elkhound
24.06.09, 21:43
hej wszystkim. chciałem się podpytać studiujących, absolwentów czy też doświadczonych mechaników na temat kierunku o nazwie budowa maszyn. chodzi mi o to co kryję się pod tą nazwą. o jakie dokładnie maszyny chodzi? czy uczysz sie (i potem pracujesz) o frezarkach, obrabiarkach itd, czy na przykład o samolotach, tramwajach, pociagach? zastanawiam sie też, w jakim kierunku rozwija się ta dziedzina, inżynieria mechaniczna. np. w elektronice co chwila powstaja jakies nowe technologie,produkty itd, rozwoj jest nieustanny, a jak to jest z budowa maszyn? chodzi mi o to czym tak naprawde jest ten zawod. czy mozna w przyszlosci zatrudnic sie w Alstom i projektowac nowoczesne tramwaje, albo np. w Beoingu samoloty? czy jest to zupelnie przyziemne i wiedza uzyskana na studiach pozwala jedynie projektowac wielokrążki (w przenosni oczywiscie) Przejrzalem juz mase roznych linkow, for dyskusyjnych, czy to w jezyku angielskim czy naszym rodzimym i nadal mam watpliwosci. z gory dziekuje za wszystkie uwagi, sugestie... materiały do poczytania jak najbardziej mile widziane :)
pozdrawiam.