Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca w BIG 4

• Gość: brat Re: Praca w BIG 4 IP: 61.60.254.* 14.01.10, 17:00
        Witam,
        chcialbym sie dowiedziec jak firmy BIG 4 odbieraja pobyt na stypendiach
        zagranicznych? jest to dla nich jednoznaczne ze strata czasu ( mit 'erasmusa' )
        czy tez traktowane jako plus na korzysc studenta?
        dodam ze za soba mam pobyt na 'erasmusie' oraz stypendium w azji

Pozdrawiam
        • Gość: ciekawy_audyt Rekrutacja w Deloitte(Audit) od kiedy???? IP: *.media4.pl 17.01.10, 23:45
          Hej, mam pytanie, dlaczego obecnie rekrutuje tylko KPMG do audytu?
          Czy Deloitte bedzie w tym roku przeprowadzało rekrutację do audytu w
          biurach regionalnych na stanowisko asystenckie? Tak samo PWC nic nie
          rekrutuje, tylko KPMG :( Proszę o odpowiedź jak coś wiecie!
          • Gość: ggg Re: Rekrutacja w Deloitte(Audit) od kiedy???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.10, 08:28
            Może dlatego, że sezon w toku? A do lata jeszcze daleka? Ot takie moje
            przypuszczenia.
        • Gość: Blablabla Re: Praca w BIG 4 IP: 217.153.255.* 19.01.10, 23:14
          To zależy od Twojej bezpośredniej konkurencji. A jeszcze więcej zalezy od HRów i ludzi na których trafisz na rozmowie. Jak trafisz na ludzi którzy bawili się w organizacjach studenckich i jeździli na stypendia, to zostaniesz lepiej oceniony, jak trafisz na kogoś kto np. tak jak ja nie cierpi ludzi z tych klimatów to zostaniesz oceniony gorzej. Na pewno nie jest to coś negatywnego, ale jak to Twoje "wybitne" osiągnięcie i poza tym walisz gruche, to raczej nikogo to za serce nie ujmie. Sam pomysl masz 3 osoby:

1. Był na erasmusie
          2. Ma publikacje naukowe
          3. Ma stypendium ministra

To kogo byś wybrał? A raczej - kto byłby ostatni w kolejce?
          • Gość: mat Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 23.01.10, 20:19
            W którym to biurze w Ernście mają w sezonie czas na komentarze na gazecie.pl? :)))
            • mijo81 Re: Praca w BIG 4 30.03.10, 22:55
              Przecież jest kryzys .....
      • Gość: chce zmienic prace Zarobki w BIG4 - osoby z doświadczeniem IP: 87.205.146.* 20.01.10, 12:33
        Czy ktoś się orientuje jakiego wynagrodzenia mogę oczekiwać w BIG4 mając 4 lata
        doświadczenia + 7 egzaminów kibrowskich?
        Oczywiście dotyczy biur warszawskich.
        • Gość: nie zmieniaj Re: Zarobki w BIG4 - osoby z doświadczeniem IP: *.xdsl.centertel.pl 23.01.10, 21:44
          Całe 1317zł brutto....;)
          • Gość: audyt Deloitte przyjmuje samych praktykantów? do Mijo IP: *.media4.pl 01.02.10, 23:04
            Hej., czemu Deloitte nie przyjmuje asystentów do Audytu tylko zawsze
            praktykantów? Jak są wynagradzani praktykanci w Deloitte? Slyszalem
            ze uczestniczą w malej ilości projektów i średnio na tym wychodzą
            finansowa". Jest im płacone za h? czy maja stała pensję? Proszę o
            odpowiedź!
            • mijo81 Re: Deloitte przyjmuje samych praktykantów? do Mi 02.02.10, 22:58
              Bo asystent jest droższy niż praktykant .... taniej jest mieć 10
              prakytkantów niż 5 asystentów.
              Praktykantom płacą za godzinę. Jesteś praktykantem na telefon. Jak
              zadzwonią to idziesz do pracy. Jak nie masz projektu to siedzisz w
              domu i nic nie zarabiasz
              • Gość: audyt Re: Deloitte przyjmuje samych praktykantów? - Mijo IP: *.media4.pl 03.02.10, 23:19
                To Deloitte w ogole nie rekrutuje asystentów? Czy może asystentami
                stają się później Ci praktykanci? Jaki mniej wiecej odsetek ( o ile
                w ogole) staje sie z nich pozniej asystentami?
                Pozdrawiam
                • mijo81 Re: Deloitte przyjmuje samych praktykantów? - Mij 05.02.10, 21:13
                  No nie rekrutuje bo bierze ich z praktykantów. Ten odsetek jest
                  najmniejszy w całej Big4
                  • Gość: zainteresowany Re: Deloitte przyjmuje samych praktykantów? - Mij IP: 94.75.121.* 13.02.10, 22:41
                    jesli najnizszy jest w dlt to gdzie jest najwyzszy i na jakim
                    poziomie?
                    • mijo81 Re: Deloitte przyjmuje samych praktykantów? - Mij 07.03.10, 19:18
                      Ciężko powiedzieć .... ale jeśli jest wybór to DT się olewa
      • hm.m Re: Praca w BIG 4 14.02.10, 19:13
        Witam,

Ma ktoś coś ciekawego do powiedzenia w temacie: "Dział Doradztwa Shared Service Centre PwC w Krakowie"?

• Gość: Dann Deloite Mini assesment center IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.10, 21:32
          Deloite Mini assesment center <
      • gabik03 Re: Praca w BIG 4 03.03.10, 13:26
        Witam,

jezeli ktoś oreintuje się to bardzo prosze o odpowiedź na pytanie
        czy praca w KPMG może byc zaliczona jako praktyka w postępowaniu na
        biegłego rewidenta?
        • mijo81 Re: Praca w BIG 4 07.03.10, 19:19
          tak
          • Gość: gabik03 Re: Praca w BIG 4 IP: 81.219.145.* 08.03.10, 16:08
            do mijo81
            dziekuje:-)
            • Gość: gabik03 Re: Praca w BIG 4 IP: 81.219.145.* 08.03.10, 16:10
              jeszcze tylko chciałam się upewnic, bo nie chodzi mi o aplikację na
              biegłego, tylko roczna praktykę w rachunkowości?
              bo zastanawiałam się czy mozna w firmie audytowej, czy tylko biura
              rachunkowe??
              • mijo81 Re: Praca w BIG 4 11.03.10, 21:27
                A to inna bajka .... na biegłego zamiast 1 roku w biurze rachunkowym
                możesz mieć 3 lata w audycie. Jeśli chodzi ci o inny rodzaj praktyki
                to nie wiem
                • Gość: luz_man Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 23.03.10, 22:31
                  orientuje się ktoś może jak się kształtują zarobki A1/A2 w Ernscie
                  (ale też w innych z Big4) w tym roku w Warszawie? bo ja sie
                  zatrzymalem z informacjami jakies dwa lata temu ale moze zarobki tez
                  sie wtedy zatrzymaly:P

z gory dzieki za info
                  pzdr
                  • mijo81 Re: Praca w BIG 4 27.03.10, 20:27
                    5-6 tys.
        • Gość: marlon Re: Praca w BIG 4 IP: 194.181.194.* 05.04.10, 23:30
          w kpmg akurat nie
          • Gość: ahappy after Big 4 Re: Praca w BIG 4 IP: *.ludowa.netcominternet.pl 07.04.10, 13:07
            Big 4 to kuźnie odmóżdżenia, szkoła przetrwania (jesteś cwany,
            czasem chamski => to praca dla Ciebie), do tego niewielkie
            perspektywy sensownego awansu i ciekawej pracy. Kto sie zgodzi?
            • Gość: gosc_portalu Re: Praca w BIG 4 IP: *.scansafe.net 07.04.10, 14:57
              ja sie nie zgadzam!
              • mijo81 Re: Praca w BIG 4 16.05.10, 23:19
                Ja też nie
      • amswer Re: Praca w BIG 4 07.03.10, 15:05
        witam wszystkich

przejrzałem cały wątek, ale nie znalazłem nic o dziale zarządzania ryzykiem
        finansowym dla przedsiębiorstw w EY. ktoś może rzucić kilka słów o tym....chodzi
        o praktyki i ew pozostanie.

dzięki z góry
        pozdrawiam
        • illuminati86 Re: Praca w BIG 4 17.03.10, 17:31
          Witam,
          Mam takie pytanie, czy oferta praktyk w dziale audytu w Deloitte skierowana jest
          jedynie dla studentów, którzy w chwili odbywania praktyk będą na 4 lub 5 roku
          studiów? Jeżeli w tym roku kończę studia to nie mam co aplikować o praktyki? Bo
          byłoby to troszkę dziwne gdyby absolwenci byli odrzucani.

Z góry dzięki za odpowiedź,
          pozdrawiam.
          • mijo81 Re: Praca w BIG 4 30.03.10, 22:54
            Tam jesteś praktykantem na telefon więc ciągłości pracy nie ma a
            więc absolwentom coś takiego mniej się podoba niż studentom
      • Gość: gosc_portalu KPMG - rok doswiadczenia w BIG4 i testy IP: *.scansafe.net 10.03.10, 09:42
        Hej,

mam rok doswiadczenia jako asystent w BIG4 i rok "przerwy" jako
        audytor wewnetrzny w innej firmie. Dostalem zaproszenie na testy
        kwalifikacyjne do Warszawy.

Czy ktos sie orientuje czego sie moge spodziewac, czego oczekiwac?

pozdrawiam
        • mijo81 Re: KPMG - rok doswiadczenia w BIG4 i testy 11.03.10, 21:29
          Tego samego co miałeś jak aplikowałeś na asystenta w BIG4
          • Gość: Suaveck Audyt czy taxy? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.03.10, 21:53
            Pytanie do osoby najbardziej zorientowanej - mijo81

Jestem na praktykach w dziale podatkowym w jednej z firm z big4. Wydaje mi się,
            że bardziej by mi odpowiadała praca audytora (rachunkowość wydaje mi się dużo
            bardziej "pociągająca").

Czy mógłbyś wskazać na różnice między pracą w audycie a w doradztwie podatkowym?
            przede wszystkim jak to wygląda godzinowo oraz czy w audycie zarabia się więcej?

Nie orientujesz się czy istnieje możliwość przejścia z jednego działu do
            drugiego (w przypadku gdyby mi zaproponowali umowę o pracę w tax dep.)?
            • mijo81 Re: Audyt czy taxy? 27.03.10, 20:31
              W podatkach robota jest mniej intensywna, nie ma jako tako sezonu,
              płace też są trochę niższe, mało się jeździ, praca raczej na miejscu.

Pewnie że jest możliwość przejścia, ale czy ci pozwolą przejść to
              zależy to od wielu czynników. Nie przypominam sobie przypadku żeby
              ktoś do audytu przechodził z innych działów - raczej jest na
              odwrót :)
              • Gość: iyps due dilligance IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 00:37
                czesc, napiszcie co sadzicie o DD, jak praca tam ma sie do pracy w audycie
                • mijo81 Re: due dilligance 11.04.10, 15:39
                  podobna .... tylko mniej przewidywalna i bardziej narażona na kryzys.
                  • Gość: luz_man Re: due dilligance IP: *.ip.netia.com.pl 24.04.10, 19:46
                    Mam pytanie - chyba gdzieś już to było wyjaśnianie ale nie moge
                    znaleźć - czy ktoś doświadczony mógłby mi powiedzieć jaka jest
                    szansa przeniesienia z biura w warszawie do biura lokalnego?
                    Oczywiście po jakimś okresie pracy (powiedzmy 1-2 lata). Chodzi mi o
                    usługi doradcze...

Czy można po jakimś czasie zgłosić HRom chęć przeniesienia w razie
                    pojawienia się wakatu, czy coś takiego jest niemile postrzegane
                    (przez przełożonych)? Czy może odbywa się po prostu coś takiego w
                    big4 jak rekrutacja wewnętrzna, że wysyłają info o dostepnych
                    wakatach na które można zgłaszać aplikacje?

Dostałem ofertę pracy w warszawie ale w dłuższej perspektywie jestem
                    pewien, że będę chciał wrócić do swojego rodzinnego miasta więc
                    zastanawiam się czy jest sens pracować tak stosunkowo krótko w
                    stolicy jeśli potem nie uda się przenieść i chcąc wracać trzeba
                    będzie szukać pracy od nowa:/

Będę wdzieczny za wszelkie info...

Pzdr
                    • mijo81 Re: due dilligance 16.05.10, 23:24
                      Oficjalnie to bardzo proste ..... pracujesz sobie pracujesz i
                      najwcześniej po roku prosisz o przeniesienie. W praktyce jest to
                      trudne bo w biurach lokalnych jest 10 razy mniej pracowników niż w
                      Wawie więc powstaje 10 razy mniej wakatów. Poza tym takich jak ty
                      chcęcych się przenieść jest/będzie dużo. Popytaj pracujących w Wawie
                      kto jest z twojego miasta i kto chciałby się przenieść ....
                      znajdziesz niejedną bratnią duszę
      • Gość: Mike Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 06.04.10, 12:40
        Pilne! Pytanie do tych co przeszli rekrutacje w E&Y.
        Orientujecie sie czy weryfikuja jakos spis ocen ktory sie do nich przesyla. Trzeba miec jakies potwierdzenie z dziekanatu, albo przyjechac z indeksem? Mozna troche podkoloryzowac niektore oceny?
        • Gość: gosc_portalu Re: Praca w BIG 4 IP: *.scansafe.net 06.04.10, 13:45
          Ja zawsze przy tych formularzach podaje prawdziwe oceny (a mialem
          jedna z najnizszych srednich na calym roku :-)). I raz mi sie udalo
          przejsc rekrutacje w cuglach. Teraz przechodze przez kolejna... Nikt
          mnie nie weryfikowal (bo i po co weryfikowac takie slabe oceny).
          • Gość: Mike Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 06.04.10, 15:40
            Wszyscy mi radza podac prawdziwe oceny, mnie jednak kusi zeby pominac jeden lub dwa oblane ogzaminy i wpisac tylko poprawke, albo zamienic sobie 3 zaliczone u psychopatycznego wykladowdcy na bardziej sprawiedliwe 4.
            Tylko czy pozniej na ewentualnej rozmowie nie kaza pokazywac poswiadczonych wyciagow z dziekanatu i nie porownuja wszystkiego z wyslanym wczesniej spisem. hmmmm.. czas nagli a mnie zrzeraja dylematy :(
            • Gość: audytor-do mijo Testy Deloitte(Audyt) czy już się rozpoczęły? IP: *.md4.pl 07.04.10, 10:32
              Hej, wysłałem aplikacje do Audytu w Deloitte w biurze regionalnym
              ale nadal nie dostałęm zaproszenia na sesję testową. Zakłądając że
              się na nią kwalifikuję to kiedy oni zapraszają na te testy? wczoraj
              przedłuzyli rekrutację do 10.04 ponoć, jaka jest szansa że zatrudnią
              od razu kogoś na stanowisko asystenckie? ( mam wyższe wykształcenie
              i trochę stażu pracy - nie w audycie ale w finansach i bankowości -
              jest szansa?
              • Gość: ona Re: Testy Deloitte(Audyt) czy już się rozpoczęły? IP: *.ghnet.pl 07.04.10, 22:58
                ja dziś dostałam zaproszenie na testy na 12.04 ale wysyłałam aplikację jeszcze
                przed świętami
                • Gość: aga Re: Testy Deloitte(Audyt) czy już się rozpoczęły? IP: *.59.classcom.pl 08.04.10, 18:04
                  > ja dziś dostałam zaproszenie na testy na 12.04 ale wysyłałam aplikację jeszcze
                  > przed świętami

Ja też otrzymałam informacje o zaproszeniu na testy na 12 kwietnia do Krakowa.
                  Aplikacje złożyłam jednak w tym tygodniu. Weekend zapowiada się interesująco :P
                  W Piątek testy w KPMG, w Poniedziałek w E&Y. Ciekawa jestem czy będzie dużo osób...
                  • Gość: Helo Re: Testy Deloitte(Audyt) czy już się rozpoczęły? IP: *.chello.pl 09.04.10, 01:19
                    Aga > czegos nie rozumie. na stronach kpmg pisze ze przyjmuja aplikacje do pracy i praktyk do 30 maja. to jakim cudem juz jedziesz na testy? zglaszalas sie w innym naborze, czy cos przeoczylem?
                    • Gość: ona Re: Testy Deloitte(Audyt) czy już się rozpoczęły? IP: *.ghnet.pl 09.04.10, 11:57
                      KPMG rekrutuje na szkolenie "World of Audit" (aplikacje do 30 marca). Do 30 maja
                      są rekrutacje na praktyki.
                    • Gość: aga Re: Testy Deloitte(Audyt) czy już się rozpoczęły? IP: *.59.classcom.pl 09.04.10, 12:45
                      > Aga > czegos nie rozumie. na stronach kpmg pisze ze przyjmuja aplikacje do
                      > pracy i praktyk do 30 maja. to jakim cudem juz jedziesz na testy? zglaszalas si
                      > e w innym naborze, czy cos przeoczylem?

Aplikacje składałam w październiku zeszłego roku. Było to zgłoszenie w sprawie
                      pracy, ewentualnie praktyk (w zależności od terminu). Dziś już jestem po testach
                      :) 90 min część pierwsza i 40 min część druga (angielski).
                      Moim zdaniem zbyt mało czasu na tak obszerną ilość pytań. Angielski
                      zaawansowany, biznesowy. Łącznie było nas chyba 9 osób. Póki co, wynik powinnam
                      otrzymać do dwóch tygodni. Jaki by nie był to stwierdzam, że było warto :D
                  • Gość: ona Re: Testy Deloitte(Audyt) czy już się rozpoczęły? IP: *.ghnet.pl 09.04.10, 11:55
                    O mam podobnie. W poniedziałek 2 testy w Deloitte i E&Y, we wtorek w KPMG.
                    • gabik03 Re: Testy Deloitte(Audyt) czy już się rozpoczęły? 09.04.10, 12:22
                      wie ktoś może ile osób średnio jest zatrudnianych na praktyki do
                      KPMG?
                      • Gość: ona Re: Testy Deloitte(Audyt) czy już się rozpoczęły? IP: *.ghnet.pl 09.04.10, 21:14
                        Koleżanka mówiła że w ostatnim sezonie w Krakowie było 4-5 osób. Wydaje mi się
                        że to trochę mało
                        • mijo81 Re: Testy Deloitte(Audyt) czy już się rozpoczęły? 10.04.10, 00:08
                          W Krakowie 5 osób ale w Wawie z 50
                          • Gość: pytająca Re: Testy Deloitte(Audyt) czy już się rozpoczęły? IP: *.ghnet.pl 10.04.10, 21:46
                            W takim razie mam pytanie odnośnie preferowanych kierunków studiów. Teoretycznie
                            każdy może złożyć aplikację i pisać testy. Testy pewnie zdaje większa część
                            zdających. Czy w takim razie po tym etapie na praktyki (audyt) nie będą raczej
                            zapraszani ci wykształceni konkretnie w audycie. W Krakowie np. na UEk-u jest
                            specjalizacja rewizja finansowa. Czy w takim wypadku po innym kierunku
                            (ekonomia) mam w ogóle jakieś szanse w porównaniu do studentów rewizji
                            finansowej? Teoretycznie oni bardziej nadają się do tej pracy bo znają wszystkie
                            procedury, wymagania.
                            • mijo81 Re: Testy Deloitte(Audyt) czy już się rozpoczęły? 11.04.10, 15:37
                              Może teraz się zmieniło ale parę lat temu to większość te testy
                              oblewała.

Po tym etapie muszą zaprosić każdego kto zdał testy.

W audycie co najmniej połowa ludzi nie jest po rachunkowości /
                              rewizji finansowej. Ta druga połowa to zazwyczaj absolwenci
                              ekonomii, handlu międzynarodowego, stosunków międzynarodowych,
                              gospodarczych, matematyki itp. No więc widzisz jakie masz szanse.

Teoretycznie to się bardziej nadają ale w praktyce jest inna. Studia
                              do pracy nie przygotowują. Zresztą wogóle nie ma takiej zależności
                              że jak się jest po takim ala audytowym kierunku to jest się lepszym.
                      • Gość: byu praktykant Re: Testy Deloitte(Audyt) czy już się rozpoczęły? IP: *.aster.pl 10.04.10, 00:06
                        w warszawie do ogolnego byly 32 osoby, nie pamietam dokladnie ile do
                        bankowego i ubezpieczeniowego ale okolo 10, w biurach regionalnych jest
                        to liczba w przedziale 4-7. pzdr
                        • Gość: przyszły-audytor Ernst-testyAudyt IP: *.md4.pl 10.04.10, 14:18
                          Powiedzcie mi jakich pytań z ang można się spodziewać na teście w
                          Ernście? wypracowanie?test wyboru?macie jakieś informacje na ten
                          temat albo doświadczenie? Czy to prawda że Ernst najpierw przyjmuje
                          asystentów do audytu aby potem ich zwolnić po sezonie audytowym i
                          ponownie zatrudniają nowych? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
                          • mijo81 Re: Ernst-testyAudyt 11.04.10, 15:25
                            Poprzedni rok był specyficzny bo ze względu na kryzys w każdej z
                            BIG4 wywalali asystentów .... wcześniej oni sami odchodzili bo Ernst
                            to istna rzeźnia :)
                            • Gość: przyszly_audytor Re: Ernst-testyAudyt do Mijo81 IP: *.md4.pl 11.04.10, 21:38
                              Czemu mowisz że w Ernscie jest "zapieprz". Podejrzewam że w każdej z
                              firm big4 jest taki sam zapieprz, jest coś szczególnego w Ernscie co
                              odróznia go od innych firm z big4?
                              • Gość: gosc_portalu Re: Ernst-testyAudyt do Mijo81 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.10, 21:52
                                Z tego co wynika z opowiadan kolegow audytorów, ktorzy pracowali w EY a potem
                                przenosili sie do innych BIG4, to w Ernscie jest wyjątkowa rzeźnia, a w dodatku
                                panuje tam znacznie gorsza atmosfera (czyt. stosunek do asystentów). Na plus
                                jest trochę lepsze wynagrodzenie.
                                • Gość: a_g_a_t Re: Ernst-testyAudyt do Mijo81 IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.11, 11:48
                                  Orientujecie się może kiedy zaczynają się testy do KPMG i E&Y w tym roku? Pozdrawiam
                                  • Gość: gość Re: Ernst-testyAudyt do Mijo81 IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.11, 16:28
                                    A może wykaż się odrobiną zaradności i zdobądź taką informację u źródła? Jak chcesz pracować jak takiej pierdoły nie potrafisz się dowiedzieć???
                                    • Gość: a_g_a_t Re: Ernst-testyAudyt do Mijo81 IP: 194.11.254.* 21.03.11, 11:32
                                      Wiem ze rekrutacja juz sie zaczela dlatego pytam czy juz zaczeli zapraszac na testy. Mysle ze nie jest wskazane pytac sie o to potencjalnego pracodawcy skoro sie nie ma znajomych w tych firmach. Dlatego nie uwazam swojego wpisu za przejaw braku zaradnosci. Forum to tez zrodlo informacji.

Jezeli nie masz ochoty udzielac informacji to nie odpowiadaj na posta zamiast traktowac tego kto zadaje pytanie jak debila.

Pozdrawiam,

• Gość: gość Re: IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.11, 19:28
                                        Bo już jesteście niesamowicie żałości cały czas z tymi samymi pytaniami...jak dzieci jakieś.
                                      • Gość: mag Re: Ernst-testyAudyt do Mijo81 IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.03.11, 22:24
                                        Hej,

pierwszy raz tutaj, dlatego nie krzyczcie ;) - nie dam rady przejrzeć tych tysięcy stron, także bardzo proszę o odpowiedzi na moje pytania, mimo że mam świadomość, że jestem którąś z kolei...

jak to jest z programem 2-letnim w E&Y na studentów 3 roku? warto, czy zapieprz taki, że nie ma kiedy spać? dobrze płacą?

co do rekrutacji: rozumiem, że nie zapraszają wszystkich na testy po wypełnieniu kwestionariusza (konieczne jest dołączanie jakiś dodatkowych listów motywacyjnych czy rekomendacji, bo nie wiem czy warto się z tym bawić) ? jak ewentualnie przygotować się do testów numerycznych? są gdzieś dostępne przykładowe (poza tymi trzema na stronie)?

Bardzo proszę o odpowiedź, bo nie wiem czy nie za wysokie progi dla mnie...
      • Gość: Bravo Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 09.04.10, 19:10
        Wlasnie zrobilem przykladowy test kompetencji na stronie shl. Jak myslicie jakie cechy z ponizszych sa najwazniejsze dla big4 w departamentach audytu i konsultingu??
        A. Leading and Deciding
        B. Supporting and Cooperating
        C. Interacting and Presenting
        D. Analysing and Interpreting
        E. Creating and Conceptualising
        F. Organising and Executing
        G. Adapting and Coping
        H. Enterprising and Performing
        Czy najwazniejszy jest teamwork czyli chyba 'supporting i cooprating', czy moze 'Analysing and Interpreting'? Gdzie dobrze miec maxa w wynikach, a gdzie wystarczy byc tylko nad kreska? Jak myslicie?
        • mijo81 Re: Praca w BIG 4 11.04.10, 15:24
          Trzeba mieć po prostu wysoką średnią w wynikach .... a czy max masz
          przy punkcie A czy E to jest to mało istotne.
      • Gość: Mike Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 12.04.10, 17:17
        Czy ktos mial juz testy w PwC na konsultanta? Mozecie sie podzielic pytaniami, albo sugestiami z czego sie warto przygotowac.
        • Gość: gosc Re: Praca w BIG 4 IP: *.acn.waw.pl 12.04.10, 22:48
          Na konsultanta? Znaczy do dzialu doradztwa biznesowego? Zakladam, ze chodzi o te standardowe testy ktory zdaje kazdy na poczatkowe pozycje.

Jest to dokladnie opisane na ich stronie (chociaz tam sa latwiejsze wersje) - masz test werbalny (dosc trudny z racji czasu - okolo 25 sekund na pytanie), test matematyczny (latwy, mozna uzywac kalkulatora) po czym masz przerwe i po powrocie do sali oglaszane jest kto moze pisac test z angielskiego, a komu "dziekuja".

Test z angielskiego ma chyba 2 czy 3 teksty i 3-4 otwarte pytania na ktore odpowiadamy piszac mini esej (np. Czy zgadzasz sie z teza postawiona przez autora?)
          • Gość: Mike Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 13.04.10, 00:31
            Ten test werbalny to wyciaganie wnioskow z tekstu, czy tak? Zreszta o niego sie nie martwie. Z matematyki tez sobie poradze. <one sa po polsku, prawda?>
            Obawiam sie tylko o angielski - nie jestem az tak dobry zeby napisac trzy teksty bezblednie, wrecz przeciwnie, pewnie zrobie w nich conajmniej kilkanascie mniejszych lub wiekszych bledow. Jestem ciekaw jak oni je oceniaja, czy wazna jest dla nich absolutna poprawnosc, czy raczej oceniaja to co sie pisze a literowka lub zle zastosowanie jakiejs reguly maja mniejsze znaczenie. Ktos cos moze wie?
            • Gość: gosc Re: Praca w BIG 4 IP: *.acn.waw.pl 13.04.10, 03:13
              Werbalny to ten z wyciaganiem wnioskow z tekstu - owszem. Ja tez sadzilem, ze sa latwe gdy robilem go w domu i mialem czas. Gdy siedzisz na sali i masz 30 sekund na zrobienie kazdego to naprawde staja sie trudne - przeczytanie tekstu, odpowiedzi i juz niemal nie masz czasu na wyciagniecie wnioskow. Pisalem ten test z 15 innymi osobami i kazdy przyznal, ze najtrudniejszy byl werbalny. Jak ostatnie 3 juz strzelalem - na szczescie udalo mi sie go zdac.

Co do testow z ang - nie wiem jak sprawdzaja ale sadze, ze bardziej liczy sie ogolna wiedza + slownictwo niz male bledy, ktore wychwyci word gdy bedziesz pisal cos naprawde. Sadze, ze najbezpieczniej nie silic sie na trudne slowa i zlozone zdania tylko pisac prosto ale poprawnie.
              • Gość: Mike Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 13.04.10, 13:41
                Dzieki za informacje. A jak jest pozniej, po ewentualnych dobrych wynikach? Dwie rozmowy, jedna po polsku, druga po angielsku ze standardowym zestawem pytan w stylu 'opisz sytuacje w ktorej..' albo 'czemu chcesz u nas pracowac'? Orientujesz sie ile z osob ktore sa zaproszone na rozmowy dostaje pozniej prace?
                Jakies cenne ostatnie rady dla kogos kto jutro jedzie na testy? :)
        • Gość: pff Re: Praca w BIG 4 IP: 109.196.145.* 14.04.10, 12:56
          Angielski w PWC miał mniej więcej takie tematy (nie podam dokładnie gdyż nie pamiętam)
          1. Budowa elektrowni atomowej w Polsce a bezpieczeństwo energetyczne Polski. (czy coś w tym stylu)
          2. 3 do wyboru, między innymi: pan xyz pozwał telewizję zyx ponieważ obwinia ją o to, że przesiedział przed telewizorem ileś tam lat i ma grube dzieci. co o tym sądzisz.
          3. do przeczytania tekst o programach pomocowych mających walczyć z kryzysem. Autor podaje przykłady ich negatywnego oddziaływania. Streść tekst i ustosunkuj się do podkreślonego zdania. Podkreślony tekst mówił o tym, że programy pomocowe mają więcej wad niż zalet (bardzo uogólniając).
          Gotowców z tego pisać nie radzę, ale powtórzyć słownictwo z wymienionych dziedzin jak najbardziej można.
          • Gość: Kasia Re: Praca w BIG 4 IP: *.167-246-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 14.04.10, 13:15
            fajnie, ze napisales/as co bylo na angielskim. Ja mam testy w PWC w poniedzialek
            i juz zaczynam sie troche bac. Wlasnie najbardziej angielskiego. czy ktos
            jeszcze zdawal niedawno testy z angielskiego w PWC??
      • Gość: Patryk Assessment Center w Deloitte IP: 109.243.66.* 13.04.10, 14:28
        Czy ktoś może napisać jak dokładnie wygląda AC w Deloitte, czy są jakieś rozmowy
        po angielsku a może prezentacje. Chodzi mi o bardziej szczegółowe informacje niż
        to co jest na ich stronie.
        • Gość: ciekawa ATMOsfera IP: *.chello.pl 14.05.10, 12:33
          Powiedzcie mi proszę jak oceniacie atmosferę w pracy, układy koleżeńskie, z
          szefostwem itd. Naczytałam się tyle, że jaki to wyścig szczurów, każdy dla
          siebie wrogiem i konkurentem itd.
          Ale z drugiej strony ktoś wspominał o wyjazdach integracyjnych co dla mnie
          oznacza, że jednak firmy dbają o relacje między pracownikami, starają się
          zintegrować pracowników.
          • mijo81 Re: ATMOsfera 16.05.10, 23:28
            Gość portalu: ciekawa napisał(a):

> Powiedzcie mi proszę jak oceniacie atmosferę w pracy, układy
            koleżeńskie, z
            > szefostwem itd. Naczytałam się tyle, że jaki to wyścig szczurów,
            każdy dla
            > siebie wrogiem i konkurentem itd.
            > Ale z drugiej strony ktoś wspominał o wyjazdach integracyjnych co
            dla mnie
            > oznacza, że jednak firmy dbają o relacje między pracownikami,
            starają się
            > zintegrować pracowników.

Jest to i to. Są szczury i są fajni ludzie. Zależy od ciebie kim
            chcesz tam być
      • Gość: hooltay Re: Praca w BIG 4 IP: 82.177.25.* 13.04.10, 18:26
        Powiedz co myślisz o swoim szefie , on nie musi o tym wiedziec...

Daj upust fantazji lub pochwal go niech wszyscy wiedza jakiego masz super szefa...

opinieopracodawcy.ubf.pl/news.php
      • Gość: żbik testy E&Y, Deloitte IP: *.ghnet.pl 14.04.10, 12:24
        Nie wiem co o tym myśleć ale byłem na testach w obu firmach. Najpierw w E&Y
        testy numeryczne, 20 minut pytania po angielsku.

Później jadę na testy do Deloitta i jakie jest moje zdziwienie gdy dostaję testy
        numeryczne identyczne jak w E&Y tyle, że mam na nie 25 minut i wszystko jest po
        polsku. Części pytań nawet nie czytałem bo pamiętałem odpowiedzi z testu w E&Y
        które pisałem 2 godz wcześniej.

No ludzie! Jak to świadczy o tych firmach. Czy tak trudno jest ułożyć 2 różne
        testy.
      • docops Re: Praca w BIG 4 15.04.10, 08:25
        Witam,

mam pytanie odnośnie rekrutacji do PWC - otóż wkrótce będę miał
        rozmowę w PWC odnośnie stanowiska dla expirienced professionals , ale
        na stanowisko asystenta (więc jak chyba rozumiem jest to chyba A1?).
        W opisie oferty podawano, że trzeba mieć minimum roczne
        doświadczenie, a wiec ma to być już osoba z jakimiś kompetencjami
        (albo namiastkami). Nie wiem jakie podać wymagania finansowe, aby nie
        zostać odprawionym z kwitkiem a jednocześnie nie powiedzieć za mało.
        Obecnie (od roku) pracuję w jednym z zagranicznych banków, zarabiam
        5000 brutto, ale odnoszę wrażanie, że nauczyłem się tam już tyle ile
        mogłem i stoję w miejscu, brak dla mnie perspektyw rozwoju... Stąd
        decyzja o próbie dostania się do PWC. Najchętniej powiedziałbym 7000
        - 7500 brutto, ale czytając ten wątek na forum nie wiem czy nie
        będzie to za dużo jak na rekrutację na to stanowisko. Z drugiej
        strony mam informację z pierwszej ręki od młodszego kolegi, który
        jest na praktykach w PWC, ze dostaje prawie 3000 na rękę (a są to
        praktyki studenckie w tym samym dziale do którego ja aplikuje), wiec
        wydawałoby się że przy propozycji pracy dla doświadczonych osób można
        by się spodziewać co najmniej tych 7000 brutto (czyli 5300 na reke) .
        Poradźcie proszę jakie powinienem postawić wymagania finansowe.

Pozdrawiam,
        Doc
        • Gość: ałdytor Re: Praca w BIG 4 IP: 78.133.252.* 15.04.10, 16:40
          Nie napisałes o jakim dziale jest mowa.
          Jeśli chodzi o audyt, to firmy wielkiej 4 ostatnio, ze wzgledu na
          sytuacje na rynku pracy moga sobie pozwolic na zaostrzenie kryteriow
          rekrutacji. Obecnie praktykowane jest ze osoby bez doswiadczenia
          przyjmowane sa na praktyki, a na stanowiska asystenckie poszukiwani sa
          ludzie wlasnie z ok. rocznym doswiadczeniem. Tak wiec oferta o ktorej
          mowisz to najprawdopodobniej stanowisko asystenta (entry level) a
          wynagrodzenie jakiego mozesz sie spodziewac to max 5k (brutto
          oczywiscie).
          Lepiej przemysl czy warto odchodzic z obecnej pracy, w wielkiej 4 nie
          masz raczej szans na wieksza kase, inna kwestia to rozwoj zawodowy.
          Chociaz kwestii rozwoju tez nie przecenialbym.
          • docops Re: Praca w BIG 4 15.04.10, 17:17
            tak chodzi o dział audytu a nazwa pozycji to associate/asystent ,
            więc chyba to rzeczywiście jest entry level... hmm 5000 brutto na
            pewno mnie nie skłoni do zmiany pracy, bo tyle zarabiam aktualnie w
            banku, gdzie mi odpowiada, tylko tak jak mówię mam wrażenie, że mój
            rozwój się zatrzymał... Generalnie nie przeceniam możliwości rozwoju,
            ale faktem jest, że w firmach z Big4 w ciągu pierwszych paru lat
            można zanotować parę awansów i niezłą podwyżkę (powiedzmy płacę po 4-
            5 latach około 12k ) co potem mogłoby być dobrą pozycja startową do
            pracy w innych firmach... Cóż krzyknę im 6500 brutto jeżeli nie będą
            w stanie mi tyle zaoferować to trudno... Swoja drogą tyle się mówi o
            dobrych zarobkach w PWC, a 5000 brutto dla osoby z rocznym
            doświadczeniem w instytucji finansowej na stanowisku analitycznym
            (taki był wymóg konieczny w ogłoszeniu) to nie jest jakaś bardzo
            wysoka pensja...

Gość portalu: ałdytor napisał(a):

> Nie napisałes o jakim dziale jest mowa.
            > Jeśli chodzi o audyt, to firmy wielkiej 4 ostatnio, ze wzgledu na
            > sytuacje na rynku pracy moga sobie pozwolic na zaostrzenie
            kryteriow
            > rekrutacji. Obecnie praktykowane jest ze osoby bez doswiadczenia
            > przyjmowane sa na praktyki, a na stanowiska asystenckie poszukiwani
            sa
            > ludzie wlasnie z ok. rocznym doswiadczeniem. Tak wiec oferta o
            ktorej
            > mowisz to najprawdopodobniej stanowisko asystenta (entry level) a
            > wynagrodzenie jakiego mozesz sie spodziewac to max 5k (brutto
            > oczywiscie).
            > Lepiej przemysl czy warto odchodzic z obecnej pracy, w wielkiej 4
            nie
            > masz raczej szans na wieksza kase, inna kwestia to rozwoj zawodowy.
            > Chociaz kwestii rozwoju tez nie przecenialbym.
            • Gość: gosc_portalu Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 18:46
              Skoro masz doświadczenie, to mogą zaproponować Ci Asystenta 2 (czy tam
              Experienced Associate), który dostaje już coś w okolicach 6-6,5 brutto. Pytanie
              tylko ile masz tego doświadczenia i na jakim stanowisku.
              • docops Re: Praca w BIG 4 15.04.10, 18:58
                no doświadczenia niby tylko rok, ale stanowisko dosyć samodzielne i
                wymagania odnośnie znajomości Excela, Accessa , VBA, SQL spełniam aż z
                nadmiarem... (oprócz wykształcenia finansowego mam również
                informatyczne,a dodatkowo korzystanie z tych narzędzi było konieczne
                przy wykonywaniu moich głównych obowiązków w banku na stanowisku
                analityka). A było to najważniejsze wymaganie zaraz po minimum rocznym doświadczeniu... No nic po prostu postawię sprawę jasno ile teraz
                zarabiam i zobaczymy co mi będą w stanie zaoferować...
              • docops Re: Praca w BIG 4 15.04.10, 19:03
                no doświadczenia niby tylko rok, ale stanowisko dosyć samodzielne i
                wymagania odnośnie znajomości Excela, Accessa , VBA, SQL spełniam aż z
                nadmiarem... (oprócz wykształcenia finansowego mam również
                informatyczne,a dodatkowo korzystanie z tych narzędzi było konieczne
                przy wykonywaniu moich głównych obowiązków w banku na stanowisku
                analityka). A było to najważniejsze wymaganie zaraz po minimum rocznym
                doświadczeniu... No nic po prostu postawię sprawę jasno ile teraz
                zarabiam i zobaczymy co mi będą w stanie zaoferować...
                • Gość: qwert Re: Praca w BIG 4 IP: 109.196.145.* 16.04.10, 20:19
                  czy orientujecie się czy są już prowadzone testy w ey do doradztwa podatkowego?
                  • Gość: ona Re: Praca w BIG 4 IP: *.ghnet.pl 17.04.10, 00:02
                    już nawet były (na praktyki)
                    • Gość: tonik Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.10, 14:56
                      Witam. Chciałem sie dowiedzieć czy ktoś z was kto pisał testy do
                      KPMG w ostatnim czasie dostał już jakąś odpowiedź?? Wyniki z BIGRAMU
                      dostałem w poniedziałek i póki co KPMG się w ogóle nie odzywa.
                      • Gość: gosc_portalu Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 15:38
                        Ja pisalem tydzien temu, ale zadnych wynikow, nawet z Bigramu, nie dostalem.

Jak wyniki? Byly jakies dodatkowe informacje oprocz samych wynikow?

pozdrawiam
                        • Gość: tonik Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.10, 20:28
                          Dostałem wyniki procentowe testu z angielskiego, oraz załącznik
                          (Profile XT) tam były opisane umiejętności werbalne, matematyczne
                          oraz cechy behawioralne i profil zawodowy.
                      • Gość: aga Re: Praca w BIG 4 IP: *.59.classcom.pl 18.04.10, 13:09
                        >>tonik
                        Ja pisałam test z KPMG w Piątek - 9. kwietnia i jak dotąd wyników nie dostałam.
                        Z E&Y pisałam w Poniedziałek - 12. kwietnia i też dalej czekam... Jak tylko będę
                        coś wiedzieć to napisze :) Innych też zachęcam do podzielenia się wynikami :)
                        • Gość: autorka Re: Praca w BIG 4 IP: *.59.classcom.pl 20.04.10, 15:58
                          Już mam wyniki z E&Y: nie zostałam zakwalifikowana dalej... no coż :/ marnie
                          poszło...
                          • Gość: tonik Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.10, 16:18
                            Ja na wyniki z KPMG cały czas czekam. Co do E&Y to testy w tamtym
                            roku zdałem, ale po rozmowach mnie odrzucili;/ Pozdrawiam i do
                            następnej wiadomości.
                            • Gość: ona Re: Praca w BIG 4 IP: *.ghnet.pl 20.04.10, 20:43
                              ja przeszłam testy w E&Y.
                              Tonik czy w KPMG już zaczęły się testy? Na ich stronie jest napisane że
                              aplikacje przyjmują do 30 maja.
                              • Gość: tonik Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.10, 21:03
                                Tak testy w KPMG się zaczęły, ja pisałem w tygodniu po świętach
                                wielkanocnych.
              • Gość: ghg Re: Praca w BIG 4 IP: 212.180.147.* 19.04.10, 23:13
                Jesli masz doswiadczenie w audycie min. roczne... to tak, moga ci zaproponowac
                asystenta 2 i taka kase. Ale jesli to nie byl audyt tylko bankowosc lub cos
                innego, to nie ma szans zeby przyjeli na to stanowisko.
                Do audytu bardzo czesto trafiaja osoby ktore maja dluzszy staz pracy (2-3 lata)
                ale nie audyt (ksiegowosc, finanse lub bankowosc, itp), i zaczynaja od samego
                poczatku. Czyli od pensji poczatkowej, ktora obecnie spadla do nawet 4,5k
                brutto. Ale z perspektywa ze kiedys bedzie wiecej...
        • Gość: zaciekawiony Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 16:01
          jakos nie chce mi sie wierzyc ze twoj kolega, ktory jest na praktykach w pwc
          dostaje na reke 3000zl, ja sam jestem na praktykach w biznesowym i ta kwota jest
          zdecydowanie przesadzona!!!
          • docops Re: Praca w BIG 4 25.04.10, 00:08
            tak twierdził, nie sprawdzałem przelewów na jego koncie... ale wydaje
            mi się to całkiem możliwe, zważając na fakt , że w PWC na praktykach
            jest chyba stawka godzinowa (popraw mnie jeśli się mylę) a on robił
            10 godzin dziennie. Wtedy masz ponad 200 godzin w miesiącu a więc
            przy umowie zlecenie wystarczyłoby żeby dostawał 15 czy zeta brutto
            za godzinę żeby wyciagać około 3k. Co do pozycji a którą aplikuje to
            zapytałem i jest to a2 - expirienced associate w dziale audytu, a na
            pytanie jaka kwota by mnie satysfakcjonowała, abym był gotów dalej
            prowadzić z nimi rozmowy odpowiedziałem 6500 brutto i zostałem
            zaproszony na finalną rozmowę ze starszym managerem.
            • Gość: MATERIAŁY AC PWC Re: Praca w BIG 4 IP: 109.74.97.* 27.04.10, 20:52
              Witam,

Mam do odsprzedania za drobną kwotę MATERIAŁY DO PREZENTACJI z poleceniami do
              PWC na AC. Materiały mają datę z końca lutego 2010 i będą ważne zapewne przez
              rok. Jak wiedzą osoby, które były nie da się tego ogarnąć w 30min, które dają na
              przygotowanie więc warto znać je wcześniej. Jeśli ktoś jest chętny:
              yerychoo@interia.pl

A tak jako ciekawostki:
              - test z angielskiego napisałem w większości ze ściągi, którą przygotowałem
              wcześniej w domu
              - na AC na którym byłem, były tylko osoby mające z numerycznego minimum 90
              percentyli
              - testów numerycznych można się wyuczyć tak samo jak tabliczki mnożenia czy
              czegokolwiek innego, czego jestem najlepszym przykładem
              • Gość: gosc_portalu Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 20:56
                *bullshit*

:)
                • Gość: :) Re: Praca w BIG 4 IP: 109.129.75.* 27.04.10, 23:20
                  Czy ktoś się wybiera na AC do PWC 7 maja?
                  • mkaczmar86 Re: Praca w BIG 4 01.05.10, 22:49
                    Co lepsze:
                    A1 audyt DTT - 5000
                    A1 audyt PWC - 4500
                    Tylko kasa się liczy czy coś jeszcze ma znaczenie?
                    • Gość: c_o Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 05.05.10, 21:28
                      PwC :)
                      • mkaczmar86 Re: Praca w BIG 4 06.05.10, 13:15
                        Rozwiń to proszę.
                        • ms-85 Re: Praca w BIG 4 12.05.10, 22:34
                          Cześć,

pisałem w Bigramie testy do KPMG. Otrzymałem, od KPMG, odpowiedź, że
                          pozytywnie przeszedłem ten etap rekrutacji i żebym czekał na kontakt.
                          Było to 28 kwietnia. Od tamtego czasu się nie odezwali.Czy to
                          normalne, że tyle się czeka? Czy moga się jeszcze odezwać? Z góry
                          dziękuję za odp.
      • Gość: wxcv Re: Praca w BIG 4 IP: 41.226.95.* 14.05.10, 12:29
        a jakich zarobkow mona obecnie spodziewac sie na stanowisku starszego
        konsultanta w pwc?
      • Gość: ciekawa ATMOsfera IP: *.chello.pl 14.05.10, 12:34
        Powiedzcie proszę jak oceniacie atmosferę w pracy, układy koleżeńskie, z
        szefostwem itd. Naczytałam się tyle, że jaki to wyścig szczurów, każdy dla
        siebie wrogiem i konkurentem itd.
        Ale z drugiej strony ktoś wspominał o wyjazdach integracyjnych co dla mnie
        oznacza, że jednak firmy dbają o relacje między pracownikami, starają się
        zintegrować pracowników.
        • mijo81 Re: ATMOsfera 16.05.10, 23:29
          Wyścigi szczurów to masz wszędzie
          • Gość: gość Re: ATMOsfera IP: 81.219.145.* 17.05.10, 12:33
            W ubiegłym roku przeszłam testy na praktyki ale odpadłam na
            rozmowie, w tym roku wysłałam zgłoszenie ponownie, ale nie zostałam
            zaproszona nawet na testy...:-( miał ktos taka sytuację??
            • Gość: blablablabal Re: ATMOsfera IP: 217.153.255.* 17.05.10, 13:49
              Powinnaś dostać zaproszenie na rozmowę od razu. Testów nie pisze się drugi raz. Ja miałem podobnie, bo odpadlem po rozmowie rok temu, w tym roku wyslalem papiery prawie 2 miesiace temu, zero kontaktu, a teraz telefon i zapro na rozmowe z partnerem. Wiec nie pekaj, maja jeszcze czas zeby zaprosic Cie na rozmowe.

Popytaj sie o konkretne miasto i firmie, to moze ktos Ci powie czy sa juz rozmowy, czy nie.
              • Gość: gość Re: ATMOsfera IP: 195.75.207.* 17.05.10, 15:30
                Dzięki za szybka odpowiedź, troche mnie pocieszyłes... a aplikowałam
                do Krakowa
                • Gość: p Re: ATMOsfera IP: *.chello.pl 17.05.10, 20:03
                  Witam,czy ktos orientuje sie moze jakie sa etapy rekrutacji na praktyki
                  do zespołu rynków kapitałowych w pwc? Pytam bo Pani na testach mowila,
                  ze to Doradztwo Biznesowe, ale w ogloszeniu na stronie zaliczane jest
                  do dzialu Assurance.
                  dzieki
              • mijo81 Re: ATMOsfera 19.05.10, 18:59
                Gość portalu: blablablabal napisał(a):

> Powinnaś dostać zaproszenie na rozmowę od razu. Testów nie pisze
                się drugi raz.
                > Ja miałem podobnie, bo odpadlem po rozmowie rok temu, w tym roku
                wyslalem papi
                > ery prawie 2 miesiace temu, zero kontaktu, a teraz telefon i zapro
                na rozmowe z
                > partnerem. Wiec nie pekaj, maja jeszcze czas zeby zaprosic Cie na
                rozmowe.
                >
                > Popytaj sie o konkretne miasto i firmie, to moze ktos Ci powie czy
                sa juz rozmo
                > wy, czy nie.

Niekoniecznie, jak ktoś odpada na rozmowie dlatego że się nie
                spodobał to ponownego zaproszenia nie dostanie
      • Gość: benia AC w PWC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 23:21
        Z tego co czytalam na stronie i tu na forum bedzie zadanie grupowe, indywidualne
        - prezentacja oraz rozmowa. Czy ktos moze przyblizyc jakich pytan mozna
        spodziewac sie na rozmowie? i jak mniej wiecej ta rozmowa po ang wyglada i czy
        ktos mial rozmowe w innym jezyku jesli zadeklarowal podstaowowa znajomosc?
        Z gory dzieki za wszelkie wskazowki i odp:)
      • Gość: kk Re: Praca w BIG 4 IP: *.3s.pl 19.05.10, 15:01
        Witam, właśnie wróciłam z rozmowy w Ernst & Young. Przygotowałam się, ale myślę,
        że trochę się zestresowałam i nie mówiłam zbyt pewnie siebie. Ogólnie jednak
        jestem zadowolona. Aplikuje na stanowisko asystenckie w doradztwie podatkowym.
        Za miesiąc uzyskam tytuł magistra prawa. Wcześniej miałam do czynienia z
        podatkami na praktykach stąd też to zainteresowanie. Poinformowano mnie że
        odpowiedź uzyskam telefonicznie do końca maja. Zatem długo czekać nie będę,
        aczkolwiek nie powiem, bardzo by mi zależało no tej pracy. Stąd też moje
        pytanie: czy do doradztwa podatkowego w EY są preferowani ekonomiści czy prawnicy?
        Pozdrawiam KK
        • Gość: gość 1 Re: Praca w BIG 4 IP: 195.75.207.* 19.05.10, 16:05
          Mam pytanie, był ktos juz na rozmowie w KPMG w Krakowie?
          • Gość: oll Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 19.05.10, 16:58
            A rekrutacja nie jest prowadzona przez Warszawę??
            • mijo81 Re: Praca w BIG 4 07.06.10, 22:28
              Jak aplikujesz to biura krakowskiego to bardziej sensowna jest
              rozmowa z menedżerami z tego biura a nie z Wawy
        • Gość: blalablabla Re: Praca w BIG 4 IP: 217.153.255.* 19.05.10, 16:55
          Na logike - prawnicy, bo to dużo cięższe studia. Szczególnie po dobrej uczelni. Jesli przeszlas testy numeryczne to znaczy ze nie jestes kiepska w ilościowych kwestiach, wiec 5 lat prawa powinno dzialac na Twoja korzysc.
        • Gość: oll Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 19.05.10, 16:57
          Możesz powiedzieć do jakiego miasta aplikujesz?
          Chyba kierunek studiów nie ma znaczenia. Właśnie chodzę na kurs z podatków i
          jako ekonomista jestem zdania, że do tej pracy bardziej nadają się właśnie
          prawnicy.
          Co do rozmowy to mi powiedziano, że odpowiedź będzie w ciągu tygodnia. Nie
          spodziewam się jednak pozytywnej bo zrobiłam takie głupie błędy (zwłaszcza
          merytoryczne), że sama siebie bym nie przyjęła. No cóż na mnie stres nie działa
          motywująco.
          Daj znać jak dostaniesz odpowiedź z E&Y
          Pozdrawiam
          • bestwiniak Re: Praca w BIG 4 20.05.10, 15:32
            Chcialbym zwrocic uwage, ze odnosze wrazenie, iz jest tutaj sporo osob,ktore
            oblaly testy i rekrutacje do Big4 i teraz wypowiadaja sie"ja to za 4k nie bede
            pracowal" ," nie warto tam pracowac,bo wyzysk,odrzucilem ich propozycje" etc.
            Prawda jest taka, ze konkurencja na rynku jest sporo + specyficznych sposob
            rekrutacji -testy,AC, rozmowy 1, rozmowy 2 czesto sprawa,ze niewielu udaje sie
            otrzymac oferte. 85% osob nie jest przygotowana na rozmowe o wynagrodzeniu,bo
            jesli juz otrzymuja propozycje pracy to mysla ze zlapali pana Boga za noge i sa
            w stanie przyjac oferte bez negocjacji wynagrodzenia. Zwykle na poczatek jest to
            2.5k netto, z godzinami to roznie bywa, jedni placa nadgodziny, drudzy placa za
            przepracowane godziny,ale gdy nie ma zlecenia to nie placa w
            ogole(czytaj.deloitta).
            Jedno jest pewne, praca w Big4 do latwych nie nalezy, sporo trzeba pracowac i
            poswiecic czasu, zarobki do najlepszych tez nie naleza. Wraz ze wzrostem
            kometencji wzrastaja rowniez zarobki i poziom stresu i "wyscigu szczurow".
            Dlatego podejmujac taka prace trzeba sie gleboko zastanowic czy jestes w stanie
            poradzic sobie z takim wyzwaniem. Pozdrawiam
            • Gość: ojo joj Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 26.05.10, 00:13
              A ja myślę że dla takich studentów/absolwentów to wynagrodzenie jest
              konkurencyjne. Fakt nic za darmo i naharować się trzeba. Powiem na moim
              przykładzie. Kończę studia. Mam już małe doświadczenie. W Krakowie w jednym z
              centr rozliczeniowych jakich tu pełno zaproponowali mi ok 2000 zł brutto. Paca
              nudna, wklepywanie faktur, brak perspektyw rozwoju. W Big4 ok 4500 brutto no i
              jakieś perspektywy są. Jasne, że nie jest to praca marzeń i nie jestem omamiona
              wizją jak to pięknie jest w big4 ale wolę zacisnąć zęby popracować 3-4 lata i
              coś z tego wynieść.
              A czy można to przewidzieć czy poradzisz sobie w takiej firmie. Chyba nie dopóki
              nie przekonasz się na własnej skórze.
        • Gość: gosc1 Re: Praca w BIG 4 IP: *.3s.pl 15.06.10, 19:03
          Witam, masz juz moze odpowiedz z EY do działu doradztwa podatkowego ?? Czy
          wogóle ktoś już uzyskał odpowiedź? Ja już raczej straciłam nadzieję....
      • Gość: kk Re: Praca w BIG 4 IP: 109.95.144.* 26.05.10, 10:39
        mam pytanie zwiazane z odpowiedzia, jaka otrzymalem od kpmg w zwiazku z
        assessmentem: po kilku dniach napisali, ze pozytywnie przeszedlem przez ten etap
        i "prosimy o oczekiwanie na kontakt w sprawie dalszego procesu rekrutacji", co
        mnie troche zdziwilo.

Startowalem na stanowisko asystenckie i wg info na stronie mial to byc ostatni,
        4 etap. Zreszta ponoc kpmg od niedawna przeprowadza AC (aczkolwiek moge sie mylic).

Dlatego zastanawiam sie, czy czeka mnie jakas kolejna przeprawa w postaci
        kolejnej rozmowy z manadzerem (ktora odbylem juz bo zamiast rozmowy z hr byla
        wlasnie z manadzerami). Moglby ktos napisac, co oznacza taka odpowiedz i czego
        sie spodziewac? Dzieki i pzdr
        • Gość: dka Re: Praca w BIG 4 IP: 78.133.252.* 26.05.10, 15:21
          Pewnie wlasnie rozmowy z kims z HR skoro poprzednio zamienili kolejnosc.
          U mnie tez gdy aplikowalem, ostatnim etapem rekrutacji byla rozmowa z
          menedzerem HR.
          • Gość: p Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 27.05.10, 14:00
            Witam, mam pytanie. Czy ktos sie moze orientuje jak dlugo oczekuje sie
            na zaproszenie na rozmowe w PwC, do dzialu doradztwa biznesowego, po
            otrzymaniu info o zdanym tescie z angielskiego?
            • blablablablablaa Re: Praca w BIG 4 30.05.10, 17:44
              To tylko najstarsi górale wiedzą. Dla pocieszenia powiem Ci że ja też czekam już sporo, w międzyczasie zdążyłem zrobić AC do audytu, a w kwestii doradztwa cisza.
        • Gość: gosc1 Re: Praca w BIG 4 IP: *.3s.pl 30.05.10, 16:08
          Mam pytanie, czy ma już ktoś jakieś wiadomości dotyczące rekrutacji na śląsku do
          EY?
          • blablablablablaa Re: Praca w BIG 4 30.05.10, 17:40
            Też czekam, na razie cisza (praktyki audyt). Jak kogoś interesują inne firmy to PwC juz sklada oferty, a Deloitte zaprasza na rozmowy.
            • Gość: uuu Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 31.05.10, 10:15
              Rozumiem że czekacie na oferte lub podziękowanie bo chyba wszystkie rozmowy już
              zakończono
              • Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: 81.219.145.* 31.05.10, 15:24
                hmm..to dziwne, bo do KPMG moznabyło aplikowac do 31 maja, czyli do
                dzisiaj...;/
                • Gość: uuu Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 31.05.10, 16:14
                  tak ale my mówimy o E&Y. Tam rekrutacja szybciej się kończy, przynajmniej na
                  stanowiska asystenckie. W KPMG jeszcze trwają testy
                  • Gość: gosc1 Re: Praca w BIG 4 IP: *.3s.pl 31.05.10, 18:31
                    Właśnie pytam o stanowisko asystenckie - na rozmowie mówili o telefonie do końca
                    maja. Dziś jest ostatni i nic ;] denerwuje mnie tak rozległy w czasie proces
                    rekrutacji... Hm a może już o mnie zapomnieli i kiedyś tam w lipcu im się
                    przypomni że muszą mi podziękować :D
                    • Gość: uuuu Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 31.05.10, 18:58
                      Na rozmowie byłam w zeszłym tygodniu i powiedzieli mi że w ciągu 2 tygodni będą
                      podejmować ostateczne decyzje, czyli jeszcze trochę czasu mają. Zwłaszcza że
                      biuro w Krk i Katowicach traktują jako jedno i razem będą podejmować decyzje. Ja
                      też już chciałabym wiedzieć bo właśnie zrezygnowałam z innej propozycji pracy -
                      dużo gorszej ale za to pewnej i pomału zaczynam sobie w brodę pluć. Trzymam za
                      nas kciuki.
                      • Gość: benia Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 18:44
                        Ja bylam na AC w PWC i po tygodniu (przed koncem maja) zadzwonili z ofeta
                        pracy;) a co do KPMG, to z koncem kwietnia wysylalam aplikacje, pani zadzwonila
                        ze rozpatrzyli ja pozytywnie ale juz maja komplet do rekrutacji na stanowisko
                        asystenta w kato, a jak sie pozniej okazalo w ogole nikogo w tym roku do katowic
                        nie przyjmuja - troche smiesznie, bo oferta byla na wszystkie biura i katowice
                        tez byly do wyboru.
                        • mijo81 Re: Praca w BIG 4 07.06.10, 22:32
                          No bo na jesieni rzucają oferty pracy i praktyk na wszystkie biura a
                          potem na wiosnę okazuje się że tak naprawdę tu czy tam nowych
                          asystentów nie potrzebują (bo limity wypełnili byli prakykanci)
                      • Gość: ula-la Rekrutacja EY IP: *.chello.pl 08.06.10, 21:13
                        Cześć, czy ktoś może mi napisać czy dostał już ofertę z EY Katowice-Kraków? Ja
                        nadal czekam na odpowiedź i odrobinę się już martwię. Z góry dzięki i do
                        zobaczenia na szkoleniach - mam nadzieję :)
                        • Gość: JanMiodek Re: Rekrutacja EY IP: 217.153.255.* 08.06.10, 21:17
                          Sa oferty, ja dzwonilem do nich bo mialem inna oferte i sie pytalem co i jak i powiedzieli mi "papa" mimo ze sami z siebie sie nie odezwali. Wiec raczej sa na nie, ewentualnie jestes rezerwowa na liscie bo czekaja az im ludzie na oferty odpowiedza.
                          • Gość: ula-la Re: Rekrutacja EY IP: *.chello.pl 08.06.10, 23:01
                            Dzięki za wieści. Może to głupie, ale nadal się łudzę, że może jednak. A ktoś
                            już dostał konkretną ofertę? Czy na razie są na etapie "tworzenia listy"?

Aha, nie wiem czy napisałam wcześniej - chodzi mi o audyt.
                            • Gość: ojojoj Re: Rekrutacja EY IP: *.chello.pl 09.06.10, 10:09
                              Ja też czekam i nic. W sumie już nie mam nadziei ale myślałam że oddzwonią,
                              nawet jeśli mnie nie przyjęli.
                        • Gość: gunia Re: Rekrutacja EY IP: *.chello.pl 09.06.10, 15:28
                          u mnie pozytywna :) To, że jeszcze nie zadzwonili nie oznacza ze cie nie
                          przyjęli. Powodzenia
                          • Gość: gosc1 Re: Rekrutacja EY IP: *.3s.pl 09.06.10, 16:57
                            a gdzie aplikowałaś jeśli można wiedzieć ? ja do Katowice/Kraków do podatków i
                            dalej nic ;] wiec też jestem nastawiona że mnie nie chcą.
                            • Gość: gosc1 Re: Rekrutacja EY IP: *.3s.pl 09.06.10, 16:58
                              i oczywiście GRATULUJE !! i zazdroszczę.... :) pozdrawiam
                          • Gość: guru Re: Rekrutacja EY IP: *.chello.pl 09.06.10, 20:06
                            Gunia - a aplikowałaś do audytu? K-ce czy Krk? Ja też dostałem ofertę...
                          • Gość: ula-la Re: Rekrutacja EY IP: *.chello.pl 09.06.10, 20:15
                            Gunia, a kiedy dostałaś odpowiedź. Serdeczne gratulacje!
                            • Gość: gunia Re: Rekrutacja EY IP: *.chello.pl 09.06.10, 20:54
                              Odpowiedź dostałam dzisiaj
                              • Gość: gosc1 Re: Rekrutacja EY IP: *.3s.pl 10.06.10, 09:20
                                a mozesz powiedziec do którego działu? jak do podatków to przynajmniej wiem ze
                                dostane negatywną odpowiedź... tylko po co to przedłużają:(
                                • Gość: gunia Re: Rekrutacja EY IP: *.chello.pl 10.06.10, 10:34
                                  do audytu
                                  • Gość: gosc1 Re: Rekrutacja EY IP: *.3s.pl 10.06.10, 15:51
                                    a jest ktoś kto otrzymał odpowiedź już w sprawie doradztwa podatkowego ?? w krk/kat
        • Gość: well Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 14.06.10, 23:26
          Mam pytanie z "innej beczki" - pracujący w big4 - nie macie wrażenia, że w tym
          roku sezon się jeszcze nie skończył? U mnie gdzieś do sierpnia projekt leci za
          projektem (i już są bookingi, sic!), jeszcze nie miałem okazji w tym roku
          pogruszyć/poplażować w biurze na adminie.

A jak tam u Was? Slow season już się zaczął, czy dalej pchacie karawanę?
          Pozdrawiam
      • Gość: karim Deloitte - Future Opportunities - Tax - Internship IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.10, 13:27
        Kończę w tym roku studia i chcę aplikować do Deloitte. Obserwowałem ich stronkę
        od jakichś 2-3 lat już i tak się zastanawiam... Dawniej regularnie pojawiała się
        oferta praktyk w podatkach "Praktykant w Dziale Doradztwa Podatkowego",
        natomiast od czasu tzw. kryzysu (dla mojego województwa - pomorskiego) "Tax -
        Future Opportunities - Internship". Od ponad roku nie widziałem żadnej normalnej
        oferty praktyk tylko to. Napisano w tym ogłoszeniu, że aplikuje się "na zapas",
        czyli nadsyłamy aplikacje a wezwą nas dopiero jak będą kogoś szukać. Zastanawiam
        się więc jaka jest rzeczywistość - od ponad roku wstrzymano rekrutacje w
        pomorskim czy odbywa się ona normalnie (tyle że nie ogłaszają, że teraz
        potrzebują praktykanta tylko biorą osoby, które zgłosiły się "na zapas")? Zależy
        mi by pozostać w Trójmieście, zależy mi by chociaż spróbować się dostać do
        Deloitte'a, ale też i nie chciałbym przez rok czekać na zaproszenie na dalszy
        etap rekrutacji :) Innymi słowy, nie wiem czy na poważnie rozglądać się za inną
        pracą :) Jeśli miał ktoś z Państwa podobną sytuacje albo zwyczajnie się
        orientuje będę niezmiernie wdzięczny!
        • blablablablablaa Re: Deloitte - Future Opportunities - Tax - Inter 30.05.10, 17:51
          Nie zastanawiaj się tylko aplikuj (-: Nie wiem jaka jest sytuacja w tym dziale w tym mieście, ale ogólnie nawet przy "Future Opportunities" możesz liczyć na bardzo szybką rekrutację. A to czy faktycznie znajdzie się miejsce - to już zależy od a) tego czy kogoś potrzebują b) kandydata. Aplikuj z nastawieniem że totalnie wymiatasz i nawet jak nie ma miejsca w tej chwili, to dla Ciebie specjalnie je zrobią ;-)
          • Gość: karolajn Jak ważna jest średnia? IP: *.tvk.torun.pl 05.06.10, 17:11
            Witam,

Proszę osoby kompetentne o odpowiedź: Jestem studentka prawa na
            niezłej uczelni, ale przez cały tok studiów moja średnia oscyluje w
            okolicach 3,7. Co roku odbywałem praktyki (jedna w dużej firmie
            chemicznej, druga w zachodniej inst. finansowej i trzecia w polskiej
            instytucji, w centrali). Jaka jest szansa, że zaproszą mnie na testy
            w BIG4? Dodam, że myślę o doradztwie w działach bankowości i
            podobnych. Jak dużą przeszkodą może być ta średnia?

Z góry dzięki za odpowiedź,

Pozdrawiam!
            • Gość: sdfgwert246545 Re: Jak ważna jest średnia? IP: 217.153.255.* 05.06.10, 17:29
              Na testy zapraszają bardzo duzo osob wiec sie nie martw na zapas. Oceny to tylko część układanki.
              • Gość: Ania Absolwent Miedzywydzialowych ekon-menadz czy SGH IP: *.centertel.pl 07.06.10, 19:46
                Witam.
                Mam pytanie, czy w firmach BIG4 bardziej ceniony będzie absolwent
                SGH,czy również absolwenci ekonomii (ew.miedzywydzialowych ekon-
                menadz)na UW rozpatrywani są na tym samym poziomie?

Wiem, ze zależy to oczywiście od indywidualnych umiejętności, ale pytam
                się generalnie.

Pozdrawiam i czekam na odp zorientowanych:)
                • mijo81 Re: Absolwent Miedzywydzialowych ekon-menadz czy 07.06.10, 22:26
                  Kompleksy to przykra sprawa.
                  Bardziej ceniony jest ten kto więcej umie, lepiej pracuje itp.
                  • Gość: Ania Re: Ablwent Miedzywydzialowych ekon-menadz czy IP: 178.56.47.* 08.06.10, 16:23
                    To oczywiste, ale chyba dość trudne do oceny w poczatkowej rekrutacji,
                    Czyż nie?;)
                • Gość: js Re: Absolwent Miedzywydzialowych ekon-menadz czy IP: *.home.aster.pl 08.06.10, 03:05
                  Moge Ci odpowiedziec, ze nie ma to znaczenia, najwazniejsza w pierwszym etapie jest jakosc aplikacji, tzn. Twoje osiagniecia, dzialalnosc, erasmusy itd. W aplikacji czy uw czy sgh nie ma znaczenia, bynajmniej jezeli mowimy, w ramach uw, o wne/jsemen/msemen.
                  • Gość: Ania Re: Absolwent Miedzywydzialowych ekon-menadz czy IP: *.centertel.pl 08.06.10, 16:36
                    Hmm..bo patrząc na Wymagania dla kandydatów msemen i SGH to trudno wogole je porównywać:) SGH ma wydaje się być zdecydowanie bardziej prestiżowa anizezeli msemen, na który wystarcza pdst wyniki matur(mat i Ang-dla porównania na SGH są to zdawane na poziomie rozszerzonym 2jezyki matematyka i dodatkowy przedmiot.. Słowem, kandydat SGH ma zdecydowanie trudniej, musi wykazać się już na początkowym etapie dużo większa wiedza.naprawdę kandydatury z ww wydziałów i SGH są rozpatrywane na tej samej płaszczyźnie?

Pozdrawiam
                    • Gość: JanMiodek Re: Absolwent Miedzywydzialowych ekon-menadz czy IP: 217.153.255.* 08.06.10, 16:44
                      Jak ktos pisze "wogole" to mu nawet SGH nie pomoze.
                      • Gość: Ania Ww IP: *.centertel.pl 08.06.10, 20:44
                        Hahahah oj prosze nie czepiać się takich lierowek!;)
                        może pan sprobowalby raczej udzielić meryttorycznej odp( o ile ma Pan
                        panie miodku takowa)na moje wątpliwości a nie wytykac techniczne
                        usterki!:]

pozdrawiam
                        • Gość: JanMiodek Re: Ww IP: 217.153.255.* 08.06.10, 21:19
                          Kandydatkow ocenia sie wieloplaszczyznowo (tak na logike):

1. Studia i wyniki na nich - uczelnia, kierunek, oceny, stypendia
                          2. Dzialanosc naukowa - publikacje, konferencje
                          3. Dzialnosc studencka - organizacje - parlament, aiesec
                          4. Wyjazdy/wymiany
                          5. Praca
                          6. Zainteresowania/sport

Mistrz szermierki i szachista z byle czego z UW jest ciekawszy niz koles z SGH ktorego osiagnieciami zyciowymi jest erasmus i aiesec. Proste, prawda? Na marginesie - slyszalem ze ludzie z SGH maja problemy nawet z zaproszeniem na testy (!!!) ostatnio. Fajnie jest sie jakos wyrozniac, wiec moze na tym sie skup, a nie na kombinowaniu czy uczelnia ma znaczenie. Bo wiekszego nie ma.
                          • Gość: AnIa Re: Ww IP: 178.56.33.* 08.06.10, 21:39
                            Ok, dzięki:)
                            jeśli ktoś jeszcze miałby jakieś info z 1szej ręki to z chęcią
                            poslucham
                            oj nie chce mi się wierzyć, ze maja ludzie z esgieha aż takie problemy
                            z paraca..najlepsza ekonomiczna w Polsce chyba prawda?
                            Wiec nawet jeśli studenci nie są Az tak WYROZNIAJACY się swoimi
                            zaunteresowaniami to i tak chyba stanawia raczej sami miedzy sobą
                            najwieksza konkurencje.to tyle, no ale mogę się mylić:]
                            • Gość: atka kpmg testy IP: 195.246.225.* 23.06.10, 21:46
                              Czesc

Czy ktos z was mogłby napisac dokładniej jak wygladaja testy w KPMG dostałam
                              zaproszenie i mam je w poniedzialek... pisalam wczesniej w pwc ale niestety
                              porazka ... czy poziom trudnosci jest podobny bo sa to inne testy nie te z
                              shl'a. W mailu dostałam info ze nie mozna miec kalkulatora. No i oczywiscie
                              przegladalam przyklady na ich stronie ale jest ich tak malo i sa tak proste ze
                              napewno nie są obiektywne. Bardzo prosze o jakies wskazowki i informacje. Z góry
                              dizeki :)
                              • Gość: ojoj Re: kpmg testy IP: *.chello.pl 24.06.10, 21:34
                                Ja mam porównanie do np E&Y. W pwc nigdy nie pisałam. Powiem tak - jeżeli chodzi
                                o matme to banał. Są to głównie szeregi liczb i dobrać następną, obliczyć % itp
                                dlatego nie można mieć ze sobą kalkulatora. To nie są testy tupu masz wykres i
                                coś oszacować.
                                Czasu jest bardzo dużo ale nie wiem czasem czy oni nie rejestrują tego jak
                                szybko odpowiadasz na pytania, czy np na początku szybciej później wolniej.
                                Dostałam taki opis swojego profilu że wydaje mi się ze tak właśnie jest.

Ostatecznie testów nie zdałam. Chyba dlatego, że wyszło mi, że jestem zbyt mało
                                agresywna(kilka pytań było typu: czy jeżeli stoisz w kolejce i ktoś się przed
                                ciebie wepcha to czy go opieprzysz).

Poza tym był test z angielskiego. Ogólnie nie lubię takich testów. Ktoś sprawdza
                                nie moje kompetencje a profil psychologiczny którego nie da zbadać się tego typu
                                pytaniami. Gdy dostałam opis mojego profili wydawało mi się, że czytam o obcej
                                osobie....
                                • Gość: atka Re: kpmg testy IP: 195.246.225.* 24.06.10, 22:14
                                  dzieki bardzo :) ja pisalam i w ey i w pwc ... niestety nie zdalam, dla mnie
                                  jest to traktowanie ludzi jak krolikow doswiadczalnych, straszna masowka pod
                                  postacia prestizowej selekcji ... no ale kto by nie chcial tam parcowac... :)

jesli ktos ma jeszcze jakies przydatne informacje bede wdzieczna :)

• Gość: sss Re: kpmg testy / dilemma IP: 83.143.167.* 25.06.10, 22:24
                                    sorry, ale zeby nigdzie nie zdac tych testow to trzeba sie postarac / zupelnie
                                    nie przygotowac (a w necie jest multum testow). no chyba ze konczysz
                                    polonistyke, to rzeczywiscie mozesz ich nie pocisnac...

ja z kolei mam nietypowy problem: dostalem 3 oferty pracy z big4, do jednej w
                                    ogole nie probowalem bo ma opinie shitowej. co sie stanie jak 2 z nich odrzuce -
                                    w sensie jak bede chcial przejsc do tych odrzuconych po 2-3 latach to beda mnie
                                    pamietac, wpisza na czarna liste czy cos?
                                    • Gość: ona Re: kpmg testy / dilemma IP: *.chello.pl 27.06.10, 23:44
                                      a która to ta "shitowa"?
                                      • Gość: bhb Re: kpmg testy / dilemma IP: 83.143.167.* 28.06.10, 21:35
                                        Naturalnie DieLeute :)
                                        • mijo81 Re: kpmg testy / dilemma 28.11.10, 00:55
                                          ....pod względem kasy
                          • Gość: mm Re: Ww IP: 83.143.167.* 08.06.10, 21:51
                            Studenci wne/msemen/msemat uw sa ostatnimi czasy bardziej cenieni niz z sgh, po
                            czesci dlatego ze sa solidniej wyksztalceni (tak przecietnie, bo wszedzie znajda
                            sie ekstremalne leniwce). I nie chodzi tu tylko o big4, ale tez mck/bcg/atk czy
                            city. To tak z wlasnego doswiadczenia i obserwacji / poczynan znajomych.

Wazne by uczelnia nie byla zbyt egzotyczna - uw / sgh / uep nie ma znaczenia.
                            Oceny nie sa najwazniejsze, no ale jak ktos cale studia jedzie na trojach to
                            moga sie przyczepic. Inna sprawa, ze jak chcesz gdziekolwiek sensownie zagranica
                            wyladowac (chocby na rok, dwa) to bez dobrej sredniej nie zostaniesz wpuszczony
                            nawet do formularza zgloszeniowego.

Po drugie, trzeba jakos sie pozytywnie wyroznic: np. do pewnego dzialu big4 w
                            zeszlym roku bylo ok. 1200 osob na 3 miejsca. Wiadomo, czesc wymieknie na
                            testach, ale i tak sporo trzeba odsiac.

Inna sprawa - trzeba sobie zdac sprawe kogo oni naprawde potrzebuja:
                            inteligentnych i zdrowych mroweczek, ktore pokornie beda wykonywac rozkazy... A
                            na koncu i tak decyduje przypadek, metody rekrutacji w pl nie sa zbyt wyrafinowane.
                            • Gość: Ania Re: Ww IP: *.centertel.pl 08.06.10, 22:19
                              Powiem szczerze,bArdzo mnie to dziwi.dlaczego barziej cenieni na rynku
                              pracy są ludzie po ww wydziałach uw skoro na SGH trzeba spełnić o
                              niebo(!) większe wymagania żeby dostać sie na dzienne.
                              Bo z tego co się orientuje to żeby dostać się na SGH trzeba byylo z
                              tych 4 przedmiotów mieć min.80-90%.
                              to chyba nie tak mało..Przyznam, ze nie orientuje sie jaki był próg
                              przyjęć na msemen.slyszalm jednak, ze są to studia dla
                              niezdrcydowanych.podobno nie jest to tak ceniony(czyt.prestiżowy)
                              kierunek.Racja czy nie?)
                              • Gość: JanMiodek Re: Ww IP: 217.153.255.* 08.06.10, 22:43
                                Strasznie przezywasz te studia, to jest tylko kawalek układanki. Powiedzialbym ze dosyc maly. Dobra uczelnia, organizacje studenckie, wymiany - to juz nikogo nie wzrusza powoli, bo stalo sie standardem. Tak jak pisalem, ja bym wolal kolesia ktory uprawia szermierke i studiuje matematyke albo filozofie, niz kogos kto goraczkuje sie kryteriami przyjec na studia. To zalezy tez od rekrutera na jakiego trafisz. Mozesz trafic na kujona / kogos z organizacji studenckich / kogos kto ma inne kryteria. Kazdy ceni co innego.
                                • Gość: Ania Re: Ww IP: *.centertel.pl 08.06.10, 23:08
                                  Dobra panie miodek.mówimy to o BIG4.
                                  W co jak w co,ale nie uwierze, ze przyjmą, chociażby na praktykanta
                                  filozofa szermierza..bo proszee..ja rozumiem ze starasz sie pokazać, ze
                                  bajwazniejsza są indywidualne cechy, wyrozniajace z
                                  tłumu.ok.zrozumiałam.zanam Twoje zdanie.może ktoś inny, który orientuje
                                  się w temacie, coś dopowie od siebe?:]
                                  • Gość: JanMiodek Re: Ww IP: 217.153.255.* 08.06.10, 23:24
                                    Na 3 aplikacje do Big4 dostalem 2 oferty. Studiuje informatyke. Jak uwazasz, ze filozof szermierz odpada, to gratuluje dobrego samopoczucia. Filozofia jest o wiele trudniejsza niz jakies krzywe podazy i popytu, tak na marginesie. A sukcesy w dowolnym sporcie swiadcza w korzystniejszy sposob o czlowieku niz "piatki" na maturze. No ale kazdy ma prawo do swojej wlasnej interpretacji, ja mam swoja, mam oferty, wiec po nocach rozwazac na ten temat nie musze.

A zaczalem 2 lata temu - przeczytalem ten watek i stwierdzilem "dostane sie tam". I sie dostalem. Bawi mnie to dzisiaj ;-)
                                    • Gość: gal Re: Ww IP: 91.189.72.* 23.09.10, 22:43
                                      Hehe. Rok temu do 'DieLeute' do Krakowa dostał się koleś studiujący geografię ;) Więc nie ma znaczenia co studiujesz. Ważne, czy będziesz pokornie wykonywał rozkazy swego Pana ;)

PS. Żeby nie było że piszę bez podstaw - byłem na praktyce w jednej z Big4 - otrzymałem ofertę pracy. Ale w międzyczasie otrzymałem inna ofertę - za te same pieniądze, a praca 8h i duuuużo bardziej merytoryczna i rozwojowa niż big4.
                                      Ale i tak zachęcam - warto się przekonać na włanej skórze, co to za jeden ten WIELKI AUDYT ... ;)
                                      • Gość: odpowiedzpanprosze Re: Ww IP: *.wybostonlakes.co.uk 22.01.12, 00:50
                                        co to za robota po 8h?
                              • Gość: mm Re: Ww IP: 83.143.167.* 08.06.10, 23:05
                                Ania - czy sposob rekrutacji na studia ma swiadczyc o poziomie absolwenta 3-5
                                lat w przod? Owszem, to wazne z kim sie studiuje, chocby z tego powodu studenci
                                sgh i tak sobie poradza, bo marka sgh jeszcze w oczach niektorych pracodawcow
                                robi wrazenie. Jest jednak jeszcze kwestia tego czego od ciebie wymagaja na tych
                                studiach, jaki jest program etc.

Nie chce sie specjalnie rozwodzic nad roznicami w tych zakresach obu uczelni,
                                powiem krotko: na uw ida ludzie z bardzo dobrze zdana matma (ktora jest
                                niezbedna by poradzic sobie na tych studiach): masz wiecej godzin zajec
                                obowiazkowych, wiecej sie wymaga, uczelnia slucha glosu studentow, stara sie
                                przynajmniej dbac o quality.

Na sgh masz baardzo okrojony program przedmiotow obowiazkowych (np. matma,
                                ekonometria ale tez mikro/makro) i kierunkowych, sorry ale wysoki poziom jezykow
                                i roznorodna oferta nie wystarczy by uratowac ten tonacy statek. Uczelnia ma
                                studentow gleboko w tyle, wystarczy spojrzec co teraz sie dzieje:
                                www.esgieha.pl/forum/viewtopic.php?f=11&t=26460&start=180 (na poczatku
                                sesji wykasowano studentom przedmioty, ktorych rzekomo nie powinni wybierac).

Jesli zas prestizowy~elitarny to na wne masz 180 osob, msemem/msemat po 40-50,
                                dla porownania SGH 900-1100 sztuk. Jeszcze jakies watpliwosci;)?
                                • Gość: gość Re: Ww IP: 81.219.145.* 09.06.10, 15:37
                                  tak z innej beczki...
                                  był ktoś juz na rozmowie w KPMG w Krakowie??
                          • Gość: Marco Re: Ww IP: 78.133.200.* 16.08.10, 16:41
                            Szanowny Janie,
                            skąd masz swoje informacje?
                            Na podstawie WIEDZYz działów HR 3 firm z Big4 mogę Ci
                            powiedzieć, że studenci/absolwenci SGH zapraszani są w pierwszej
                            kolejności.
                            • Gość: anne Znajomość angielskiego IP: 83.238.201.* 25.09.10, 18:19
                              A ja mam pytanie. Jak sądzicie, do której z firemek Big4 nie wymagają rewelacyjnej znajomości angielskiego. Chodzi mi zarówno o poziom testów [ czytałam, że PwC ma trudne...] jak i ew. sprawdzenie w praktyce, poprzez rozmowę z "rekruterem". Szczególnie interesuje mnie KPMG.

ps. gdzie Waszym zdaniem zarabia się najwięcej? :P [pierwsza praca]
                              • mijo81 Re: Znajomość angielskiego 28.11.10, 00:57
                                Napewno nie DT
                      • Gość: cbr Re: Absolwent Miedzywydzialowych ekon-menadz czy IP: *.acn.waw.pl 13.06.10, 12:45
                        Absolutnie nie ma znaczenia kierunek. Jeżeli jeszcze przed wyborem studiów
                        interesujesz się pracą w Big 4 - to bądź spokojna, to właśnie takich ludzi Big4
                        szuka ;)
                        • Gość: karolajn zmiana działu IP: *.tvk.torun.pl 13.06.10, 15:14
                          Pytanie, czy możliwe jest, by zmienić dział, np. z audytu (powiedzmy po
                          roku pracy) na doradztwo transakcyjne?
                          • Gość: gosc Re: zmiana działu IP: *.60-188.cust.bluewin.ch 13.06.10, 15:31
                            tak
                            • Gość: karolajn Re: zmiana działu IP: *.tvk.torun.pl 13.06.10, 19:23
                              A mógłbyś powiedzieć jakie warunki trzeba spełnić, by taki transfer był
                              możliwy?
                              • Gość: gosc Re: zmiana działu IP: *.60-188.cust.bluewin.ch 13.06.10, 21:58
                                nie ma oficjalnych kryteriow....
                                poprostu musi byc zapotrzebowanie w TS (bo zakladam ze do transaction
                                services chcesz...), musisz miec dobry performance, a przedewszystkim
                                to musi wyrazic na to zgode (poprzec ta zmiane) twoj obecny partner
                                i/lub twoj przyszly partner musi wyrazic zgode na zmiane...
                                wiec jak widzisz bardzo indywidualna sprawa, nie jest baaaardzo trudno
                                ale nie mozesz niczego zakladac...
                                • Gość: MK Re: zmiana działu IP: *.home.aster.pl 14.06.10, 17:51
                                  Witam, czy moze jakas zorientowana osoba odpowiedziec mi na pytanie gdzie w Big4 placa najlepiej na praktykach oraz jakich warunkow mozna spodziewac sie na A1? pozdrawiam
                                  • Gość: goscl... Re: zmiana działu IP: *.60-188.cust.bluewin.ch 15.06.10, 20:48
                                    wszedzie tak samo (dlatego tez big4;)), chyba ze interesuja cie roznice
                                    100zl....
                                    • Gość: MK Re: zmiana działu IP: *.home.aster.pl 16.06.10, 02:33
                                      gwarantuje Ci, ze sie mylisz miedzy dwoma ze znanych firm z B4 roznica siega 5zl/h brutto, co daje 800zl przy pelnym etacie. Pytam, bo zwyczajnie interesuje mnie stosunek placy na praktykach miedzy tymi firmami. Mialem nadzieje, ze odpowie mi ktos zorientowany.. Z tego co zdazylem sie zorientowac najlepiej placi E&Y..
                                      • Gość: gal Re: zmiana działu IP: 91.189.72.* 23.09.10, 22:50
                                        DTT 18zł brutto, PwC 15zł brutto. DTT dodatkowo płaci 2xdietę ustawową, w PwC prawie zawsze są lunche na koszt klienta. Dodatkowo na kilometrówce można zarobić. Mój rekord na praktyce - jeden miesiąc (4 projekty wyjazdowe, swoim samochodem) ~5k brutto. Więc zarobić się da. Kwestia do rozważenia - jakim kosztem. Tutaj każdy się musi sam głęboko zastanwoić :)

Info z pierwszej ręki. Reszty nie znam.
                                        PS. Po praktyce zaproponowano mi pracę, ale nie przyjąłem :) Mam inną, tak samo dobrze płatną pracę - a o niebo lepsze warunki pracy :)

Pozdr.
      • Gość: gosc Re: Praca w BIG 4 IP: *.3s.pl 16.06.10, 18:17
        Witam czy ktoś może otrzymał już ofertę od Ernst&Young na Asystenta w dziale
        doradztwa podatkowego ? Ja czekam już 3 tydzień...
        Pozdrawiam
        • Gość: gosc Re: Praca w BIG 4 IP: *.3s.pl 19.06.10, 00:48
          Otrzymałam upragniony telefon z E&Y, przeszłam rozmowę z menadżerem i czeka mnie
          rozmowa z partnerem. Tu mam pytanie do wszystkich obeznanych (poczytałam
          komentarze do 7 setki - dalej już nie jestem w stanie:P - i nic nie znalazłam na
          ten temat ) czy rozmowa z partnerem z biura regionalnego to tylko formalność czy
          to kolejny poważny etap rekrutacji po którym odrzucą mnie. Cieszę się że zaszłam
          tak daleko ale jednocześnie wiąże duże nadzieje z tą pracą wiec wolałabym
          wiedzieć na czym stoję zwłaszcza że inna firma (dużo gorsza )oczekuje na mój
          szybki telefon.
          Pozdrawiam i dziękuję za informacje :)
          • Gość: terefere Re: Praca w BIG 4 IP: 217.153.255.* 19.06.10, 16:04
            Jako osoba która 2x była na rozmowie z partnerem w biurze regionalnym i 2 razy oferty nie dostała, informuję Cię że nie, nie jest to formalność. Z drugiej strony mój case jest specyficzny, więc nie przejmuj się na zapas ;-)
            • Gość: gosc Re: Praca w BIG 4 IP: *.3s.pl 20.06.10, 23:29
              a dlaczego specyficzny ?(jeśli można zapytać- chyba że nie chcesz o tym na forum
              mówić, to bardzo proszę o kontakt na priv zabicdrozda86@gmail.com :) Bardzo boję
              się tego ostatniego etapu rekrutacyjnego, ponieważ teoretycznie wszystko
              powiedziałam na rozmowie z menadżerem więc cóż bym mogła więcej rzec?
          • Gość: ona Re: Praca w BIG 4 IP: 195.205.127.* 20.06.10, 11:18
            A na jakie stanowisko? No na tej rozmowie partner sprawdza czy nadajesz się do
            tej pracy, czy wytrzymasz ciśnienie, jak bardzo jesteś zmotywowana. Jeśli
            pokażesz się od dobrej strony to cie przyjmą.
        • Gość: jane Re: Praca w BIG 4 IP: 109.243.120.* 21.06.10, 21:36
          Czesc
          czy ktos sie orientuje, czy mozna znow starac sie o prace w PwC jak juz raz
          dostalo sie oferte, ale sie ja odrzucilo? W pazdzierniku zadzwonili do mnie, ze
          przeszlam AC i rozmowe z menago i czy wciaz jestem zainteresowana. Ja wtedy
          odmowilam, bo wlasnie szlam podpisac umowe w innej firmie, a w PwC chodzilo
          tylko o praktyki. Teraz czasem zaluje i chyba bede chciala mimo wszystko tam
          sprobowac, ale z rocznym doswiadczeniem chodzi mi juz wylacznie o prace, a nie
          praktyke. Jak traktuja tam takie case'y? Czy trzeba wtedy jeszcze raz brnac w AC?
          Z gory dzieki za odp
          Pozdro
          • Gość: vfr4t Re: Praca w BIG 4 IP: 188.33.192.* 21.06.10, 22:42
            Czeka Cie najwyzej 1/2 rozmowy. Jak chcesz prace, to musisz normalnie zaaplikowac na dane stanowisko. Masz konkurencje w postaci praktykantow ktorzy zostaja na A1, ludzi z konkurencji oraz ludzi ktorzy tak jak Ty aplikuja. Wiec nie idac na praktyki raczej utrudnilas sobie zadanie, ale nic straconego. Zaaplikuj i tyle, zreszta mozesz sie odezwac bezposrednio do HRow i przedstawic sytuacje. Chociaz rekrutacje to oni juz chyba skonczyli, ale jak jestes bdb to na pewno rozwaza.
        • Gość: lolo Re: Praca w BIG 4 IP: *.chello.pl 08.07.10, 21:09
          Witam,

czy ktoś z osób które pomyślnie się zakwalifikowały mógłby mi
          powiedzieć ile się proponuje w tym roku w EY asystentom w dziale
          doradztwa podatkowego i jaki rodziaj umowy o prace?

Z góry dzięki - pzdr
      • Gość: niki Rozmowa w KPMG IP: *.dip.t-dialin.net 23.06.10, 11:27
        Hej kochani
        W przyszlym tygodniu jade na testy do KPMG do Bigram wiec trzymajcie kciuki.
        Mam pytanie dotyczace kolejnego (mam nadzieje ze ostatniego) etapu rekrutacji,
        czyli do rozmowy - przed ktora zreszta bardzo sie stresuje.
        Czy rozmowa odbywa sie po polsku czy po angielsku??
        Acha, a jesli ktos bylby bardzo cierpliwy i pomocny, to bylabym wdzieczna za
        jakies przykladowe pytanie z rachunkowosci jakie mogloby ewentualnie pasc.
        Dziekuje z gory za jakiekolowiek odpowiedzi
        • Gość: kthxbye Re: Rozmowa w KPMG IP: 109.95.144.* 23.06.10, 11:37
          Niestety ale rozmowa nie jest ostatnim etapem rekrutacji, bo po niej czeka Cie
          rowniez AC (chyba ze na praktyki go nie ma ale na 99% jest).

Co do rozmowy to wiele zalezy od Twojego wczesniejszego doswiadczenia i
          stanowiska, na ktore aplikujesz. Ja aplikujac na A1 bedac po praktykach w innej
          z BIG4 rozmawialem przez 80% czasu (czyli jakies 45 min) o kompetencjach w
          odniesieniu do pracy na projektach, czyli standardowe przyklady pracy pod
          presja, radzenie sobie z "ciezkim" klientem, etc. wiec raczej konkrety zwiazane
          z praca w audycie, o ktorej juz cos tam wiedzialem. Pojawily sie np. pytania o
          procedury czy testy do wykonania dla przykladowych sekcji sprawozdania. Rozmowa
          w moim przypadku w calosci po polsku.

Ale jesli nie pracowalas/es wczesniej w BIG4 to takie pytania raczej nie padna,
          a rozmowa bedzie dotyczyc Twojego formularza aplikacyjnego i wspomnianych
          kompetencji, choc zapewne beda oczekiwac przykladow z roznych dziedzin Twojego
          doswiadczenia zawodowego/studiow etc.

Zycze powodzenia:)
          • Gość: niki Re: Rozmowa w KPMG IP: *.dip.t-dialin.net 23.06.10, 14:24
            Bardzo bardzo dziekuje za odpowiedz :)
            Faktycznie - zapomnialam sprecyzowac, ze ubiegam sie o miejsce na praktykach,
            wiec mam nadzieje, ze Assesment Center jednak mnie ominie :P
            Szczerze mowiac, bylo to jedno z wazniejszych kryteriow, dla ktorych aplikuje
            wlasnie do KPMG - brak AC :) I to juz nawet nie o to chodzi, ze sie boje
            (chociaz oczywiscie, ze sie stresuje :P) ale raczej o to, ze do Wawy mam
            naprawde daleko i jezdzenie 3 razy w te i wewta w srodku sesji jest dla mnie
            bardzo trudnym przedsiewzieciem. A na stronce napisano, ze ostatnim etapem
            rekrutacji na praktyki jest rozmowa z Managerem - mam nadzieje, ze nic sie nie
            zmienilo...
            Jesli ktos moglby jeszcze cos napisac na temat tej rozmowy, to bede bardzo
            wdzieczna :) Jakies pytania przykladowe z rachunkowosci no i czy po angielsku
            czy po polsku... Dzieki wielkie:)
            • Gość: ojoj Re: Rozmowa w KPMG IP: *.chello.pl 23.06.10, 16:39
              Jeszcze testów nie przeszłaś a już się rozmową martwisz?
              • Gość: niki Re: Rozmowa w KPMG IP: *.dip.t-dialin.net 23.06.10, 17:14
                no tak :P W sumie tak :P
                Dzieki, czasem potrzebny jest ktos, kto sprowadzi na ziemie... :)
                • maja0703 Re: Rozmowa w KPMG 02.07.10, 22:28
                  Witam Wszystkich

Ja również chciałabym prosić o wskazówki dot. rozmowy w KPMG, ja już testy mam
                  za sobą i dostałam pozytywną ocenę tylko, że nadal czekam na kontakt w sprawie
                  dalszej rekrutacji

Czy ktoś z grupy piszącej testy 23.06 miał już rozmowę?

Z góry dzięki za info :)
                  • maja0703 Re: Rozmowa w KPMG 02.07.10, 22:43
                    Jeszcze jedno pytanko czy podczas rozmowy w KPMG można spodziewać się pytań dot.
                    Excela?

Mam na myśli rozmowę do działu audytu, bo to chyba dość istotne narzędzie pracy
                    w tym dziale
                    • Gość: sss Re: Rozmowa w KPMG IP: 83.143.167.* 03.07.10, 00:47
                      Raczej nie padaja szczegolowe pytania o xls, co najwyzej czy ogarniasz cokolwiek
                      w tym programie, mowisz ze cykasz przestawne w miare sprawnie i dadza Ci spokoj.
                      Pierwszy projekt (np. na treasury w banku), deadliney i nauczysz sie excela w mig:)
                      • maja0703 Re: Rozmowa w KPMG 03.07.10, 16:57
                        dzięki za odpowiedź sss :)
      • Gość: Zigi deloitte taxtrack IP: *.onlinesc.net 17.07.10, 10:56
        Witam,

Czy ktoś z Was brał udział w tym programie i może powiedzieć nieco więcej niż
        jest napisane na stronce D? Btw jakie są szanse na zatrudnienie po takiej
        współpracy? Z góry dzięki !
      • Gość: Tom Re: Praca w BIG 4 IP: 109.243.253.* 19.07.10, 13:33
        Witam,

Jak dlugo czekacie na odpowiedz w sprawie wyslanego CV. Chodzi mi tutaj o D.
        • Gość: kk Re: Praca w BIG 4 IP: 109.95.144.* 07.08.10, 10:18
          Mam pytanie: czy ktos z czytajacych ten watek moglby napisac, jak wyglada
          kwestia diet w KPMG? Czy jest to stawka ustawowa czy moze wyzsza?

Dzieki
          • Gość: Marc Re: Praca w BIG 4 IP: 78.133.200.* 16.08.10, 16:47

Niestety tylko ustawowa. Kiedyś było lepiej (nie pamiętam dokładnie,
            ale 55 albo 75 zł).
            • mijo81 Re: Praca w BIG 4 16.08.10, 21:01
              Bzdura
              • Gość: kthxbye Re: Praca w BIG 4 IP: 109.95.144.* 17.08.10, 00:01
                Mijo jesli posiadasz jakies info na ten temat to podziel sie prosze wiedza, bede
                wdzieczny:) pzdr
                • mijo81 Re: Praca w BIG 4 18.08.10, 20:04
                  75 zł :)
                  • Gość: PrawieRewident Re: Praca w BIG 4 IP: *.xdsl.centertel.pl 18.08.10, 22:01
                    Ty Mijo, skoro tyle lat już pracujesz w BIG 4 (KPMG z tego co podejrzewam), w
                    audycie w dodatku, to powiedz mi czy jesteś już biegłym rewidentem?

Bo co sprytniejszym o to chodzi - zdobyć uprawnienia i nara. Bo na swoim zawsze
                    lepiej:D
                    • mijo81 Re: Praca w BIG 4 29.08.10, 22:03
                      Już jestem.

Biegły rewident to żadna fucha. Ciężko się samemu wybić. Za duża
                      konkurencja a za mały rynek. Dlatego większość którzy odchodzą (z
                      tych których znam to wszyscy) nie idą na swoje tylko do innej roboty
                      za podobną lub lepszą kasę ale wymagającą o wiele mniej wysiłku.
                      • Gość: PrawieRewident Re: Praca w BIG 4 IP: *.xdsl.centertel.pl 29.08.10, 23:39
                        To co Ty tam jeszcze robisz chłopie?
                        • mijo81 Re: Praca w BIG 4 31.08.10, 23:06
                          Szukam roboty za większą lub podobną kasę ale mniej wymagającą :)
        • Gość: x Re: Praca w BIG 4 IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 07.08.10, 15:39
          Od wysłania CV do testów minęło 3 tygodnie. Od testów do rozmowy z managerem
          kolejne 3 tygodnie. Od rozmowy do decyzji minęło... cóż za zaskoczenie... 3
          tygodnie :)
          • Gość: justynka8059 do pracujacych juz jakis czas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.10, 19:56
            czy przyjmuje wogole ludzi z oglnie pojetych innych firm finansowych nie audytowych?
            • maja0703 Rekrutacja do KPMG 09.08.10, 23:02
              Witam,

Bardzo byłabym wdzięczna gdyby ktoś napisał na jakim etapie jest rekrutacja do
              działu audytu bankowego w KPMG, osoby piszące testy ok. 23.06 byliście na
              rozmowach dostaliście odpowiedź? Pochwalcie się :)
          • Gość: onyx Re: Praca w BIG 4 IP: 195.205.127.* 10.08.10, 16:27
            Czy ktoś z Was dostał się na praktyki do audytu do E&Y. Kiedy można spodziewać
            się informacji o jakichś szkoleniach. W ogóle gdzie te szkolenia się odbywają? W
            biurach lokalnych czy jest jakiś wyjazd w tym celu.
            • Gość: innnka Ścieżka kariery po BIG4 IP: *.centertel.pl 15.08.10, 01:00
              Mam za sobą półtoraroczny epizod jako A1, kolejno A2 w jednej z firm Big4 - tej
              uchodzącej za największą rzeźnię. Jestem prawnikiem. Od ponad roku pracuję w
              bankowości, ale tu nie zanosi się na dynamiczną poprawę warunków płacowych (na
              dzień dzisiejszy prognozuję, iż wraz z premiami średnia miesięczna za 2010
              powinna oscylować w okolicy 4500 - 4800 netto). W przyszłym roku może nieco
              spaść do ok. 4300 netto z uwagi na to, iż tegoroczne premie wiążą się z dużym
              projektem, który koordynuję. Moje obawy dotyczą tego, iż jestem ograniczona do
              zbyt wąskiej działki, mój dotychczasowy projekt uległ zakończeniu, kolejny nie
              będzie rozwojowy, a na obecnym poziomie zarobków i stanowisku specjalisty
              zostałabym jeszcze co najmniej kilka lat.
              Rozważam zmianę miejsca pracy, ale już samą myśl hamuje świadomość, iż na rynku
              panuje stagnacja i sensowne wynagrodzenia póki co należą do przeszłości lub,
              miejmy nadzieję, nieodległej zbytnio przyszłości.
              Moje alternatywy to kontynuacja pracy w podatkach na bazie 1,5 rocznego
              doświadczenia w EY oraz roku pracy w renomowanej kancelarii bądź praca w szeroko
              pojętym biznesie jako prawnik-w przyszłym roku planuję zdawać na aplikację.
              Zastanawiam się czy mogę realnie liczyć (łącznie ok. 4 lata
              doświadczenia-kancelaria, konsulting, biznes) na 7 000 - 8 000 brutto na
              stanowisku doświadczonego asystenta/samodzielnego specjalisty/associate?
      • kolakarta Co robić w czasie studiów? 16.08.10, 16:51
        Witam!
        Od czasu do czasu czytam sobie ten wątek, jak również inne poświęcone pracy w B4 czy McKinsey/BCG. Nie chcę, żeby ktoś wziął mnie za jakiegoś "karierowicza", po prostu podejrzewam, że po zakończeniu studiów będę zainteresowany pracą w którejś z tych firm. Oczywiście jestem świadomy tego z czym to się wiąże, ale po prostu lubię sobie różne rzeczy planować.

Zastanawiam się co mogę zrobić jeszcze w trakcie studiów, aby później mieć duże szanse na znalezienie pracy. Oczywiście strony firmowe wypełnione są różnymi sloganami, ale chodzi mi o konkrety.
        Często pisze się o zaangażowaniu pozauczelnianym. Różne organizacje - NZS etc. Tyle tylko, że chociaż mam rozległe zainteresowania, to takie coś mnie po prostu nie bawi. Uważam więc, że angażowanie się w takie projekty wbrew sobie byłoby czymś żałosnym.

Czy wysokie wyniki na studiach (dobra uczelnia), udział w różnych wymianach, wyróżnienia w konkursach, szerokie zainteresowania, "umiejętności analityczne" na wysokim poziomie dają duże szanse?
        Frapuje mnie jeszcze pewna kwestia - niektóre firmy poszukują osób na praktyki już na III roku. W jakim wymiarze godzinowym takie praktyki się odbywają? Chodzi mi o to, czy już w trakcie III roku warto szukać praktyk, czy są one pomyślane raczej z myślą o wakacjach (zastanawiam się jak ludzie godzą takie praktyki ze studiowaniem dziennym).
        Pozdrawiam i z góry dziękuję doświadczonym osobom za porady :)
        • Gość: dsf32 Re: Co robić w czasie studiów? IP: 139.149.1.* 19.08.10, 13:45
          Ludzie na praktykach wlasciwie nie bywaja wiele na uczelni,
          przynajmniej u mnie tak bylo. Nie spinaj sie tak z tego co mowisz
          masz duze szanse nie musisz bardziej wpasowywac sie do wzorca
          idealnego kandydata.
          Czym innym jest MK/BCG a czym innym tutaj opisywane firmy. Polecam
          to pierwsze - lepsze perspektywy, mniej nudy ale wiadomo jest
          znacznie ciezej sie dostac. Polecam studia za granica i zlapanie sie
          na jakis staz w tamtejszej korporacji
        • Gość: gal Re: Co robić w czasie studiów? IP: 91.189.72.* 23.09.10, 23:03
          Nie byłem w żadnej organizacji studenckiej - a się dostałem do Big4 :) Po prostu trzeba być konkretnym na rozmowie z managerami. Mój profil po AC był dosyć słabo oceniony. Ale widać rozmowa jest kluczowa (mówię o DTT).
          Więc nie spinaj się, nie rób niczego na siłę. Miej jakieś swoje hobby, jedź coś postudiować zaganicą... I nie nastawiaj się tylko na big4 - pamiętaj, że jest wiele innych firm, w których moźna godnie zarobić, więc w czasie studiów dywersyfikuj - jakieś praktyki przed aplikowaniem do Big4 to duży plus.
      • Gość: :) praktyki PWC IP: 109.129.166.* 23.08.10, 16:37
        Ktos zaczyna praktyki zimowe w PWC w Wawie? A moze ktos juz je odbyl i cos
        wiecej o nich powie?
        Z gory dzieki
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka