Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

5. Wyślij cv do firm consultingowych

14.11.03, 23:27
    "Odzywają się nawet, kiedy stracisz już całkiem nadzieję." -
    zgadzam się z tym. Wysłałem i dzwonili jeszcze tego samego
    dnia. Następnego dnia byłem podpisać umowę.
    Obserwuj wątek
      • hazart Re: 5. Wyślij cv do firm consultingowych 17.02.04, 15:03
        Odzywją się oczywiście.
        Do mojego Teścia odezwala się firma (w/s pracy) w zeszłym tygodniu

PS
        Teść nie żyje od 5 lat
      • Gość: doradca Zarty??? IP: *.acn.pl 17.02.04, 15:38
        Po prostu brednia. Zastanawia mnie to czy autor tej reklamowki wzial pieniadze
        (lapowke) od tej firmy czy napisal to za tzw. uslugi erotyczne. Jezeli to
        drugie wspolczuje biedakowi bezguscia. Ta firma jest znana z tego, ze handluje
        na czarno bazami danych. Zycze powodzenia.
      • Gość: G. Re: 5. Wyślij cv do firm consultingowych IP: *.idea.pl 17.02.04, 22:38
        Teraz to się nazywa "agencja pracy tymczasowej". Szukają studentów do pakowania i innych prac fizycznych za 4 zł/h. Studentom pewnie wszystko jedno, byleby kasa była, ale nie mają ofert dla poważnych ludzi z doświadczeniem zawodowym.

Złożyłem CV do kilkunastu takich firm - odezwała się jedna, zaprosili mnie na rozmowę z konsultantką, z której jednak później nic nie wyszło (a mieli mi zrobić badania psychologiczne).
      • Gość: Kamila Re: 5. Wyślij cv do firm consultingowych IP: *.laczpol.net.pl 13.03.04, 18:37
        a gdzie znajde adres do tej firmy consultingowej?????????
      • losiu4 Re: 5. Wyślij cv do firm consultingowych 13.03.04, 20:06
        bisu2 napisał:

> "Odzywają się nawet, kiedy stracisz już całkiem nadzieję." -
        > zgadzam się z tym. Wysłałem i dzwonili jeszcze tego samego
        > dnia. Następnego dnia byłem podpisać umowę.

no cóż. Najwyraźniej miałeś szczęście, albo jesteś naprawde wykwalifikowanym
        pracownikiem. Wiele osób ma bardzo złe doświadczenia z "firmami consultingowymi"

Pozdrawiam

Losiu
        • Gość: Martinez Re: 5. Wyślij cv do firm consultingowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.04, 03:11
          Ludzie opanujcie się... Jakie firmy consultingowe?! Oni wyszukują konkretne
          osoby na konkretne stanowiska. Z ulicy bez szans. (0% ogłoszeń kierowana jest
          do osób juz zatrudnionych i w dodatku dobrze prosperujących. (2-3 lata
          doświadczenia, wykształcenie itp. itd.) Jak ktoś ma 2-3 lata doświadczenia np.
          jako copywrighter to już dawno (2-3 lata) ma pracę. To head hunterzy i tylko
          tyle. 5 lat temu, może to jeszcze miało jakiś sens ale teraz?!
          • wadera2 Re: 5. Wyślij cv do firm consultingowych 25.04.04, 12:55
            Z tym różnie bywa. Są takie firmy, które mają podpisaną na stałe umowę z firmą haedhunterską i jeżeli szukają jakichkolwiek pracowników, to wyłącznie przez te firmy. Chodzi chyba głównie o to, żeby nie tracić czasu na samodzielne poszukiwania ( zajmuję się rekrutacją w mojej firmie i zapewniam, że to zabiera trochę czasu), ale też o to, żeby uniknąć posądzeń o przyjmowanie do pracy po znajomości.Co nie zmienia faktu, że znalezienie pracy za pośrednictwem takiej firmy jest duuużo mniej prawdopodobne niż poprzez osobisty kontakt z przyszłym pracodawcą.Te firmy (consultingowe) poszukują pracowników raczej nie z posiadanej bazy kandydatów, tylko poprzez ogłoszenia , np. w dodatku Praca, albo portalach internetowych. Zwróćcie uwagę, że większość tych ogłoszeń pochodzi właśnie od firm consultingowych. No i zgadzam się, oni szukają raczej ludzi z doświadczeniem, ale tacy też chcą lub muszą czasem zmienić pracę.
      • Gość: Doddie Re: 5. Wyślij cv do firm consultingowych IP: 195.149.68.* 23.04.04, 19:27
        Tak, tak,
        ja wysłałem, około 80 maili do takich firm - nie odezwała się żadna !
        pozdrawiam
        • kanadyjczyk1 Re: 5. Wyślij cv do firm consultingowych 23.04.04, 19:47
          Moim skromnym zdaniem, najlepiej "chwyta" wysylanie CV bezposrednio do firm
          zagranicznych, u mnie taka droga jest najbardziej efektywna.
          Nie mam jeszcze pracy, ale mam zaproszenie na rozmowy do dwoch firm.
          Zycze wszystkim powodzenia.
      • Gość: TA500 Re: 5. Wyślij cv do firm consultingowych IP: *.acn.waw.pl 24.04.04, 10:57
        Firmę doradczą wynajmuje się po to aby wyciągneła mi z rynku wyjątkowe osoby i
        dodatkowo przekonała ją aby chciała rozważyła pracę w mojej firmie. Nie będę
        płacił 10,000 lub więcej za to aby dostarczała mi taka firma osobę po studiach
        lub też z grupy która jest bardzo duża i gdzie nie ma problemu z rekrutacją.
        Zresztą jeżeli bym uszeregował sukteczność metod rekrutacyjnych (pod kątem
        jakości materiału) to dalej najlepsze jest polecenie danej osoby przez kogoś
        innego komu ufam lub kto ze mną współpracuje. Tutaj praktycznie nie zdarzyło mi
        się jeszcze wpadka. Generalnie ludzie zastawnawiają się kogo polecają -
        zwłaszcza jak są pracownikami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka