkę tak, bo robotę dostałam tradycyjnym sposobem)wytłumaczyć, że nie ma opcji no? Recepcjonistka nie chce przepuścić, zastrzel ją i level 2. Ochroniarz próbuje zatrzymać, napluj mu w oko, nie pozbiera się. Level 3. No i potem final battle (a w zasadzie formalność), bo HRowiec będąc pod ogromnym wrażeniem CV Rambo, dla ocalenia swego oka przed zapluciem bierze to CV. W zasadzie, to to CV przeszłoby normalnym sposobem też, a CV Rambo, mógłby się popisać elokwencją na rozmowie kwalifikacyjnej. Ale czy potem, mógłby innym zarzucać marność nad marnościami, i wszystko marność? Nie. No i cały fun szlag trafił....

A co do ciebie Rebelu, to myślę, że warto by było spróbować bezpośredniego oblężenia firmy. Elokwencji Ci nie brak, więc może i udałoby Ci się dostać do final battle bez tych wszystkich akrobacji :)Przemyśl to. W Twoim przypadku akurat, być może Kropka wyświadcza Ci przysługę.... ALLELUJA I DO PRZODU!!!!

Pozdrawiam
                              • Gość: rebel Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 16:04
                                oczywiście, że nie miałbym przed tą metodą żadnych oporów <gdybym
                                oczywiście był inżynierem tuż po studiach, a nie 'humanistą' dwa
                                lata po studiach>

"Elokwencji Ci nie brak"

ojj nie przesadzaj...w internecie każdy może być elokwentny, co
                                widać przejżyście na tym forum..

pzdr.
                                • Gość: mrówa Re: szukam pracy i szukam IP: *.stk.vectranet.pl 20.12.07, 18:05
                                  Ale mi się wydaje, że ta metoda jest właśnie dla humanistów. Bo inżynier po
                                  pierwsze nie musi walczyć o wejscie do firmy, a po drugie, w ogóle nic nie
                                  musi....:)

A co do elokwencji podtrzymuje swój sąd z tym samym uzasadnieniem co twoje. Nie
                                  każdy w internecie potrafi być elokwentny - patrz to forum...
                                  • Gość: rebel Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 19:02
                                    "Ale mi się wydaje, że ta metoda jest właśnie dla humanistów. Bo
                                    inżynier po
                                    pierwsze nie musi walczyć o wejscie do firmy, a po drugie, w ogóle
                                    nic nie
                                    musi....:)"

oczywiście, że nie musi np. uczestniczyć w wyścigu szczurów ..:)

ale masz troche racji w tej radzie - na zdjęciach <min. w cv>
                                    wyglądam jeszcze gorzej niż na żywo..;)

swoją drogą zaczynam się powoli godzić z tym, że takim jak ja nikt
                                    nie daje szansy...szkoda tylko iż nie mogę powiedzieć, że jest to
                                    kolejna szansa, ja ja dostałem po czterech literach za to że
                                    zawiodłem kogoś podczas pierwszej..;>

"A co do elokwencji podtrzymuje swój sąd z tym samym uzasadnieniem
                                    co twoje."

jak jeden z wyowiadających się tu forumowiczów, po prostu sporo
                                    czytałem...

" Nie
                                    > każdy w internecie potrafi być elokwentny - patrz to forum..."

zdarzają się perełki, które naprawdę miło czytać, a których posty
                                    mogą dać człowiekowi do myślenia <druga częśc tyczy się też nie-
                                    perełek> ;)

pzdr.

• Gość: . Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 19:09
                                      Teraz rebel poszaleje.
                                      Teraz ma wierna fanke mrowe, ktora bedzie go utwierdzac w
                                      przekonaniu, ze dobrze robi narzekając i nie szukajac aktywnie pracy.
                                      Gratuluje :)
                                      Oszolomow twojego pokroju jest jak widac wiecej :D
                                      • Gość: rebel Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 00:56
                                        "Teraz rebel poszaleje."

Zawiodłem się na Tobie...z poprzednich postów każdy mógł
                                        wywnioskować iż uważasz że już dawno oszalałem b....:(

"Teraz ma wierna fanke mrowe"

dysfunkcji naśladować ani idealizować nie należy.

"ktora bedzie go utwierdzac w
                                        > przekonaniu, ze dobrze robi narzekając i nie szukajac aktywnie
                                        pracy."

z tego co widzę, robi dokładnie na odwrót...

"Gratuluje :)"

Dziękuję..;>

"Oszolomow twojego pokroju jest jak widac wiecej :D"

a skoro się tu nadal wypowiadasz widać, że chcesz posmakować tego
                                        wspólnego szaleństwa...

• Gość: . Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 19:10
                                    Gość portalu: mrówa napisał(a):

> A co do elokwencji podtrzymuje swój sąd z tym samym uzasadnieniem
                                    co twoje. Nie
                                    > każdy w internecie potrafi być elokwentny - patrz to forum...

A konkretnie: patrz ty :))))
                              • Gość: . Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 19:07
                                No widzisz jaka ty mrowa glupia jestes :)
                                Ale to nie moj problem :)
                                • Gość: mrówa Re: szukam pracy i szukam IP: *.stk.vectranet.pl 20.12.07, 19:24
                                  oj zraniłaś/eś moje uczucia Trolku :(((

Nie będzie już jedzonka...

A Rebel ma we mnie fankę, bo lubię jego poczucie humoru. W końcu to wolny kraj :)
                                  • Gość: rebel Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 00:59
                                    sam nie wiem co o tej kropce myśleć, na sąsiednim forum 'inna'
                                    kropka z tym samym IP psioczy na fakt, że pracy nie ma od 11
                                    miesięcy..;>

a na tym się chwali że pracuje w dużej firmie z oddziałami na
                                    terenie całego kraju..;>

jak widać jeden czubek jest w stanie dobrze zdiagnozować rozdwojenie
                                    jaźni czubka drugiego..;>

Pozdrawiam moja fanko..;)
                                    • Gość: mrówa Re: szukam pracy i szukam IP: *.stk.vectranet.pl 21.12.07, 09:28
                                      Reeebeeeel, a podpiszesz mi się na umowie o pracę???? Jako twoja największa
                                      fanka, nie mam jeszcze twojego autografu....

To już zajeżdża stalkingiem, ale nic sie nie martw chłopie, jak pójdę do roboty
                                      nie będę miała czasu na nękanie.

LOVE :*:>
                                      • Gość: rebel Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 12:32
                                        LOVE?

znaczy make love not war?

cóż, jeśli wejdę w nowy rok w tym stanie w jakim jestem obecnie, to
                                        jedyną alternatywą będzie się już wydawać tylko Legia Cudzoziemska -
                                        czyli jednak będzie trzeba hołdować czemuś dokładnie odwrotnemu -
                                        make war, not love..;)

"Reeebeeeel, a podpiszesz mi się na umowie o pracę???? "

Tylko wtedy gdy w ramach wzajemności podpiszesz się na
                                        międzynarodowym liście gończym, który znając swoje szczęscie
                                        niedługo zostanie wydany za moją osobą - za to psucie humoru ludziom
                                        na forum..;>

ehh...
                                        • Gość: mrówa Re: szukam pracy i szukam IP: *.stk.vectranet.pl 21.12.07, 13:12
                                          Mam nadzieję, że nie będzie tak źle. Nowy rok nowe możliwości.

Wiem, że jesteś na bezrobociu już długo, i przyznaję nie do końca orientuję sie
                                          w tego stanu przyczynach, bo na forum jestem od niedawna.
                                          Być może się teraz powtórzę, ale może jakiś staż, praktyki na początek. Albo
                                          zacisnąć zęby i zapłacić "frycowe" w pierwszej pracy? Ja też jestem typowym
                                          humanistą, ale szczęście się do mnie uśmiechnęło i mam tą robotę. Ale szukając
                                          też stopniowo obniżałam swoje oczekiwania. Od czegoś trzeba się odbić.
                                          Jest jeszcze jedna rzecz, która przyszła mi do głowy. Nie wiem, czy jesteś
                                          zarejestrowany w UP ale u nas na przykład (mieszkam na Śląsku) nie dawno dla
                                          bezrobotnych organizowane było 3 miesieczne szkolenie w zakresie pozyskiwania
                                          funduszy europejskich. To jest bardzo przyszlosciowa dziedzina. Może u Ciebie w
                                          UP też są takie inicjatywy? Może warto by było pójść? Ja sie wybierałam, ale
                                          dostałam robotę.

Rebel nie wolno się poddawać. I naprawdę usiądź chłopie i się zastanów co robisz
                                          źle, gdzie jest błąd. Bo ewidentnie gdzieś jest. Czasem se trzeba dumę wsadzić w
                                          buty, zacisnąć zęby i odbić się od dna wszelkimi możliwymi środkami. Niestety,
                                          czasem lepiej jest robić za 700 zł niż w ogóle. Doświadczenie to kapitał. Jak
                                          już się powie A to B samo musi przyjść.

Jak to mówił Friedrich Nietzsche "Czas przewartościować wszystkie wartości".
                                          Pomyśl nad tym.

Pozdrawiam :)
                                          • Gość: rebel Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 16:28
                                            "Mam nadzieję, że nie będzie tak źle. Nowy rok nowe możliwości."

albo nowe upokorzenia..;)

co do pracy, to obecnie szukam pracy czysto fizycznej...nie jestem
                                            na tyle inteligentny by starać się o umysłową..;/...no ale ta
                                            fizyczna niejako ma być powiązana z podyplomowymi które chciałbym
                                            zacząc od lutego...jeśli znajdę pracę, oczywiście..;|

"Rebel nie wolno się poddawać. I naprawdę usiądź chłopie i się
                                            zastanów co robis
                                            > z
                                            > źle, gdzie jest błąd. Bo ewidentnie gdzieś jest."

To akurat jest bardzo proste...jestem po prostu sobą..;)

"Doświadczenie to kapitał. Jak
                                            > już się powie A to B samo musi przyjść."

nie głoduję, więc też już teraz patrzę na to tak, że dośwadczenie
                                            byłoby największym zyskiem z pierwszej pracy....

"Jak to mówił Friedrich Nietzsche "Czas przewartościować wszystkie
                                            wartości".
                                            > Pomyśl nad tym."

Wolę Schopenhauera..;|

jakby co, to gdzieś na tym forum krąży mój e-mail..;)

• Gość: . Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 16:38
                                              A co to? Nowe Towarzystwo Wzajemnego Lizania Sie Po Dupach
                                              mrowa&rebel?? :DDDD
                                            • Gość: mrówa Re: szukam pracy i szukam IP: *.stk.vectranet.pl 21.12.07, 16:38
                                              "Konieczność jest wszystkim, wola ludzka niczym?? Rebel nie wierzę :>

Nie pasujesz mi do Schoppenhauera w ogóle. Już prędzej Sartre Z jego "Piekło to
                                              inni"... A inny cytat tegoż pana to "Egzystencja wyprzedza esencję." Jesteśmy
                                              tym czym siebie czynimy. I tylko od nas zależy kim jesteśmy. Zadanie domowe:
                                              przemyśleć i zmienić filozofa :)

Maila obiecuję odkopię, ale już nie dzisiaj.

• Gość: kacha do mrowy IP: 67.159.41.* 23.12.07, 10:33
                                                jeeesooo co za bufon z ciebie...
                                                • Gość: mrówa Re: do mrowy IP: *.stk.vectranet.pl 23.12.07, 12:49
                                                  Dziękuję za komplement. :)))

I Wesołych Świąt Słoneczko :*:*
                                                • Gość: . Re: do mrowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 13:07
                                                  Gość portalu: kacha napisał(a):

> jeeesooo co za bufon z ciebie...

Oj tak, snobizm intelektualny jest o wiele gorszy od złotego,
                                                  dmuchanego łancucha u dresiarza :)
                                                  Na szczescie dotyczny tylko pseudo-intelektualistow :)
                                                  • Gość: rebel Re: do mrowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 15:34
                                                    a ja myślałem, że snobizm intelektualny to właśnie dmuchanie, jeno
                                                    własnego ego i zaopatrywanie go w wiarę we własne zdolności na polu
                                                    mądrości, wiedzy i inteligencji, ale całkowicie niezależne od
                                                    realnych predyspozycji człowieka, a mające wymyślone uzasadnienie w
                                                    jakimś innym czynnniku - np. miejsce zamieszkania, pochodzenie ,
                                                    dyplom wyższej uczelni..;>
                                                    • Gość: . Re: do mrowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 16:29
                                                      Rebel, zaczynam podejrzewac, ze jestes mrówa:)))
                                                    • Gość: rebel Re: do mrowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 19:25
                                                      tak moja droga, powiem więcej mrówką - żołnierzem...

;)

jako, że lepienie pierogów wydaje się być większym wyzwaniem
                                                      intelektualnym niż odpisywanie na Twoje posty, wracam do kuchni...;>
                • Gość: HR Re: szukam pracy i szukam IP: *.acn.waw.pl 17.12.07, 15:17
                  Witam,

Pracuje w Dziale HR w dużej firmie. Uważam, że osobiste
                  przychodzenie do firmy ze swoim cv troszkę mija się z celem. Często
                  osobą rozmawiającą z doręczającym cv kandydatem jest recepcjonistka
                  lub wyrwany ze swoich obowiązków pracownik HR, który myślami może
                  być w danym momencie gdzie indziej. Dodając, z doswiadczenia wiem,
                  iż firma często kładzie nacisk na kandydatów którzy mają
                  sprecyzowane oczekiwania co do przyszłego stanowiska czy też zakresu
                  obowiązków. Kandydaci którzy pracować mogą wszędzie i nie bardzo
                  wiedzą gdzie to zależy od tego co sie pojawi w firmie- rozpatrywani
                  są z większym dystansem jako osoby, które mogą z firmy szybciej
                  uciec jeśli "pojawi się coś innego gdzie indziej". Pojawiające się
                  głosy, iż firma daje ogłoszenia ot tak sobie aby się pokazać-
                  chciałabym zdementować. Jest dużo różnych dróg "pokazania się" a
                  ogłoszenie rekrutacyjne nie kosztuje mało i służy określonemu celowi-
                  znalezieniu kandydata.
                  Reasumując- nie krytykuję osób przynoszących cv osobiście, zaznaczam
                  tylko, że prostrzym sposobem jest wysłanie aplikacji (np. drogą
                  mailową)
                  • Gość: Dorotka Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 15:56
                    Ja też szukam kilka miesięcy pracy. U mnie problemem jest wiek 50+.
                    Myślę,że dlatego jest tak mizernie.
                    Mam wykształcenie, mam doświadczenie, ale nie mam...... 25 lat.
                    Jakie szanse są dla takich jak ja?
                    • Gość: HR Re: szukam pracy i szukam IP: *.acn.waw.pl 17.12.07, 16:47
                      Pani Dorotko,

Pracuję w Warszawie i na temat tego rynku pracy moge się jedynie
                      wypowiedzieć. Sytuacja na rynku pracy zmieniła sie przez ostatnie 2
                      lata diametralnie (może kandydat tego nie odczuwa ale tak jest).
                      Dając ogłoszenie rekrutacyjne 2 lata temu otrzymywałam 200-300 cv,
                      teraz jest to góra 30. Pamiętam, że w 2005 roku pracownik mający 50+
                      lat faktycznie miał spore trudności w znalezieniu pracy, sama nad
                      tym bolałam (bo pomimo młodego wieku ja też będę miała kiedyś 50+)
                      ale niestety takie standardy i profile poszukiwanych pracowników
                      miałam narzucone. Przez te 2 lata 2005-2007 moje szefostwo
                      zaobserwowało pewien mechanizm- im młodszy pracownik tym szybciej
                      zmienia pracę i tym krócej jest w firmie. Teraz osoby w wieku po
                      40'ce sa bardziej poszukiwane jako potencjalni kandydaci na
                      DŁUGOTERMINOWYCH pracowników. To co mogę doradzić- prosze
                      potraktować wiek jako swój atut (moim zdaniem jest to bardzo duży
                      atut) i zastanowić się co z tym atutem jest związane (szersze
                      doświadczenie, większe umiejętności analizy określonych sytuacji,
                      itp).
                      Jeśli będzie Pani dzięki temu spokojniejsza ze swojego cv proszę
                      wykreślić date urodzenia, jeśli ktoś zaprosi Panią na rozmowę a
                      później da odpowiedź odmowną - ma Pani prawo wiedzieć dlaczego.
                      Prosze pamiętać też, że kiedy pracodawca udzieli Pani odpowiedzi że
                      zadecydował tu pani wiek- jest to jawny przejaw dyskryminacji (która
                      jest niezgodna z prawem).
                      • Gość: INA Re: szukam pracy i szukam IP: *.chello.pl 21.12.07, 17:11
                        Prosze pamiętać też, że kiedy pracodawca udzieli Pani odpowiedzi że
                        > zadecydował tu pani wiek- jest to jawny przejaw dyskryminacji
                        (która
                        > jest niezgodna z prawem).

Ale niestety, nic sie z tym nie zrobi. Przerabiałam już ten temat,
                        dzwoniłam nawet do Inspekcji Pracy tej sprawie.
                        Jedyne co mozna z tym zrobić, to wtedy, kiedy jest się juz
                        zatrudnionym, kiedy mamy umowę, i pracodawca przykładowo wymienia
                        sklad zespołu. I jeśli wtedy pracownik powyże 40-tki lub 50-tki
                        otrzyma taka odpowiedź, że jest za stary, wtedy rzeczywiście może
                        odwołać sie do Sądu.
                        Ale to nie dziala, niestety, w przypadku rekrutacji.
                  • Gość: rebel Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 17:52
                    "Pracuje w Dziale HR w dużej firmie."

Szacunek się należy...

"Uważam, że osobiste
                    > przychodzenie do firmy ze swoim cv troszkę mija się z celem."

tu się zgadzamy...w dobie internetu i listu poleconego, indywidualne
                    bieganie po firmie z wydrukowanym Cvmoże być co najmniej wyrazem
                    nadgorliwości, a zwykle zwykłego lizusostwa i stosowania w praktyce
                    sztuki manipulacji <choć faktem jest, iż często ten sposób
                    rozsyłania cv mylony bywa z zaletą ludzką potocznie zwaną
                    zaradnością>

"Często
                    > osobą rozmawiającą z doręczającym cv kandydatem jest
                    recepcjonistka
                    > lub wyrwany ze swoich obowiązków pracownik HR, który myślami może
                    > być w danym momencie gdzie indziej."

no chyba że uda się przemknac niepostrzeżenie do działu
                    personalnego..;>

"Dodając, z doswiadczenia wiem,
                    > iż firma często kładzie nacisk na kandydatów którzy mają
                    > sprecyzowane oczekiwania co do przyszłego stanowiska czy też
                    zakresu
                    > obowiązków. Kandydaci którzy pracować mogą wszędzie i nie bardzo
                    > wiedzą gdzie to zależy od tego co sie pojawi w firmie-
                    rozpatrywani
                    > są z większym dystansem jako osoby, które mogą z firmy szybciej
                    > uciec jeśli "pojawi się coś innego gdzie indziej"."

- czyli uniwersalim nie jest już upatrywany jako zaleta kandydata?
                    - "pojawi się coś innego gdzie indziej"... tzn., chodzi tu zapewne o
                    pracę wymagajacą mniejszego nakładu sił i zapewniającą większe
                    zarobki?

"Pojawiające się
                    > głosy, iż firma daje ogłoszenia ot tak sobie aby się pokazać-
                    > chciałabym zdementować. Jest dużo różnych dróg "pokazania się" a
                    > ogłoszenie rekrutacyjne nie kosztuje mało i służy określonemu
                    celowi-
                    > znalezieniu kandydata."

ewentualnie, firma w ten sposób może budować sobie wewnętrzną bazę
                    adresową potencjalnych nabywców jej produktu...kara wynikająca z
                    łamania ustawy o ochronie danych osobowych jest chyba niczym w
                    porównaniu z zysku firmowego posiadania takiej bazy danych...

• Gość: rebel Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 17:57
                    P.S. HR to poletko humanisty, więc człowiek trochę dziwnie się czuje
                    gdy czyta potworki językowe w rodzaju 'prostrzy'....;|

<to tak na przyszłość, odnośnie jednej z poprzednich Twoich
                    wypowiedzi, gdzie wyzywasz nawet nie ludzi a konkretną osobę od
                    miernot...zapewne znalazłyby się osoby, które za miernoty uważają
                    osobę lekceważącą poprawną pisownię języka ojczystego...na szczęscie
                    ja do nich nie należę..;> >
                    • Gość: mrówa Re: szukam pracy i szukam IP: *.stk.vectranet.pl 17.12.07, 18:06
                      Oj rebel rebel, to żeś pojechał po całości :)

• Gość: rebel Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 18:28
                        bo widzisz, niektórzy ludzie, wypowiadający się na tym forum, a
                        potem czytający o sobie teksty o byciu miernotami, mogą być
                        nastawieni mocno społecznie i być uzależnieni od opinii obcych ludzi
                        na temat własnej osoby...w tym wypadku, mogą się niejako przejąć
                        tymi wypowiedziami...

wprawdzie często mamy tu na forum do czynienia z wypowiedziami
                        kompensacyjnymi na linii masochizm - sadyzm;> ale jednak, gdy nie
                        wiemy jak ktoś reaguje na daną wypowiedź powinniśmy się
                        powstrzymywać...

P.S. nie atakuję pana HR, a słowo miernota mnie w żaden sposób nie
                        boli, gdyż mam ten komfort iż wiem że nią jestem i nie muszę się o
                        tym dowiadywać od nikogo..;)

I ja Ciebie też pozdrawiam mrówko...
                  • Gość: . Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 18:37
                    Gość portalu: HR napisał(a):

> Witam,
                    >
                    > Pracuje w Dziale HR w dużej firmie. Uważam, że osobiste
                    > przychodzenie do firmy ze swoim cv troszkę mija się z celem.
                    > Dodając, z doswiadczenia wiem,
                    > iż firma często kładzie nacisk na kandydatów którzy mają
                    > sprecyzowane oczekiwania co do przyszłego stanowiska czy też
                    zakresu
                    > obowiązków. Kandydaci którzy pracować mogą wszędzie i nie bardzo
                    > wiedzą gdzie to zależy od tego co sie pojawi w firmie-
                    rozpatrywani
                    > są z większym dystansem

A dlaczego Ty od razu zakladasz, ze osoba ktora przychodzi
                    osobiscie, nie wie, na jakim stanowisku chce pracowac? O to chodzi,
                    ze trzeba upatrzyc sobie firme i zglosic sie na konkretne
                    stanowisko, ktore byc moze, bedzie lub jest wolne.

> Reasumując- nie krytykuję osób przynoszących cv osobiście,
                    zaznaczam
                    > tylko, że prostrzym sposobem jest wysłanie aplikacji (np. drogą
                    > mailową)

Tak? nawet, jesli kandydat nie ma sprezyzowanych oczekiwan
                    dotyczacych przyszlegp stanowiska?
                    Ciekawy tok rozumowania, ciekawy....
                    • wampir72 Re: szukam pracy i szukam 18.12.07, 03:50
                      Normalny tok rozumowania. Ja prowadzę niewielką firmę i gdy mam
                      wakat, osobiście rekrutuję pracowników. Jeśli znajomi oraz znajomi
                      znajomych (od tego zaczynam) nie są zainteresowani, to daję
                      ogłoszenia i czekam na odpowiedzi w skrzynkach - mailowej i
                      tradycyjnej. Potem przeglądam oferty i umawiam się z wybranymi
                      kandydatami w DOGODNYM DLA MNIE TERMINIE. Zrozumcie, że przychodząc
                      osobiście i domagając się uwagi dezorganizujecie ludziom zwykle
                      dokładnie zaplanowany i wypełniony rozmaitymi obowiązkami dzień
                      pracy. Nikt tego nie lubi.
                      • Gość: . Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 17:30
                        Do firmy w ktorej pracuje czasem zdarza sie przyjsc ludziom z ulicy
                        i zapytac sie o prace. Nikt nie zostaje odprawiony z kwitkiem. Jesli
                        wie, jakiej konkretnie pracy szuka.
                        Ale to zalezy od podejscia do czlowieka. Jak ktos jest sztywnym
                        biurokrata jak ty, to bedzie oczekiwal zapisania sie na rozmowe w
                        terminarzu i zawsze wykręci się brakiem czasu. A jak komus zalezy i
                        ma zyczliwe podejscie do drugiego czlowieka-to nic mu pracy nie
                        zdezorganizuje. Najwyzej umawia sie na nastepny dzien. W DOGODNYM
                        DLA OBU STRON TERMINIE.
                        Podkreslam, ze pracuje w duzej firmie z oddziałami w całym kraju.
                        • Gość: bambi7 Re: szukam pracy i szukam IP: *.csk.pl 20.12.07, 22:44
                          z tym niezapowiadanym przyjściem to prawda - w końcu potencjalni
                          kandydaci nie przychodzą "jeden po drugim" codziennie i taki jeden
                          człowiek nie powinien zająć dużo czasu (jakies 5 minut, jesli osoba
                          wie czego chce)

• Gość: INA Re: szukam pracy i szukam IP: *.chello.pl 21.12.07, 17:17
                    Droga Pani HR - kl.ania się bark znajomości przepisów. Trzeba trochę
                    więcej poczytać -droga pani.
                    Natomiast co do aplikacji wysylanych pocztą e-mailową , to
                    pięćdziesiąta ktoraś aplikacja jest zwycajnie usuwana, bo blokuje
                    skrzynkę pocztową (albo nie można w spokjoju posiedzieć na g-g-
                    prawda?).
                    Osobiście nie mam zaufania do poczty elektronicznej, poniewaz nie
                    mam ochoty być kolejnym numrem w bazie danych, a tak właśnie Państwo
                    robicie, i często mnie o tym informują firmy do ktorych wysylam
                    aplikację (pożal się Boże - automat). Macie już i tak kandydata
                    (np. po znajomości) i pozstale aplikację slużą wam jedynie za
                    podkladkę.
      • Gość: ktos Re: szukam pracy i szukam IP: *.barbara.ds.polsl.pl 19.12.07, 01:42
        Nie wiem jakie masz wykształcenie bo ja np. poszedłem na jedną rozmowę (na
        którą umówiłem się na targach pracy), napisałem test i dostałem pracę. A jestem
        dopiero na 4. roku studiów(informatyka).
        • markus.kembi Re: szukam pracy i szukam 26.12.07, 22:56
          No widzisz, a ja byłem na rozmowach u 7 pracodawców i tylko w jednym przypadku sprawdzano moje kwalifikacje poprzez test oraz ustne pytania z zakresu wiedzy potrzebnej na tym stanowisku (nie popełniłem żadnego błędu podczas rozmowy, test byłem i nadal pewien, że napisałem dobrze, ale to i tak okazało się za mało), a w pozostałych przypadkach była to tylko głupia rozmowa o niczym, formalność, ewentualnie co najwyżej wezwanie kandydata po to tylko, żeby zobaczyć, jak wygląda,
      • Gość: RODZINA POLSKA TOR [...] IP: 80.185.223.* 21.12.07, 21:01
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: k Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 10:29
          Tak, ratunku!
          Ratunku przed debilami i oszołomami jak ty spamerze!
          • las12345678 Re: szukam pracy i szukam 30.12.07, 12:41
            Szukam pracy, może ktoś słyszał o wolnym miejscu. Pracowałam ostatnio jako
            kierownik kadr i płac. Miasto - najchętniej Białystok lub Warszawa. Proszę o
            pomoc. Oczywiście osobiście szukam wszędzie i na różne sposoby.
            • las12345678 [...] 30.12.07, 12:48
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: emma Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.07, 09:49
        Najgorsze w tym wszystkim jest bardzo szybkie zwątpienie w siebie.
        Poprzednie dwie prace znalazlam przez przypadek wlasciwie z dnia na
        dzien chodząc po sklepach i robiąc zakupy a teraz nawet tego mi sie
        nie chce. Najgorsza jest koncówka roku niby tyle wolnych stanowisk
        ale fakt jest taki ze to wszystko tylko po to zeby sobie koszty na
        koniec roku wygenerowac. W koncu ogłoszenie i rekrutacja na
        dodatkowe stanowiska jest kosztowna. Życzę wszystkim poszukującym
        pracy szybkiego jej znalezienia i cierpliwości i wiary we wlasne siły
      • Gość: Ewa Re: szukam pracy i szukam IP: *.tktelekom.pl 06.01.08, 13:26
        masz racje to poprostu doprowadz mnie do szału, wysyłasm i wysyłam i
        nic.Bez echa.
      • Gość: Agnieszka Re: szukam pracy i szukam IP: *.chello.pl 12.01.08, 17:28
        Witam.mam ten sam problem i nie mam pojecia o co chodzi po co sa
        podawane te adresy jak i tak nikt do nich nie zaglada to skandal
      • Gość: matgor Re: szukam pracy i szukam - dam pracę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.08, 19:41
        Jeśli chcesz, to miałbym dla ciebie pracę. Praca w domu, przy
        komputerze. Dobre zarobki! Skontaktuj się z matgor@vp.pl a wyślę ci
        więcej informacji.
      • maciejtychy Re: szukam pracy i szukam 14.01.08, 10:00
        Gość portalu: millenia napisał(a):

> Szukam pracy od kilku miesięcy. Wysyłam dziennie po kilka odpowiedzi
        > na konkretne oferty z gazet i z netu. Odzew jest po prostu żenujący.
        > Jakie Wy macie doświadczenia,ile czasu szukacie, szukaliscie pracy.
        > Czy ktoś w ogóle czyta nadsyłane oferty czy daja ogloszenia tylko
        > dla picu?

Praca w domu 10-15 godzin tygodniowo,według twojego osobistego rozkładu.Nie
        potrzeba żadnych przedpłat,zaliczek, zadatków ani rat gotówkowych,płatnych z
        góry.Możesz zarobić nawet 1000 -2000 zł w niepełnym wymiarze czasu ,lub dużo
        więcej w pełnym wymiarze.Zapewnione jest pełne szkolenie on-line.Wszystko czego
        potrzebujesz to komputer,internet,trochę czasu i zaangażowania.Spróbuj,co ci
        szkodzi,w każdej chwili możesz zrezygnować maciejtychy.gazeta.pl
        • Gość: dym Re: szukam pracy i szukam IP: *.domainunused.net 16.01.08, 17:28
          ale pierdziulisz koleś.
          jak to nic nie tracisz? a czas? jak ktoś po miesiącu klikania w kolorowe
          badziewia zobaczy że zarobił 70 centów to myślisz, że taka osoba nic nie straciła?
      • Gość: DJ EX STUDIO Re: szukam pracy i szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 15:41
        Firma uslugowa DJ EX STUDIO w branży muzycznej poszukuje zleceń na
        terenie województwa łódzkiego atrakcyjne ceny.Profesjonalne
        osiwetlenie ( lasery, wytwornice dymu itp.)
        KONTAKT: Łukasz Dębski 502159579
      • Gość: długo szukający Ponad 2 lata szukam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 15:44
        i ciągle nic. Jestem po studiach, ale do tej pory nigdzie nie pracowałem.
      • Gość: Marcel Re: szukam pracy i szukam IP: 212.160.172.* 17.01.08, 08:08
        tak samo żenada :( chodzę co jakiś czas na rozmowę , później
        dzwonią ,że przechodzę do następnego etapu a potem znów mi
        dziękują.Wogóle w trakcie rekrutacji na zwykłe stanowiska mam
        wrażenie ,że zostaję prezesem conajmniej banku światowego.Śmiech na
        sali.
      • magdulanka Re: szukam pracy i szukam 17.01.08, 10:41
        Witam, wszystkich z żyłką handlowca, lubiących zarabiać pieniądze,
        mieszkających w Warszawie lub okolicach zachęcam do nadsyłania do
        mnie swojego CV na adres:magda@ilponte.pl

Aktualnie szukam przedstawiciela ubezpieczeniowo-finansowego oraz
        telemarketera dla firmy ING (atrakcyjne warunki pracy) i chętnie
        pomogę.

Czas nadsyłania CV upływa w sobotę 19.01.
        • Gość: Inna Re: szukam pracy i szukam IP: *.chello.pl 18.01.08, 12:53
          Magdulanka i dź ty z tą "żyłką" d o interesow a może "z błyskiem w
          oku???".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka