de_oakville
19.01.25, 15:59
Gierek wybudował "drugą Polskę", Wałęsa przekonywał, że Polska może zostać "drugą Japonią"
(jeszcze wcześniej niż zostanie drugą Koreą Południową). Ambicje zawsze "sięgały nieba, sięgały gwiazd"
Ludziom potrzebne jest poczucie sukcesu jak woda rybie i w związku z tym można wszystko tak przedstawić, że odczucie sukcesu przyjdzie bez problemu. Weźmy piłkę nożną. Polska drużyna narodowa "cienko przędzie" jak nigdy dotąd, ale najsilniejsza piłka na świecie (albo przynajmniej w Europie), hiszpańska, i jej sukcesy opierają się prawie wyłącznie na najlepszym jej graczu - Polaku Lewandowskim, a zatem mamy ogromny powód do dumy. Tak jest przynajmniej według prasowych wiadomości. Albo gospodarka. Polska gospodarka jest z pięć razy mniejsza od niemieckiej (jeszcze niedawno była mniej więcej równa gospodarce Bawarii), ale mamy większy jej wzrost od Niemiec, a zatem tytuły podają, że "zostawiamy daleko w tyle" i Niemcy i Francję - jest powód do wielkiej radości. I pewnie rzeczywiście powód do radości jest, z tym że wielu ludzi w Polsce nie ma zupełnie poczucia proporcji i zinterpretują takie wiadomości jako totalne zwycięstwo Polski nad "Brukselką".
Z dokumentów historycznych wynika, że wielu czuło się zwycięzcami w Powstaniu Warszawskim jeszcze zanim
ono wybuchło. Obejrzałem sobie niedawno po raz drugi polski serial "Czas honoru" (90 odcinków).
Po raz pierwszy zetknąłem się z nim będąc przed kilku laty w nieistniejącym już (a szkoda) MPiKu w Warszawie
na Nowym Świecie. Kupowałem jakieś DVD i przy kasie zaproponowano mi dodatkowe po zaniżonej cenie. Był
to "Czas honoru" - Powstanie. Serial okazał się dla mnie ciekawy, tak że w końcu zgromadziłem mnóstwo DVD kupionych bądź w Polsce bądź w polskich księgarniach w Kanadzie. I posiadam na DVD wszystkie odcinki. Ale dziś można sobie obejrzeć te wszystkie odcinki za darmo na internecie.
vod.tvp.pl/seriale,18/czas-honoru-odcinki,292065
Wystarczy wybrać "Sezon", następnie odcinek i kliknąć na "Otwórz".
Wracając do sukcesu to bywa on najczęściej wypadkową wielu czynników, bo polski geniusz malarstwa nie namalował by tak pięknych obrazów zgodnych z jego "najlepszym na świecie" poczuciem gustu i smaku, gdyby nie posiadał najlepszych na świecie pędzli i farb wymyślonych przez jakiegoś niemieckiego geniusza od farb i innych "przyziemnych" rzeczy materialnych jak sprawne urządzenia mechaniczne i tym podobne. Widziałem niedawno na Tik-Toku listę 10 krajów cieszących się największym respektem na świecie. Oczywiście
to rodzaj zabawy, żadna "ewangelia". Lista była następująca:
1) Niemcy
2) Kanada
3) Japonia
4) Szwajcaria
5) Australia
6) Szwecja
7) Norwegia
8) Holandia
9) Rosja
10) Finlandia
9-te miejsce Rosji mówi, że to jednak "kit" i że ta lista powstała pewnie gdzieś w Argentynie.