Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pytanie o dziecko?

29.02.08, 13:17
    zaczynam swój pierwszy maraton po firmach.

Odbyłam pięć rozmów i na każdej zadano mi pytanie czy mam dziecko (dzieci) a w
    jednej nawet czy planuję w najbliższym czasie.
    jak powinnam się zachować?
    do tej pory odpowiadałam szczerze, że tak bo mam jedno ale może powinnam
    zwrócić im uwagę... hm?

jak jest w Waszych przypadkach?
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: Pytanie o dziecko? 29.02.08, 14:34
        Mnie tez zazwyczaj pytaja, czy mam dzieci. Mowie, ze nie, a
        potem...pracy nie dostaje:(
        • mijo81 Re: Pytanie o dziecko? 01.03.08, 19:08
          A jakbyś powiedziała, że masz? :)
      • wino_porzeczkowe Re: Pytanie o dziecko? 29.02.08, 16:39
        Takie pytania są niezgodne z prawem. Mnie raz pytali, to powiedziałam, że nie odpowiem, bo to moja sfera prywatna i tego typu pytania naruszają zakaz dyskryminacji. Ale się trochę kwas robi potem :/ I z zatrudnienia pewnie nici. Zatanawiam się, jak wyciągnąć konsekwencje wobec takich rekrutujących. Bo nie mam zamiaru tracić czasu, przygotowywać się do rozmowy, a potem takie pytania. Żarty jakieś :/
        • annajustyna Re: Pytanie o dziecko? 01.03.08, 10:06
          Zawsze mozna rozmowe nagrac na dyktafon...
          • wino_porzeczkowe Re: Pytanie o dziecko? 01.03.08, 20:41
            Tak, mam już pewne pomysły tego typu. Tylko na razie żadna rozmowa mi się nie
            kroi ;)
            • do-br Re: Pytanie o dziecko? 01.03.08, 23:41
              Ja na pytanie czy mam dziecko odpowiadam zgodnie z prawdą, że tak
              jedno, ale od razu dodaję, że ono ne będzie mi przeszkadazało w
              pracy, ponieważ zapewna mu doskonałą i zaufaną opiekę podczas mojej
              nieobecności. Dodaję jeszcze, że opieka nad dzieckiem nauczyła nie
              wielu rzeczy, które mogą przydać się w pracy jak np. cierpliwość,
              obowiązkowość, sumienność..... Wszystko zależy od prowadzącego
              rozmowę. Jeżeli chodzi o to pytanie, to dla pracodawcy informacja,
              że nie masz dziecka (a pewnie jesteś młoda i krótko po ślubie), jest
              taka, ze nie ma sensu Cię zatrudniać, bo pewnie zaraz
              zaciążysz.....i wydana na Ciebie kasa (szkolenia itp....) pójdą w
              błoto.
              Ja nigdy nie spotkałam się z tego typu pytaniami.
              A co do ukarania rekrutujących to nikt im za to nic nie zrobi.
              Szkoda czasu i energii.
              Powodzenia
              • wino_porzeczkowe Re: Pytanie o dziecko? 02.03.08, 18:36
                do-br napisała:

> A co do ukarania rekrutujących to nikt im za to nic nie zrobi.

To nieprawda. Kodeks pracy ma specjalne zapisy dotyczące tego typu pytań. Wiem,
                że nie będzie to łatwe, ale po jednej chamskiej rozmowie straciłam już
                cierpliwość. Zdaję sobie też sprawę, że to nie Ameryka i żadych milionów nie
                dostanę, ale chodzi mi o poczucie sprawiedliwości, nie o kasę. Swoich
                pracowników (nawet tych znajomych), nigdy nie pytałam o plany ciążowe, a co
                dopiero obcą osobę.

Musimy w końcu jakoś wywalczyć choć odrobinę profesjonalizmu wśród rekrutującyh,
                bo na razie to często poziom zerowy i łamanie prawa :/ Z tymi pytaniami
                rodzinnymi to już poniżej wszelkiej krytyki. A jak ja bym np. przyniosła testy
                przesiewowe diagnozujące problem nadmiernego picia i kazała pracodawcy je
                wypełnić? Bo nie chcę trafić na alkoholika, który na kacu może mnie będzie
                mobbingował z rana ;) Przygotowuję się do rozmowy, poświęcam czas na dojazd
                (zwalniam się ze swojej roboty) i potem wymagam normalnej rekrutacji, a nie
                jakichś cyrków :/
      • anna.brzeska Re: Pytanie o dziecko? 04.03.08, 09:47
        Zwracanie uwagi nie jest najlepszym pomysłem. Jeśli w jakiejś firmie bardzo
        wnikliwie dopytują nas o takie sprawy, powinniśmy raczej zadać sobie pytanie -
        czy naprawdę chcę dla takich ludzi pracować?
        Odpowiadając na pytanie - mówimy prawdę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka