Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

cv przez e-mail

IP: *.icpnet.pl 20.10.03, 23:09
    Pytanie moze banalne, ale nie chce popelnic faux pas. Zamierzam wyslac cv i
    list motywacyjny przez internet i zastanawiam sie w jakiej formie. Czy mogą
    to byc dokumenty napisane w Wordzie i wyslane jako załączniki ?
    Pozdr.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jarek Re: cv przez e-mail IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.03, 00:31
        oczy - wiście
        • Gość: stankiee Re: cv przez e-mail IP: *.chomiczowka.waw.pl 21.10.03, 13:45
          Coś mi się przypomniało. Mam bardzo wygodną koleżankę, która starając się o
          pracę napisała CV i list. Nie chciało jej się jednak wydrukować, więc zaniosła
          do tej firmy do sekretariatu i poprosiła o wydrukowanie. Zdziwienie było
          wielkie, gdy na ekranie pojawił się tekst standardowy a na czerwono zmiany
          dotyczące jej samej. Kosmicznie to wyglądało. Przyszła do nas z pretensjami,
          że nie uprzedziliśmy jej o tym. Skąd mogłam wiedzieć, że zrobi coś takiego? Ja
          jej tylko udostępniłam komputer, ona napisała po czym zadowolona wyszła. A
          potem miała: Jan Kowalski (a na czerwono-Kasia Kowalska), Ukończyłem (a na
          czerwono-ukończyłam). Pracy nie dostała.
          • Gość: madzia76 Re: cv przez e-mail IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.03, 20:12
            Ale jak to w ogole mozliwe?? W wordzie?? Skąd Jan Kowalski?? Rozumiem
            podkreślenia bo jak się nie sprawdzi pisowni to tak rzeczywiscie jest ale Inne
            imię w ogóle?? Nie rozumiem jak to się stało
          • Gość: Paweł Z. Re: cv przez e-mail IP: 62.233.251.* 22.10.03, 20:39
            Bywa, że tekst napisany w Wordzie, alew innej wersji i na różnie
            skonfigurowanym oprogramowaniu (co też - nie wdając się w szczegóły - zależy od
            wersji MS Worda) płata takie niespodzianki. Dlatego właśnie wymyślono przenośne
            formaty tekstu, np. Acrobat Reader. Cóż z tego, skoro by z nich korzystać,
            trzeba mieć pewność, że po drugiej stronie ktoś ma zainstalowane na swoim
            komputerze odpowiednie oprogramowanie. Dlatego trzeba wysyłać pliki MS Worda,
            licząc na swoje szczęście i wiedzę odbiorcy (niestety na ogół niewielką), że
            zniekształcenie tekstu jest wynikiem niezgodności oprogramowanie, a nie błędów
            składającego podanie.
            • Gość: madzia76 Re: cv przez e-mail IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.03, 20:51
              Ulżyło mi trochę. Niezłego stracha złapałam jak pomyślałam sobie o moim cv
              wysłanym przez internet a odczytanym jako cv Jana Kowalskiego :). Dziękuję za
              odpowiedź. Pozdrawiam
              • Gość: radek Re: cv przez e-mail IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.03, 11:32
                Word jest tak powszechny w firmach, że najczęściej wysyła się właśnie tak.
                Niektóre firmy wolą format pdf (bo zajmuje mniej miejsca) i spotkałem się z
                tym, że zaznaczają to w ogłoszeniu.
                • Gość: radek Re: cv przez e-mail IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.03, 11:40
                  Co do Jana Kowalskiego to nie wierzę w to.
                  Owszem mogą być zniekształcenia np. jeśli wybierzesz rodzaj czcionki, której
                  nie ma odbiorca, to może dostać krzaczki lub komputer zmieni na inną czcionkę
                  (niekoniecznie ładną), mogą poprzestawiać się linijki i tekst będzie brzydko
                  wyglądał (układ listu motywacyjnego lub CV może stać sie nieodpowiedni).
                  Word może podkreślić wyrazy mu nieznane, uważając za błędne.
                  No i oczywiście wyłapie wszystkie błędy ortograficzne (chociaż często Word myli
                  się np. w przypadku wyrazów pisanych łącznie np. podkreśla
                  słowo "reklamodawców").
                  • beata_ Re: cv przez e-mail 23.10.03, 14:13
                    Gość portalu: radek napisał(a):

> Co do Jana Kowalskiego to nie wierzę w to.

A ja wierzę - wszystko zależy od umiejetności posługiwania się
                    szablonem...jeśli panienka była gułą, to zamiast "nadpisać" w odpowiednim
                    miejscu swoje dane, napisała je obok - w ten sposób dostała, co dostała...
                    • Gość: Aa Re: cv przez e-mail IP: *.bluu.net 23.10.03, 14:29
                      W Wordzie ( w XP, nie wiem jak w innych) jest taka opcja że zaznacza to co się
                      poprawiało, ona pewnie miała to zaznaczone i stąd te dziwactwa.
                      • Gość: stankiee Re: cv przez e-mail IP: *.chomiczowka.waw.pl 23.10.03, 16:20
                        Do Radka:

nie wiem, dlaczego nie wierzysz. Mnie przy tym nie było. Piszę jedynie o tym,
                        co kiedyś się wydarzyło. Wątpię, by dziewczyna wymyśliła całą sytuację i
                        pokazała, że dała plamę. A swoją drogą wiedząc, że będę osobiście w firmie,
                        wolałabym wydrukować CV a nie zanosić i prosić, żeby same sobie wydrukowały. Z
                        ciekawości, spytam męża jak to się stało. Pamiętam, jaką miał wtedy minę.
                  • Gość: kazia Re: cv przez e-mail IP: *.crowley.pl 24.10.03, 13:50
                    Radek, a co powiesz na to, że Word zmienia nazwiska, pisałam kiedyś o kimś kto
                    nazywa sie Grucza, a Word sam zmienił na Grusza...Śmiechu było po pachy, ale na
                    szczęście to nic poważnego.
                • Gość: Paweł Z. Re: cv przez e-mail IP: 195.117.149.* 23.10.03, 16:40
                  Jeśli można sprostować: główną korzyścią formatu PDF nie jest to, że zabiera
                  mniej miejsca, ale to, że jest przenośny. Format MS Word nie jest przenośny,
                  chociaż od jakiegoś czasu MS stara się, by tak było. Opisane zachowanie łatwo
                  mi sobie wyobrazić - ktoś już wspomniał o opcji śledzenia zmian i taki był moim
                  zdaniem powód wpadki z Janem Kowalskim.
                  Jeszcze nie widziałem niestety firmy, która by w ogłoszeniu zaznaczała, że
                  prosi o przesłanie dokumentów w formacie PDF. Szkoda, bo w sumie pewnie całkiem
                  sporo dobrych ofert jest na wstępie odrzucanych z powodu rzekomych błędów w
                  aplikacji.
            • Gość: stankiee Re: cv przez e-mail IP: *.chomiczowka.waw.pl 23.10.03, 16:15
              Nie mam pojęcia, czy to było pisane w Wordzie. Wiem tylko, że przyszła
              wściekła mówiąc, że dziewczyna w tej firmie zawołała ją pokazując na
              ekranie "poprawiony" tekst. Z tego co mówiła wynikało, że wszystkie zmiany
              pojawiły się na czerwono.
              • Gość: radek Re: cv przez e-mail IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.03, 10:18
                Do Pawła Z.:

Ogłoszenie w którym widnieje (nie cytuję dokładnie, bo z pamięci):
                "Aplikacje przyjmujemy wyłącznie pocztą elektroniczną w formacie pdf, inne nie
                będą brane pod uwagę" widziałem w ostatniej Gazecie Praca (Chyba jakaś agencja
                reklamowa szuka... stanowiska nie pamiętam).

Do Stankiee:

Rzeczywiście tak może być, że będą podkreślenia ostatnich zmian.
                Jednak Jan Kowalski pojawi się tylko, gdy nie zostanie wykasowany (właściwe
                dane wpisane obok), więc to nie wina programu tylko użytkownika.

Ogólnie:

Przyniesienie dyskietki i stwierdzenie "wydrukujcie sobie" to lekceważenie
                pracodawcy (no chyba, że sam tak zaznaczył w ogłoszeniu).
                Czytając to wszystko nigdy nie zatrudniłbym takiej pracownicy.
                • Gość: Paweł Z. Re: cv przez e-mail IP: 195.117.149.* 24.10.03, 12:59
                  Pozwolę po raz kolejny się nie zgodzić co do tego, co napisałeś o działaniu MS
                  Worda. Wykasowanie jest zmianą. Włączona opcja śledzenia zmian powoduje, że to,
                  co jest wykasowane, też jest widoczne. Zatem "Jan Kowalski" oczywiście mógł się
                  pojawić w kontekście opisanym w tym wątku.
                  Co do drukowania u pracodawcy, to się zgadzam, że nie jest to zbyt eleganckie.
                  Ale tej sytuacji nie da się uniknąć w przypadku przesyłania zgłoszenia pocztą
                  elektroniczną. Niestety, zapewne całkiem sporo aplikacji jest odrzucanych,
                  ponieważ adresaci nie mają pojęcia, że format MS Word jest nieprzenośny.
                  • Gość: stankiee Re: cv przez e-mail IP: *.chomiczowka.waw.pl 24.10.03, 13:23
                    Pytałam męża (jest informatykiem) i opcja nazywa się śledzenie zmian. Watpię
                    też, by ów pracodawca zgodził się na dostarczenie dyskietki. To mało
                    eleganckie. Tak samo jak pisanie CV ręcznie (poza naprawdę skrajnymi
                    przypadkami braku dostępu do czegokolwiek) i wrzucanie luzem zdjęcia do
                    koperty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka