askold Przywileje dla wybrańców 08.12.08, 09:23 Ludziska kochani nie wpieniajcie się ! Czegóż chcecie od autorki, która zarabia najmarniej od 6 do 12 tysięcy złotych miesięcznie (takie są stawki w GW),mieszka zapewne na strzeżonym osiedlu, ma wykupiony przez firmę pakiet zdrowotny w "Medicoverze", wszelkie możliwe ubezpieczenia (łącznie z emerytalnymi), a sama pracuje efektywnie 10 do 12 godzin tygodniowo (podliczam tę panią jak nauczycieli) przy czym nie musi przychodzić do pracy o określonej godzinie ? Toż ona niczego nie rozumie i zrozumie. Należy jej współczuć. Żałowac mozemy jedynie tego, iż podobne banialuki kształtują zdanie opinii publicznej... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prudent Re: Przywileje dla wybrańców IP: 212.160.172.* 08.12.08, 09:44 Dla mnie może zarabiać i 30000 PLN. Jej płacę określa umowa rynkowa a nie przywilej nadany przez urzedników centralnych z cudzej kieszeni. Dinozaurze epoki socjalistycznej Odpowiedz Link Zgłoś
askold Re: Przywileje dla wybrańców 08.12.08, 09:49 Widzisz kochany kolego zarabiam bardzo dobrze i nie jest to frma państwowa. Moją płacę też kształtuje rynek. Ale nie zapomniałem skąd wyszedłem i nie zapomniałem o innych w przeciwieństwie do Ciebie - JEDYNIESŁUSZNYWOLNORYNKOWCU. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Findalander Re: Przywileje dla wybrańców IP: *.ghnet.pl 08.12.08, 10:55 Jakby nauczyciele czy kolejarze dostawali adekwatnie do ich pracy wyższą pensję to niepotrzebne by były żadne przywileje. W wypadku obu tych zawodów ich przedstawiciele nawet podliczając wszystkie dodatki i tak zarabiają niewiele. No przy kolejarzach nikt nie wspomniał, że te ulgi wlicza się w ich dochód i płaci od nich podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Przywileje dla wybrańców 08.12.08, 12:20 > Dla mnie może zarabiać i 30000 PLN. Jej płacę określa umowa rynkowa > a nie przywilej nadany przez urzedników centralnych z cudzej > kieszeni. > > Dinozaurze epoki socjalistycznej Jesteś taki pewny że to czysta umowa rynkowa? Bo ja jestem pełen wątpliwości. Oni żyją z reklam. Reklamy dają szefowie firm którzy biorą taką kasę co np. połowa ich załogi. Ale w zamian żądają właśnie pisania takich ogłupiających artykułów, kształtowania poglądów i wybieranie wybranych polityków. W ten sposób najbardziej uprzywilejowana grupka ludzi rządzi i dzieli i to się nazywa demokracja. A ty drobny żuczku masz wierzyć i przyjmować za swoje poglądy które ci podsunęła gazetka o wolnym rynku i takie tam inne bzdury typu - to dla twojego dobra przedłużono wiek emerytalny, albo nowy system emerytalny zapewni ci o wiele większą emeryturę niż była w starym systemie ( też w to uwierzyłem jak byłem młody i głupi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mx Re: Przywileje dla wybrańców IP: 84.38.22.* 08.12.08, 09:45 to sie zatrudnij w gazecie idio__ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wie Re: Przywileje dla wybrańców IP: *.interoute.com 08.12.08, 09:59 Jedna różnica jest, tą Panią czyta dobrowolnie jakieś 500 000 ludzi co rano. A na górnika nikt nie może patrzeć... Taka drobna różnica! W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halls Re: Przywileje dla wybrańców IP: *.chello.pl 08.12.08, 13:35 moze i tak,ale to jest wypracowane,a nie wyszantazowane strajkami Odpowiedz Link Zgłoś
barborka_2 Jestem żoną górnika 08.12.08, 09:23 Jestem żoną górnika. To co zostało napisane w tym artykule wprawiło mnie w osłupienie, gdyz szereg tych informacji już dawno jest nieaktualnych np. darmowe przejazdy na urlopu koleją pkp... Deputat węgolowy owszem jest ale doliczany do pensji która w porywach wynosi ..... 2000 zł netto. Dalczego nie zostało tutaj napisane jakie są poziomy zarobków górników???? A prosze mi wierzyć że to bardzo ciężka praca. Niektórzy tutaj piszą że nikt nikogo do górnictwa nie pchał - to prawda ale po tylu latach pracy, mając doświadczenie tylko w górnictwie trudno o zmianę branży. Zarobki od wielu lat są na tym samym poziomie, kiedyś te 2000 miało znacznie większą wartość. Mąz po 12 latach pracy ma coraz większe problemy ze zdrowiem, nie wspomnę tutaj o codziennych narażaniu życia. A warunki pracy ??? Sa tragiczne!!! O tym autor też nie wspomina. Niejednokrotnie po 6 godzi po pas w wodzie, zimnie itd....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeetam Re: Jestem żoną górnika IP: *.range86-157.btcentralplus.com 08.12.08, 15:00 pieprzysz... znam gornika co sie przekwalifikowal na alkoholika i jest mu calkiem dobrze. zawsze mozna sie przekwalifikowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma-j Czytając posty - IP: 84.38.160.* 08.12.08, 09:25 dochodzę do wniosku, że w tym kraju NIKOMU nie opłaca się praca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie górnik Przywileje dla wybrańców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.08, 09:26 Nie mam nic przeciwko górnikom pracującym pod ziemią, strażakom "wchodzącym w ogień", żołnierzom jeżdżacym na misję, hutnikom przy piecu ale dlaczego do jasnej ch... takie same uprawnienia ma pani Jola z zakładowej biblioteki górniczej, paniusua wklepująca mandaty do rejestru albo pan Heniu z magazynu który nigdy nie zjechał na dół???!!! To proste, rządzącym o wiele bardziej zależy na pozycji w rankingach przedwyborczych niż na faktycznej zmianie panujących absurdów. Odpowiedz Link Zgłoś
road_66 Re: Przywileje dla wybrańców 08.12.08, 09:31 > wklepująca mandaty do rejestru albo pan Heniu z magazynu który nigdy > nie zjechał na dół???!!! To proste, rządzącym o wiele bardziej > zależy na pozycji w rankingach przedwyborczych niż na faktycznej > zmianie panujących absurdów. Nie wiem skąd ten pomysł, wszędzie ogranicza się pracowników dołowych. Podobnie tak jak np., w straży granicznej mundurowych. Taki np. do BHP nie jest potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz A. Przywileje dla wybrańców IP: *.accessnet.com.pl 08.12.08, 09:27 wara od górników! dziennikarzyna od 7 boleści napisał co słyszał, a g*wno sam wie. zapraszam do kopalni do pracy. zreszta w wodzisławiu śląskim zawsze w okolicach barbórki jest darmowe zwiedzanie sztolni- przyjedź i sam zobacz jak to wygląda. a teraz weź do poprawki że dzień w dzień zjeżdżasz 800m pod ziemię gdzie jest syf, ciemno, woda, 30st ciepła, szczury i zapieprzaj tak kilka godzin to zobaczymy czy byś w takich warunkach pracował za ok.2000 na rękę. łatwo jest siedzieć za biurkiem i pisać głupoty. dziwi mni tylko dlaczego mundurowi pracuja tylko 15 lat. niech też pracują 25lat jak górnicy. bo raczej cięższej pracy nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brick Re: Przywileje dla wybrańców IP: *.mobile.playmobile.pl 08.12.08, 09:54 pojedź pilnować raz w roku górników w wawie a potem drzyj ryja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkwał Przywileje dla wybrańców IP: *.au.poznan.pl 08.12.08, 09:30 autor artukulu chyba sie pomylil bo chyba do lesnikow nie doplacamy ani grosza. lp sa samofinansujace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nienauczyciela Przywileje dla wybrańców IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.08, 09:31 A czy kolejarz ma ciezsza prace niz kierowca ciezarowki? Czy nauczyciel ma ciezsza prace niz ksiegowi tyrajacy po 12h gdzie co 2msc. jest kontrola US od tak sobie? Parodia i tyle ciekawe czy kanala ma ciezsza prace od gornika. Ludzie sami sobie wybrali taka prace i nie powinno byc dofinansowania. Ale jak w tym kraju zwykle jest biedny nauczyciel z 18godzinnym etatem na 2k netto no dobra zgodze sie, ze poczatkujacy mniej ale na boga pracujecie 18h tygodniowo gdzie ludzie po 40h minimum do tego macie prawie 3msc. wolne za ktore wam placa. PS A i czy maja prawo protestowac nauczyciele, ktorzy ucza w liceum na etat + w weekendy w szkole dla doroslych etat + korki? Lacznie maja ponad 5000zł gdzie normalny pracownik produkcji za 6 dniowy tydzien pracy po 12h 1200zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Przywileje dla wybrańców IP: *.acx.pl 08.12.08, 09:50 Szkoda slow - uprzywilejowane grupy widza tylko czubek wlasnego nosa - glownie nauczyciele. Kiedy czytam kilka postow wyzej ze gornik zarabia ok. 2 tys. na reke to po prostu smiac mi sie chce - mam w rodzinie takiego gornika,skonczyl zawodowkę i na okres probny 2600 do reki - 6 godzin pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
primoratio Przywileje dla wybrańców 08.12.08, 09:33 Przywileje dla kolejarzy...Mój tata jest maszynistą czyli prawdziwym kolejarzem a nie biurkowcem czy remontowcem. Kidyś faktycznie miałem darmowe przejazdy do 25 roku życia. Od długiego czasu już jest tak, że rodzina aby miała te 20% zniżki musi zapłacić raz na rok około 300 złotych. Fakt jak dużo się jexdzi to się opłaca. Proszę też pamiętać, że maszynista często zaczyna pracę np w Warszawie a kończy w łodzi, Gdańsku... albo odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asik Re: Przywileje dla wybrańców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.08, 10:22 primoratio napisał: > Przywileje dla kolejarzy... Kidyś faktycznie miałem > darmowe przejazdy do 25 roku życia. Od długiego czasu już jest > tak, że rodzina aby miała te 20% zniżki musi zapłacić raz na rok > około 300 złotych... Oj, biedactwo, aż 300 zł na rodzinę. Tylko za te pieniądze to wszyscy macie 80% zniżki, a więc płacicie tylko 20% ceny. A 300 zł to ja wydaje na jeden wyjazd z dzieckiem (z Przemyśla do Poznania i z powrotem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roksana23 Re: Przywileje dla wybrańców IP: *.chello.pl 08.12.08, 11:07 Mój tata też pracuje na kolei, jest nastawniczym, musi przerzucać ciężkie wajchy po to aby pociąg pojechał w dobrą stronę. Do tego codziennie musi chodzić po kilka kilometrów i oczyszczać tory a w zimie odśnieżać. Gdyby tylko ludzie narzekający na rzekome "przywileje" kolejarzy zobaczyli warunki pracy mojego taty, to by uznali, że w takich warunkach nie da się pracować! Na nastawni nie ma toalety, jest tylko wychodek na dworze, zwykly drewniany śmierdzący szalet, gdzie w zimie idzie zamarznąć. Umywalka jest w oplakanym stanie, chyba pamięta jeszcze lata 60te. a co ciekawe nie ma odplywu tylko wiadro, no ale zarząd kolei tego nie widzi, wszystko jest cacy. W zimie jest zimno bo oczywiście jak zmiennik nie upilnuje to w piecu wygasa i trwa to dość dlugo zanim w takim wielkim piecu się rozpali i nagrzeje a tu przeciez trzeba stać na straży bo jedzie pociąg bo mogą dzwonić z komunikatem itp. Może na nastawniach w większych miastach jest luxus ale na pewno nie tam gdzie pracuje mój tata. A zarobki? Bądźmy szczerzy teraz żaden młody człowiek nie chciały pracować za tyle. Jak pisał mój poprzednik nasza rodzina ma tańsze przejazdy koleją, ale i tak trzeba za tą przyjemność zapłacić składkę. A co do wcześniejszych emerytur dla maszynistów to się na nie zgadzam. Powiedźcie szczerze czy czuliyście się bezpiecznie wiedząc, że pociąg którym jedziecie jest prowadzony przez 65 letniego mężczyznę? tutaj potrzebny jest refleks, zdrowe oczy, a znajdźcie mi 65-latka z kartą zdrowia 40-latka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przypadkowy gość Przywileje dla wybrańców IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.08, 09:34 Donoszę szanownym p.p. Dziennikarzom,że w "górnictwie" nie ma 14 pensji i to jak państwo sugerują - "od 1949r." Była wypłacana w krótkim okresie.W skomplikowany sposób[ha,ha] "toto" zlikwidowano - trzynastkę rozparcelowano podnosząc stawki zaszeregowania.Tzw.czternastkę zostawiono sugerując obywatelom,że nadal istnieje "13" .... Łatwe do sprawdzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Przywileje dla wybrańców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.08, 09:39 W naszym kraju w sposób szczególny traktowani są także sędziowie i prokuratorzy. Państwo pokrywa koszty ulgowych przejazdów tej grupy zawodowej środkami transportu powszechnego. Gwarancje obejmują ponadto bezpłatną, dodatkową opiekę zdrowotną.????????? Co szanowni Państwo za debilizmy wypisują???? Nie ma żadnych zniżek na przejazdy, a z ta dodatkową opieką zdrowotną to już całkiem przesada !!! rzetelność dziennikarzy - tfu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Przywileje dla wybrańców IP: 217.153.87.* 08.12.08, 09:40 A ja mam tylko pytanie do tych pokrzywdzonych wiecznie nauczycieli, górników czy kolejarzy - CZY WAS KTOŚ ZMUSIŁ DO TEGO ZAWODU? Ja nie zostałam na uczelni bo nie chcę pracować za 1400 zł, wybrałam sobie zawód w któym nie musze liczyć na to ze ktoś mi cos da "bo mi się należy", bo mam cięzkie warunki pracy. Każdy ma to co sobie wybral kiedyś jako pomysł na życie. Pretensje może mieć tylko do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
primoratio Re: Przywileje dla wybrańców 08.12.08, 09:42 A jak nikt nie zostanie na uczelni, nie będzie nauczycielem, kolejarzem, górnikiem, pielęgniarką....??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Przywileje dla wybrańców IP: 217.153.87.* 08.12.08, 09:47 Jakos w to nie wierzę, to raz. Dwa, że jakby stał sie to pracownik poszukiwany to wzrosły by zarobki. Prosta zasada - jak "towar" jest defiytowy to rośnie jego cena.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojapierdziu Re: Przywileje dla wybrańców IP: *.net.autocom.pl 08.12.08, 11:08 Prz nauczycielach zadziała opcja numer 'skoszarujemy bardziej dzieci'. Jak teraz przy niżu demograficznym można(należy!) zrobić spęd bydła w klasie na 30+ uczniów to jestem w stanie uwierzyć, że ktoś by go zrobił na 40+. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Przywileje dla wybrańców 08.12.08, 11:44 > Prosta zasada - jak "towar" jest defiytowy to > rośnie jego cena.. Tylko ze szkoła to pracodawca państwowy, nie musi sie liczyć z realiami rynkowymi. Jak będzie mniej chętnych do pracy, to tym co zostali nałoży się więcej na garba a płace zostaną jakie były. Tyle. smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Przywileje dla wybrańców IP: *.goleniow.vectranet.pl 25.01.09, 22:41 i oczywiście szmato studiujesz prywatnie, dupcią dorabiasz Odpowiedz Link Zgłoś
artur1983 Przywileje dla wybrańców 08.12.08, 09:43 "w Dzień Kolejarza średnio 200 PLN brutto premii" Normalnie żyć nie umierać. raz do roku 200pln brutto premii:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przerażony Przywileje dla wybrańców IP: *.31.radom.pilicka.pl 08.12.08, 09:45 Jestem przerażony tymi przywilejami. Moi znajomi pracują też w ciężkich warunkach i wykonują dużą gorszą pracę jak np. nauczyciel, a o żadnych przywilejów nie mają, a w dodatku mniej zarabiają niż wymienione grupy. Gdzie sprawiedliwość? Dlaczego mają płacić biedniejsi na bogaszych. Podobno budżet polski nie stać na leczenie w szpitalch, a stać na przywileje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wróglenistwa Przywileje dla wybrańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 09:45 Znowu ci leniwi nauczyciele! Większość czasu przeleżą w domu i jeszcze dać im górę kasy. Pewnie! Mając tyle wolnego trzeba i dużo pieniędzy. Moja siostrzenica studiuje pedagogikę, bo twierdzi, że takich pieniędzy za tyle przepracowanego czasu to nigdzie nie zarobi. Zresztą od razu planuje pracę w dwóch szkołach. Poświęci na to tyle czasu, co inne grupy zawodowe dla jednego etatu, a pensja dwa razy większa. Nieźle kombinuje no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodzic Re: Przywileje dla wybrańców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.08, 15:08 Nieźle. Tylko dlaczego ma cierpieć na tym moje dziecko. Uwierz mi,że jeśli ktoś myśli tylko o tym żeby mieć najwięcej płatnych roboczo godzin - to nie zrobi niczego dobrze. Zabraknie jej czsu na rzetelne przygotowanie się do lekcji, nie mówiąc już o zdrowiu fizycznym i psychicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniecha autorka po prostu przeczytala i zacytowala ustawy IP: *.range86-151.btcentralplus.com 08.12.08, 09:47 a jak sie to ma do zycia - sami wiecie. Niestety wspolczesni "dziennikarze" najczesciej bazuja na necie, nie ruszaja pupy zeby sprawdzic, pogadac, bo po co? Pancia przepisala po prostu wycinki z karty nauczyciela, gornika itp i juz... ma wierszowke za 3 strony! a o bledach logicznych, porawnosci jezykowej itp wiekszosci quazi"dziennikarzy" juz mi sie nie chce pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ortograf Buahahaha "quazi" IP: 213.17.172.* 08.12.08, 10:59 Przyganiał kocioł garncowi. Zanim coś napiszesz, naucz się ortografii. Np. "quazi"dziennikarze. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Socrates Przywileje dla wybrańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 09:48 Nic straconego tylko trzeba się przyjąć do górnictwa i już macie tyle przywilejów i po co się denerwować ZAPRASZAMY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Przywileje dla wybrańców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.08, 09:49 a ile kosztuje utrzymywania pzrez aparat samorzadowy i państwowy darmozjadów helsińskich, tzw elyt, korumpowanie pismaków, itd itd. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Gość portalu: sceptyk napisał(a): .... 08.12.08, 12:39 Jak bardzo mało ludzi jest na tym forum nie poddających się tresurze mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Przywileje dla wybrańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 09:51 He he, dodatek dla nauczycieli za wychowawstwo, o ile wiem wynosi ok. 20 zł brutto, czy to rzeczywiście aż tak dużo? A co do reszty dodadtków to częśc jest może i zbedna, ale część moim zdaniem dana zasłużenie. cięzkie warunki pracy powiinny byź rekompensowane we wszysykich zawodach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Przywileje dla wybrańców IP: *.office.allegro.pl 08.12.08, 09:51 przywileje dla nauczycieli? az dziw bierze ze tylu nauczycieli jest jeszcze sklonnych pracowac na tak marnych waruknach. ciekawe ze nikt nie wspomni o tym ze: -stawka godzinowa jest jak za prace w supermarkecie -w ciagu roku szkolnego NIE MA urlopu i nie mozna sobie isc na urlop wtedy kiedy sie chce - o tym jakos wszyscy zapominaja - urlop w wakacje jest tylko 2 razy dluzszy niz urlop ktory ma kazdy inny, ale to chyba jest fair. wyobraznia niektorych nie siega chyba tak daleko i nie mysla co by bylo gdyby nauczyciele w ciagu roku szkolnego ejzdzili sobie masowo na urlopy. kosztowaloby to duza dezorganizacje pracy szkol. -no i zaden polglowek-pismak nie pomysli ze gdyby w wakacje nauczyciele nie dostawali pensji to za co by nauczyciele zyli przez te 2 miesiace? chyba nie z oszczednosci? na 2 miesiace tez raczej ciezko szukac sobie pracy. efekt byloby jeszcze mniej chetnych do pracy jako nauczyciele. i na koniec porownanie nauczyciela z gornikiem jest kompletnym uproszczeniem i dowodem ignoranctwa, jak gornik nie przyjdzie do pracy to mozna kupic wegiel zza wschodniej granicy, a jak nie przyjdzie nauczyciel to czy chcemy zeby nasze dzieci uczone byly przez nauczyciela zza wschodniej granicy? Odpowiedz Link Zgłoś
1majkel1 Re: Przywileje dla wybrańców 08.12.08, 13:11 a czemu nie ;) ? tam inną matematykę mają? albo biologii inaczej uczą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo666 Przywileje dla wybrańców IP: *.bielanski.med.pl 08.12.08, 09:52 górnicy to ostatnie bękarty po komunie im szybciej się skończy z ich przywilejami i rozpędzi na 4 wiatry tym lepiej dla wszystkjkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanys Re: Przywileje dla wybrańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 10:01 Ty bękarcie spytej się mamuśki kto cie spłodził bo masz mózg jak koliber. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Art Przywileje dla wybrańców IP: *.stroeer.pl 08.12.08, 09:53 Niestety wiedza autora piszącego artukul jest mizerna i bardzo pobierzna. Nauczyciel w umowie o pracę ma 40 godzinny tydzien pracy, w tym np. 18 godzin dydaktycznych. Sprawdzanie klasówek, przygotowanie do lekcji - te rzeczy też zajmują czas i na to są pozostałe godziny. Szkoła nie zapewnia nauczycielom miejsca do wykonywania tych prac. Proponuję niech się zdecyduje na pracę za 700 zł brutto jako stażysta. Jeżeli coś piszemy to wiedząc o czym, a nie o bzdurach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek GSX600F Przywileje dla wybrańców IP: 82.139.60.* 08.12.08, 09:53 Socjalizm górą!No ale skoro prezydentem,premierem tego podobno kapitalistycznego państwa są byli działacze związkowi tak jak i reszta ministrów i posłów to nic się nie zmieni."Karta górnika" z 1949r."Karta Nauczyciela" z 1982r.Więc po co pluć na socjalizm panowie: Śniadek,Guzy,Broniarz,Bukiel!!!Do roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatoichi Przywileje dla wybrańców IP: *.katowice.pl 08.12.08, 09:53 W tym momencie wypadałoby też napisać, że np górnicy płacą większe składki przez całe życie... Zajmijcie się lepiej kolesiami co narobią dzieci i nie płacą alimentów wiec my płacimy na nich w więzieniu i na ich dzieci... i przykładów można by mnożyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politycy Przywileje dla wybrańców IP: *.chello.pl 08.12.08, 09:59 Napiszcie artykuł ile wydaje się na polityków w sejmie rocznie to dopiero będzie suma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burak Przywileje dla wybrańców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.08, 10:01 No, leśnicy to mają dobrze... Wykupili mieskzania/ domy ci, ktorzy stracili uprawnienia do mieszkan służbowych / zakladowych. Czyli - obsluga, robotnicy, a ostatnio gl. księgowi. A leśniczowie mogą się tylko oblizać. Mają za to " darmowe" mieszkanie, od którego muszą zapacić zus i podatek ( a to już z wlasnej pensji). I fajnie mająw pracy, bo ogą zostać odwołani z dnia na dzień a jak im nie zaproponują nic w zamian to mają 3 miesiące na opróżnienie lokalu. Luksusy... Odpowiedz Link Zgłoś