Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rejestracja na portalach w poszukiwaniu pracy

IP: *.multimo.gtsenergis.pl 02.03.08, 21:05
    czy ktoś z forumowiczów rejestrował sie na internetowych stronach w poszukiwaniu pracy? czy zamieszczacie tam swoje cv? bo jak wiadomo w cv są wszystkie dane personalne i zastanawiam się czy są one bezpieczne i tylko do wglądu dla pracodawców??
    Obserwuj wątek
      • Gość: kowianeczka Re: rejestracja na portalach w poszukiwaniu pracy IP: *.lodz.msk.pl 02.03.08, 21:51
        Moim zdaniem umieszczanie swojego cv w internecie to duży błąd, zarówno dla pracowników z doświadczeniem jak i bez doświadczenia.
        Ci z doświadczeniem są narażeni na to, że ich obecny pracodawca "wykryje" fakt, że chcą zmienić pracę i mogą mieć z tego tytułu nieprzyjemności.
        Ci bez doświadczenia narażają się na liczne telefony z ofertą pracy w charakterze akwizytora.
        • Gość: ag Re: rejestracja na portalach w poszukiwaniu pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.08, 08:37
          Nie zgodzę się z poglądem, że umieszczanie CV w portalach internetowych to błąd.
          Oczywiście wszystko zależy od tego, jaką bazę wybierzemy. Profesjonalne portale
          pracy (ja pracuję w JOBS.PL) dbają o to, aby CV były bezpieczne.
          I tak np. rejestrująca się osoba ma prawo umieścić zapis, jakim firmom lub
          osobom CV ma nie być udostępniane (dlatego CV nie dostanie się w ręce Waszego
          obecnego szefa).
          Można rozwiązać też problem dużej liczby telefonów i innych niedogodności - w
          JOBS.PL pracodawcy przeglądając bazy CV nie mają dostępu do danych
          teleadresowych, zdjęcia czy imienia i nazwiska. Dopiero gdy zdecydują się na
          "pobranie" CV kandydata, odpowiedniego pod względem wykształcenia czy
          kwalifikacji, dostaje dostęp do danych kontaktowych (oczywiście za odpowiednią
          opłatą).

Metoda bazy CV sprawdza się świetnie zarówno w przypadku pracodawców (szybki
          dostęp do dużego grona kandydatów - skrócony okres i obniżenie kosztów
          rekrutacji), jak i w przypadku kandydatów (bieżące zwiększanie swoich szans na
          rynku pracy).
          • Gość: dei Re: rejestracja na portalach w poszukiwaniu pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.08, 09:37
            na infopraca.pl wprowadzasz CV i LM, ale to ty decydujesz do kogo zostanie
            wyslana aplikacja; dane nie krążą swobodnie w necie
          • Gość: kowianeczka Re: rejestracja na portalach w poszukiwaniu pracy IP: *.lodz.msk.pl 03.03.08, 12:45
            Gość portalu: ag napisał(a):
            > I tak np. rejestrująca się osoba ma prawo umieścić zapis, jakim firmom lub
            > osobom CV ma nie być udostępniane (dlatego CV nie dostanie się w ręce Waszego
            > obecnego szefa).

A to że firmy z danej branży w danym mieście się ze sobą kontaktują to nie wiecie?

> Można rozwiązać też problem dużej liczby telefonów i innych niedogodności - w
            > JOBS.PL pracodawcy przeglądając bazy CV nie mają dostępu do danych
            > teleadresowych, zdjęcia czy imienia i nazwiska.

Ale mogą je łatwo zdobyć, co za problem uiścić opłatę. Poza tym firmy mogą się przedstawiać w różny sposób np. jako poszukujące pracownika biurowego, a w rzeczywistości akwizytora. Swoją drogą to trudno mi zrozumieć na dzień dzisiejszy sytuację, że uczciwy pracodawca musi sam poszukiwać pracownika do normalnej pracy. Wystarczy że umieści ogłoszenie w gazecie i już będzie miał jakieś minimum 30 chętnych, nawet jak to będzie praca biurowa za 1000 netto, bo taka praca w dobie akwizycji jest dobrem luksusowym.
      • Gość: Faket Rejestracja w tych portalach to LIPA i ściema IP: *.centertel.pl 03.03.08, 10:21
        • Gość: tue Re: Rejestracja w tych portalach to LIPA i ściema IP: 193.151.48.* 03.03.08, 10:29
          Potwierdzam
          • Gość: ag Re: Rejestracja w tych portalach to LIPA i ściema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.08, 11:03
            dlaczego twierdzicie, że to lipa i ściema? jakieś konkretne argumenty?
            • Gość: Faket Re: Rejestracja w tych portalach to LIPA i ściema IP: *.centertel.pl 03.03.08, 17:49
              Ja zarejestrowałem tam swoje CV i przaz rok czasu przeczytała to
              tylko jedna osoba. wiem to ponieważ przad chwilą to sprawdzałem.
              Zmam jescze sześć innych osób które tam zamieściły swoje CV i są
              tego samego zdania. Pozdrawiam wszystkich naiwnych naciągniętych na
              tego rodzaju akcje.
              • barnabiszon Re: Rejestracja w tych portalach to LIPA i ściema 04.03.08, 11:05
                No to ja miałem lepiej - moje przeczytały, od kwietnia 2007 r. aż dwie osoby
                :-))) Zamieszczanie CV w portalach jest całkowicie bezpieczne gdyż nikt nie
                będzie wydawał kilkuset zł. za prawo ich przeczytania. Za podobną kwotę zamieści
                swoje ogłoszenia w portalu lub gazecie i otrzyma kilkadziesiąt CV & LM. Bo kto
                nie dopowie na ogłoszenie " do pracy biurowej, z podstawami księgowości -
                i.paweł@o.pl" A takich ogłoszeń jest doprawdy wiele.
      • Gość: lolek Re: rejestracja na portalach w poszukiwaniu pracy IP: *.chello.pl 04.03.08, 09:07
        Też byłem naiwny, przez dwa lata na pracuj.pl moje cv obejrzało 4 osoby, a na jobpilot 2. Nikt nie dzwonił.
        Pomyślałem sobie, może mam kiepskie cv... Od 1 lutego tego roku postanowiłem poszukać pracy "na poważnie", na podstawie tego smego cv. Wysłałem do kilku firm, wyłącznie do tych w których chciałbym pracować, a nie jak leci.
        Prawie wszystkie firmy się odezwały, byłem na kilku rozmowach i ostatecznie 29 lutego podjąłem ostateczną decyzję. Od 1 kwietnia zaczynam nową pracę.
        Więc chyba to nie kwestia kiepskiego cv. Portale ograniczają się do wysłania maila z wolnymi stanowiskami pracy, co lepsze, dostając takiego spama od pracuj.pl dostaję propozycje dla kobiet, albo na stanowiska, których nawet nie zahaczyłem przy rejestracji. Po co się tam wypełnia te formularze. Ale kto by się tym przejomwał...
        • Gość: kika rejestracja na portalach to lipa IP: 87.105.182.* 04.03.08, 09:28
          zarejestrowałam 3 miesiąc etemu swoje CV na pracuj.pl i od tego
          czasu namiętnie wydzwania do mnie facet z funduszy inwestycyjnych
          AEGON!!!!!
          Najpierw grzeczeni odmawiałam spotkania w sprawie pracy. Później
          mniej grzecznie mówiłam ze zainteresowana absolutnie nie jestem i
          żeby więcej do mnie nie dzwonił. W końcu się umówiłam, ale nie
          poszłam.Teraz nie odbieram telefonu. A i tak glupek dzwoni do mnie
          raz w tygodniu.
          Szczerze odradzam więc rejestracje na portalach, ja już więcej tego
          nie zrobię żeby akwizytorzy wszelkiej maści nie mieli dostępu do
          moich danych!!!
          • Gość: ona33 Re: rejestracja na portalach to lipa IP: *.k.pl 04.03.08, 10:55
            Ja jestem zarejestrowana na 3 chyba od 4 miesiecy i zadnego odzewu.
            Nie wiem po co to jest. Jestem zdegustowana:(
            • Gość: db Re: rejestracja na portalach to lipa IP: *.gprs.plus.pl 04.03.08, 12:18
              To czy ktoś chce z tobą rozmawiac o podjeciu pracy zalezy chyba w
              duzej mierze od tego co soba reprentujesz, rownie istotne jest jak
              siebie zaprezntujesz tzn. potrafisz sprzedac. Zastanow sie nad tym
              co zostawilas w Bazie CV w tych portalach i moze sama sobie
              odpowiesz na pytanie dlaczego nikt nie dzwoni. (Troche to narzekanie
              przypomina mi narzekanie starej panny ...) hihi
              • Gość: kodym Re: rejestracja na portalach to lipa IP: *.domainunused.net 05.03.08, 16:54
                problem jest taki, ze praktycznie do nikogo nie dzwonią, a nie złe CV.
                jak ktoś szuka pracownika to daje ogłoszenie i ma nastepnego dnia hordę
                chętnych pod bramą.
                po co szef firmy miałby się babrać w jednostkowych poszukiwaniach, w dodatku
                odpłatnych?
          • barnabiszon Re: rejestracja na portalach to lipa 04.03.08, 11:14
            Do mnie kiedyś też dzwonili, ale ponieważ zajrzałem wcześniej na ich stronę www
            i znalazłem osobę o tym samym nazwisku, to odpowiedziałem kolejnej akwizytorce,
            że "szwagierka z placówki ..... mi odradziła"
            A ta osoba to dyrektorka placówki.:-)))
            I zapadła cisza !
        • Gość: zarejestrowany Re: rejestracja na portalach w poszukiwaniu pracy IP: *.chello.pl 04.03.08, 11:11
          Jestem zarejestrowany na chyba wszystkich wazniejszych w necie portalach z praca
          od kilku miesiecy i twierdze co nastepuje:
          -raz- Jako szansa na "danie sie znalezc" - umieszczenie cv lm i czekanie na head
          huntera, to lipa nad lipy. Moje cv przez te kilka miesiecy zostalo na kazdym z
          osobna obejrzane ZERO razy. Ja juz nie mowilbym nic, gdyby ogladali - fakt
          moglem sie nie spodobac. Ale tam nikt nie zaglada (w sumie co sie dziwic - gdy
          szuka sie pracowanika, wystarczy dac ogloszenie w mediach i to on przyjdzie
          prosic o posade, a nie my bedziemy go prosic o przyjscie jak mogloby sie wydawac
          umieszczajacym cv). Dane personalne sa wg deklaracji tworcow serwisow dobrze
          chronione. Owszem, na znajomosci miedzy firmami nie poradzisz, ale nie poradzisz
          tez uczestnicac w standardowym procesie rekrutacji jesli twoj szef przypadkiem
          sie zgada z szefem/hrowcem z firmy gdzie aplikujesz.
          -dwa- Jako sposob na dotarcie samodzielnie do ofert pracy na rynku, sposob to
          wysmienity. Ja po tych kilku miesiacach od zarejestrowania wyslalem
          kilkadziesiat cv, bylem na kilkunastu rozmowach kwalifikacyjnych, znalazlem
          prace i choc ciagle szukam dalej - lepszej, to nie sadze by wysylanie aplikacji
          standardowa poczta lub samodzielne fatygowanie sie do drzwi firmy mialo wieksza
          realna moc niz chcieliby tego zdesperowani bezrobotni gotowi zrobic wszystko, co
          w ich mocy.

• dorek3 Re: rejestracja na portalach w poszukiwaniu pracy 04.03.08, 12:51
            Ale to jest polska specyfika.
            Moje CV jest zarejestrowane we wszystkich poważniejszych bazach
            polskich i kilku zagranicznych, w których znajdują się oferty do
            pracy w Polsce. W Polsce odzew jest żaden, mam wrażenie, że żaden
            pracodawca nie przeszukuje tych baz tylko patrzy na to co przychodzi
            w odpowiedzi na konkretną ofertę.
            W zagranicznych wyglada to zgoła odmiennie. W ciągu 3 miesięcy moje
            CV bylo przejżane ponad 100 razy. Odezwało się do mnie kilkanaście
            osób z różnymi propozycjami. Żadna nie doszła do szczęśliwego finału
            ale to juz kwestia oczekiwań i możliwości obydwu stron.
            • Gość: poszukująca Re: rejestracja na portalach w poszukiwaniu pracy IP: *.chello.pl 06.03.08, 11:29
              a mozesz pliiiz podesłac linki do tych portali? będę bardzo wdzięczna
          • Gość: kowianeczka Re: rejestracja na portalach w poszukiwaniu pracy IP: *.lodz.msk.pl 04.03.08, 19:26
            Gość portalu: zarejestrowany napisał(a):
            Owszem, na znajomosci miedzy firmami nie poradzisz, ale nie poradzis
            > z
            > tez uczestnicac w standardowym procesie rekrutacji jesli twoj szef przypadkiem
            > sie zgada z szefem/hrowcem z firmy gdzie aplikujesz.

Jak się wyda gdy ktoś uczestniczy w rekrutacji do innej firmy, to przynajmniej jest jakaś szansa na zatrudnienie w tej nowej firmie. A jak się wyda przez samo tylko umieszczenie cv w necie nawet jak nikt nie zadzwoni i nie zaprosi na rozmowę - to żal podwójny, bo ani widoku na nową pracę, a i tak jest się spalonym u starego szefa, który takiego "nielojalnego" pracownika może celowo pomijać przy awansowaniu.
        • Gość: db Re: rejestracja na portalach w poszukiwaniu pracy IP: *.gprs.plus.pl 04.03.08, 12:23
          Z poszukiwaniem pracy jest troche ja ze sprzedwaniem - trzeba sie w
          to zaangażowac minimum w 100% zeby był sensowny efekt. No i trochę
          szczescia by sie przydalo. Zostawienie CV w bazie i czekanie to tak
          jak bys staną na chodniku z produktami (w ruchliwym miejscu) i
          czekał aż ktoś coś kupi ....
      • Gość: kowianeczka Re: rejestracja na portalach w poszukiwaniu pracy IP: *.lodz.msk.pl 04.03.08, 19:32
        To już lepiej umieścić swoje dane na naszej klasie - skuteczność będzie nawet większa, bo pracodawcy pewnie chętniej buszują w tym portalu niż w portalach związanych z pracą.
        • Gość: Alozy Mrówa Re: rejestracja na portalach w poszukiwaniu pracy IP: *.aster.pl 04.03.08, 21:07
          I nie ma się im co dziwić! Nie dość że za darmo to jeszcze znajomi mogą dać
          rekomendację pracownikowi. Niestety pracodawcy też :-)))
          • Gość: zdemaskowany Przestrzegam! IP: *.centertel.pl 04.03.08, 21:24
            Zamieściłem swoje cv na portalu pracuj.pl.
            Przez okres 4 miesiecy obejrzało je 3 pracodawców z tego jednym z
            nich był mój!!!!Naraziłem się tylko na niepotrzebne nieprzyjemności
            i teraz jestem zmuszony do realnego szukania pracy!!!Swoje dokumenty
            zamieściłem tylko,aby sprawdzić zainteresowanie swoją osobą.Obecnie
            jestem pomawiany w firmie i otwarcie mowi mi się abym zmienił prace!

W amerykańskich realiach juz bym miał podstawy do pozwania takiego
            portalu!!!
            • jokat Re: Przestrzegam! 06.03.08, 11:50
              ja też zamieściałm soje CV na kilku portalach, przez 3 miesiące nikt
              sie do mnie nie odezwał, szkoda czasu. bzdura jakiej świat nie
              widział.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka