Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

netto i brutto

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.08, 12:36
    Witam,

W zeszle wakacje zatrudnilem sie na miesiac w sklepie jako
    magazynier. Stawka wynosila 6 zl/h netto. Ale w dniu wyplaty z tego
    netto odliczono mi zaliczke na podatek. Czy to normalne? Czy placa
    netto to nie jest to co dostajemy bezposrednio do reki? Czy to
    znaczy ze ta rzekoma placa netto byla jednak liczona w brutto?

pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: as Re: netto i brutto IP: 92.22.66.* 20.09.08, 13:41
        Netto to kwota "na reke". Podstawowe pytanie brzmi, jak brzmiala twoja umowa, pisemna, bo uzgadnianie "na gebe" wiadomo ile jest warte.
        • Gość: ddd Re: netto i brutto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.08, 14:39
          Byla umowa o prace na zlecenie. Jesli to ma jakies znaczenie bylem
          wtedy studentem.
          • Gość: as Re: netto i brutto IP: 92.22.66.* 20.09.08, 14:48
            Chodzilo mi o to, jaka stawke miales podana na umowie. Jesli byla to stawka bez okreslenia brutto/netto to chodzilo o stawke brutto. A co odpowiedzial pracodawca na twoje obiekcje?
            • Gość: ddd Re: netto i brutto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.08, 14:52
              Wszystko juz rozumiem. Na umowie pisalo 6 zl/h i myslalem ze to jest
              tyle ile bede dostawal na reke. Jak sie teraz dowiaduje na umowach
              podaje sie zawsze stawke brutto ;/ Pracodawca sie zmienil, umowy sie
              pozbylem wiec nawet nie mam z czym i do kogo uderzac. Nauczka na
              przyszlosc, choc dalem sie zrobic w niezle bambuko. Dzieki as za
              odpowiedzi. Pozdrawiam
              • Gość: as Re: netto i brutto IP: 92.22.66.* 20.09.08, 15:01
                Moze nie bedzie tak zle, bo jesli pracowales tylko 1 miesiac w roku to zbyt wielkiego przychodu nie uzyskales. To, co pracodawca odprowadza to ZALICZKA na poczet podatku dochodowego, wlasciwy podatek rozliczasz na koniec roku wypelniajac PIT. Dawno tego nie robilem w Polsce, ale kwota wolna wynosi/la okolo 3 tys. PLN - wiec odzyskasz calosc.
                • Gość: ddd Re: netto i brutto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.08, 15:11
                  Wiem ze jest tak mozliwosc. Odliczalem i mialem dostac cos kolo
                  200zl. Niestety, to sie pokrywalo z tym ile bylem winny skarbowce,
                  wiec wyszedlem na zero. Ale to i tak nie zmienia faktu, ze ze
                  skarbowki dostalbym wiecej gdyby pracodawca zapewnilby te 6zl netto
                  na reke, odprawadzajac te 1.50 z calej kwoty brutto.
                  • Gość: on Re: netto i brutto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.08, 17:27
                    jesli miałeś status studenta (czyli pracodawca nie płacił ZUS-u) to przy
                    odprowadzaniu zaliczki na podatek dochodowy od Twoich zarobków i tak dostaniesz
                    zwrot na koniec roku od US.
                    • Gość: ddd Re: netto i brutto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.08, 21:52
                      Ech, przepraszam za zamieszanie. jak tak znow wszystko od nowa
                      policzylem to wyszlo ze dostalem tyle ile rzeczywiscie wypracowalem.
                      Ale jak wyglada sprawa z tym odliczeniem podatkow? Oto co wyszlo na
                      PITcie.

Przychod: 1349.00
                      Koszty uzyskania przychodow: 269
                      Dochod: 1079
                      Zaliczka: 205

Obliczylem to w kalkulatorze na
                      www.infor.pl/kalkulatory/brutto_netto.html i po zaznaczeniu
                      opcji "nie uwzględniaj kwoty wolnej i kosztów" kiedy prawie podwoil
                      mi sie podatek dochodowy wyszedl mi wlasciwy dochod. na czym to
                      obliczanie podatku polega? Myslalem ze mieszcze sie w granicach tej
                      kwoty wolnej...
                      • Gość: abc Re: netto i brutto IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.08, 20:10
                        > mi sie podatek dochodowy wyszedl mi wlasciwy dochod. na czym to
                        > obliczanie podatku polega? M

Dochód w zł Wartość podatku
                        do 44 490 19% od kwoty dochodu minus 586,85 zł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka