Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie

IP: *.range86-142.btcentralplus.com 09.06.08, 15:32
    Niestety drodzy dziennikarze owej gazety, wasz wyliczenia płacowe mają się nijak do rzeczywistości i tak naprawdę nie wiem skąd takie zarobki podajecie w artykule, to muszą być chyba jakieś chłodne kalkulacje matematyczne, bo nic innego...
    Obserwuj wątek
      • Gość: Atk Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie IP: *.chello.pl 09.06.08, 19:05
        Artykuł sponsorowany przez literki U, M, ... Miasta Rzeszów.
        I tych "inwestorów- dobrodziei".
        • Gość: es No niestety, dzuma rozlewa sie po kraju IP: *.gprs.plus.pl 10.06.08, 11:49
          Juz niedługo nawet w Sopocie nie bedzie mozna sobie usiąść na ławce czy w pubie by nie natknąć sie na warszawiaka
          • Gość: a Re: No niestety, dzuma rozlewa sie po kraju IP: *.chello.pl 10.06.08, 12:23
            a raczej warszawianina - przeciez sciagaja mieszkancy Warszawy, a nie podwarszawskich wsi.
        • pierre_ogi Re: Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie 10.06.08, 13:10
          no wiec ostatnio bylem w Rzeszowie i normalnie.... super miasto to jest jak
          slowo daje... dynamiczne, ludzie kase maja. nie to co u nas bida w warsiawie...
          ale najlepsze to tam laski chodza. Panowie! Polecam!
          • Gość: jan Katowice to raj dla pracownikow? Smiechu warte IP: *.c198.msk.pl 10.06.08, 13:15
            Ja i polowa moich znajomich musielismy stad wyjechac w poszukiwaniu
            normalnej pracy. Co to ze brednie?
            • pawel1940 Re: Katowice to raj dla pracownikow? Smiechu wart 10.06.08, 15:32
              A widzisz, a w mojej firmie (sektor IT) i w paru innych, ktore obserwuje
              nieustanie poszukuja informatykow i wciaz brak. Szczegolnie male i srednie firmy
              sa w stanie placic wiecej. Byl czas, gdy na Slasku zsumowalem wszystkie oferty
              pracy z samych tylko koncernow (ING, Ericsson, Siemens, Agora) i wyszlo okolo
              100 miejsc pracy dla informatykow od zaraz. Bylo to z rok temu, nie sadze, aby
              od tego czasu sie sytuacja poprawila. Ale akurat w koncernach placa tak sobie.
              • Gość: programmer Re: Katowice to raj dla pracownikow? Smiechu wart IP: *.zone2.bethere.co.uk 10.06.08, 18:16
                Tylko ciekawe, że jak w odpowiedzi na ogłoszenie pytam o zarobki, to żadna firma
                nie chce mi odpowiedzieć i chcą żebym przeszedł przez cały proces rekrutacyjny i
                dopiero na końcu dowiedział się ile mi zapłacą. Oznacza to tylko tyle, że wcale
                aż tak bardzo nie potrzebują informatyków, bo w przeciwnym razie kusiliby ich
                wysokimi zarobkami podanymi w ogłoszeniu (jak ma miejsce w Wielkiej Brytanii).
                • Gość: Pawel Re: Katowice to raj dla pracownikow? Smiechu wart IP: *.3s.pl 11.06.08, 00:47
                  Jak mowilem, w przypadku korpo faktycznie sie nie staraja ;-). Ale w malych
                  firmach bywa juz ciekawie.
          • Gość: julia Re: Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 13:52
            święta prawda o Rzeszowie, żyje się nieźle, ale nie na wyścigi, rzeszowskie WSK,
            może malo popularne tak jak inne korpy w dużych miastach, daje spore zarobki. A
            dziewczyny, to swoją drogą - wyjątkowej urody;-)
            • Gość: synek dziewczyny wyjatkowej urody? IP: *.telprojekt.pl 10.06.08, 19:16
              tzn co? robia mniej smierdzaca kupe?
      • Gość: Rezerwuar Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie IP: 213.199.222.* 10.06.08, 13:05
        Nie wiem, skąd oni wzięli znowu te dane. Parę miesięcy temu trąbili,
        że mediana zarobków w 2007 roku była najwyższa w Wawie - 4600 PLN.
        Był na ten temat spory elaborat z wykresami. A tu teraz takie ptaszki.
        Ręce opadają.
        • swoboda_t Re: Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie 10.06.08, 13:31
          Bo to było internetowe badanie wynagrodzeń, czyli badanie ile
          zarabiają młodzi, wykształceni internauci, którym się chciało
          wypełniać ankietę, a nie ile zarabiają mieszkańcy miast.

BTW: Relatywnie wysokie zaribki w Katowicach biorą isę nie tylko z
          górenictwa, rzekłbym nawet nie przede wszystkim - branża to już
          poboczna. W GOP jest duże ssanie na zawody techniczne, a ich
          przedstawicielom jak wiadomo płaci się dobrze. Ponadto występuje
          koncentracja central firm i urzędów w niewielkim przecież mieście
          (pod względem ludności 10-te w kraju). Tak czy siak sytuacja na
          rynku pracy jest dobra (jak na polskie warunki) - znam tylko dwie
          osoby, które wyjechały do Warszawy (awans do tamtejszych central).
      • Gość: Nemo Re: Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie IP: *.stgambit.gda.pl 10.06.08, 13:35
        Ja tam mogę podane w artykule liczby potwierdzić, przynajmniej w odniesieniu do
        Trójmiasta... :)
      • Gość: yusa Re: Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.08, 13:39
        Nie wyimaginowana kwota wypłaty powie Ci kto ile zarabia. Lepiej zobaczyć kto co
        ma, nieruchomości, ziemie, samochód, gdzie jeździ na wczasy.

Przykro mi bardzo mówienie, że średnia płaca to np. 5kPLN netto na miesiąc
        podczas, gdy ludzie marzą i mieszkają na 50m2 z wielkiej płyty i jeżdżą fokusem,
        albo ściąganym bitym pasatem, to jest jakaś paranoja.

10kPLN to łatwo sprawdzić. Polecam źródło:
        www.mf.gov.pl/_files_/podatki/statystyki/za_2006/pit_za_2006.pdf
        Może zaczniemy mówić o konkretach a nie o marzeniach. Skoro 1.12% ludzi jest w 3
        progu to znaczy, że 10kPLN zarabia mniej niż 1.12% ludzi. Fakt, że II i III próg
        w sumie to poniżej 7% ludzi, to zupełnie obnaża stopień schizofrenii u autora
        tego artykułu. Przecież II próg to 3400PLN netto!!!!!
        • Gość: Nemo Re: Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie IP: *.stgambit.gda.pl 10.06.08, 13:46
          Robisz dwa błędy: zakładasz, że osoba zarabiająca rozważane pieniądze pracuje na
          umowę o pracę, i pomijasz możliwośc rozliczania się z PIT wspólnie z małżonkiem.
          • Gość: yusa Re: Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.08, 14:04
            > zakładasz, że osoba zarabiająca rozważane pieniądze pracuje na umowę o pracę

Twoim zdaniem PIT (od ang. - Personal Income Tax, czyli podatek od dochodów
            osobistych) dotyczy tylko umowy o pracę? To masz ciekawe pojęcie na temat podatków.

> pomijasz możliwośc rozliczania się z PIT wspólnie z małżonkiem

Masz całkowitą rację. Niestety, aby lepiej to oszacować potrzebne by były lepsze
            dane. Na podstawie tych danych można jedynie powiedzieć, że mniej niż 1.12%
            podatników przekracza próg 170kPLN rocznie (ok. 14kPLN/mc) brutto, czyli około
            8800PLN/mc średnio rocznie oraz można powiedzieć, że mniej niż 5.54% znajduje
            się pomiędzy 8800PLN/mc a 5000PLN/mc średnio rocznie. Mogę jedynie przypuszczać,
            że dużo więcej jest blisko granicy dolnej niż górnej. (Oczywiście dane źródłowe
            wg roku 2006, ale wbrew pozorom, nie zmienia się to aż tak strasznie).

Tak czy siak pokazuje to, że artykuł niewiele ma z rzeczywistością wspólnego.
            • Gość: Nemo Re: Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie IP: *.stgambit.gda.pl 10.06.08, 14:17
              > Twoim zdaniem PIT (od ang. - Personal Income Tax, czyli podatek
              > od dochodów osobistych) dotyczy tylko umowy o pracę? To masz
              > ciekawe pojęcie na temat podatków.

Tak? To weź pod uwagę np. liniowy od działalności gospodarczej (nierozliczany
              według skali) albo umowy z przeniesieniem praw autorskich (50% kosztów, a więc
              efektywnie dwukrotnie wyższe progi). :P

Dochód do celów podatkowych nie jest równoznaczny z faktyczymi środkami
              pozostającymi do dyspozycji danej osoby. Sądzę, że jest to szczególnie wyraźne w
              przypadku osób, o których mówimy: młodych, dobrze wykształconych, z pewnym
              doświadczeniem, świadomych różnych dostępnych możliwości.
              • Gość: Zeman Re: Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie IP: *.chello.pl 10.06.08, 19:49
                No właśnie, dokładnie.

Jeśli ktoś jest na liniowym, to nie przekroczy progu, bo nie ma progów. Jeśli
                ktoś ma dostawać tak wysokie wynagrodzenie, to najprawdopodobniej będzie na
                własnej działalności i na podatku liniowym po to, żeby nie wydawać kilka tys.
                więcej miesięcznie na podatki i zusy z tytulu umowy o prace.
                Statystyczne 1,2% to jest mały procent osób, które nie mogą lub nie chcą przejść
                na własną działalność.
      • gajwer79 Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie 10.06.08, 14:26
        No i bardzo dobrze! Więcej takich artykułów to jednocześnie mniej
        spadochroniarzy okupujących stolicę. Większość mieszkańców Warszawy
        to schemat "5 dni robota w stolicy, weekend w Pcimiu u rodziców".
        Wyjadą to i rodowity Warszawiak nie będzie sie musiał z przybyszami
        tłuc o pracę...
        • damianbsc Re: Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie 10.06.08, 14:45
          To rodowici 'W' tacy sa super a konkurencji ze wsi sie boja?
          • Gość: rollo Re: Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie IP: *.pgi.gov.pl 10.06.08, 15:06
            nie boje sie konkurencji ale mocno wrukwia mnie psioczenie na Warszawe przy
            jednoczesnym mieszkaniu i pracowaniu w niej i gadanie jeszcze ze warszwiawaki to
            takie i inne ble ble ble...
            • gajwer79 Re: Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie 10.06.08, 15:57
              Rollo: dokładnie! Tak zwykle jest, że najpierw przyjeżdzają tu "za
              chlebem", jakaś praca, wynajem (jak tatuś morgi sprzeda to syn/córka
              mieszkanie kupi - a jak!!!); praktycznie żyją z tego miasta,
              studiują tu, ale zwykle idzie to w parze z narzekaniem, ze źle,
              brudno, brzydko, ludzie niefajni (psioczą na "warszafkę" czyli tak
              naprawdę swoich ziomali ze wsi). Połowa tej "warszafki" to w piatek
              po pracy szybciutko pomyka z walizeczką na dworzec - ciekawe
              cazemu? :)
            • Gość: iapetus Re: Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie IP: *.jezuicka.lublin.pl 11.06.08, 02:46
              Rzeczywiście, zadziwiające jest to narzekactwo. Wawa to może nie jest miasto
              idealne, ale cała krytyka bierze się chyba z konieczności, która tych ludzi
              przywiodła do stolicy. Nie chcieli, ale musieli i teraz wyżywają się na Bogu
              ducha winnym mieście i mieszkańcach.
              P.S. Nie jestem z Warszawy, jeśli ktoś ma ochotę posądzać o stronniczość:>
              • Gość: Wrzask Re: Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie IP: *.sgef.pl 11.06.08, 14:27
                a ja mi się W-wa podoba. zaznaczam, że mieszkam tu już 7 lat a
                przyjechałem z Bieszczadów
          • gajwer79 Re: Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie 10.06.08, 15:50
            Damianbsc: tu nie chodzi o strach przed konkurencją. Warszawa w
            związku z napływem ludności z miasteczek i wsi jest zalana
            niesamowitym chamstwem przejawiającym się po prostu na każdym kroku.
            Ja jako Warszawiak nie chcę by w stolicy obowiązywały normy moralne
            rodem ze wsi. Gdyby ze stolicy "odsączyć" przjezdnych poziom kultury
            i życia znacznie by się podniósł.
            • Gość: yo Re: Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie IP: 62.29.169.* 10.06.08, 17:03
              Zgadzam się całkowicie z rodowitym warszawiakiem. Stolica to
              największa wieś w kraju. Dla osoby z każdego obcenego miasta
              wojewódzkiego Warszawa nie jest atrakcją, ale kartykaturą metropolii.

Myślę, że rozwój Pomorza i Śląska nie pomoże w poprawie warunków
              życia w Stolicy stosunek osób wykształconych do niewykształconych
              (lub wykształconych marnie spadnie jeszcze bardziej).

• Gość: Maciek Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie IP: 212.160.240.* 10.06.08, 14:50
        Biorąc pod uwage informacje prasowe nasze zarobki właściwie doszły
        do poziomu zarobków niemieckich. Prawdopodobnie juz w przyszłym roku
        nasze zarobki będa o jakies 20% wyższe niz w Niemczech.
        • Gość: Atk Re: Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie IP: *.chello.pl 10.06.08, 14:58
          Jak za Gierka. Jesteśmy już może dziesiątą potęgą gospodarczą świata?
      • owrank jak sie zdobedzie doswiadczeniee to wszedzie 10.06.08, 15:36
        jak sie zdobedzie doswiadczeniee to wszedzie jest praca a fakt, ze
        tylko i wylacznie dzieki doswiadczeniom z Wawy Ci ludzie dostaja
        prace na np. Pomorzu, bo na Pomorzu widocznie nie ma wystarczającej
        liczby dobrych kandydatów, bo byc może nie mieli gdzie dobrych
        doświadczeń zdobyć. Poza tym liczy sie ILOSC stanowisk pracy, a
        mysle, że szacunek, że w Warszawie jest wieksza liczba dobrych
        stołków dyrektorskich niz we wszystkich innych dużych miastach razem
        wziętych nie jest przesadzona
      • sselrats Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie 10.06.08, 15:41
        Wszedzie na swiecie wybrzeza sa magnesem dla klasy sredniej i
        zamoznej oraz biznesow opartych, poza turystyka, na wartosciach
        intelektualnych, medycynie i wysokich technologiach. Moze polskie
        wybrzeze stanie sie polska Kalifornia. Wskazywac na to moglby fakt,
        ze wybrzeze jest teraz jednym z najsilniejszych rynkow nieruchomosci
        w Polsce.
        • Gość: MACIEJ Powyzej 6.170 zl/mies zarabia 1.12% podatnikow. IP: *.ny325.east.verizon.net 10.06.08, 17:03
          yusa,ty zle odczytujesz tabelke.
          0-------37.024 (do 3.085 zl/mies) --93.34%
          37.024--74.048 (do 6.170 zl/mies) ---5.54%
          powyzej 74.048(pow 6.170 zl/mies) ---1.12%
          • Gość: MACIEJ Re: Powyzej 6.170 zl/mies zarabia 1.12% podatniko IP: *.ny325.east.verizon.net 10.06.08, 17:04
            A tabelka jest tutaj:
            www.mf.gov.pl/_files_/podatki/statystyki/za_2006/pit_za_2006.pdf
      • anna-888 Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie 10.06.08, 17:12
        Warszawa ma jednak b.duze mozliwosci karery!!
        • nowy99 Re: Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie 10.06.08, 17:59
          Chciałbym jednak zwrócić uwagę szanownym rodowitym warszawiakom, że
          stolica przyciągnęła mnóstwo ludzi dobrze wykształconych, którzy
          pracując i dobrze zarabiając płacą tutaj podatki, a nie tam, gdzie
          się urodzili... Pomijam korzyść miasta z ich wiedzy,
          wykształcenia... a że żyje się tutaj ciężko, to nie tajemnica,
          jeździ fatalnie choć... tak się normalnie dzieje w stolicach, a w
          wielu żyje się jeszcze ciężej...
      • Gość: Kefir Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie IP: *.cable.mindspring.com 10.06.08, 18:59
        Wszystko dobrze, a jutro w tym samym miejscu pojawi się artykuł "W Polsce
        pracy szuka się rok". Bo Polska media lubią robić ludziom wodę z mózgu, raz
        piszą o wysokich zarobkach, plażach, a na drugi dzień o biedzie, bezrobociu itd.
      • Gość: za groszem Podjąłem decyzję o wyjeździe IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 10.06.08, 19:03
        15 złotych na miesiąc to dla mnie dużo.
        Co się smiejesz?!
      • Gość: jacek Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie IP: *.gdynia.mm.pl 10.06.08, 20:07
        Male wyjasnienie tematu. P. Natalia pochodzi z 3miasta, w Wawie spedzila
        raptem 1 miesiac i de facto wrocila na stare smieci. No ale art zapewne
        sponsorowany.
      • Gość: ziba Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie IP: *.chello.pl 10.06.08, 22:30
        Pracuję od ponad roku w Warszawie. Tu możliwości zdobcyia pracy są jednak duże
        większe niż w innych miastach, także tu wymienionych. Dlaczego zdecydowałam
        się tutaj pracować? Po pierwsze rozwój po drugie pieniądze. To w Warszawie są
        centrale największych firm i możliwości nauki na najwyższym w Polsce poziomie.
        Wyjechałam z miasta wojewódzkiego na północy Polski ze względu na to, że w
        moim miście lepsze posady zajmowali pracownicy z okolicznych małych
        miasteczek, którzy skutecznie obniżali wymogi płacowe stawiane pracodawcom.
        Uznałam że moja wiedza i doświadczenie nie zaslugują na 3/4 średniej krajowej
        więc postanowiłam zmienić swoją sytuację przeprowadzając się właśnie do innego
        miasta.
        Dla osób mieszkających na stałe w Warszawie (warszawiaków) mam informację. To
        tutaj płacę warszawiakowi z mojej pensji miesięcznie za wynajęcie mieszkania
        ponad 1000zł. Tutaj kupuję jedzenie, tutaj jeżdżę i płącę za komunikację tutaj
        płacę za rozrywki. Praktycznie 100% pensji wydaję w Warszawie. To prawda, że
        podatki płacę w rodzinnym mieście. Ale co stałoby się gdyby wszyscy przyjezdni
        wyjechali z Warszawy? Co trzecie mieszkanie stałoby puste, sklepy i punkty
        usługowe zanotowałyby kilkudziesięcioporcetowe spadki obrotów. Firmy zaczęły
        wyprowadzać się ze stolicy wiedząc że kapitał ludzki też się stąd wyprowadził.
        Pomyślcie też o Polakach wyjeżdżających do Anglii. Oni przecież też
        "zabierają" pracę Anglikom. A mimo to gospodarka dzięki Polakom rozwija się
        jeszcze lepiej.
        • Gość: Warszawiak Re: Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.08, 07:44
          > Dla osób mieszkających na stałe w Warszawie (warszawiaków)

I znow dochodzimy do tego samego.
          Ktos kto mieszka od pierwszego pokolenia w Warszawie i nie urodzil sie, nie
          powinien nazywac sie Warszawiakiem.

Co innego osoby, ktorych warszawskie korzenie siegaja np. 4 lub wiecej pokolen
          wstecz.
      • Gość: gość W Rzeszowie płacą grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 00:22
        W Rzeszowie dobrze płacą? Wolne żarty!

"1500 zł
        tyle dostaje w Rzeszowie programista na trzymiesięcznym okresie próbnym, zaraz
        po studiach informatycznych na Politechnice Rzeszowskiej."

Tą informację publikuje dziś portal gazeta.pl na samym dole:
        wyborcza.pl/1,88975,5293502,Polska_Lista_Plac_2008.html?as=6&ias=15
      • Gość: gość bzdura IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.08, 00:40

firma Akcyjna PRONOX płaci średnio swoim najlwpszym pracownikom
        poniżej 2 tysięcy na rękę:) i tyle w temacie fantastycznych zarobków
        na śląsku. Prezes tej firmy jest w stanie otwarcie powiedzieć: nie
        odpowiada Wam.... wyp.... alać. ale fakt faktem że ten sam prezes za
        ciężkie pieniądze zatrudnił kilku "warszawiaków" (ich pochodzenie
        jest tajemnicą firmy, ale są polakami)którzy w zblazowany sposób
        starają sięprzenieść wyścig szczurów na śląsk... i chyba im się uda,
        i chyba doprowadzą do tego że ludzie odejdą.... o podwyżkach to
        bzdura !!!!!!! to tylko średnie makroekonomiczne słupki i to
        wszystko. zarabia pare %, reszta zap.... ala na krezusów którzy mają
        w du.... ie ludzi któzy dla nich do tej pory pracowali. warszawka z
        ch...... mi skoczkami przenosi się po prostu w inne miejsce polski.
        W wawce nie mają czego szukać bo takich skoczkó już znaja.
        • Gość: Pawel Re: bzdura IP: *.3s.pl 11.06.08, 00:49
          Ok, ale w spolce akcyjnej PRONOX nosi sie kartony, bo to jest hurtownia, a z
          informatyka ma ona tyle wspolnego, ze w kartonach sa czesci komputerowe ;-).
          • Gość: gość Re: bzdura IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.08, 01:03
            piszę o średniej pensji w firmie akcyjnej ze śląska, która zatródnia
            ponoć ponad 600osób... nie tylko fizycznych, księgowośc, marketing i
            wreszcie handlowców, którzy wywindowali ciężką pracą tę firmę na
            parkiet. I ludzie odpowiedzialni za tę firmę są w stanie powiedzieć
            pracownikom: nie podoba się... spier..... lać. i taki oto mamy
            widoczek rosnących wynagrodzeń i wspaniałej gospodarki. a zważ
            chopie, że bez ludzi którzy przenoszą pudła, firma by tez nie
            istniała. więc troszkę szacunku.
      • Gość: xxxxx Dobrze płatna praca? Już nie w Warszawie IP: *.hsd1.ca.comcast.net 11.06.08, 03:27
        10 tys? malo ? to zart ?
      • Gość: deny Katowice IP: 195.43.143.* 29.09.08, 23:17
        Warszawa sie kryje przed Katowicami!!
        Śląsk zawsze był... i będzie wysoki!!
        i bogato rozbudowanym regionem w polsce.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka