mikrobyznesmen Nie płaczcie, pracodawcy, hotelarze już wracają :) 20.02.08, 09:31 15 lutego: artykuł o tym, że w branży hotelowej brakuje pracowników, bo ci wyjechali. 19 lutego: artykuł o tym, że 'wyjechani' pracownicy wracają z emigracji aby pracować w hotelach w Polsce :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=75923433 Przeczytali poprzedni artykuł i już wracają? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Branży hotelowej brakuje pracowników IP: *.wlb.vectranet.pl 12.05.08, 15:36 Zgadzam sie z tym pisze monicka.m, ze za granica nie potrzeba studiów aby pracować w recepcji w hotelu,a w Polsce nawet na stanowisko asystenta w dziale marketingu potrzebują osobę z nie wiadomo jakimi kwalifikacjami, jakby taka praca była bardzo skomplikowana. To chyba jest prawda,że tak naprawdę liczą sie układy, a nie to czy ktoś sie nadaje czy nie, bo wykształcenie to nie wszystko, liczą sie tez predyspozycje charakteru o czym sie nie raz przekonałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek-torun Branży hotelowej brakuje pracowników IP: 83.16.203.* 28.10.08, 19:18 Witam, ja z zaciekawieniem sledze to co dzieje sie na rynku gastr-hot i niestety musze stwierdzic, ze to sie dzieje to jest wielka jedna zenada. Hotelarze stawiaja wymagania potencjalnym pracownikom dosc wysokie - jezyki obce, wyksztalcenie kierunkowe, jakis staz pracy, etc., ale gdy dochodzi do kwestii finansowej, to szczeka opada... najnizsza krajowa i jakies 200-300zl pod stolem, wymiar czasu pracy maskryczny...Ludzie, chcecie wykwalifikowanych pracownikow to zmiencie swoje podejscie do tych spraw... nie zyjemy juz w czasach gdy pracownik byl uzalezniony od pracodawcy... czasem sie zastanawiam, czy jest sens pracowac w tym sektorze, mimo iz ukonczylem Technikum Hotelarskie, Studium o profilu kelner- sommelier,a teraz studiuję zarządzanie hotelarstwem i gastronomią... pozostaje miec nadzieję, ze jakos to wszystko sie ulozy w dobra strone...a autor tego artykulu, niech nie myli sluzacych z wykwalifikowana kadra serwisu gastr-hot, i to prezes Instytutu Turystyki...wstyd panie prezesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Branży hotelowej brakuje pracowników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.09, 00:41 To prawda, zarobki śmieszne biorąc pod uwagę noce,12 godzinne dyżury,weekendy,Swięta. Bez znaczenia czy 5,4 czy 3 gwiazdki.Mały hotel czy duży. Prosta kalkulacja 100 tys utargu ,pracujących 1o osob z zarobkami po tysiąc żlotych z groszami,ile zostaje po kosztach utrzymania hotelu? Sporo... Odpowiedz Link Zgłoś
kaska82 Re: Branży hotelowej brakuje pracowników 05.01.10, 18:36 Mam skończone studia z zakresu turystyki i hotelarstwa i szukając swego czasu pracy w zawodzie obskoczyłam chyba rozmowy kwalifikacyjne we wszystkich wrocławskich hotelach. W dwóch, podam nazwę bo co mi tam, HP Plaza i Jester zaproponowano mi darmowy dzień próbny czyli szukali frajera i niech szukaja dalej. W innych 1200- 1300 na rekę. Wszystkich bije jednak na głowę hotel Vega. Kto czyta ogłoszenia w "Gazecie Praca" to wie, że tydzień w tydzień przez wiele miesięcy zamieszczane są ich ogłoszenia na stanowisko recepcjonistki i kelnerki. Byłam tam na rozmowie jakoś w 2006 roku i zaproponowali 800 zł na łapę. Nie wiedziałam czy się śmiać czy płakać. Rotakcję muszą tam mieć ogromną. Kazałam im spadać, a potem dzwoni do mnie jakaś panna ze 2 tygodnie później: "Czy dalej jest Pani zainteresowana?" No przecież kazałam ci kobieto spadać... Skleroza czy brak desperatów na stanowisko? Koleżanka była kelnerką w jeszcze innym hotelu 4*. Wróciła do domu po zmianie, położyła się spać, a 4 godziny później telefon: "Czy X przyszła by teraz to pracy bo coś tam?" Pomijam zrypane życie towarzyskie, bo jak inni mają święta i weekendy to ty o nich zapomnij. Jak w jednym takim miejscu powiedziałam, że chodzę w sob. na kurs i chcę zrobić certyfikat to mnie wyśmiali, bo jak to tak nie być do dyspozycji non stop kolor... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. ile zarabia recepcjonista ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.10, 19:35 hej Kaska, i jak znalazlas prace w zawodzie? piszesz o 2006 roku? hm ciekawe ile teraz zarabia sie na recepcji w dobrym wroclawkim hotelu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Studniówka Masakra! IP: *.217-171-48.tkchopin.pl 17.02.10, 22:27 Witam Wszystkich.... Piszę ten komentarz aby wszyscy mogli dowiedzieć się czegoś na temat imprez organizowanych w hotelu "Victoria" w Bolszewie. W Lutym br.(2010) byłam uczestniczką studniówki organizowanej przez w.w. hotel. Z tego co wiem była to 2 studniówka organizowana przez hotel "Victoria" i całym okresie swojego istnienia. Zacznę może od początku. Na studniówkę mieliśmy przyjechać o godzinie 19, gdy o 19:15 dojechałam do hotelu najpierw zostaliśmy pokierowani do wejścia na sale na dole przez główne drzwi wejściowe po schodach co się okazało sala była zamknięta brązową roletą... wiec pani recepcjonistka pokierowała nas schodami bocznymi które prowadzą bezpośrednio na sale na dole ponieważ tam odbyła się studniówka niestety te drzwi również były zamknięte. Więc już od początku widać brak organizacji ale to akurat najmniejszy problem...Gdy w końcu udała nam wejść się na sale nie było nawet osoby która pokazałaby nam gdzie jest szatnia itd. ogólnie sala bardzo ładna ładnie przystrojona i elegancka. Do wystroju nie mam żadnych zastrzeżeń. Studniówka toczyła się dobrze nie wspomnę już o jedzeniu którego prawie nie było za takie pieniądze ale to najmniejszy problem. Jeżeli chodzi o obsługę to wielki minus, osobiście zostałam obrażona przez kelnera podobnie jak mój kolega który spokojnie siedział przy stoliku... Około godziny 3 zostaliśmy po prostu wyproszeni wszyscy z sali... Cała kuchnia stała na baczność i wypraszała gości mówiąc że to już koniec imprezy. Na dodatek nie pozwolili nam zabrać żadnego jedzenia nawet ciasta którego Victoria nie kupowała ponieważ sami dostarczaliśmy ciasto. Byłam na nie jednej studniówce i nigdy nie było podobnych problemów zawsze kelnerzy sami pakowali pozostałe jedzenie dla gości aby zabrali je do domu. Z tego co wiem to za jakiekolwiek szkody jakie powstają na tego typu imprezach nikt nie płaci... Myśmy płacili odszkodowanie za popsuty plastikowy pojemnik do ręczników papierowych w wysokości 400zł. Studniówka odbywała się zimą więc było ślisko na wyjściowych schodach które na dodatek były z kafelek i nie były posypane nawet piaskiem... a wiadomo ze schody z kafelek od śniegu są bardzo śliskie na dodatek jak ma się ubrane sandały które są bez anty poślizgów. Wiadoma że na taką imprezę nikt nie przyjdzie w kozakach i organizatorzy powinni wziąć to pod uwagę i posypać piaskiem nie tylko schody ale i cały podjazd pod hotelem. W efekcie nie tylko ja ale wiele osób poślizgnęło się na tak oblodowaconych schodach. Nabawiłam się rozcięcia łuku brwiowego i studniówkę skończyłam na pogotowiu. Odradzam w 100% robienie jakichkolwiek imprez w tym hotelu, a właścicielowi radzę zmienić obsługę. Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 6g6g najgorszy hotel IP: *.85-237-164.tkchopin.pl 06.03.10, 20:04 super hotel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: najgorszy hotel IP: 178.238.248.* 27.09.10, 23:08 najgorszy hotel to aurora w miedzyzdrojach, tam żydy prowadzą hotel, w nocy trzeba siedziec na krzesełku i zapiep.... cała noc, warunków socjalnych zero, przebrac sie w kiblu w powietrzu, bo nie ma gdzie ciuchów położyc, nie ma leżanki, zarcia tez recepcjonisci nie dostają, wszystko trzeba samemu kupic jeszcze kasa ze szkoda gadac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjhh super hotel IP: *.85-237-164.tkchopin.pl 23.05.10, 19:24 może pani nie obrażać hotelu i innych prosze trzymać język za zembami i pomyśleś 100razy co pani mówi hotel świetny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: super hotel IP: 178.238.248.* 11.10.10, 14:14 do jjhh super hotel aurora na pierwszym wrażeniu, dla pracowników jest chyba najgorszy zakład pracy, słynący ze złej sławy w swoim mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik((( przykre!!! IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 26.05.10, 11:07 Hotel Victoria Bolszewo. Nie polecam pracy w tym hotelu. Poniżają pracowników i to wynagrodzenie poniżające. Kuchnia na najniższym poziomie, niehlujnie!!! a ceny wysokie. Oczywiście hotel z zewnątrz jest ładny, pokoje mają jakiś tam standard ale nic po zatym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOB Hotel Victoria Bolszewo IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 26.05.10, 13:11 Moim zdaniem w tym hotlu jest brak organizacji, słabo wykształcony personel, zresztą jak płacą tak ludzie pracują.Szefostwo hotelu bardzo wyniosłe strasznie poniżają i za nico mają pracowników. Dyrektor hotelu nieodpowiedzialny bardzo niesympatyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezr Re: Branży hotelowej brakuje pracowników IP: 217.153.82.* 17.08.10, 13:02 a na marsie są krasnoludki...a fuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara Kurteczko Hotel Victoria Bolszewo IP: *.85-237-177.tkchopin.pl 06.09.11, 20:04 03. września 2011 r odbyło się wesele mojego syna Rafała i już córeczki Kasi.To był- nie tylko ich Najpiękniejszy Dzień ale również mój a to za sprawą Personelu Hotelu Victoria.Począwszy od Pana Dyrektora, Pań z marketingu : Ani i Agnieszki, Pani Joli szefowej sali, Pan Kelnerek i Panów Kelnerów, Obsługi Kuchni, Pań Recepcjonistek i innych Pracowników Hotelu ---mówię IM po stokroć DZIĘKUJĘ !!! Personel Hotelu to Pełen PROFESJONALIZM : jest serdeczny, miły, spełnia wszystkie zachcianki / nawet tych , którym nic się nie podoba/. Obsługa i Usługa hotelu na najwyższym poziomie. Wiem co piszę, gdyż znam tę pracę od podszewki.Wszystkie złe opinie o tym Hotelu - to KŁAMSTWA !!! ; JESZCZE SIĘ TAKI NIE URODZIŁ CO BY MU WE WSZYSTKIM DOGODZIŁ !!! POLECAM Z CAŁEGO SERCA HOTEL VICTORIA W BOLSZEWIE ! Odpowiedz Link Zgłoś