Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Brytyjscy rolnicy boją się odpływu pracowników ...

IP: 62.172.234.* 03.04.08, 10:35
    To ze sa kuszeni przez "wysokie zarobki" w Polsce to glupia demagogia. Na polu
    zarobia 3-4 razy tyle co w PL a koszty nie sa az tak wielkie. Glowny powod to
    mocna zlotowka i niektorym rozlaka z rodzina juz sie nie oplaca- szczegolnie
    jezeli rodzina zyje z pieniedzy zarobionych w UK. Róznica w kursie pozwalala
    na przezycie rodziny w PL przez miesiac.
    Obserwuj wątek
      • Gość: t Uli - masz racje IP: 194.205.160.* 03.04.08, 10:54
        Mocna zlotowka to jest powazny czynnik. Jest jednak wiecej aspektow
        ktore skaldaja sie na te sytuacje. Tzw 'boom' w polskim budownictwie
        i deficyt sily roboczej na tym rynku tez zachecil pewna grupe do
        powrotu.
        Gadanie o kuszeniu lepszymi zarobkami (w innych galeziach) jest
        niedorzeczne!
      • raveness1 Re: Brytyjscy rolnicy boją się odpływu pracownikó 03.04.08, 11:04
        Gdzie sa te lepsze zarobki w Polsce? Prosze o konkrety, bo ja chyba
        osleplem...
        • Gość: obv Re: Brytyjscy rolnicy boją się odpływu pracownikó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 11:45
          > Gdzie sa te lepsze zarobki w Polsce? Prosze o konkrety, bo ja chyba
          > osleplem...

Np w szpitalach.
      • Gość: vortex21 Czy korektor GW wogole widzial ten tekst? IP: *.lutn.cable.ntl.com 03.04.08, 11:13
        Chyba nie po caly naszpikowany jest bledami.
      • piedrole Brytyjscy rolnicy boją się odpływu pracowników .. 03.04.08, 11:15
        niech skoncza pier__lic i zamiast 8F/godz placa 15F/godz - nie bedzie sie czym
        martwic
      • Gość: rt Brytyjscy rolnicy boją się odpływu parobków.. IP: *.aster.pl 03.04.08, 11:15
      • Gość: dr hab. english to dajcie im, angole, przyzwoite stawki! IP: *.chello.pl 03.04.08, 11:35
        To ludzie, nie bydło...
      • Gość: Krzysiek Brytyjscy rolnicy boją się odpływu pracowników .. IP: *.sol2.cable.ntl.com 03.04.08, 12:36
        Rosnace zarobki w Polsce? Czy panowie dziennikarze mysla, ze my nie wiemy ile
        sie zarabia w Polsce?
        To jakis spisek wszystkich mediow czy co? W Polsce nie jest latwo dostac prace
        za 2000 tys zl, a to ledwo 450 funtow, jesli zarabiam 1500 funtow miesiecznie,
        to ile powinienem dostac?
        Juz nie powiem, ze coraz czesciej ma miejsce zadziwiajaca sytuacja, ze polskie
        towary mozna kupic taniej w UK!!
        Ale, oczywiscie, Polska, to teraz kraj mlekiem i miodem plynacy..., dla pana
        Kammela i jemu podobnych ;]
        • Gość: KR$ No mistrzuniu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 13:16
          Dla ciebie dostanie pracy za 2000 tys zl to na pewno nie jest mozliwe...
          Szczegolnie ze kursy wymiany ci sie myla... Musialaby zlotowka niezle na pysk
          poszybowac by za 2000 tys zl mozna bylo kupic tylko 450 funtow...
          • Gość: biedny kraj Re: No mistrzuniu... IP: 212.76.37.* 03.04.08, 14:19
            Na początek dostaniesz maksymalnie 1500-1800 zł brutto czyli 1200 zł na rękę . Poza tym wypłaty dostałem 1000 zł w pierwszym miesiącu bo pracowałem od 10 dnia miesiąca. U nas wypłacają pensję co miesiąc , w Anglii co tydzień !
            Jak ja mam przeżyć za 1000 zł w tym kraju ?
            No chyba że ktoś jest specjalistą w swojej dziedzinie albo po znajomości dostanie robotę za 1700 zł netto.
            Nie wspomnę że praca jest o wiele cięższa niz za granicą bo dochodzi stres związany z pracodawcą który zwykle coś ma z głową i nie szanuje pracowników . Tak więc odważni wracajcie :)
          • gibki Re: No mistrzuniu... 03.04.08, 14:22
            spoko
            on umnie lyczyć

zapyziały polaczek
          • Gość: col.markos Re: No mistrzuniu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.08, 00:48
            To chyba tobie się coś pomyliło za 1995zł kupisz 450 funtów
          • Gość: tygrys Re: A co na to Ryzy as polskiej polityki? IP: *.hsd1.mn.comcast.net 04.04.08, 05:07
        • lesew Re: Brytyjscy rolnicy boją się odpływu pracownikó 03.04.08, 19:03
          Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Rosnace zarobki w Polsce? Czy panowie dziennikarze mysla, ze my nie wiemy ile
          > sie zarabia w Polsce?
          > To jakis spisek wszystkich mediow czy co? W Polsce nie jest latwo dostac prace
          > za 2000 tys zl, a to ledwo 450 funtow, jesli zarabiam 1500 funtow miesiecznie,
          > to ile powinienem dostac? ...

Zauważ, że z zagranicznej perspektywy umocnienie się złotówki równoważne jest
          wzrostowi zarobków w Polsce(liczonych w euro, funtach lub dolarach)! Nie
          zapieniaj się więc, lecz pomyśl!
        • Gość: carll Re: Brytyjscy rolnicy boją się odpływu pracownikó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 08:33
          tak ale 7 funt to na reke jakies 1200 miesiecznie policz teraz po 4.5 to wyjdzie
          niecale 5400 zl.odejmij koszt utrzymania jakies 4000 zl. zostanie okolo 1500 to
          powiem tobie ze nie wart jezeli musisz utrzymywac 2 domy w angli i w polsce.
      • Gość: qwerty a z emigracji do psychiatry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.08, 14:17
        w zderzeniu z polską rzeczywistością. Mieszkając w Polsce i wędrując z jednego
        miasta do drugiego często mam ochotę udać się do psychologa czy psychiatry bo
        następuje skok z pierwszego świata do trzeciego. Często nawet frotnowa ściana
        domu w porównaniu z tylną ścianą tego samego domu to różnica kilku
        dziesięcioleci i podróż w czasie. Po jednej stronie ulicy super szklany
        biurowiec a 100m dalej rozwalający się pod własnym ciężarem dom z czasów II
        wojny światowej. Afryka na całego. Jeden zarabia 8700zł netto, a drugi 50m dalej
        1100zł netto na podobnym stanowisku albo wręcz w tej samej firmie. A bezpłatni
        stażyści to już w ogóle kamikadze.

• Gość: widmo PRL Re: a z emigracji do psychiatry IP: 212.76.37.* 03.04.08, 14:30
          Zapomniałem wspomnieć że po powrocie do kraju większość(jak nie wszyscy) dostają depresji (polecam lek często reklamowany w polskiej telewizji Deprim).
          Nie zapomnę wspomnieć o pracodawcach którzy nieprzychylnie patrzą na powracających emigrantów , gdy na rozmowie o prace powiedziałem że pracowałem za granicą kazano mi od razu opuścić budynek firmy.
          Zresztą praca też nie taka jaką opisywali w ogłoszeniu...
          Jeżeli po 3 miesiącach nie znajdziecie pracy to radze za ostatnie pieniądze wracać na emigrację (ewentualnie pożyczyć od Providenta którego oprocentowanie "realne" wynosi 80% , bo tylko on wam pożyczy bez pracy )i uciec jak najdalej.
          Nie dajcie sie nabrać na powroty i wysoki kurs złotego.
          • Gość: Mxl Re: a z emigracji do psychiatry IP: 86.43.90.* 03.04.08, 15:10
            przesadzasz
            a odpowiedz na twoje pytanie czemu jeden ma tyle a drugi tyle bedzie taka: bo
            jednen jest sprytni i obrotny a drugi cienki jak dupa weza. w polsce bedziesz u
            siebie a w uk bedziesz calowac tylek parszywego brytola ktory mimo, ze powie ci,
            ze jestes "good worker" i tak o tobie pomysli jak o frajerze, wiec nim zostan
            jak ci pasuje...
            • korkix78 Re: a z emigracji do psychiatry 03.04.08, 16:49
              > w polsce bedziesz u
              > siebie a w uk bedziesz calowac tylek parszywego brytola ktory
              mimo, ze powie ci
              > ze jestes "good worker" i tak o tobie pomysli jak o frajerze,

Nie wiem czy to gorsze niz lizanie tylka kochanego rodaka-
              pracodawcy. Pomimo, ze ten z kolei powie Ci ze jestes do dupy i ze
              niespecjalnie jest z Ciebie zadowolony, a pomysli "w sumie to niezle
              ten leszcz zapier*** za te ochlapy co mu je rzucam"
              • Gość: ss Re: a z emigracji do psychiatry IP: 89.100.187.* 03.04.08, 20:16
                Mxl - ty chyba jestes w PL pracodawca....poznaje to podejscie
        • Gość: tygrys Re: Michnik: jak tam twoj Kumitet Obrony Robotniko IP: *.hsd1.mn.comcast.net 04.04.08, 05:06
      • michal.augustyniak Zdaje mi się że autor właśnie należy do... 03.04.08, 15:21
        ...tych nie wykwalifikowanych pracowników sezonowych, żeby tak pisać Poah-pohl-skoo!

A co do odpływu pracowników z Polski. OOOO! BIEDNA BRYTANIA!!!! Będzie nareszcie im coś kosztowało za pracę! Przykro mi tylko ż nie wywali wystarczająca ilość Polaków na raz żeby spowodować kryzyz. Ja tak chciałem żeby im co najmniej COŚ się zawaliło, na przykład, ich rynek żywnościowy ;).

• Gość: Uli Re: Zdaje mi się że autor właśnie należy do... IP: 62.172.234.* 03.04.08, 15:34
          O brak taniej sily roboczej w UK bym sie nie martwil. Sa jeszcze polscy studenci
          w Czerwcu ktorzy lapia sie kazdej pracy. Gdy tych zabraknie sa Rumunii i
          emigranci z poza Europy. Jakos nie pamietam by na pobliskich farmach plony
          zostaly nie zebrane, a farmerzy narzekaja bo kiedys mogli zatrudniac nie
          legalnie (rzad patrzyl przez palce) za 2 funty na godzine. Teraz musza placic
          minimum.
          • michal.augustyniak Re: Zdaje mi się że autor właśnie należy do... 03.04.08, 16:26
            Gość portalu: Uli napisał(a):

> O brak taniej sily roboczej w UK bym sie nie martwil. Sa jeszcze polscy studenc
            > i
            > w Czerwcu ktorzy lapia sie kazdej pracy. Gdy tych zabraknie sa Rumunii i
            > emigranci z poza Europy. Jakos nie pamietam by na pobliskich farmach plony
            > zostaly nie zebrane, a farmerzy narzekaja bo kiedys mogli zatrudniac nie
            > legalnie (rzad patrzyl przez palce) za 2 funty na godzine. Teraz musza placic
            > minimum.

NIIIIIIIIIIIIIIIIIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!! No to nie najlepiej. A co rząd robi żeby właśnie zabrakło takich tanich z Polski? Bo z Rumunii może wyjechać cały kraj.
      • Gość: domino3d Re: Brytyjscy rolnicy boją się odpływu pracownikó IP: *.filter.imagine.ie 03.04.08, 17:30
        pomijajac merytoryczna strone artykulu i zajmujac sie tylko tym co
        zostalo napisane zycze autorowi aby zakupil sobie slownik
        albo cofnal sie i doksztalcil w gimnazjum -> tylu bledow i literowek
        dawno nie widzialem w artykule prasowym -> czy ktos te wypociny
        chociaz sprawdza??

NC
      • neiden Brytyjscy rolnicy boją się odpływu pracowników .. 03.04.08, 17:31
        jak jest przyplyw to musi nastapic odplyw.
      • lukasz2983 Brytyjscy rolnicy boją się odpływu pracowników .. 03.04.08, 19:15
        Kolejny artykul pisany po pijaku i na haju.
        • Gość: rewers pewnie pisal stazysta pracujacy za 0zl/h IP: 195.90.102.* 03.04.08, 20:21
          jw
      • Gość: gosc USA Brytyjscy rolnicy boją się odpływu pracowników .. IP: 67.130.145.* 03.04.08, 20:58
        uwazam ze Polacy sa bardzo wyksztalceni i maja doswiadczenie w
        iinycg dziedzinach anizeli praca na roli, strasznie ciezka, niech
        Anglicy przywoza niewyksztalconych Latynosow z rolniczych rejonow
        Ameryko Pd gdzie naprawde nie ma pracy.
        • Gość: Jacek pracowaliscie kiedys na farmie? IP: *.cable.ubr04.donc.blueyonder.co.uk 03.04.08, 21:23
          ja mieszkam w UK 3 lata bywalo lepeij i gorzej a czasem calkiem do
          d... ale predzej bym wrocil do Polski niz poszedl na farme.moze na
          tydzien na jazde.Nie dziwie sie ludziom ze uciekaja zwlaszcza jak
          maja rodziny.Mi tu jest dobrze ale nie musze pracowac w syfie.i nie
          pieprzcie o Rumunach.ilu ich tam pojedzie i ktoremu z nich bedzie
          sie chcialo zap.. na farmie?
        • Gość: tygrys Re: ale to barbarzynski kolchoz, nota bene lansowa IP: *.hsd1.mn.comcast.net 04.04.08, 05:05
          ny przez "okraglostolcowcow" w Polsce. W USA takie prace wykonuja
          Meksykanie bez zadnego wyksztalcenia.
      • Gość: emigrant Brytyjscy rolnicy boją się odpływu pracowników .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 00:11
        ja do polski już nie przyjadę na stałe
      • Gość: Jan Gdzie ci biali niewolnicy? IP: *.devs.futuro.pl 04.04.08, 07:29
        Gdzie oni się podziali? no gdzie?
      • Gość: Swis Praca dla rolników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 16:34
        W pierwszej połowie czerwca organizujemy spotkanie z pracodawcą
        angielskim dla osób chcących pracować w Rolnictwie w Wielkiej
        Brytanii. Zapisy prowadzimy do końca maja 2008 .Praca dla:
        - Managera Farmy -Farma kurza(angieslki w mowie i piśmie)
        - Farmerów
        - Farma z trzodą chlewną
        - Traktorzystów - produkcja zwierzęca
        Wymagana jest znajomość języka angielskiego min. komunikatywna Do
        tego czasu należy przesłać swoje CV w jęz. angielskim na e-mail:
        swis@swis.org.pl w temacie wpisać: ROLNICZE TARGI PRACY.
      • Gość: Swis Re: Brytyjscy rolnicy boją się odpływu pracownikó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 14:53
        9-13 czerwca 2008 odbędą się rozmowy kwalifikacyjne z pracodawca
        angielskim w sprawie pracy na farmach w Wielkiej Brytanii, wymagane
        minimalnie roczne doświadczenie w zawodzie. Stanowiska poszukiwane
        to: traktorzyści, farmerzy, praca przy trzodzie chlewnej oraz dla
        osób z wyższą znajomością języka w mowie i piśmie praca na
        stanowisku managera farmy(farma kurza). Zapisy prowadzimy do 2
        czerwca , do tego czasu należy dosłać swoje Cv w języku angielskiem
        na adres : swis@swis.org.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka