Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zarobki copywritera

23.04.08, 23:23
    Witam!!
    Staram sie o pracę bądź współpracę na zasadzie umów o dzieło/zlecenia w agencji reklamowej jako copywriter. Obecnie wykonałam zadanie testowe, które polegało na wymysleniu hasła reklamowego i koncepcji ulotki. Jutro otrzymam odpowiedź i powiem szczerze, że jeśli zostane spytana o wymagania finansowe, to kompletnie nie wiem jak "siebie wycenić"!! Jestem już gdzieś zatrudniona na 1/4 etatu na umowę o pracę. Mam świadczenia, więc myślę, ze może lepiej tu bym wyszła finansowo pracując na umowę - zlecenie. Ale jak wycenić takie zlecenie? Nawet nie wiem ile powinno normalnie kosztowac coś takiego, co teraz robiłam jako "test"... Pomóżcie - jak to wszystko ogarnąć???
    Z góry bardzo Wam dziękuję.
    pozdrawiam,
    szyszka
    Obserwuj wątek
      • Gość: Warszawiak Re: zarobki copywritera IP: *.rtr.bait.pl 24.04.08, 09:03
        obawiam się, że odpowiedzą ci, że przyjęli kogoś innego. Sam brałem
        udział w tego typu rekrutacjach i pomimo tego, że miałem
        doświadczenie w branży nigdy nie przyjęli. Nie chcę robić jakiejs
        teorii spiskowej, ale wydaje mi się, że część firm działa w ten
        sposób:

- dostają zlecenie od klienta
        - robią lipna rekrutacje polegająca na tym, że wysyłają ci maila byś
        koniecznie (do dnia tego i tego - zazwyczaj w ciagu 2 - 3 dni)
        wymyslila hasło i teksty reklamowe)
        - ludzie w naiwności im to przysyłaja
        - oni wszystkim grzecznie odpowiadają, że "przykro mi ale nie
        spelnił Pan/Pani warunków
        - po czym mają mnóstwo goowych materiałów na których mogą pracowac

Dla takich firm to oszczędnośc kosztów i jednoczesnie są kryci.

Z moich obserwacji wynika, że jest właśnie tak jak napisałem. Co do
        zarobków to rozbiętość jest duża - od kilkuset zlotych do
        kilkutysiecy. Ale trzeba juz byc naprawde "na szczycie" by zarabiac
        ponad 3 tys.

Ogólnie nie polecam tego zawodu i jesli mogę ci dac rade - nie pchaj
        sie w to. lepiej skoncz kurs ksiegowosci i idz w rachunkowosc. tam
        sa lepsze pieniadze, konkretne umiejetnosci w reku i pewniejsza fucha
        • Gość: Warszawiak Re: zarobki copywritera IP: *.rtr.bait.pl 24.04.08, 09:04
          sorki za błędy, ale pisałem w pośpiechu
      • Gość: Krakowiak niestety Warszawiak ma rację IP: *.eu.org 24.04.08, 09:23
        jeśli nie zastrzegłaś sobie praw autorskich od tej pracy testowej (jakaś nawet
        minimalna klauzula o zgodzie na wykorzystywanie wartości intelektualnych), to
        99,9% pewności, że tej pracy nie dostaniesz, a "swoją" ulotkę to najwyżej
        będziesz mogła niedługo rozdawać po 4 grosze za sztukę :(

Na przyszłość dobra choć brutalna rada: jak wcześniej nie zadbasz odpowiednio o
        swoje, to cię będą ruch*ły wszystkie takie firmy. Warszawiak ma 100% racji: to
        nagminne (ja też miałem okazję uczestniczyć w "testach", i teraz przestrzegam
        kolejne potencjalne ofiary).
      • szyszunia11 Re: zarobki copywritera 24.04.08, 12:36
        Dziękuję za rady odnośnie dalszego wyboru drogi życiowej, ale zupełnie nie o to pytałam. Dziś dowiedziałam się, że w połowie maja będziemy negocjować warunki dalszej współpracy (dyr. jest na urlopie). Jeśli możecie udzielić mi konkretnych wskazówek odnośnie negocjacji swojego wynagrodzenia, to porsze o radę.
        pozdrawiam
        • Gość: Warszawiak Re: zarobki copywritera IP: 85.219.240.* 24.04.08, 15:49
          Hmmm... Kobieto powiedz dokładnie o co ci chodzi bo juz nierozumiem.
          Najpierw piszesz ze uczestniczysz w jakis testach i jakie są
          zarobki. To ci na to odpowiedzialem.

Teraz piszesz ze (z tego co rozumiem) zostajesz w starej firmie i
          zastanawiasz sie ile masz zarzadac.

I teraz zastanów sie logicznie co ci odpisac?

- Nie wiem ile teraz zarabiasz
          - Nie wiem co to za firma
          - Nie wiem jaki jest twój charakter pracy jako copy. Czy piszesz
          recenzje do Merlina, czy kreujesz spoty reklamowe do tv

Jak mówie zarobki w tym zawodzie sa kiepskie i w kazdej chwili
          mozesz byc wymienione prze zmlodszego, zdolniejszego i mniej
          wypalonego. Moja rada nie byla zlosliwa, wiec mam nadzieje ze jej
          tak nie odebralas.

Zarobki od kilkuset do kilku tysiecy zlotych.
          • szyszunia11 Re: zarobki copywritera 24.04.08, 17:39
            Jeśli wyraziłam się niejasno:
            jestem zatrudniona na 1/4 etatu jako asystent dyrektora szkoły ds promocji - z tej pracy nie zamierzam rezygnować. Poza tym robię w życiu zupełnie co innego - mam zamiar założyć własną działalność więc zupełnie nie zalezy mi na stałości ani pewności pracy związanej z "copywriterstwem", a jedynie na możliwości dorobienia sobie w ciekawy sposób, zgodny z moimi umiejętnościami - póki nie rozkręcę firmy (a może i jak ją rozkręcę - w sumie czemu nie). mając już świadczenia związane z umową o pracę (którą mam i mieć będę) nie potrzebuję drugiej umowy o pracę. Myślę, że może korzystniej finansowo wyjdę na zleceniach, poza tym wolę pracować w domu, bo w ziwązku nie jestem zbyt dyspozycyjna - jak już pisałam mam sporo innych zajęć. Zadanie "testowe" polegało na wymyśleniu hasła i koncepcji graficznej do podanego tematu (chodziło o bilet okolicznościowy dużego formatu promujący miasto). Myślę, że podobne rzeczy mogę robić w przyszłości, + teksty reklamowe wszelkiego pokroju. W takich rzeczach dobrze się czuję i myślę, że agencja to dostrzegła, skoro w połowie maja mamy omówić dalszą współpracę. Tylko jak się przygotować do tego "omawiania"?
            • szyszunia11 Re: zarobki copywritera 24.04.08, 17:47
              I jeszcze jedno: nie chodzi tyle chodzi mi na dzień dzisiejszy o rozeznanie ile w ogóle w tej branży się zarabia, ale raczej - jak rozmawiać kiedy już przejdzie do konkretnego ustalania warunków współpracy? Nie mówię, że chce dyktowac warunki, ale lubię wiedziec na czym stoję i chciałabym wiedzieć jak wycenić swoją pracę - a własnie tego nei potrafię, bo pracowałam wprawdzie w marketingu i PR ale nie w reklamie i nie w agencji reklamowej.
              Z góry dziękuję za pomoc.
              • Gość: Warszawiak Re: zarobki copywritera IP: *.rtr.bait.pl 25.04.08, 00:09
                W takim razie chyba niespecjalnie bede mógl pomóc. Ale jesli robisz
                tez grafikę, to mysle, że mozesz mówic wiecej.

Dla orientacji; Ja w kiepskiej firmie i robiac dziadowskie reklamy
                (sam tekst, maile) dostawałem 1700 na reke. To bylo rok temu. Ale
                zajmowałem sie tez w tej firmie dzialaniami PR.

To wszysko co moge ci powiedziec. mam nadzieje ze da ci to choc male
                rozeznanie
                • karaszisz Re: zarobki copywritera 25.04.08, 00:28
                  bardzo dziekuję - zawsze to coś, choć swoją drogą dlaczego reklama "sam tekst" ma być od razu dziadowska? a tekst nie może być super?:) to takie troche prowokacyjne pytanie ale ciekawa jestem... Bo przecież chyba co innego grafik, który pomysłom nadaje konkretną formę, a co innego copywriter, co wymyśla własnie hasło, ewentualnie tekst i ramowo - formę graficzne (np ze wskazaniem zdjęcia). Inaczej - od czego byliby graficy? Co o tym sądzicie?
                  • Gość: ania Re: zarobki copywritera IP: *.radioalfa.pl 17.05.08, 01:24
                    myślę, że jesteś jeszcze nieskalana ta robotą i przez to wierzysz w ideały, a to
                    wyzysk jak wszedzie gdzie indzie.choć tobie sie pewnie wydaje, że to "ciekawea"
                    praca, aczkolwiek "niełatwa" lecz "twórcza", a to wszystko nie jest tak
                    pięknie,że masz wenę i sobie tworzysz jak gretkowska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka