Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

odszkodowanie

IP: *.localdomain / *.swiebodzice.sdi.tpnet.pl 26.11.03, 13:15
    Witam. Czy ktoś z Was starał się już o odszkodowanie z tytułu umowy o zakazie
    konkurencji. Chodzi o zakaz pracy w konkurencyjnych firmach , po ustaniu
    zatrudnienia u pracodawcy, który zmusił pracownika do podpisania takiej umowy.
    Kodeks pracy przewiduje takie odszkodowanie, ale ciekawy jestem jak podchodzą
    do tego Sądy Pracy.
    Obserwuj wątek
      • beata_ Re: odszkodowanie 26.11.03, 17:48
        Gość portalu: morus napisał(a):

> Witam. Czy ktoś z Was starał się już o odszkodowanie z tytułu umowy o zakazie
        > konkurencji. Chodzi o zakaz pracy w konkurencyjnych firmach , po ustaniu
        > zatrudnienia u pracodawcy, który zmusił pracownika do podpisania takiej
        > umowy.
        > Kodeks pracy przewiduje takie odszkodowanie, ale ciekawy jestem jak podchodzą
        > do tego Sądy Pracy.

Jeżeli masz umowę, która ci zakazuje pracy u konkurencji po ustaniu
        zatrudnienia, to pracodawca wypłaca ci odszkodowanie zgodnie z tym, co mówi
        kodeks pracy i kropka. Jeśli się miga, to zanim pójdziesz do sądu idź do PIP -
        zrobi kontrolę i na podstawie dokumentów ustali, ze odszkodowanie się należy i
        nakaże pracodawcy wypłatę. Jeśli pracodawca dalej sie miga, mimo nakazu, PIP
        może oddać sprawe do egzekucji - nie wiem jakim trybem to idzie (jakoś przez
        Urząd Skarbowy, PIP wie - tak mi się o uszy obiło), bo u mnie obyło sie bez
        tego. Na samym końcu dopiero lecisz do sądu, jeśli poprzednie srodki zawiodły -
        np. US nie mógł położyć łapy na koncie pracodawcy, bo było puste...
        • Gość: morus Re: odszkodowanie IP: *.localdomain / *.swiebodzice.sdi.tpnet.pl 26.11.03, 18:36
          Dzięki, to mówisz, żeby zgłosić najpierw do PIP-u, czy to będzie szybciej ?, czy
          taka jest droga postępowania ?. A gwoli wyjaśnienia pracodawca dał mojemu synowi
          do podpisania umowę o zakazie pracy w konkurencyjnej firmie, po ustaniu
          zatrudnienia u niego. O żadnym odszkodowaniu nie było mowy. Syn już tam nie
          pracuje i niedawno dowiedział się, że powinien dostać odszkodowanie , wynikające
          z faktu zawarcia takiej umowy. Pozdrowienia.
          • beata_ Re: odszkodowanie 26.11.03, 19:21

> Dzięki, to mówisz, żeby zgłosić najpierw do PIP-u, czy to będzie szybciej ?,
            > czy taka jest droga postępowania ?. A gwoli wyjaśnienia pracodawca dał
            > mojemu synowi do podpisania umowę o zakazie pracy w konkurencyjnej firmie,
            > po ustaniu zatrudnienia u niego. O żadnym odszkodowaniu nie było mowy. Syn
            > już tam nie pracuje i niedawno dowiedział się, że powinien dostać
            > odszkodowanie , wynikające z faktu zawarcia takiej umowy. Pozdrowienia.

Mówię o PIP, bo szybciej - mało kto o tym wie. Można od razu do sądu, ale tam
            czeka się na rozprawę minimum rok, PIP załatwia sprawę w ciągu miesiąca od
            zlożenia skargi.
            Odszkodowanie wynika z kodeksu pracy - Art. 101 2, par 1-3. Jego wysokość może
            być ustalona w umowie, a jeśli nie jest, to z mocy prawa jest to minimum 25%
            wynagrodzenia otrzymanrgo przez pracownika przed ustaniem stosunku pracy przez
            okres odpowiadający okresowi obowiązywania zakazu konkurencji.
            Trzeba też pamiętać o przedawnieniu roszczenia - trzy lata w przypadku
            wynagrodzenia, ale czy to można podciągnąć pod wynagrodzenie nie jestem pewna.
            Proponuję jako pierwszy ruch telefon do PIP, albo od razu wizytę ze wszystkimi
            papierami - powiedzą co dalej
      • asia.su Re: odszkodowanie 26.11.03, 20:53
        Nie wiem jak to jest z egzekucją, chciałam jednak dodać, że w przypadku nie
        wywiazywania sie pracodawcy z wypłatą odszkodowania zakaz pracy w
        konkurencyjnej firmie przestaje obowiązywać.
        Może więc nie mozna domagać sie zapłaty odszkodowania a jedynie zaoferować
        konkurencji swoją wiedzę?
        • beata_ Re: odszkodowanie 26.11.03, 21:57
          asia.su napisała:

> Nie wiem jak to jest z egzekucją, chciałam jednak dodać, że w przypadku nie
          > wywiazywania sie pracodawcy z wypłatą odszkodowania zakaz pracy w
          > konkurencyjnej firmie przestaje obowiązywać.
          > Może więc nie mozna domagać sie zapłaty odszkodowania a jedynie zaoferować
          > konkurencji swoją wiedzę?

Samą mnie zdziwiło, że PIP ma taką możliwość, tzn. przekazania nakazu do
          egzekucji - trochę żałuję, że do tego nie doszło, bo wiedziałabym z pierwszej
          ręki:-) Z tego, co mówił mi jeden z inspetorów wyszło mi, że egzekucją nie
          zajmuje się wtedy komornik (może dlatego, że komornik jest 'sądowy', a tu
          wyroku sądowego nie ma) tylko Urząd Skarbowy. I to jest ciekawostka, o której
          warto wiedzieć.

• Gość: morua Re: odszkodowanie IP: *.localdomain / *.swiebodzice.sdi.tpnet.pl 27.11.03, 10:44
            Jeszcze raz serdeczne dzięki.
      • Gość: xyz Re: odszkodowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.03, 08:10
        witam,
        ja od prawie 3 lat walcze

wywalczylem czesciowe kwoty w I i II sadzie potem wyrok NSA
        kasacja czesciowych - przyznanie calosciowego prawa do kasy

teraz dopiero firma chce sie ukladac

u mnie zapisali sobie w umowie, ze moga mnie zwolnic z umowy w czasie trwania
        umowy i tak zrobili (ostatniego dnia pracy) wiedzac, ze nie ide do konkurencji

taki zapis jest niewazny - to jest umowa obustronna z definicji i ja
        musialbym zgodzic sie na to aby oni mi umowe wypowiedzieli

temat do wygrania
        • Gość: morus Re: odszkodowanie IP: *.localdomain / *.swiebodzice.sdi.tpnet.pl 29.11.03, 12:17
          A w czym tkwił Twój problem ?. Czytałeś co pisała Beata.
          My już kontaktowaliśmy się z PIP-em. Oświadczyli, że to złamanie prawa pracy i
          powiedzieli, żeby napisać do nich skargę. Tak też uczyniliśmy. Czekamy co będzie
          dalej.
          • beata_ Re: odszkodowanie 29.11.03, 13:46

> A w czym tkwił Twój problem ?. Czytałeś co pisała Beata.
            > My już kontaktowaliśmy się z PIP-em. Oświadczyli, że to złamanie prawa pracy
            > i powiedzieli, żeby napisać do nich skargę. Tak też uczyniliśmy. Czekamy co
            > będzie dalej.

Dalej, to w ciągu miesiąca będzie kontrola u pracodawcy, zapłaci zapewne
            mandat na dzieńdobry (bo cudów nie ma - zawsze przy okazji kontroli coś
            wyjdzie nieprawidłowego), skontrolowane zostaną dokumenty dotyczące Waszej
            sprawy i zostanie wydany nakaz zapłaty. Dostaniecie w tej sprawie pismo z PIP.
            Radziłabym wybrać się tam za kilka dni (do PIP) i dowiedzieć się, który
            inspektor ma przydzieloną Waszą skargę i dalej kontaktować się już
            bezpośrednio z nim. TO DZIAŁA :-))

Ps
            Być może sprawa Xyz28 ciągnie się tyle czasu dlatego, że poszedł wprost do
            sądu - okazuje się, że to błąd czasami...ale tylko zgaduję...
            • Gość: morus Re: odszkodowanie IP: *.localdomain / *.swiebodzice.sdi.tpnet.pl 01.12.03, 12:44
              Jeszcze raz beatko serdeczne dzięki za porady. :)))
            • Gość: krzysztofsf Re: odszkodowanie IP: 62.233.223.* 01.12.03, 13:01
              Ciekawe, czy mi tez "cos sie nalezy"?
              Podpisalem prawie 3 lata temu papiery o zakazie konkurencji.
              Od roku nie jestem pracownikiem i niestety nigdzie nie moge znalezc pracy.
              Czy jakbym teraz przypomnial sobie o tym zakazie, to mam szanse na domaganie sie
              odszkodowania (poprzednio nie interesowalem sie tym, bo zakladalem, ze skoro mi
              nie placa, to mam spokoj z wyborem pracodacy...ale nic nie znalazlem)

• Gość: xyz Re: odszkodowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.03, 08:42
          witam,

ja mialem zapisane w umowie, ze moga wypowiedziec i zwalniaja z zakazu

i tak tez zrobili wiedzac ze z przemyslu ide do konsultingu

nie poszedlem do PIP bo moj kuzyn prowadzil jako prawnik podobny temat i
          wygral z ceramika

mi tez prowadzi i mam kasacje teraz wyrokow - czekam na final lub ugode

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka