zadamek62 16.02.09, 13:51 Co można uzyskać poprzez wideokonsultacje? Czy to jest konkurencja dla "normalnych" konsultacji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aldi.4 Re: Wideokonsultacja 17.02.09, 11:38 Coś w tym jest. Kiedyś wystarczały nam 2 kanały telewizyjne, teraz chociaz mamy ich znacznie więcej i tak nam ciągle mało. Podobnie jest z całą masą innych rzeczy. . Świat wciąż szuka nowych rozwiązań, udogodnień. Korzystamy z tego. Dlaczego nie? Co do wideokonsultacji jestem, jak najbardziej za. Każde rozwiązanie, które umożliwia, ułatwia nam dstęp do pewnych osób, informacji, przynosi konkretną pomoc - każde takie rozwiązanie zasługuje na miano pozytywnych rozwiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
zadamek62 Re: Wideokonsultacja 17.02.09, 17:32 Tak, tylko tak zwykle się zdarza,że nie każdy wynalazek jest panaceum na wszystko. Zwykle po pewnej euforii i upojeniu się efektami z jakiegoś wynalazku przychodzi uspokojenie i momenty refleksji: czy to jest to na co czekałem. Zastanawiam się, czy z wideokonsultacjami nie będzie podobnie. Chociaż, przyznaję, że rozmowa (wideokonsultacje są taką rozmową), gdzie widzę osobę, z którą rozmawiam, mimikę twarzy, rąk, widzę dokumenty, sam mogę przedstawić dokumenty..itd. daje wrażenie jakby bezpośredniej rozmowy. Wszystko to prawda. Ale czy nie ma jakiejś możliwości przekłamania i wskutek tego otrzymamy fałszywe informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
aldi.4 Re: Wideokonsultacja 18.02.09, 11:23 Jeżeli wszyscy podchodziliby do nowych rozwiązań w ten sposób – przyjmie się, nie przyjmie to świat stanąłby w miejscu. Uważam, że każdą rzecz, każdy pomysł należy wykorzystać maksymalnie. Jeżeli nie sprawdzimy, nie przetestujemy nowego wynalazku nie będziemy wiedzieć, czy decyzja o odrzuceniu go była słuszna. Żyjemy w czasach , gdzie rozwój technologii pozwala nam wykorzystać pewne elementy, po to by ułatwić człowiekowi codzienną egzystencję. Wydaje mi się, że powinniśmy dać szansę nowym produktom, sprawdzić, przetestować ich działanie. To społeczeństwo zadecyduje o jego losie. To ono odpowie nam na pytanie, czy warto było, czy nie. To, tak jak w przypadku chociażby naszego zdrowia. Naukowcy wciąż pracują nad nowymi lekami....szkoda tylko, że nie wynaleźli jeszcze nic na raka.... Odpowiedz Link Zgłoś
aldi.4 Re: Wideokonsultacja 18.02.09, 11:41 Wysłałam wadomość nie pisząc najważniejszego. Zamyśliłam się Dzięki temu, że lekarze wciąż nam przypominają o badaniach, kontrolach, dzięki dostępnym wszędzie informacjom, czy wideokonsultacjom jesteśmy w stanie walczyć z naszą chorobą. Wiadomo, że im wcześniej wykryta choroba, tym większe szanse na jej wyleczenie. Im więcej wiemy, im więcej mamy mozliwości (mówię też tutaj o takich wideokonsultacjach)...tym więcej w nas siły i energii do walki z chorobą. Odpowiedz Link Zgłoś
zadamek62 Re: Wideokonsultacja 18.02.09, 16:58 Być może,jeżeli mamy do czynienia z chorobą to wideokonsultacja spełnia swoje zadanie, chociaż nie bardzo widzę, jak można przekazać np. receptę, czy skierowanie na badania. W sytuacji, gdy potrzebny jest np. prawnik, to poradę też można uzyskać przez wideokonsultacje. Ale co robić, gdy potrzebne jest poświadczenie porady na piśmie? Czy tą sprawę też wideokonsultacja załatwia? Jakie sprawy mogą być załatwiane przez wideokonsultacje? Odpowiedz Link Zgłoś