Gość: Paula* IP: *.dywizjon.net / 192.168.1.* 08.09.03, 23:10 nie wiem dlaczego jest znów rekrutacja, pomimo tego iż przeczyścili cała Polske wzdłuż i wszeż.....idioci... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: doradca troszke merytoryki IP: *.acn.waw.pl 09.09.03, 00:10 Gość portalu: Paula* napisał(a): > nie wiem dlaczego jest znów rekrutacja, pomimo tego iż przeczyścili cała > Polske wzdłuż i wszeż.....idioci... Nie obrazaj idiotow porownujac ich do Eurobanku. W pewnym miejscu nazwalem po imieniu jak nazywam tego rodzaju dzialania. Ze wzgledu na szacunek jakim darze Ciebie nie przytocze tych okreslen. Zwroce uwage na jedno. Poszukuja w zamieszczonym ogloszeniu w ostatnim numerze GW, dodatek "Praca" doradcow klienta czyli AKWIZYTOROW. Na stanowisku AKWIZYTORA (czyli wedlug nomenklatury EUROBANKU, DORADCY KLIENTA)nie wymagaja doswiadczenia ani referencji bo na takie stanowisko nie wymagane jest doswiadczenie ani referencje. Przeciez taniej mogliby zanlezc takie osoby w urzedach pracy wsrod bezrobotnych. Jednak zbliza sie koniec roku i trzeba wydawac pieniazki z budzetu bo jak ich nie wydadza w tym roku to w przyszlym budzecik zostanie okrojony. Nastepna sprawa to podawanie przez pracownikow Eurobanju, ze zamierzaja zatrudnic cytuje doslownie "kilkaset tysiecy osob". Gdyby to byla prawda to bezrobocie w Polsce spadloby w okolice poziomu jednocyfrowego. Normalnie do takiego spadku bezrobocia potrzebny jest wzrost gospodarczy nie rzedu 3 czy 3,5 % ale dwukrotnie wyzszy. Gdyby z tym zatrudnieniem to byla prawda to po takiej informacji natychmiast zlotowka nabralaby wartosci w odniesieniu do glownych walut swiata. Gdyby isc dalej tym tropem to polska gielda akcji jako barometr gospodarki , wyprzedzajacy przyszle wydarzenia w ostatnim czasie zdublowalaby swoja wartosc. Akcje podwoilyby a gdzieniegdzie potroily swoja aktualna wartosc. Niestety zloty ostatnio trzyma sie mocno powyzej 4 pln za usd a gielda akcji jest na etapie szukania poziomu wsparcia po silnej korekcie. Mam nadzieje, ze ludzie potrafia wyciagac odpowiednie wnioski i zanim wypelnia aplikacje na stanowisko AKWIZYTORA zastanowia sie czy przypadkiem nie buduja bazy danych jako potencjalni klienci tego banku o watpliwej reputacji. Nie mnie to oceniac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mijka Re: troszke merytoryki 09.09.03, 00:19 W moim rejonie nie poszukują doradcy, ale managera oddziału.. A z tym budowaniem bazy danych może być prawda.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odradca Re: troszke merytoryki IP: *.acn.pl / 10.64.5.* 09.09.03, 12:13 oczywiscie ze jest to budowanie bazy klientow. pol roku ogloszen. tylko popatrzcie jak wyglada ta rekrutacja. co tydzien ogloszenia i tak juz kilka miesiecy, czasem nawet dwukrotnie w tym samym numerze GW, formularz na stronie www bardzo szczegolowy. szukaja i szukaja i szukaja i za pol roku tez pewnie beda szukac. nie od dzis i nie tylko w branzy bankowej wiadomo ze glownym problemem biznesu jest niedobor klientow albo inaczej overcapacity. kredytow mozna udzielic mase, ubezpieczen tez, wszelkich dobr i uslug jest w cholere. problem aby to wszystko sprzedac. dlatego dociera sie z tzw bezp. marketingiem, zatrudnia akwizytorow itd. tylko ze istnieja oplacalnosci takiej dzialalnosci granice. po prostu rynek nie wchlonie takiej ilosci uslug! te zjawisko juz dawno bylo w rolnictwie, potem w przemysle a teraz bedzie w uslugach w tym finansowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: troszke merytoryki IP: 195.217.253.* 09.09.03, 13:23 Sluchajcie. A moze by ich tak wlasna bronia? Napisze do nich, zeby wycofali moje dane osobowe z ich bazy danych. Mam do tego prawo, oczywiscie. Pismo zachowam sobie na przyszlosc. Jezeli kiedykolwiek zdazy sie, ze przysla na moj adres chocby mikroskopijna uloteczke, nie mowiac juz o kontakcie telefonicznym ze strony ich "doradcow" to ich najzwyczajniej pozwe do sadu, za zlamanie ustawy. I zazadam odszkodowania... Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: troszke merytoryki IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 13:47 Ludzie!!! O czym wy w ogóle mówicie??? Czytam to wszystko i własnym oczom nie wierzę. Może najpierw zadajcie sobie trochę trudu, żeby się dowiedzieć na czym polega stanowisko doradcy klienta, zamiast snuć wyssane z palca durnowate przypuszczenia, naprawdę. Doradca w banku nie jest tam dlatego, żeby wydzwaniać do ludzi, ale żeby udzielać informacji potencjalnym klientom, ktrzy przyjdą do placówki zainteresowani ofertą. To jest poważna firma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wika Re: troszke merytoryki IP: 81.15.148.* 09.09.03, 14:25 Pudło, widzę, że masz małe pojęcie o tym jak się pracuje w banku.. Doradca w banku to zwykły sprzedawca, który MUSI wydzwaniać do klientów, szukać własnych baz klintów by sprzedać jakiś produkt itp, itd..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca troszke merytoryki/lekka odpowiedz IP: *.acn.pl / 10.65.0.* 09.09.03, 15:36 Gość portalu: t napisał(a): > Ludzie!!! O czym wy w ogóle mówicie??? Czytam to wszystko i własnym oczom nie > wierzę. Może najpierw zadajcie sobie trochę trudu, żeby się dowiedzieć na czym > polega stanowisko doradcy klienta, zamiast snuć wyssane z palca durnowate > przypuszczenia, naprawdę. Doradca w banku nie jest tam dlatego, żeby wydzwaniać > > do ludzi, ale żeby udzielać informacji potencjalnym klientom, ktrzy przyjdą do > placówki zainteresowani ofertą. To jest poważna firma. Czy mozesz mi podac nazwe powaznej firmy z polskiego sektora bankowego ktora nie wymaga doswiadczenia ani referencji. Specjalnie zaznaczylem, ze mowa polskim sektorze bankowym bo w polnocnokoreanskim sektorze bankowym wszystko jest dopuszczalne. Snucie wyssanych z palca durnowatych przypuszczen pozostawiam osobom odpowiedzialnym w Eurobanku za zamieszczanie reklam z ktorych zaczerpnalem odpowiedni cytat. Jezeli chcesz komus zwracac uwage to moze najpierw zapoznaj sie z faktami a nastepnie wydawaj wyroki. Powtarzam Tobie jeszcze raz, ze stanowisko doradcy klienta czy doradcy finansowego to nic innego jak AKWIZYTOR. Mam nadzieje, ze Twoje schowaly sie i wrocily na swoje miejsce. Nie ma nic gorszego jak osobnik z wylupiastymi oczami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: troszke merytoryki/lekka odpowiedz IP: *.acn.waw.pl 09.09.03, 19:14 AKWIZYCJA??? Możliwe ale z tego wynika ze każady pracownik firmy handlowej to swego rodzaju akwizytor.Musi mieć jakaś bazę klientów którym chce sprzedac określony produkt. Na szczęście doradca klienta w EUROBANKU nie będzie musiał chodzić z siatami po mieście. A jeżeli chodzi o bazę danych to trzeba poczekać a nie pochopnie wyciągać wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: troszke merytoryki/lekka odpowiedz IP: 212.244.68.* 09.09.03, 21:38 Nie będzie chodził z siatami po mieście- będzie za to stał przy kolorowym parasolu w centrum handlowym- taka inf. uzyskałam podczas rekrutacji do Eurobanku. Ja nie widzę dużej różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: troszke merytoryki/lekka odpowiedz IP: *.acn.waw.pl 10.09.03, 01:02 Ja widzę bardzo wielką różnicę!!!! Doradca klienta w banku czasami też siedzi, poza tym ma o wiele większą odpowiedzialność, kompetencje. Osoby pracujące jak to nazwałaś " pod parasolkami" będą oprócz "parasola" miały komputer, i te wszystkie akcesoria potrzebne do pracy jako doradca klienta. Będą sprzedawały usługi bankowe w punkcie, a nie na ulicy!!! Mozesz mnie nazwać sprzedawcą ale nie Akwizytorem!!! Może nie jest to stanowisko kierownicze z czterema ścianami ,sekretarką , na najwyższym piętrze biurowca itp. Ale praca na przyzwoitych zasadach i poziomie. Poza tym umowa o pracę, świadczenia socjalne itp. Uważam że gdyby mieli zatrudnić nas jako akwizytorów to lepiej i taniej wynająć hostessy na zlecenie. Uważam ze bardzo się mylicie co do tego banku. Rekrutacja jest faktycznie długa i niezły przesiew ludzi, ale mają w czym wybierać bo jest bezrobocie. Maja szansę wybrać najlepszych to wybierają. A jeżeli chodzi o to że zbierają sobie niezłą bazę danych to chyba nie pracują tam jacyś debile żeby nie znać podstawowych ustaw o ochronie danych osobowych. Moim zdanie tak duża i długa rekrutacja może mieć (poza rekrutacyjnym) cel reklamowy, ale to tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misza do t... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.03, 22:03 Widzę, że nie przeczytałeś dokładnie ogłoszenia... Nie bez powodu naukowcy podają, że duży procent społeczeństwa polskiego nie rozumie słowa pisanego... Doradca klienta to akwizytor, tak jak konserwator powierzchni płaskich to sprzątaczka! Ale o ileż lepiej to brzmi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: do t... IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.03, 10:02 Gość portalu: misza napisał(a): > Widzę, że nie przeczytałeś dokładnie ogłoszenia... Nie bez powodu naukowcy > podają, że duży procent społeczeństwa polskiego nie rozumie słowa pisanego... > Doradca klienta to akwizytor, tak jak konserwator powierzchni płaskich to > sprzątaczka! Ale o ileż lepiej to brzmi! I tutaj pojawia się mały problem, bo aby o czymś sądzić, trzeba sprawę poznać. Od 1 sierpnia pracuję w Eurobanku i w przeciwieństwie do ciebie wiem o czym mówię. A swoją drogą, kto wierzy gazetą, które nie mogąc się wiele dowiedzieć, bo wszelkie informacje o banku trzymane są jeszcze w tajemnicy, publikują tylko swoje domysły, aby tylko przypadkiem ktoś nie pomyślał, że są nie są dobrze poinformowani. A tak przy okazji to pewnie uważasz także że Lukas, czyli pierwsze dziecko pana Łukasiewicza to też jedno wielkie oszustwo, a praca doradców to zwykła akwizycja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: do t... IP: 212.244.68.* 10.09.03, 11:13 > Od 1 sierpnia pracuję w Eurobanku i w przeciwieństwie do ciebie wiem o czym > mówię. A swoją drogą, kto wierzy gazetą, które nie mogąc się wiele dowiedzieć, Wierzy gazetom a nie gazetą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: do t... IP: 195.217.253.* 10.09.03, 12:16 Gość portalu: Asia napisał(a): > > > Od 1 sierpnia pracuję w Eurobanku i w przeciwieństwie do ciebie wiem o czy > m > > mówię. A swoją drogą, kto wierzy gazetą, które nie mogąc się wiele > dowiedzieć, > > Wierzy gazetom a nie gazetą > No to wychodzi jakich zajebistych ludzi zatrudnili... Po cholere ten odsiew skoro prace dostaja nieczytaci i niepismienni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: do t... IP: *.acn.waw.pl 10.09.03, 14:04 Kto z was nigdy nie popełnia błędów ortograficznych?? Mądrale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: do t... IP: 195.217.253.* 10.09.03, 14:09 to nie jest blad ortograficzny! to nie jest tez dysleksja. Nikt, kto umie w miare poprawnie mowic po polsku nie popelni takiego bledu jezykowego tak sobie przez przypadek. Czy tak samo mowisz rozumie zamiast rozumiem? ubrac skarpetki zamiast zalozyc skarpetki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: do t... IP: *.acn.waw.pl 10.09.03, 16:46 Gość portalu: Dosia napisał(a): > to nie jest blad ortograficzny! to nie jest tez dysleksja. Nikt, kto umie w > miare poprawnie mowic po polsku nie popelni takiego bledu jezykowego tak sobie > przez przypadek. > > Czy tak samo mowisz rozumie zamiast rozumiem? ubrac skarpetki zamiast zalozyc > skarpetki? To zwykła omyłka i tyle. Moim zdaniem rozpatrywanie czyjejś inteligencji, wysławiania się czy umiejętności pracy w określonym zawodzie nie mozna sprawdzić po jednej omyłkowo wpisanej literce. To jest szukanie dziury w całym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Układ Re: do t... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.09.03, 19:51 Gość portalu: Dosia napisał(a): > Gość portalu: Asia napisał(a): > > > > > > Od 1 sierpnia pracuję w Eurobanku i w przeciwieństwie do ciebie wiem > o czy > > m > > > mówię. A swoją drogą, kto wierzy gazetą, które nie mogąc się wiele > > dowiedzieć, > > > > Wierzy gazetom a nie gazetą > > > > > No to wychodzi jakich zajebistych ludzi zatrudnili... Po cholere ten odsiew > skoro prace dostaja nieczytaci i niepismienni? Dosiu, ale i Ty widzę nie bardzo piśmienna! W każdym razie - z interpunkcją cieniutko... Bo, widzisz, zdania składowe w zdaniu podrzędnie złożonym oddzielamy przecineczkiem, więc po słowach "No to wychodzi" powinnaś była go użyć. Z kolei w zdaniu "Nikt, kto umie w miarę poprawnie mówić po polsku nie popełni takiego błędu językowego" użyłaś pięknego wtrącenia, które po słowach "po polsku" również powinno być zwieńczone przecinkiem. I można by tak, Dosiu Droga, czepiać się każdego bez końca. Tylko PO CO? Czy to wnosi coś do dyskusji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: do t... IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 11.09.03, 10:35 Przecinki przecinkami. Ale gazeta a gazetom to diametralna roznica. Gdyby mi jakis konsultant Eurobanku zasunal takim wyrazem, to nie wiem, czy dwa razy bym sie nie zastanowila nad rzetelnoscia banku. Wczoraj dostalam wyciag z banku BPH i bylo w nim uzyte slowko "wziasc". Zalamalam sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zybo Re: do t... IP: *.nd.e-wro.net.pl 11.09.03, 23:21 Gość portalu: Dosia napisał(a): > Przecinki przecinkami. Ale gazeta a gazetom to diametralna roznica. Gdyby mi > jakis konsultant Eurobanku zasunal takim wyrazem, to nie wiem, czy dwa razy bym > > sie nie zastanowila nad rzetelnoscia banku. > Z tego co wiem (a wiem bo jestem doradcą w Eurobanku) to poslugujemy sie jak najbardziej slowem mowionym. W tym wypadku doradcą i doradcom brzmią niemal identycznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca bardzo dobry pomysl IP: *.acn.pl / 10.65.0.* 09.09.03, 15:30 Gość portalu: Dosia napisał(a): > Sluchajcie. A moze by ich tak wlasna bronia? > > Napisze do nich, zeby wycofali moje dane osobowe z ich bazy danych. Mam do tego > > prawo, oczywiscie. Pismo zachowam sobie na przyszlosc. Jezeli kiedykolwiek > zdazy sie, ze przysla na moj adres chocby mikroskopijna uloteczke, nie mowiac > juz o kontakcie telefonicznym ze strony ich "doradcow" to ich najzwyczajniej > pozwe do sadu, za zlamanie ustawy. I zazadam odszkodowania... > > Co Wy na to? Wedlug mnie to bardzo dobry pomysl. Jedynie co moge podpowiedziec, ze jezeli bedziesz do nich pisac to najlepiej listem poleconym za pokwitowaniem odbioru. Nastepnie kopie listu wyslij faksem. W razie postepowania przed sadem powinnas dysponowac dowodami, ze otrzymali Twoja rezygnacje. Z tego co wiem to wiele firm tlumaczy sie, ze to przez a) przypadek b) niezamierzona pomylke pracownika c) sprzedano im niewlasciwa baze danych osobowych. Jezeli bedziesz miala odpowiednia dokumentacje to odszkodowanie masz wygrane. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ol4 Re: bardzo dobry pomysl IP: *.sgh.waw.pl 10.09.03, 15:04 Wg mnie to do wiekszosci kandydatow zglosi sie w przyszlosci telemarketer z oferta ich uslug. Inna sprawa to reklama. Przeciez taka dlugotrwala akcja rekrutacyjna to sposob na utrwalenie znajomosci marki wsrod tysiecy mlodych, wyksztalconych ludzi. a to ma wymierna cene na rynku. A Pan od Eurobanku raz juz stworzyl Lukasa i sprzedal z zyskiem. Teraz pewnie planuje tak samo, tak wiec czym wiekszy rozglos zyska bank na wejsciu tym wyzsza bedzie jego potencjalna wartosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: bardzo dobry pomysl IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.03, 21:05 Masz moze wzor takiego pisma? Jak powinno byc poprawnie sformulowane? Pytam,bo moze te gnojki beda sciemniac ze pismo doszlo,ale zle zredagowane. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIO MIO Re: bardzo dobry pomysl IP: *.proxy.aol.com 10.09.03, 21:34 Za zlamanie ustawy nie mozna pozwac do sadu, to zwyczajnie nie jest powod. Po drugie w sadzie musisz udowodnic ze to oni sprzedali twoje dane, czyli albo swiadkowie albo dokumenty, dokumentow nikt ci nie da bo nie musi i sad ich nie ma jak zmusic, swiadkow nie znajdziesz, i tak dalej po prostu nie masz jak przedstawic sadowi dowodow a bez tego nic nie orzeknie. A jesli nawet jakims cudem to i tak nie dostaniesz zadnego odszkodowania bo nie ponioslas zadnej szkody, to ze odbierasz telefon, lub ulotke to nie jest szkoda. W pozwie musisz przedstawic wartosc szkody (od tego zalezy wpis), musis ta wartosc wygazac zgodnie z przyjeta procedura, a nie po prostu sobie wymyslec. Nie masz szans, daj se spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: bardzo dobry pomysl IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 11.09.03, 10:39 To po cholere jest ustawa? :) Wg ustawy juz samo przechowywanie danych jezeli Ty sobie tego nie zyczysz jest przestepstwem. Dane powinny byc zniszczone. I nie musi nikt do Ciebie dzwonic. Skoro zadzwonil - jest to dowod, ze dane nie zostaly zniszczone na Twoja pisemna prosbe. Jezeli dane bedzie miala inna firma to zapewniam Cie sad moze sie dowiedziec od kogo firma ta kupila dane. Musze zajrzec jeszcze raz do formularza. Zaloze sie, ze jest tam napisane "przetwarzanie danych na potrzeby REKRUTACJI". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: i znów Euro bank poszukuje pracowników to śmi IP: 195.117.149.* 11.09.03, 10:07 Nie żadna głupota, ale cwana polityka reklamowa. Ten bank jeszcze nie rozpoczął działalności operacyjnej, a już jest powszechnie znany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Kilka wyjasnien IP: *.acn.pl / *.acn.pl 11.09.03, 14:27 Po pierwsze czasami cwaniactwo nie poplaca. Nieprawda jest, ze nie rozpoczal dzialanosci operacyjnej. Prawda jest nieco inna. Otóz pod koniec czerwca biezacego roku mozna bylo znalezc taka oto informacje. Tomasz Rydzy i Franciszek Kruk z Eurobanku zostali powołani w skład zarządu Lubelskiego Towarzystwa Leasingowego. Obydwaj objęli funkcje wiceprezesów. Następnie można było dowiedzieć się z opublikowanych informacji, iż według RB 25/2003 Zarząd Lubelskiego Towarzystwa Leasingowego S.A. informował. Na Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu w dniu 23 czerwca 2003 roku co najmniej po 5% ogólnej liczby głosów posiadali następujący Akcjonariusze: Eurobank S.A - 1 839 524 głosów stanowiących 91.10 % ogólnej liczby głosów na NWZA 2. Focus Holding S.A - 179 550 głosów stanowiących 8.89 % ogólnej liczby głosów na NWZA. Podczas pierwszej sesji GPW w lipcu br. akcje LTL nieoczekiwanie zaczeły zwyżkować i osiagneły wzrosy wielkości 27 %. Akcje spółki, po imponującym 27- proc. wzroście, kosztowały na zamknięciu 70 groszy. Rynek wierzył, że Eurobank, największy inwestor w spółce, uratuje LTL. W tamtym czasie bank zadeklarował, że w ciągu najbliższych dni zdecyduje o przyszłości Lubelskiego Towarzystwa Leasingowego. Walory spółki drożały spektakularnie, ale przy niewielkim obrocie (496 tys. zł). Oznaczało to, że transakcji dokonywali drobni inwestorzy - spekulanci. Eurobank, dysponujący pakietem 46% akcji LTL, wprowadził w ubiegłym tygodniu do pięcioosobowej rady nadzorczej trzech swoich przedstawicieli. Nowa rada wybrała już zarząd, na razie bez prezesa. Członkami trzyosobowych władz zostały dwie osoby związane z Eurobankiem. Te nowe osoby sprawdzały zawarte przez spółkę umowy leasingowe. Próbowały też ustalić, jaka jest kondycja finansowa firmy. Nowe kierownictwo ma niewiele czasu na jej zbadanie i sporządzenie planu ratunkowego. Na 17 lipca wyznaczono rozprawe przed sądem w Lublinie o ogłoszenie upadłości LTL. Wniosek został zgłoszony przez PZU Życie, który jest wierzycielem firmy. LTL sprzedał mu obligacje za około 40 mln zł. Termin zapadalności papierów minął w sierpniu ubiegłego roku. A z finansami LTL coraz gorzej. Kondycja LTL jest zła. Spółka od trzech lat generuje straty. Początek tego roku nie przyniósł poprawy. Strata w I kwartale wyniosła 6,1 mln zł. Firma nie prowadzi też podstawowej działalności, czyli nie zawiera nowych kontraktów leasingowych. Banki nie chcą jej bowiem udzielać kredytów na zakup przedmiotów, które mogłyby być przekazane w leasing. Przedsiębiorstwu leasingowemu, takiemu jak LTL, utrzymanie odpowiedniego poziomu inwestycji gwarantuje generowanie wystarczającego poziomu przychodów z opłat miesięcznych i wstępnych, wynikających z umów leasingu. Aktualnie LTL- owi kończy się wiele umów, co zmniejszy jego przychody. Wygasanie umów pociąga też dodatkowe koszty amortyzacji związanej z likwidacją sprzedawanych przedmiotów poleasingowych. Na wyniki finansowe spółki w pierwszym kwartale w negatywny sposób wpłynęły koszty z tytułu obsługi obligacji (-1,3 mln zł). Na działanie firmy znaczący wpływ ma też otoczenie makroekonomiczne. Nie najlepsza sytuacja gospodarcza w kraju daje efekt w postaci nasilających się opóźnień w regulowaniu opłat leasingowych. Niekorzystna dla wyników finansowych firmy jest też realizacja porozumienia z Raiffeisen Bank oraz z Kredyt Bankiem. Chodzi o spłaty zobowiązań w zamian za przejęcie pakietu umów leasingowych. Spowodowało to znaczny spadek przychodów oraz istotną stratę zanotowaną na tych transakcjach. Czy wobec tego Eurobank pomoże? W tej sytuacji inwestorzy mogą liczyć tylko na Eurobank, który jest stosunkowo nowym tworem w polskim sektorze finansowym. W ubiegłym roku w porozumieniu z Komisją Nadzoru Bankowego Mariusz Łukasiewicz (założyciel firmy Lukas i Lukas Banku) przejął Bank Wschodni z Białegostoku i Bank Społem z Warszawy. Na początku tego roku nastąpiło połączenie obu przedsiębiorstw. Nowo powstałą instytucję nazwano Eurobank. Posiada ona papiery LTL, które wcześniej należały do Banku Wschodniego (przejął je od Focus Holding w wyniku realizacji umów zastawu). Focus Holding do ubiegłego tygodnia blokował wprowadzenie przez nowego inwestora jego ludzi do LTL. Na początku lipca Zarząd Lubelskiego Towarzystwa Leasingowego S.A. w Lublinie informuje, że Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy zwołane na dzień 2 lipca 2003 r odbyło się zgodnie z porządkiem obrad ogłoszonym w Monitorze Sądowym i Gospodarczym z dnia 10 czerwca 2003 roku, nr 112/2003 (1695) poz.6206 Na przewodniczącego Walnego Zgromadzenia powołany został Pan Feliks Siemienas. Przewodniczący stwierdził, że w Zgromadzeniu uczestniczy tylko jeden Akcjonariusz reprezentujący 35.910 akcji tj. 179.550 głosów oraz, że Walne Zgromadzenie zostało prawidłowo zwołane w związku z czym jest zdolne do podejmowania uchwał w zakresie porządku obrad ogłoszonego w MSiG. Z kolei w raporcie sygnowanym jako RB 30/2003 Zarząd Lubelskiego Towarzystwa Leasingowego S.A. w Lublinie informuje, że rozprawa o ogłoszenie upadłości LTL S.A. na wniosek PZU na Życie S.A. z siedzibą w Warszawie została odroczona na wspólny wniosek wnioskodawcy postępowania PZU Życie S.A. oraz uczestnika postępowania LTL S.A. Sąd Rejonowy w Lublinie, Sąd Gospodarczy w Lublinie VIII Wydział Gospodarczy wyznaczył kolejny termin rozprawy na dzień 18.09.2003 r. o godz. 9:00. Drugi uczestnik postępowania Prywatne Centrum Medyczne LUXMED sp. z o.o. w Lublinie wycofała swój wniosek o ogłoszenie upadłości LTL S.A. A co do "głośności" o Eurobanku to czasami , chociaz ostatnio coraz częściej można spotkać takie oto wypowiedzi managerów z tego banku. Imie i nazwisko niech pozostanie tajemnica bo wedlug mnie nie ma sensu robić reklamy jakiemuś nawiedzonemu czy napalonemu marihuana przedstawicielowi sektora bankowego. Cytuje doslownie. "Wejdzie niepostrzeżenie, ale będzie o nim głośno. To będzie koszmar dla prezesów i pracowników Lucasa, mBanku, Millennium, Handlowego itd. Zniszczy ich struktury kapitałowe - zabierze od 20 do nawet 50% klientów. W przeciągu 5 lat wyrośnie na giganta w Polsce, 20 lat i liczył się będzie w Europie, 50 lat i światem finansów rządzą: Citibank, HBSC i EUROBANK. Wiecie dlaczego??? Bo pracować w EUROBANKU będą młodzi, ambitni i zdolni ludzie skazani na sukces. Godzina 00.00 zacznie się niebawem, a jak zegar ruszy, EUROBANKU nic nie powstrzyma". Koniec cytatu. I na koniec cos jeszcze o LTL-u. Kurs tych akcji po posiagnieciu rocznego maksimum na poziomie 1,6 pln przezywa korekte. Swiadczyc o tym moze wolumen obrotow wahajacy sie na poziomie zblizonym do 100 tys. sztuk gdy w szczytowym okresie ten walor osiagal wolumen obrotu na poziomie ponad 1 mln sztuk. Rowniez niektore wskazniki dotyczace analizy technicznej sugeruja, ze walor przezywa korekte. Dla przykladu RSI 14 znajduje sie nieco ponizej wartosci 60. Najciekawsze moze okazac sie to, ze jesli kurs LTL-u nie zostanie "odpowiednio" umocniony na poziomie 1,2 pln za akcje ( RSI na poziomie 52) to nalezy spodziewac sie dalszej przeceny tych akcji. A wtedy panowie z Eurobanku moga wykorzystac ta spoleczke do "pompowania" swoich zobowiązań bo przeciez zawsze beda mogli powiedziec, ze probowali ja wyciagnac z bagna ale nie udalo sie. I teraz nowi pracownicy czyli wszelkiej masci doradcy klienta, finansowi czy biznesowi tzn AKWIZYTATORZY beda mieli za zadanie wciskac przysłowiowe "mydło i powidło" aby ci , ktorzy zainwestowali w Eurobank otrzymali swoje zainwestowane pieniadze. I to by bylo na tyle. na podst. materiałow zrodlowych pochodzacych z Emitent, www.onet.pl , www.gazeta.pl , www.parkiet.com.pl oraz materiałow wlasnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zybo Re: Kilka wyjasnien IP: *.nd.e-wro.net.pl 11.09.03, 23:36 No wszytsko pieknie... ladnie to opisales.. tylko po co?... Klient i tak nie bedzie tego kojarzyl z jakimis LTL'ami czy innymi takimi tylko zapamieta ze jest EUROBANK.. i o to chodzilo ze jest juz znany mimo iz nie zacząl dzialac na pelna skale... btw.. cierpliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odradca Re: Kilka wyjasnien IP: *.acn.pl / 10.64.5.* 12.09.03, 16:22 napisanie takiego posta zajmuje baaardzo dużo czasu. chyba nie masz nic lepszego do roboty. rsi na poziomie 52 wnosi rzeczywiscie bardzo duzo do tej dyskusji. napisz jeszcze czy stochastic jest wykupiony czy wyprzedany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca przepraszam IP: *.acn.pl / *.acn.pl 15.09.03, 23:28 Przepraszam, ale nie mialem czasu na dalsze rozwijanie problemu oscylatora stochastycznego. Jezeli zdazyles zauwazyc to LTL znowu polecial na dol. Tym razem o 1,4 % do 1,42 pln. Pozdrawiam. Jezeli koniecznie chcesz to wiedziec to zajme sie tym wspolczynnikiem w srode. I to by bylo na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Prosze bardzo. Oto wyjasnienie. IP: *.acn.pl / *.acn.pl 16.09.03, 16:21 Oscylator stochastyczny (stochastic)jest rozbudowaną koncepcją omówionego wcześniej wskaźnika wykupienia-wysprzedaży. Wskaźnik ten składa się z dwóch linii %K i %D. W praktyce zazwyczaj poziom k dla %K i %D przyjmuje się dla tygodnia, czyli jest on równy 5. W zależności od ustalenia tych okresów mówi się o szybkim i wolnym oscylatorze stochastycznym. Wyznaczenie linii %D jako 3 dniowej średniej arytmetycznej z %K jest tożsame z mówieniem o oscylatorze stochastycznym wolnym. Poziomy wykupienia i wysprzedania dla tego wskaźnika ustala się najczęściej jako 80 % i 20 %. Oscylator stochastyczny jest to oczywiście miara unormowana, która przyjmuje wartości z przedziału od 0 do 100 %. Za sygnał kupna przyjmuje się trzy sytuacje. Pierwsza to moment, w którym linia wysprzedania jest przecięta od dołu przez wskaźnik. Druga sytuacja ma miejsce wtedy gdy linia %D jest przecięta przez linię %K od dołu w obszarze wysprzedania. O trzeciej sytuacji mówi się jeżeli dochodzi do dywergencji linii %D z kursem akcji w obszarze wysprzedania. Za sygnały sprzedaży przyjmuje się następujące sytuacje: przecięcie linii wykupienia od góry przez wskaźnik, przecięcie przez linię %D linii %K od góry w obszarze wykupienia i dywergencja linii %D z kursem akcji w obszarze wykupienia. Dla LTL ten parametr jest w trendzie spadkowym i wynosi po dzisiejszej sesji 43. Kurs tak jak przewidywalem nadal spada i dzisiaj wyniosl 1,38 pln czyli kolejne 1,4 % nizej. Wartość obrotu tymi akcjami nadal spada i dzisiaj wyniosla zaledwie 48 tysiecy pln. Baw sie dobrze i nie zamieniaj na przyszlosc literek w nicku , ktory stosuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coradda Re: Prosze bardzo. Oto wyjasnienie. IP: *.acn.pl / 10.64.5.* 16.09.03, 16:38 i po co to wszystko piszesz? znam te bajery od dawna. :))) do psychologa idz czlowieku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Glupi czy tylko udaje IP: *.acn.pl / *.acn.pl 16.09.03, 17:18 Najpierw sam sie idz wylecz. Zadajesz pytanie. Otrzymujesz odpowiedz i zamiast podziekowac wysylasz mnie do psychologa. Nie wiem czy jestes az tak glupi czy tylko udajesz. I naprawde to nie ja mam isc do lekarza a sam sie wybierz. Zmiana literek w nicku dobrze o Tobie nie swiadczy. Jezeli uwazasz, ze to co pisze to "bajery " jak to okresliles to pomysl dlaczego rynki kapitalowe stosuja takie "bajery".??? Bo takie "bajery" pomagaja w zarabianiu pieniedzy. Niestety Tobie niewiele juz pomoze. Nadal mozesz zajmowac sie zamiana literek. Zostało Tobie 5040 mozliwosci. Baw sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
potomar Re: Glupi czy tylko udaje 17.09.03, 11:17 Gość portalu: doradca napisał(a): > Jezeli uwazasz, ze to co pisze to "bajery " jak to okresliles to pomysl > dlaczego rynki kapitalowe stosuja takie "bajery".??? Bo takie "bajery" > pomagaja w zarabianiu pieniedzy. To dlaczego tyle ludzi przegrywa na giełdzie, czyżby nie wiedzieli, że można posługiwać się tymi bajerami? Nic prostszego jak tylko zastosować się do tych wszystkich bajerów - wskaźników i wszyscy by zyskali, a nikt by nie stracił. Niestety, zawsze jakoś tak jest, że aby ktoś zarobił, inny musi stracić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Re: Glupi czy tylko udaje IP: *.acn.pl / *.acn.pl 17.09.03, 16:20 Po pierwsze jesli chodzi o gielde akcji to nie wiem co to znaczy przegrywac czy wygrywac poniewaz wiem co to znaczy inwestowac i osoiagac zyski lub straty. Po drugie naa Twoje pytanie mozna odpowiedziec w bardzo prosty sposob. Ludzie osiagaja zyski z inwestycji kapitałowych dlatego, ze potrafia w odpowiedni sposob poslugiwac sie tymi "bajerami". Zgadzam sie, że ktyos musi stracić zeby ktos mogl zarobć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Re: Glupi czy tylko udaje IP: *.acn.pl / *.acn.pl 18.09.03, 14:13 Nie musze Ciebie przekonywac do spraw oczywistych. Baw sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Kilka wyjasnien IP: *.acn.waw.pl 15.09.03, 23:03 To jest link z którego nasz mądry doradca skopiował swoją wypowiedź!! www.tf.pl/view.php?op=print&art=15758 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Slepy czy glupi a moze j*p* IP: *.acn.pl / *.acn.pl 15.09.03, 23:24 I jak ja mam Ciebie nie nazywać pierdolonym oszustem skoro nawet nie potrafisz oklamywać. Czy Ty przeczytałeś na podstawie czego napisalem swoj post??? Nie. Bo gdybys przeczytał uważnie to znalazlbyś na koncu takie oto stwierdzenie...I to by bylo na tyle. na podst. materiałow zrodlowych pochodzacych z Emitent, www.onet.pl , www.gazeta.pl , www.parkiet.com.pl oraz materiałow wlasnych. Nie wymienilem Tygodnika Finansowego tylko dlatego, ze ich artykul pochodzi z tych samych zrodel czyli z komunikatow wtstlanych przez spolke do KPW i G. Nawet nie musisz mnie przepraszac bo jestes pierdolonym oszustem. Zegnam Odpowiedz Link Zgłoś