Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jak placa w logistyce ?

IP: *.cable.ubr05.enfi.blueyonder.co.uk 30.07.08, 21:02
    Zdaje sobie sprawe, ze pytanie nie jest raczej niecodzienne. Nie mam jednak mozliwosci sam sobie na nie odpowiedziec, z racji tego ze nigdy nie pracowalem w PL i nadal przebywam za granica gdzie wyjechalem kilka lat temu. Jednak 'zmeczenie materialu' powoduje, ze staram sie zrobic rozpoznanie rynku, stad tez chcialbym sie dowiedziec na jaka stawke moglbym liczyc w kraju.

Z gory dziekuje i doceniam kazda pomoc/wskazowke.

Zatem na co moze liczyc osoba:
    -z wyksztalceniem wyzszym zdobytym w UK na kierunku logistycznym + certyfikat z powazanych w UK kursow dla logistykow.
    -plynna znajomosc angielskiego + komunikatywna niemieckiego
    -1.5 roczne doswiadczenie w stock controllingu w centrum dystrybucyjnym (FMCG) prowadzonym przez jedna z najwiekszych firm na swiecie
    -3.5 roku pracy dla jednej z najbardziej znanych firm odziezowych. Zakres obowiazkow dotyczy koordynowania dostaw na kazdym szczeblu poczawszy od dostawcy na dostarczeniu do magazynu konczac, przy czym mowa tutaj o dostawcach ze wszystkich kontyntentow procz obydwu Ameryk. Plus inne rzeczy, ktore czasem sie pojawiaja w zespole logistycznym a nie sa na porzadku dziennym.

Jak juz wspomnialem na poczatku, bede zobowiazany za wszelkie sugestie, zwlaszcza te dotyczace wojewodztwa dolnoslaskiego.

Dzieki!!!
    Obserwuj wątek
      • kxiadz Re: jak placa w logistyce ? 30.07.08, 21:14
        Znalazly by sie firmy ktore z premedytacja zaproponowali by ci
        posadke podrzednego spedytorka za powiedzmy 2000zl...ale sa rowniez
        firmy ktore by zapewne doceily twoje doswiadczenie ALE...
        -zapomnij ze blyby to etacik(czas pracy GRUBO nienormowany)
        -zapomnij o rodzinie
        -bardzo silni stres
        +zarobek nawet 5 cyfrowy(brutto)

Co ci co moge doradzic?Np rejestracja:
        www.goldeline.pl
        Powodzenia

• iberia.pl Re: jak placa w logistyce ? errata 31.07.08, 21:00
          goldenline.pl jesli juz :-)
        • Gość: MiToLotto Re: jak placa w logistyce ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.08, 12:38
          goldenline?
          kpisz?
          Kiedyś może, teraz to jak nasza-klasa: zdjecia, grupy itp. Portal
          dla pustych lubiących się dowartościować. Wiem bo znalazłem tak
          kilku współpracwników. Jak czytam ich opisy to nie wierzę w ich
          wyboraźnię. ŻE-NA-DA w 100%
      • Gość: dispo Re: jak placa w logistyce ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.08, 12:24
        na twoim miejscu nie szukałbym roboty w Polsce, wątpie czy ktoś doceni twoje
        kwalifikacje i zapłaci chociaż 4 tys netto, a z tego co wiem duże firmy
        logistyczne to kołchozy gdzie jesteś 24h do dyspozycji, ja w małej mam ostatnio
        plażę:]. W zagranicznych spedycjach pracuje sporo Polaków, ja też chciałbym sie
        kiedyś stąd wyrwać, znam j. ang i niem
        • Gość: logistyk Re: jak placa w logistyce ? IP: *.bmly.cable.ntl.com 16.08.08, 22:21
          Moze ktos jeszcze sie wypowie?

Pozdrawiam,
          • Gość: visia Re: jak placa w logistyce ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.08.08, 22:34
            pracuje w duzej niemieckiej firmie w logistyce,ciezko i male
            pieniadze -nie radze,a jeszcze poza praca czesto mysle''czy wsztstko
            zamowiłem"
      • jan.bar Re: jak placa w logistyce ? 17.08.08, 10:04
        w Warszawie ok 5000-6000 brutto
        • Gość: logistyk Re: jak placa w logistyce ? IP: *.bmly.cable.ntl.com 24.08.08, 18:11
          Te wypowiedzi mnie troszke zalamuja. Wyglada na to, ze naprawde nie mam pojecia
          o polskich realiach.

Moze mi ktos zatem wytlumaczyc co trzeba robic/potrafic, zeby dostac w Polsce
          stawke w granicach 6-10 tys netto. Biorac pod uwage, koszty mieszkan i
          utrzymania w duzych miastach oraz ze jest to stawka dla specjalisty w swojej
          dziedzinie, nie wydaje mi sie zeby byla przesadna.

A moze sie myle? Ktos mnie oswieci?

Z gory dziekuje.
          • kxiadz Re: jak placa w logistyce ? 24.08.08, 20:49
            Trzeba miec znajomosci lub znajomosci ewentualnie powolac sie
            na...znajomosci:( smutne polskie realia!
            Lub czekac na szczescie...ale to moze od razu totek?

PS Moja zona mgr + dyplomowany technik logistyk=2500 brutto w branzy
            tsl,co prawda raczkuje w branzy i sie ludzimy ze wszystko sie
            zmieni,bo nadzieja umiera ostatnia.

PS Jedynie co mogle polecic to www.goldenline.pl,zdarza sie ze tam
            ktos zostaje wylowiony.
          • Gość: dispo Re: jak placa w logistyce ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.08, 16:03
            Gość portalu: logistyk napisał(a):

> Te wypowiedzi mnie troszke zalamuja. Wyglada na to, ze naprawde nie mam pojecia
            > o polskich realiach.
            >
            > Moze mi ktos zatem wytlumaczyc co trzeba robic/potrafic, zeby dostac w Polsce
            > stawke w granicach 6-10 tys netto. Biorac pod uwage, koszty mieszkan i
            > utrzymania w duzych miastach oraz ze jest to stawka dla specjalisty w swojej
            > dziedzinie, nie wydaje mi sie zeby byla przesadna.
            >
            > A moze sie myle? Ktos mnie oswieci?
            >
            > Z gory dziekuje.

zapomnij o takich pieniądzach, jak ktos da Ci połowe tego to bedzie wielki
            sukces. Radze robic kariere W UK niz cofac sie do PL, nie wszystkim udaje sie
            stąd wyrwać (choć chcieliby...)
          • iberia.pl Re: jak placa w logistyce ? 01.09.08, 13:46
            Gość portalu: logistyk napisał(a):

> Te wypowiedzi mnie troszke zalamuja. Wyglada na to, ze naprawde
            nie mam pojecia o polskich realiach.
            >
            > Moze mi ktos zatem wytlumaczyc co trzeba robic/potrafic, zeby
            dostac w Polsce stawke w granicach 6-10 tys netto.

jesli sadziles, ze tyle dostaniesz jako logistyk to sie
            przeliczyles, tyle to zarabia Kierownik dzialu logistyki w duzych
            firmach produkcyjnych.
            • Gość: kl Re: jak placa w logistyce ? IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.08, 14:41
              iberia.pl napisała:
              > jesli sadziles, ze tyle dostaniesz jako logistyk to sie
              > przeliczyles
              To prawda. Nie pracuje w tej branży, ale uważam, że jest jeden z najbardziej
              niedocenianych zawodów.
              Logistyk z prawdziwego zdarzenia musi posiadać interdyscyplinarną wiedzę (języki
              obce, finanse, handel zagraniczny, prawo, analityka itd.) a zarabia często tyle
              samo, co operator wózka widłowego.
      • Gość: elkamirabelka Re: jak placa w logistyce ? IP: 193.120.116.* 25.08.08, 20:37

no coz, wniosek jest bardzo smutny: nie ma juz do czego wracac...
        Ja tez sie zastanawiam, co w Polsce moglabym robic z moim doswiadczeniem i
        wyksztaceniem zdobytym na emigracji. I wniosek jest ten sam : nie ma juz do
        czego wracac. A czasem sie teskni, szczegolnie w takich chwilach, kiedy cos
        przykrego sie czlowiekowi przytrafi i zaczyna idealizowac Polske...
        Ja niedlugo jade do Polski na wakacje na 2 tygodnie (po raz pierwszy od 2 lat) i
        ciesze sie i jednoczesnie boje sie, ze juz nawet nie wiem, w jakiej sieci kupic
        sobie karte sim, jak tam wyladuje... :)
        PS: sorry, ze troche nie na temat, ale taki mialam akurat nastroj po Twoim
        watku:) pozdrawiam serdecznie!
        • mojekontolalala Re: jak placa w logistyce ? 01.09.08, 15:19
          no właśnie, a są firmy gdzie logistyk miał mniej niż operator wózka, bo
          operatorzy wyemigrowali a specjalista po studiach nie

generalnie ja skończyłem logistykę na politechnice, znam języki 2 i co ?
          i wysyłam CV bez odpowiedzi, pewnie dlatego, że od razu wpisuję połowę tego co
          autor by chciał zarobić, to i tak 3000 netto to wg. nich za dużo dla osoby z
          rocznym doświadczeniem w branży z czego pół roku ściśle logistycznie w firmie
          produkcyjnej

nie mam doświadczenia takiego w branży jak autor, bo skończyłem dzienne i
          szukałem pracy bez znajomości, wiec kiedyś orałem naście godzin za 850 netto

kolego OLEJ POLSKE
          tu nikogo nie obchodzi, że musisz zapłacić czynsz, ubrać sie i coś zjeść, żyjąc
          w innym świecie mogłeś zapomnieć, że tu jest prawie trzeci świat :[
          zostań tam i tyle, co najwyżej ściągnij znajomych i im coś załatw :)
          albo mnie ściągnij :P

tu jest inny kraj, tu moi ziomale z pragi co sie śmieli że ja sie ucze
          wieczorami jak oni grają w playstation lub piją piwo pod blokiem, dziś mają
          więcej na rękę jako fizyczni niż ja w biurze w administracji, olej ten kraj i
          tyle, bo tu żeby zarobić tyle kasy to albo musisz mieć znajomości i kogoś kto
          wsadzi na odpowiedni stołek, albo przeszłość w służbach specjalnych, to obsadzą
          w radzie nadzorczej lub na stołek, lub być synem dyrektora, lub być kierowcą
          walca drogowego lub robić glazure jako własna firma lub mieć swój warsztat
          napewno nie w biurze bez znajomości, sam wiem, że po samych ogłoszeniach to nic
          sie nie znajdzie, a każdy z znajomych ma pracę (nie liczę fizycznej ciężkiej ani
          niskopłatnych w stylu market czy pizza) po znajomości, bo nawet jak jest wakat w
          firmie, najpier prezes pyta pracowników, czy kogoś na to miejsce nie znają, jak
          sie nie znajdzie (co raczej rzadko sie zdarza) to dopiero do gazety trafia, to
          co masz w gazetach to to na co kogoś nie mogli znaleźć bo za kiepskie :(
          serio , ja chce połowe tego co Ty a i tak uważają, że to za dużo
          zdarzyło mi sie pare razy, że mi proponowano mniej NETTO niż mam BRUTTO :/
          serio kolego olej polske i mnie tam zabierz i ustaw w anglii :)
          • Gość: POL Re: jak placa w logistyce ? IP: *.welnowiec.net 05.09.08, 21:23
            Chyba na odwrót??!!Mniej Brutto niz mam Netto...
            • mojekontolalala Re: jak placa w logistyce ? 08.09.08, 12:05
              Gość portalu: POL napisał(a):

> Chyba na odwrót??!!Mniej Brutto niz mam Netto...

oui , tak, da, ja, ano, yes
              • Gość: hello Re: jak placa w logistyce ? IP: *.eranet.pl 10.09.08, 10:19
                hello
      • froggio Re: jak placa w logistyce ? 21.09.08, 16:34
        " > Te wypowiedzi mnie troszke zalamuja. Wyglada na to, ze naprawde nie mam pojecia
        > o polskich realiach.
        >
        > Moze mi ktos zatem wytlumaczyc co trzeba robic/potrafic, zeby dostac w Polsce
        > stawke w granicach 6-10 tys netto. Biorac pod uwage, koszty mieszkan i
        > utrzymania w duzych miastach oraz ze jest to stawka dla specjalisty w swojej
        > dziedzinie, nie wydaje mi sie zeby byla przesadna.
        >
        > A moze sie myle? Ktos mnie oswieci?
        >
        > Z gory dziekuje.""

prosze bardzo :>
        www.mckinsey.pl
        okolo 10 tysi na reke na sam poczatek ?
        jestes swietny/a ? mozna swietnie zarabiac
        • Gość: margott Re: jak placa w logistyce ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.08, 20:39
          Jesli chodzi oprace w logistyce w warszawie i okolicach znam sporo
          firm, ktore placa za podobne kwalifikacje ok 6-7 tys netto. TOnie sa
          wirtualne pieniadze - mozna tyle zarabiac bez znajomosci - trzeba
          tylko wierzyc w siebie i miec troche czasu, zeby odrzucac oferty
          tych ktorzy chcieliby pracownika w pelni dyspozycyjnego , bez
          rodziny i zycia prywatnego, do tego za 2,5 tys netto. POWODZENIA!
        • Gość: auroris Re: jak placa w logistyce ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.08, 20:42
          Jeśli praca w logistyce jako takiej to tylko w firmie produkcyjnej
          czyli nowoczesnej fabryce jako np.: kierownik magazynu. Wymaganie
          powszechne to oczywiście j.angielski, znajomość branży, czasami
          kontakty (dobrze jeśli są). Przy wyborze firmy należy się kierować
          m.in zagranicznym pochodzeniem kapitału, pracą w międzynarodowym
          środowisku. Pracę z Polakami odradzam, bo to wyścig szczurów, tzn.
          każdy jest po prostu wazeliniarzem do kwadratu. Zero możliwości
          awansu. Natomiast w zagranicznym środowisku, gdzie panuje inna
          mentalność to zupełnie co innego.
          Polecam zatem branże produkcyjne.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka