Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

macierzyński/wychowawczy - nowa praca

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 12:05
    witam
    załóżmy, że 2 m-ce temu podpisałam umowę o pracę (na rok).
    Okazuje się, że jestem w ciąży. Chcę pracować do końca ciąży,
    wiadomo, ostatnie tygodnie/miesiąc pójdę na macierzyński. A co z
    wychowawczym?
    Czy ktoś z Was wie jakie są przepisy regulujące te sprawy?
    Czy trzeba przepracować jakiś okres w danej firmie aby móc
    skorzystać z wychowawczwego czy przysługuje on każdej kobiecie w
    ciąży która podpisała z pracodawcą umowę o pracę?
    będę wdzięczna za pomoc

pozdrawiam i proszę o pomoc
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: macierzyński/wychowawczy - nowa praca 26.01.08, 12:50
        A mnie intryguje inna kwestia: jesli kobieta po macierzynskim zmieni prace, ale
        ma niewykorzystany wychowawczy. To czy teoretycznie moze od razu u nowego
        pracodawcy wystapic o wychowaczy???
        • snajper55 Re: macierzyński/wychowawczy - nowa praca 26.01.08, 16:55
          annajustyna napisała:

> A mnie intryguje inna kwestia: jesli kobieta po macierzynskim zmieni prace, ale
          > ma niewykorzystany wychowawczy. To czy teoretycznie moze od razu u nowego
          > pracodawcy wystapic o wychowaczy???

Nie może od razu. Aby mieć prawo do urlopu wychowawczego, trzeba przepracować u
          danego pracodawcy 6 miesięcy. Po tym okresie nie ma przeszkód.

S.
          • annajustyna Re: macierzyński/wychowawczy - nowa praca 26.01.08, 16:59
            Hmmm, czyli teoretycznie zarudniajac mloda matke, moze sie okazac, ze zniknie po
            pol roku na niewykorzystany wczesniej macierzynski?
            • snajper55 Re: macierzyński/wychowawczy - nowa praca 26.01.08, 17:07
              annajustyna napisała:

> Hmmm, czyli teoretycznie zarudniajac mloda matke, moze sie okazac, ze zniknie po
              > pol roku na niewykorzystany wczesniej macierzynski?

Ryzyko pracodawcy. To jeden z powodów, dla których młode matki i młode mężatki są traktowane inaczej.

S.
              • annajustyna Re: macierzyński/wychowawczy - nowa praca 26.01.08, 18:48
                Jednym slowem swietnie:(((
      • snajper55 Re: macierzyński/wychowawczy - nowa praca 26.01.08, 16:49
        Gość portalu: żona napisał(a):

> załóżmy, że 2 m-ce temu podpisałam umowę o pracę (na rok).
        > Okazuje się, że jestem w ciąży. Chcę pracować do końca ciąży,
        > wiadomo, ostatnie tygodnie/miesiąc pójdę na macierzyński. A co z
        > wychowawczym?
        > Czy ktoś z Was wie jakie są przepisy regulujące te sprawy?
        > Czy trzeba przepracować jakiś okres w danej firmie aby móc
        > skorzystać z wychowawczwego czy przysługuje on każdej kobiecie w
        > ciąży która podpisała z pracodawcą umowę o pracę?

Rozumiem, że termin porodu przypada po dniu, do którego masz umowę o pracę ? W
        takim przypadku umowa ulega przedłużeniu do dnia (faktycznego) porodu a potem
        ulega rozwiązaniu. Zasiłek macierzyński po rozwiązaniu się umowy o pracę płaci
        ZUS. Do zasiłku i urlopu wychowawczego nie będziesz miała prawa.

S.
        • annajustyna Re: macierzyński/wychowawczy - nowa praca 26.01.08, 16:53
          Skoro umowa na rok, a pytajaca juz jest w ciazy, to takiego problemu nie ma...
          • snajper55 Re: macierzyński/wychowawczy - nowa praca 26.01.08, 17:05
            annajustyna napisała:

> Skoro umowa na rok, a pytajaca juz jest w ciazy, to takiego problemu nie ma...

Ale pytająca już 2 miesiące pracuje...

S.
            • annajustyna Re: macierzyński/wychowawczy - nowa praca 26.01.08, 18:49
              Ok, bedzie lekko na styku...
              • snajper55 Re: macierzyński/wychowawczy - nowa praca 26.01.08, 19:52
                annajustyna napisała:

> Ok, bedzie lekko na styku...

A przypadek, gdy urodzi będąc pracownicą jest prostszy choć niewiele to zmienia.
                Nie ma tylko przedłużenia umowy o pracę.

S.
        • Gość: żona Re: macierzyński/wychowawczy - nowa praca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 20:27
          umowa podpisana 1 grudnia 2007 na rok
          jestem w 4 tygodniu ciąży
          termin pod koniec września

czyli mam szanse na wychwawczy czy nie?
          czy możecie podać źródło? skąd są te przepisy?
          jeśli to nie kłopot - który paragraf etc?
          rozumiem, że aby zapracować sobie na wychowawczy muszę u tego
          pracodawcy przepracować min pół roku?
          • snajper55 Re: macierzyński/wychowawczy - nowa praca 26.01.08, 21:47

> umowa podpisana 1 grudnia 2007 na rok
            > jestem w 4 tygodniu ciąży
            > termin pod koniec września
            >
            > czyli mam szanse na wychwawczy czy nie?
            > czy możecie podać źródło? skąd są te przepisy?

KP Art. 186. § 1. Pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do
            urlopu wychowawczego

Aby pójść na urlop wychowawczy trzeba być pracownikiem. Twoja umowa rozwiąże się
            30 listopada i gdy skończy się macierzyński nie będziesz pracownikiem. Więc jak
            chcesz iść na urlop wychowawczy ?

> jeśli to nie kłopot - który paragraf etc?
            > rozumiem, że aby zapracować sobie na wychowawczy muszę u tego
            > pracodawcy przepracować min pół roku?

Tak. U tego pracodawcy, do którego będziesz występować o urlop wychowawczy
            musisz pracować 6 miesięcy.

S.
            • annajustyna Re: macierzyński/wychowawczy - nowa praca 27.01.08, 10:50
              Musisz miec przepracowane pol roku i wciaz byc pracownikiem. To wciaz to w
              dzisiejszych czasach najwieksze wyzwanie:(
            • milunik Re: macierzyński/wychowawczy - nowa praca 27.01.08, 11:31
              snajper55 napisał:

> Gość portalu: żona napisał(a):
              >
              > > umowa podpisana 1 grudnia 2007 na rok
              > > jestem w 4 tygodniu ciąży
              > > termin pod koniec września
              > >
              > > czyli mam szanse na wychwawczy czy nie?
              > > czy możecie podać źródło? skąd są te przepisy?
              >
              > KP Art. 186. § 1. Pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do
              > urlopu wychowawczego

Zacytuję ten artykuł dokładnie: Pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez nie 4 roku życia. DO SZEśCIOMIESIęCZNEGO OKRESU ZATRUDNIENIA WLICZA SIę POPRZEDNIE OKRESY ZATRUDNIENIA.

>
              > Aby pójść na urlop wychowawczy trzeba być pracownikiem. Twoja umowa rozwiąże si
              > ę
              > 30 listopada i gdy skończy się macierzyński nie będziesz pracownikiem. Więc jak
              > chcesz iść na urlop wychowawczy ?
              >
              > > jeśli to nie kłopot - który paragraf etc?
              > > rozumiem, że aby zapracować sobie na wychowawczy muszę u tego
              > > pracodawcy przepracować min pół roku?
              >
              > Tak. U tego pracodawcy, do którego będziesz występować o urlop wychowawczy
              > musisz pracować 6 miesięcy.
              >
              > S.

NIE!!! NALEżY BYć ZATRUDNIONYM W OGóLE Pół ROKU. NIE MA ZNACZENIA PRACODAWCA, ANI PRZERWY MIęDZY POSZCZEGóLNYMI OKRESAMI ZATRUDNIENIA.
              TZN. MOżNA POJść NA URLOP WYCHOWAWCZY BęDąC ZATRUDNIONYM U DANEGO PRACODAWCY NAWET 1 DZIEń!

A Urlopu wychowawczego można udzielić tylko na czas trwania umowy o pracę.

• annajustyna Re: macierzyński/wychowawczy - nowa praca 27.01.08, 11:35
                Aha, czyli jak dziecko moje skonczy np. 2 lata, to podejme prace i od pierwszego
                dnia pojde na wychowawczy blokujac etat...
              • snajper55 Re: macierzyński/wychowawczy - nowa praca 27.01.08, 14:57
                Masz rację, ja sie pomyliłem. Nie wiem dlaczego poprzednie okresy zatrudnienia
                odczytałem jako okresy zatrudnienia u aktualnego pracodawcy. Analogicznie jak
                jest przy stażu określającego długość okresu wypowiedzenia. Pewnie zbyt późno
                było. ;)

S.
            • Gość: żona Re: macierzyński/wychowawczy - nowa praca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.08, 12:54
              rozumiem
              dziękuję za pomoc i oświecenie mnie.
              to o czym dalej mowa w dyskusji raczej mnie nie dotyczy ponieważ
              jest to moja druga umowa
              pierwsza była umową na okres próbny - 3mce
              teraz jest to umowa o pracę na 1 rok

czyli żeby móc iść na wychowawczy najlepiej uzyskać umowę o pracę na
              czas nieokreślony :)
              • annajustyna Re: macierzyński/wychowawczy - nowa praca 28.01.08, 12:56
                Wlasnie to jest ten caly bol, aby taka umowe uzyskac:(
                • Gość: kama Polski rynek pracy się pozmieniał, jest lepiej IP: *.acn.waw.pl 28.01.08, 16:16
                  Teraz w Polsce to już nie taki problem. W ciągu ostatniego roku duuuużo się
                  zmieniło na polskim rynku pracy, jest dużo lepiej! Pracownikom, nie pracodawcom.

Mi pracodawca sam wcisnął umowę na czas nieokreślony (wcześniej miałam
                  umowę-zlecenie), by mieć pewność, że nie zniknę mu z firmy z dnia na dzień. A
                  dodam, że jestem 26 letnia kobietą, więc być może wkrótce będą ciąże etc.
                  Uprzedziłam o tym pracodawcę, nie przeszkadzało mu to.
                  • Gość: żona Re: Polski rynek pracy się pozmieniał, jest lepie IP: *.chello.pl 28.01.08, 20:17
                    w takim razie gratuluje, trafiłaś na swietnego pracodawce :)
                    • Gość: kama Re: Polski rynek pracy się pozmieniał, jest lepie IP: *.acn.waw.pl 28.01.08, 23:08
                      "Żona", jeśli przez najbliższe parę miesięcy spodobasz się swojemu pracodawcy,
                      to może pójdzie Ci na rękę i podpisze umowę na czas nieokreślony albo na
                      określony np. na trzy lata.

Jego to nic nie kosztuje, a Ty dzięki temu będziesz mogła pójść na wychowawczy.
                      Chociaż Tobie wychowawczy też w praktyce niewiele daje - tylko tyle, że Państwo
                      Polskie będzie Ci opłacać przez okres wychowawczego niewielkie składki
                      emerytalne, więc nie wiem czy jest się o co zabijać, grunt, że teraz, w ciąży
                      masz pracę i że po porodzie dostaniesz zasiłek macierzyński.
              • snajper55 Re: macierzyński/wychowawczy - nowa praca 28.01.08, 14:18

> czyli żeby móc iść na wychowawczy najlepiej uzyskać umowę o pracę na
                > czas nieokreślony :)

Niekoniecznie. Jednak w momencie brania urlopu wychowawczego trzeba być
                pracownikiem. Może to być jednak umowa na czas określony, jednak odpowiednio
                długi, gdyż urlop wychowawczy kończy się wraz z umową o pracę.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka