Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia?

IP: *.77.classcom.pl 08.02.09, 12:07
    W 2008 roku skończyłem LO i obecnie szukam pracy. Mam prawo jazdy kat B, umiem
    obsługiwać komputer, mam ogólne pojęcie w wielu dziedzinach (mechanika
    samochodowa, budownictwo, informatyka, prace biurowe itp), byłem w
    kilkudziesięciu firmach na rozmowach, składałem mnóstwo CV i nic. Wszędzie
    albo mówią że wymagane jest doświadczenie, albo mówią że jestem za młody (19
    lat), albo w ogóle nie odpowiadają na wysłaną aplikację.

W jednej hurtowni gdzie miałem pracować jako kierowca kat B pani wprost
    powiedziała mi że trzeba znaleźć najpierw taką pracę po znajomości i dopiero
    wtedy przyjść do niej, bo trzeba mieć doświadczenie i nikt bez doświadczenia
    nie przyjmie.

W innych branżach (praca biurowa, recepcja w hotelu, administracja sieci
    komputerowej i pare innych jeszcze) dokładnie ta sama sytuacja.

Pytanie tylko GDZIE do cholery to doświadczenie zdobyć jak niema się
    znajomości, jak WSZYSCY chcą pracownika już z doświadczeniem?

Mogę sobie załatwić pracę w ręcznej myjni samochodowej, ale wynagrodzenie tam
    to 5 zł na godzinę a muszę się z tego utrzymać, poza tym chcę mieć jakieś
    szanse rozwoju zawodowego i zdobycia tego doświadczenia a po pracy w myjni
    będę mógł co najwyżej zatrudnić się w innej myjni bo nie będę mieć
    doświadczenia w innych branżach.

Najchętniej pracowałbym jako magazynier, kierowca kat B, pracownik
    biurowo-techniczny itp.

Pytanie tylko jak i gdzie załatwić sobie jakąś pracę byle tylko mnie przyjęli
    i byle można było po okresie próbnym zarobić chociaż te 1200 zł na rękę.

Jestem z Krakowa.

Jeśli ktoś ma namiary na jakieś miejsce pracy proszę o pomoc.
    Obserwuj wątek
      • Gość: sowa Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 12:44
        hm, a myslales o stazu z Urzedu pracy? kasa smieszna bo niecale 700
        zl na reke ale chetniej firmy wezma kogos za darmo bo to nie oni Ci
        placa
        mozesz poszukac potem stazu w urzedach: zusie, miejskim, up wlasnie
        albo prywatnych gdzie bedziesz mial wieksze szanse ze po skonczeniu
        stazu Cie zatrudnia na stałe
        • Gość: mlody Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.77.classcom.pl 08.02.09, 13:39
          A jaka jest szansa na stałe zatrudnienie po odbyciu stażu i czy łatwo dostać
          taki staż w ogóle, czy trzeba długo czekać?
          • kominiek Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia 10.02.09, 11:00
            Widze, że Ty nawet nie byłeś w Urzędzie Pracy aby się zorientować co i jak. Rusz
            się więc. Jak chcesz znaleźć pracę nie wychodząc z domu?
          • steefaan2 Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia 10.02.09, 11:49
            dziwia mnie twoje problemy, w macu biora kazdego przeciez. Albo zasilek i
            szkolenia przez urzad pracy. Wózek widłowy np... Ja nie mam doswiatczenia,
            jestem w tej samej sytuacji i nie biore pracy za 100 zl dniowka, aktualnie sie
            zastanawiam nad 3 k pln/miesiac. Prace na wysokosciach nie sa zlym pomyslem,
            jeszcze troche rzeczy sie znajdzie, generalnie najpierw szkolenie w wolnym
            czasie praca w macu a potem cos za normalne pieniadze
      • Gość: nauczyciel Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.chello.pl 08.02.09, 12:47
        Gość portalu: mlody napisał(a):
        umiem obsługiwać komputer

No z taką pisownią to raczej możesz się wrócić do podstawówki:)))
        • annajustyna Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia 08.02.09, 13:16
          Co Ty bredzisz?
          • Gość: nauczycielka Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.chello.pl 08.02.09, 14:47
            annajustyna napisała:

> Co Ty bredzisz?

JA potrafię obsługiwać komputer:))
            • annajustyna Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia 08.02.09, 15:31
              sjp.pwn.pl/lista.php?co=umie%E6
              Nie widze powodu, by czepiac sie takiej glupoty, jedynie by podbudowac wlasne
              ego. Chlopak ma problem, a ma chec uczciwej i godnej pracy - chyba to jest
              glowny problem tego watku. Szczerze powiedziawszy, myslalam, ze "Nauczyciel"
              doczepil sie poprawnej formy "umiem", bo jakos nagminnie pojawia sie na forach
              forma "umię" ;).
              • Gość: as Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.cable.ubr13.sgyl.blueyonder.co.uk 08.02.09, 16:13
                A czy forma "sie wrocic" jest poprawna?
                • annajustyna Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia 08.02.09, 16:47
                  Zaimek zwrotny "sie" w wielu przypadkach moze, a nawet powinien stac przed
                  czasownikiem (a czesto niestety nawet dziennikarze o tym nie wiedza). Nie chce
                  mi sie teraz analizowac pierwszego postu - byl pewnie pisany pod wplywem emocji,
                  to nie powiesc po korekcie! Skupny sie na konkretach!
            • Gość: 4g63 Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.chello.pl 10.02.09, 18:59
              Gość portalu: nauczycielka napisał(a):

> annajustyna napisała:
              >
              > > Co Ty bredzisz?
              >
              > JA potrafię obsługiwać komputer:))

qr aw, o co wam biega??
        • zigzaur Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia 10.02.09, 10:41
          O co chodzi? Ortografia jest poprawna, styl wypowiedzi zwięzły. Tylko że
          oczekiwania zbyt wielkie. Na "pracownika biurowo-technicznego" to się idzie po
          studiach.
          Żeby "mieć pojęcie o budownictwie", trzeba mieć uprawnienia wykonawcze lub
          projektowe.
          • Gość: Gość Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.autocom.pl 10.02.09, 11:25

O co chodzi? Ortografia jest poprawna, styl wypowiedzi zwięzły

nie do końca: Pytanie tylko GDZIE do cholery to doświadczenie zdobyć jak niema
            się znajomości, jak WSZYSCY chcą pracownika już z doświadczeniem?

Jest błąd ortograficzny: "niema się", powinno być- nie ma się...
            Interpunkcja też na bakier( brak przecinków w odpowiednich miejscach), ale to
            wszystko szczegóły, nieistotne dla całości tematu.
            • zigzaur Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia 10.02.09, 16:54
              Może po prostu niechlujność wskutek pośpiechu w pisaniu?
              W każdym razie, styl jest komunikatywny i zwięzły. To się liczy.
            • Gość: pii Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.02.09, 18:10
              I ty, człowieku, mówisz o interpunkcji?
              Zrobiłeś t r z y błędy w tak krótkim tekście.
              Zanim zaczniesz się czepiać innych, zastanów się, czy ty to potrafisz zrobić
              lepiej (najwyraźniej - nie!).

Żeby nie być gołosłownym:
              Jest błąd ortograficzny: "niema się", powinno być- nie ma się... (Żle napisany
              cudzysłów, także myślnik pisze się inaczej)
              Interpunkcja też na bakier( brak przecinków w odpowiednich miejscach) (Cóż za
              ironia losu, pisząc o interpunkcji robisz błąd pisząc nawias!)
              • Gość: Gość Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.autocom.pl 10.02.09, 18:53
                Polecam przeczytać trochę o użyciu nawiasów.
                > Interpunkcja też na bakier( brak przecinków w odpowiednich miejscach) (Cóż za
                > ironia losu, pisząc o interpunkcji robisz błąd pisząc nawias!)

Nie widzę błędu. Nawiasów można używać w różnych calach, tutaj jest postawiony
                jako komentarz do tekstu głównego - interpunkcja też na bakier (brak
                przecinków...)- to właśnie ten komentarz do tekstu głównego.
                To ty używasz nawiasów niewłaściwie, komentując w ten sposób moja wypowiedź. Nie
                będę się pisać o stylistyce-
                > ironia losu, pisząc o interpunkcji robisz błąd pisząc nawias!- co za bełkot,
                stylistycznie klapa.
                • Gość: błot ortogawiczny Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.debica140.tnp.pl 10.02.09, 22:04
                  Jak zwykle jakieś trolle o ortografii się zaczęły wypowiadać.
        • Gość: Magda Umieć to nie to samo co potrafić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.09, 15:34
          "Potrafić" to forma dokonana o znaczeniu: dać radę. Do takich słów jak "obsługiwać" wręcz nie bardzo pasuje, co więcej, błędne jest tworzenie od tego słowa form imiesłowowych i złożonych w odniesieniu do przyszłości, takich jak "potrafiąc", "potrafiący" i "będę potrafił". Polecam słownik poprawnej polszczyzny.
      • Gość: Gość Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.autocom.pl 08.02.09, 15:37
        Witaj,

Też jestem z Krakowa, nie chce Cię martwić, ale mam mnóstwo znajomych po
        studiach, którzy odbyli już staże i dalej szukają pracy. W Krakowie jest
        strasznie ciężko o etatową pracę, ponieważ większość ofert jest skierowana do
        studentów, absolwentów uczelni, znających biegle języki obce( praca w
        outsourcingu) oraz do fachowców. Raczej nie masz co liczyć na pracę biurową, na
        recepcji czy administrację sieci komputerowych, gdyż znajdzie się tysiące osób,
        posiadających lepsze kwalifikacje od Ciebie. Może warto zainwestować w dalszą
        edukację? Jest duży wybór rocznych szkół pomaturalnych, można zdobyć konkretny
        zawód i wtedy na pewno będzie łatwiej na rynku pracy.
        • konfiturka89 Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia 08.02.09, 16:16
          Ja po maturze bez żadnego doświadczenia poszłam na staż.

I do szkoły policealnej zaocznie, ale staż zaczęłam w lipcu, a szkołę w
          październiku, więc w CV nie miałam żadnego doświadczenia, a skończone tylko LO.

Pieniądze co prawda śmieszne - ok. 670zł miesięcznie, a pracujesz 8h dziennie i
          wykonujesz te same prace co inni pracownicy zatrudnieni na cały etat (u mnie tak
          było), ale zawsze to kolejna pozycja w CV.

Zapytaj w UP, ja załatwiłam staż w tydzień.
          • Gość: gość Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: 94.72.127.* 08.02.09, 16:34
            Ja po LO pracowałam w markecie, i uczyłam się w policealnej szkole.

Stażu w moim mieście nie było :-(
            • Gość: fff Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.chello.pl 08.02.09, 16:58
              napewno bedzie ci łatwiej niz jakbys próbował szukac po studiach bez
              doswiadczenia
              • annajustyna Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia 08.02.09, 17:03
                Tak, pod warunkiem, ze jednak bedzie gotowy podjac prace fizyczna.
      • Gość: mlody Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.77.classcom.pl 09.02.09, 13:00
        A co sądzicie o zarejestrowaniu się w Urzędzie pracy a następnie znalezienie na
        stronie internetowej urzędu odpowiadającej mi oferty pracy (na stronie GUP
        Kraków zamieszczone są oferty), zgłoszenie się z nią do urzędu i wyrażenie chęci
        pracy na tym stanowisku?

Czy dostanę wtedy dane kontaktowe do pracodawcy i jak duża jest szansa na
        dostanie szybkiego zatrudnienia jeśli warunki mi odpowiadają i spełniam
        określone w ofercie wymagania?
        • dei333 Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia 09.02.09, 13:46
          ojoj to nie takie proste :-)

jesli pani szanowna w UP stwierdzi ze mozesz zglosic sie na ta oferte, to
          dostaniesz dane itp

a potem spotkanie z pracodawca, na ktorym przewaznie dowiadujesz sie ze:
          a) faktyczny zakres obowiazkow to telemarketing / parzenie kawy/herbaty
          szefuniowi i sprzatanie jego biura / sprzedaz ubezpieczen *
          b) tak naprawde to to stanowsko pracy jest zgloszone do UP zeby dostac
          refundacje kosztow pracownika... a wybranego kandydata to juz dawno maja
          (przewaznie dotychczasowy pracownik, z ktorym rozwiazano uprzednio umowe, zeby
          mogl sie zarejestrowac w UP aby spelnial wymogi formalne) ...
          c) tak naprawde jest masa chetnych, a ty jestes jednym z wielu.

Oczywiscie, nie chce Cie zniechecac, ale bylam w miej wiecej podobnej sytuacji
          (po studiach, zero doswiadczenia, zarejestrowalam sie w UP) w 2003 - kiedy byl
          poprzedni kryzys i z praca bylo bardzo bardzo zle... wtedy spotykalam sie tylko
          z odpowiedziami a, b lub c...

--
          * kazda inna "niewygodna" praca, na ktora nie ma chetnych, gdy otwarcie podany
          jest zakres obowiazkow
        • Gość: gość Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.autocom.pl 09.02.09, 15:33
          Zgadzam się z przedmówcą, raczej ciężka sprawa. Często oferty na stronie są albo
          już nieaktualne( przeważnie te lepsze rozchodzą się w ciągu jednego dnia) albo
          duża konkurencja i raczej nie przebijesz się tylko ze średnim wykształceniem,
          bez zawodu. Jedyne, na co możesz się załapać, to jakiś staż bądź praca fizyczna.
          Zdecydowanie się zarejestruj, może wyślą Cię na jakieś bezpłatne szkolenia czy
          kursy i przynajmniej zdobędziesz jakieś konkretne umiejętności.
      • Gość: Kris Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.chello.pl 10.02.09, 10:46
        Możesz spróbować skłamać, "pracowałem 12 mcy ale to było bez umowy, pracodawca postawił mi takie ultimatum, przez to więcej zarabiałem"
        -----
        Grafolog - analiza pisama ręcznego, maszynowego, wydruków komputerowych, pieczęci.
        Psychografolog - analiza psychologiczna pisama ręcznego.
        Grafolog - badania kryminalistyczne pisma ręcznego i dokumentów.
      • jurek.powiatowy Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia 10.02.09, 10:54
        Prawo jazdy i obsługa komputera na nikim nie robi wrażenia. To tak jakbyś
        napisał, że umiesz czytać i pisać.
        Jeżeli masz taka możliwość to polecam wolontariat przez pewien okres, aby
        takiego doświadczenia i znajomości nabyć.
        • Gość: nnh Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: 86.47.47.* 10.02.09, 11:08
          Wrazenie to trzeba robic na stanowisko za 20k miesiecznie a nie na magazyniera
          cwoku.
      • ada_adecka Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia 10.02.09, 11:08
        Jeżeli jesteś z Krakowa, możesz się zgłosić do jednej z agencji
        (Adecco, Active Plus, Work Service, itd.), które rekrutują do pracy
        na infoliniach, np. Neostrady. Biorą ludzi bez doświadczenia, może
        kokosów nie zarobisz, ale to lepiej niż 600 zł z urządu za ten sam
        wymiar pracy.
        • Gość: Gość Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.autocom.pl 10.02.09, 11:48
          Dużo więcej niż te 600zł nie zarobi. Pracowałam na studiach w ten sposób i
          więcej zarobiłam w marketach przy promocjach. Nie wiem, czy się coś zmieniło,
          ale stawka na infoliniach była właśnie 4-5 zł na godzinę, przeważnie umowa o
          dzieło ( także nie masz nawet ubezpieczenia). Chyba lepiej iść do UP i załapać
          się na jakiś bezpłatny kurs, szkolenie albo na 6-miesięczny staż. Przynajmniej
          będziesz mógł wpisać w CV jakieś konkrety.
          • ada_adecka Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia 10.02.09, 13:33
            Jakiś rok temu, jak pracowałam na infolinii, za ok. 20 h tygodniowo
            zarabiałam 700 zł + ubezpieczenie.
            • Gość: Gość Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.autocom.pl 10.02.09, 14:11
              Ja zarabiałam od 800-1200zł miesięcznie bez ubezpieczenia. Praca nawet w soboty, niedziele i Święta w zależności od zmiany. Na promocjach w weekendy zarabiałam dużo więcej i nie musiałam się z nikim użerać. Chociaż ja na szczęście b. ciężkich przypadków nie miałam, ale koledzy pracujących obok nieraz musieli znosić bluzgi i przekleństwa ze strony niezadowolonych klientów. Te rozmowy są nagrywane, jakiś czas temu krążyły po internecie, niektóre były naprawdę ostre.
      • naprawdetrzezwy Teraz jest kryzys. 10.02.09, 11:19
        I powtarzając to jak mantrę, pracowawcy będą oferowali głodowe stawki.

Podziękuj dziennikarzom - oni nakręcają tę debilną spiralę strachu...
        • Gość: andzia Re: Teraz jest kryzys. IP: *.tktelekom.pl 10.02.09, 20:49
          racja znalazła się jedna osoba która nie jest ślepa i widzi co sie w
          Polsce dzieje
      • Gość: groźnyzłystudent Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.g2.isko.net.pl 10.02.09, 11:39
        Idź do call center.
        Płacą dobrze, przynajmniej u mnie. Umowa o pracę, opieka w luxmedzie, zwrot 300zł na rozrywki typu teart, kino, basen, siłownia itp. 1/2 etatu, 1350pln brutto.
        A i pełno tu ludzi dla których jest to pierwsza praca. I nikt mi jej nie załatwił. Ogłoszenie w necie znalazłem. Tylko, że w Warszawie.
        Zawsze młodemu proponuję call center, chociaż jak miałem 19 lat to w życiu bym nie powiedział, że będę w takowym pracował. Miałem wręcz wstręt do tego.
        • Gość: Gość Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.autocom.pl 10.02.09, 12:07
          Gdzie masz taki wypas? Ja prawie przez całe studia pracowałam w ten sposób, ale
          tak różowo nie było. Umowa o dzieło lub zlecenie- to raczej norma w tego typu
          pracy, niskie stawki 4-5 zł na godzinę, praca na zmiany, nawet może być w
          Wigilię na dyżurze nocnym. Słyszałam, że lepsze warunki są w telewizji nowej
          generacji- tzn. umowa o pracę - 1000 zł netto i bezpłatna opieka medyczna( po
          okresie próbnym), ale te 300 zł na rozrywki, to chyba stali pracownicy. Tak
          jest/ było w Krakowie. Teraz nie wiem, bo już normalnie pracuję, ale jeszcze 2
          lata temu tak było.
          • Gość: groźnyzłystudent Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.g2.isko.net.pl 10.02.09, 12:40
            W UPS
            A ten zwrot kasy jest na kwartał, dla wszystkich pracowników, którzy wcześniej zgłoszą taką chęć. W marcu powinny być podwyżki, ale przez wszechmogące słowo "kryzys" są zamrożone. Przyjmowanie pracowników z resztą też.
      • Gość: a Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.09, 12:10
        probuj szukac czegos na gumtree - tam beda rowniez pracodawcy ktorzy nie
        wymagaja CV (lol...). nawiasem mowiac, to jak Ci 1200 netto odpowiada, mozesz po
        prostu isc na kase do jakiegos marketu...
      • Gość: ww Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.09, 12:22
        moze to troche głupie co napisze ale zrob sobie kurs np na wózek
        widłowy i zaczep sie np w magazynie zawsze przeczekasz cos złapiesz
        do cv mozesz policealna szkołe robic a taki kurs to raptem moze z
        dwa tygodnie
      • Gość: ... Zapisz się do PSL IP: 217.98.64.* 10.02.09, 12:43
      • Gość: paweł Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.77.classcom.pl 10.02.09, 13:50
        A gdzie w krakowie mogę znaleźć pracę od zaraz za jakieś 1200 netto? jesli ktos
        ma jakis namiar to proszę o informacje tutaj

branża dowolna moze byc tez kierowca kat B, sprzedawca, magazynier,
        recepcjonista itp, jednym slowem wszystko.
      • Gość: anonymous Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.dip.t-dialin.net 10.02.09, 13:57
        Przyczyna dlaczego firmy w innych krajch niz Polska czasem
        wogole nie odpowiadaja na Polskie CV po dyplomie wyzszej
        uczelni jest podobny bojkot prawny obcych dyplomow i uprawnien
        zwany w polsce popularnie nostryfikacja.
        Sytuacje eskaluje fakt ze tej nostryfikacji podlega Polonia
        oglnoswiatowa a nie podlega jej np. Mongolia co jest
        oczywistym absurdem jako ze uczelnie USA stoja na czele
        technologii USA a Mongolia nie ma nawet rozwiazanego
        problemu kanalizacji.
        Wiekszosc wydzialow nauk scisly w Polse uwaza np. nauke amerykanska
        za bullshit jako ze nauka Polska oparta jest z przyczyn finansowych na pracy
        olowkiem a amerykanska superkomputerem.
        Projekty USA sa uwazane za proste w sensie nauk matematycznych.
        Oczywiscie ta opinia jest powszechnie znana na tych uczelniach.
        Obcy pracodawca podobnie jak osoba w przypadku sledzctwa ma
        prawo do zachowani milczenia jesli wie ze bylby negatywnie
        oceniany np. z poziomu matematyki maturalnej przez
        Uniwersytet jagielonski. Oczywiskie skladajacy ma
        prawo do procesu cywilnego za takowe milczenie jako
        np. uszkodzenie reputacji w zawodzie etc.
        Po polskich liceach trudno znalesz prace jako
        ze trudno ja znalesc po wyzszej uczelni a prcodawcy
        wola w Polsce (paradoks w innych krajach jak USA
        uwazaja to za nadmiar kwalifikacji) ludzi z dyplomem jako
        ze np. wyszlifowali lepiej niz matrzysta jezyk Polski
        i umieja lepiej pisac.
      • Gość: mar Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.aster.pl 10.02.09, 15:07
        wcale sie nie dziwe ze nikt nie chce 19-latka zatrudnic jako kierowce. mam 25
        lat i kiedy mialem 19 lat (i prawo jazdy od 2 lat) tez myslalem ze bede pracowal
        jako kierowca. teraz sam sie zastanawiam co ja sobie wtedy wogole myslalem. w
        wieku 19 lat to mozna byc kierowca ale w pizzerii i trzeba miec wlasne auto. a
        jesli chodzi o prace jako magazynier to wez chociazby wczorajsza "wyborcza" tam
        jest duzo ogloszen na magazyn...
      • guru133 Widzisz młody, szkoda że nikt wcześniej Ci nie 10.02.09, 15:38
        uświadomił że wiedza zdobyta w LO jest jedynie podstawą do dalszego kształcenia.
        jeżeli nie zamierzałeś iść na studia, trzeba był ukończyć Technikum lub
        przynajmniej zawodówkę.
      • zbukov Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia 10.02.09, 15:44
        z doświadczenia wiem, że jedną z lepszych prac jakie można dostać ze średnim
        wykształceniem jest konsultant infolinii. szkolenia mają wprawdzie dość
        ograniczony zakres, ale takie doświadczenie przydaje się później w wielu
        pracach. odpowiedzialność stosunkowo nieduża, kasa przeciętna, ale nawet tam
        kumaci ludzie mogą się rozwinąć. a jeśli podejmiesz studia, to i przejście w ich
        trakcie do innego ciekawszego działu jest czasem możliwe.
      • Gość: k Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.chello.pl 10.02.09, 15:45
        Szukanie pracy w charakterze administratora sieci komputerowej, przy zerowym
        doświadczeniu to raczej utopia, szukaj raczej jakiegoś 1st line helpdesku albo
        czegoś podobnego (kafejka internetowa?).
      • Gość: gościu Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.tktelekom.pl 10.02.09, 15:46
        chociaż 1200zł na rękę?
        Ja pracuję w prywatnej spółce i zarabiam 1300.po 5 latach studiów
        ukończonych z wyróżnieniem. Posiadam doświadczenie zawodowe.
        Spójrzmy prawdzie w oczy mamy kryzys i ludzie zwalniani są z pracy
        masowo. Przed UP kolejki tworzą się od rana.
        Pracy nie ma. Polski przemysł stoi w miejscu.Tragedia. Szef zwalnia
        ludzi pokolei, oszczędza się już na wszystkim. Współczuje tym co
        pokończyli szkoły i szukają pracy bo ciężko będzie się na coś
        załapać, skoro zwalnia się pracowników z 12 letnim doświadczeniem,
        to co dopiero mówic o takich młokosach.
        kierowca to może z ciebie i będzie ale pracownik biurowy? z czym do
        ludzi? trzeba najpierw zdobyć jakieś wykaształcenie. W mojej firmie
        bez wyższego nie przyjmują nawet na kogoś typu "przynieś, podaj,
        pozamiataj"
        • Gość: slodka86 do młodego IP: *.chello.pl 10.02.09, 16:16
          ja mam 23 lata, swoje doswiadczenie zawodowe tez zaczełam w wieku 19
          lat. Wyslij cv do róznych agencji posredniczacych, czesto szukaja
          mlodych osob do prac tymczasowych do miedzynarodowych firm. Jakis
          start bedzie, kasa nienajgorsza no i zyskasz doswiadczenie.
        • Gość: pepper Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: 213.134.179.* 10.02.09, 16:18
          Gość portalu: gościu napisał(a):

> Pracy nie ma. Polski przemysł stoi w miejscu.Tragedia. Szef
          > zwalnia
          > ludzi pokolei, oszczędza się już na wszystkim. Współczuje tym co
          > pokończyli szkoły i szukają pracy bo ciężko będzie się na coś
          > załapać, skoro zwalnia się pracowników z 12 letnim doświadczeniem,
          > to co dopiero mówic o takich młokosach.

Tak. Pracy nie ma. Kryzys. Tragedia.
          Mam całą listę niezrealizowanych zamówień, bo nie ma materiałów. Bo
          jak przyjeżdżam do hurtowni, to oni "nie biorą dużo, bo jest
          kryzys". I odchodzę z kwitkiem. I tak cały tłum ludzi -
          potencjalnych klientów - oprócz mnie. Trzeba się dopraszać, błagać,
          żeby zamówili czegoś więcej. Czekać 1,5 miesiaca na 10 sztuk. A nie
          zamawiają więcej, no bo kryzys i im nie zejdzie. I nie zamawiają
          więcej, i obroty im spadają, i będą zwalniać... No jasna chol...era.
          Ja się nie wyrabiam z zamówieniami, bo pracuję, a nie męczę o
          kryzysie, nie narzekam, że kryzys, nie płaczę, że kryzys. A branża -
          tzw. luksusowa, czyli rzeczy, które teoretycznie powinny iść w
          totalną odstawkę w czasie kryzysu.

Sorry za offtopic, ale coraz bardziej mnie wkurza ta samonakręcająca
          się spirala kryzysu.
          • Gość: aqq Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.09, 17:05
            tak juz jest ładne to słowo kryzys ale na kryzysie sie tez zarabia
            za bardzo to rozdmuchane jest
            • Gość: gościu Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.tktelekom.pl 10.02.09, 20:46
              to potwierdza fakt iż kryzysu nie widać. Uwierz mi, że jest i to
              dopiero początek.
              Widzę to każdego dnia gdy np szef każe mi wykonać plan cięc
              budżetowych a w nim zwolnienie 22 pracowników. O premiach też możemy
              zapomnieć. I taka sama bida jest w na Ukrainie i w Rosji z którymi
              współpracujemy a właściwie to się już całkowicie załamało, więc
              proszę mi nie wmawiać, że kryzysu nie ma.
              Zresztą ja to widzę na codzień więc co mam mówić, lepiej żyć w
              nieświadomości dalej...
          • Gość: gościu Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.tktelekom.pl 10.02.09, 20:42
            nie masz racji. nie mówię o przemyśłe budowlanym bo wiadomo, że tam
            zawsze jest ruch. Naprawdę jest tragedia. Gdyby moja firma
            utrzymywała się tylko z jednego źródła upadłaby
            natychmiast.Drastyczny spadek zleceń: dawniej było ok 15 dziennie a
            teraz 3 w miesiącu. Pochlastać się tylko.
          • lisenne Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia 10.02.09, 21:08
            pepper, święte słowa!! Ja też mam wrażenie, że wszyscy dookoła się nakręcają tym
            kryzysem, a pracodawcom jest to zwyczajnie na rękę, bo łatwiej im negocjować
            płace (oczywiście w dół), zwłaszcza że polski pracodawca przyzwyczaił się przez
            lata zatrudniać najlepszych za płacę minimalną.

Dodam, że w firmie w której pracuję jakoś nie dostrzegam oznak kryzysu, choć
            jesteśmy powiązani z oddziałami za granicą.
      • Gość: AQQ Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: 85.195.123.* 10.02.09, 16:59
        AQQ
      • Gość: hhjk Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: 79.97.244.* 10.02.09, 19:05
        Piotrze daj spokoj, ma ludzi napedzac na inwestycje w fundusze? Juz prostytutka
        z mniejszymi wyrzutami sumienia patrzy w lustro.
      • Gość: jolka to proste -zdobądz konkretny zawód, np. w szkole p IP: *.toya.net.pl 10.02.09, 19:41
        idz do szkoły policealnej lub innej uczącej konkretnego zawodu. Po
        liceum nawet 30 lat temu było trudno o pracę! Od dawna wiadomo że
        licea przygotowywać powinni ludzi którzy myśla o studiach a inni
        powinni kończyc wybrane technika, natomiast ci którzy chcą lub muszą
        szybko pracować - zasadnicze szkoły zawodowe! To proste!
        • Gość: paweł Re: to proste -zdobądz konkretny zawód, np. w szk IP: *.77.classcom.pl 10.02.09, 21:59
          Mylisz się. 30 lat temu po dowolnej szkole, wszystko jedno czy tylko po
          podstawówce czy liceum, technikum itp, szło się do pierwszej lepszej firmy i
          deklarowało że chce się tam pracować. Zawsze przyjmowali.
          Można było parzyć kawkę dyrektorowi, jeździć samochodem po towar, przekładać
          papiery z jednej teczki do drugiej a nawet pierdzieć w stołek i od czasu do
          czasu odebrać jakiś telefon, ale zajęcie jakieś zawsze było i jak na tamte czasy
          to każdy zarabiał stosunkowo dużo.

Jednak komuna miała swoje dobre strony;)
          • Gość: robus Re: to proste -zdobądz konkretny zawód, np. w szk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 09:01
            dobre strony komuny polegaly na tym, ze ten co pierdzial w stolek
            i fachowiec zarabiali tak sam

ja jednak wole tak jak jest teraz, w styczniu podwyzka, a zona dostala
            powyzke w grudniu
      • Gość: er z tym kryzysem to dziwna sprawa.... IP: *.toya.net.pl 10.02.09, 19:48
        moje dzieci czekały dwa miesiące na standardowe meble kuchenne,
        miesiąc na wersalke a juz za żadne skarby nie mogli znaleźć
        fachowców do szybkiego wykończenia mieszkania(Gdańsk). Każdy nawet
        pseudo fachowiec jest poszukiwany, nikt nie pyta o kwalifikacje ani
        wykształcenie. Materiałów wykończeniowych które by im odpowiadały
        (panele, sanitariaty itp.)szukali łacznie kilka miesięcy!W końcu
        zamawiali przez sklepy wysyłkowe! I tak jest ze wszystkim. Nie ma
        dobrych lekarzy, nie ma majstrów od samochodów, mało fryzjerów,
        nawet sklepów za mało!
        • Gość: andzia Re: z tym kryzysem to dziwna sprawa.... IP: *.tktelekom.pl 10.02.09, 20:51
          bo kryzysu tak naprawdę nie widać. Nie ujawnia się on zwykłym
          śmiertelnikom, bo przecież nic się nie zmieniło.
          Ale mój znajomy mówi, że przemysł cięzki upada, bo jest z tej branży
          i też szykują się u nich duże zwolnienia. Ktoś juz tu o tym pisał na
          forum i to jest niestety prawda.
        • Gość: damian Re: z tym kryzysem to dziwna sprawa.... IP: *.77.classcom.pl 10.02.09, 22:00
          czyzby powrot do czasow PRL-u? ;)
      • Gość: ciut starsza Re: Jak znaleźć pracę po liceum bez doświadczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.09, 20:02
        Tak jak radzi ci większość, najlepiej postaraj się o staż, póki jeszcze możesz (jako absolwent). Lub podejmij choćby pracę w tej myjni. Masz jeszcze bardzo niesprecyzowane oczekiwania, więc w tym czasie, gdziekolwiek się nie zaczepisz, doprecyzuj je. Wbrew pozorom jakakolwiek praca da ci pogląd na temat tego, co chcesz/co ci pasuje. Ważny jest też choćby sam codzienny kontakt z ludźmi.
        Swoim wiekiem/wykształceniem absolutnie się nie przejmuj ;) Może przyjdzie czas, że zdecydujesz się np. zaocznie kontynuować edukację, a może nie będzie ci to do niczego potrzebne. Pytanie co chcesz robić dalej?

I raczej nie odwracaj się plecami do rodziny. Jeśli masz taką możliwość, to usamodzielniaj się stopniowo, a nie na siłę i nagle, bo może cię to przytłoczyć.

Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka