Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co sie k... porobilo

IP: 80.63.56.* 01.07.09, 11:54
    Jak oni nas upodlili! Co sie K... dzieje w tym pop... kraju.
    Ludzie skomlą o robotę za 1000 zł, na uszach stają, castingi przechodzą a
    nie stać nas na życie, na mieszkania, na dzieci
    a tłuste polityczne świnie śmieją sie nam w twarz i pasą dupska na stołkach
    za NASZE pieniądze, rozstrząsając szkodliwość dopalaczy.

Co sie k... porobiło że ludzie po studiach, lekarze, pielęgniarki, prawnicy
    jesli tylko nie mają znajomości zarabiają mniej niż angielski cieć.

Co sie k... porobiło że jedni budują pałace a poza sferą marzeń innych ludzi jest
    mieszkanie w bloku z wielkiej płyty.

Co sie k... porobiło że siedzimy i sie na to zgadzamy, na nasze upodlenie,
    głodne dzieci,
    gó...ane emerytury.

Co sie k... porobiło że staliśmy się narodem sprzedawców i układaczy towarów
    na półkach,
    z nastawieniem na cel i energią do działania za 1200 brutto.

Co sie k.. porobiło że nie weźmiemy sztachet, opon i butelek z benzyną i nie
    upomnimy sie
    o godne zarobki jak chociażby niedawno młodzi w Grecji.

Co sie k... porobiło że większoć polaków pół dnia tyra na dojazd do pracy a na
    kolacje dla rodziny wydaje wiecej niz zarobi dnia nastepnego.

Co sie k... porobiło że niepoliczalna ilość polaków podli sie na wypach tęskni
    do rodzin,do dzieci, do rodziców żeby tylko normalnie żyć.

I nie pierd... mi tutaj cwaniaczki bogatych tatusiów, warszafiacy o zaradności
    i lenistwie
    przyszlosciowych kierunkach bo KAŻDY ma prawo żyć a nie każdy musi byc
    BIZNESMENEM i korporacyjnym szczurkiem.

TUSKU CZYŃ CUDA!!!!
    Obserwuj wątek
      • carwszechrusi taki naród... 01.07.09, 13:49
        Polacy dali sobie odebrać państwowość na 150 lat, 2 WŚ przegrali w 2 tygodnie,potem dali sobie wmówić komunę a teraz tyrają u panów za psi grosz. Tak mentalność narodu przegranego, po wypadku, narodu poddańców. Podnoszenie głoy to nie nasza specjalność poza "zrywami" a dziś w interesie pani Bohniarz, Kwaśniewskich, Milerów, Tusków i Kaczyńskich jest utrzymywanie stanu rzeczy. Im ty masz mniej tym oni mają więcej.
      • Gość: Gość Re: Co sie k... porobilo IP: 89.231.203.* 01.07.09, 18:42
        Podpisuję się pod Twoim komentarzem.
      • Gość: koko Re: Co sie k... porobilo IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.07.09, 20:38
        to niestety tez i nasza wina. gdyby ludzie nie zgadzali sie na takie
        warunki inaczej by wszystko wygladalo.
        ucze sie angiels i by by poland bo wole sie podlic za granica za
        pieniadze niz tu w polsce za jalmuzne.
      • Gość: koko Re: Co sie k... porobilo IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.07.09, 10:01
        no wlasnie co sie k.. porobila. jestem po studiach i obecnie modle
        sie zeby dostac byle jaka prace za jalmuzne - zeby miec jakies
        doswiadczenie, czy wpisac cos w cv (bo oprocz praktyk pracowalam
        tylko na czarno). wyslalam nawet cv na sprzataczke ale tez zero
        odzewu:). normalnie zyc mi sie nie chce.
      • Gość: dno i wodorosty Re: Co sie k... porobilo IP: *.radom.vectranet.pl 02.07.09, 12:25
        syfiasty kraj,syfiaste kasty rządzące.czas na przewrót bo złodziejom w
        garniurach we lbach sie poprzewracało.skonczyc z wyzyskiem za miske ryżu!!!!!
      • 0skar Re: Co sie k... porobilo 02.07.09, 12:52
        Nie bój, nie bój. Pójdziemy do urn i znowu 99% z nas zagłosuje na
        tych samych socjalistów z PO, PiS, SLD czy PSL i utrwalimy ten
        bandycki reżim.
        • Gość: yes Re: Co sie k... porobilo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 14:16
          Mnie też rozśmieszają castingi i etapy rekrutacji, a potem 1500 zł
          na rękę. Za tyle, to powinienem dostać robotę po jednej rozmowie
          przez telefon.
          • Gość: edge Re: Co sie k... porobilo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 15:05
            Co tam 1500 na reke. Ja bylem ostatnio na rozmowie w sprawie pracy w informacji
            na lotnisku. Praca na zmiany, rowniez w nocy, w weekendy i swieta, oferuja 1500
            brutto :-)
            • Gość: ewa Re: Co sie k... porobilo IP: *.chello.pl 02.07.09, 15:51
              A ja miałam propozycję taką: przyjmowanie zgłoszeń w pogotowiu
              wodno-kanalizacyjnym + elektrycznym, praca świątek, piątek i niedziela-niby po
              12 godzin, ale w razie awarii tak długo, aż awaria zgłoszona na moim dyżurze
              zostanie usunięta. Ale to nie wszystko, ponieważ są podobno chwile gdy telefon
              milczy, więc w tym czasie sprzątanie biur.
              Za to wszystko miałam zarabiać 1260; BRUTTO. Pani była bardzo zdziwiona gdy
              powiedziałam, że nie przyjmę tej pracy!!!
              • Gość: gosc dziwne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 16:10
                była moze zdziwiona że nie zemdlałaś
                • Gość: ewa Re: dziwne IP: *.chello.pl 02.07.09, 16:10
                  Ze szczęścia???
                  • riverisland Re: dziwne 02.07.09, 18:22
                    Podziękujcie dziadkom i rodzicom za to, że zamiast dobrobytu woleli budować komunizm... Z drugiej strony - na świecie jest ponad 100 krajów z listy ONZ gdzie żyje się gorzej niż w Polsce.
                    • Gość: yes Re: dziwne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 18:33
                      To że są kraje gdzie żyje się gorzej niż w Polsce wątpliwości nie
                      mamy, ale czemu porównywać się do tych gorszych?
                      • Gość: stary Re: dziwne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 18:54
                        Powiedzmy sobie szczerze. W tym kraju jest potrzebny jeden wielki, ogromny bunt(
                        nie strajk) BUNT. Najlepiej z siekierami, gdzie niestety polałyby się krew( a
                        może nawet głowy). To co się tu wyrabia, to jest zwyczajne sku...syństwo.
                        Człowiek z ambicjami, marzeniami, może zostać w tym kraju tak zaniżony, ze sam
                        nie będzie wiedział, po co żyje. To już nie jest nawet kraj, to jest jakaś...
                        nie wiem nawet jak, to nazwać. Może jest tępy, niedouczony, i nie mogę sobie
                        poradzić w tak wspaniałym i dającym wiele możliwości kraju. Ale, to co
                        obserwuje, na co dzień, to mnie przeraża. Naprawdę jestem strasznie
                        zaniepokojony tym, jak ten kraj, będzie wyglądał za następne 2 lata. Zresztą
                        posłuchajcie sobie, koleś ma bardzo dużo racji, prawdziwy kawałek z przekazem.

www.youtube.com/watch?v=wDUZebYraBg
                        • grey-eye Re: dziwne 02.07.09, 20:07
                          No brawo..... co się porobiło? Pytanie powinno brzmieć co się z Wami ludzie porobiło. Aż się wierzyć nie chce jak się czyta wasze teksty.
                          Jak można tak narzekać. Dla was strona www.narzekalnia.pl

Sorry, ale Polska to jest kraj tak szybkich przemian i tak szybkiego rozwoju, że niestety część społeczeństwa niewyrabia..., zostaje w tyle. Jestem z Wrocławia, pracy jest dużo i dla wykwalifikowanej kadry i dla mniej wykwalifikowanej. Jak ktoś bardzo chce to 1500 netto wyrwie na początek z palcem w dupie. A nie znam ludzi co pracują za mniej niż 2500 netto. I nie są to inżynierowie i bóg nie wiadomo kto. Przedstawiciele handlowi, pracownicy "szeregowi" firm. Ludzie pracują i spoko zarabiają.
                          Kim Wy jesteście? Określcie się na tym forum!

Pozdrawiam
                          • Gość: Pr Re: dziwne IP: *.lodz.mm.pl 02.07.09, 20:25
                            Panie ja znam inż i to nie po studiach tylko z doświadzczeniem i nie
                            we Wrocławiu ma 2000 netto pensji to dużo? a handlowcy żależy od
                            firmy bo mają i 6000 i 1500 też zależy jeszcze gdzie
                          • Gość: nie dziwne Re: dziwne IP: 94.72.127.* 02.07.09, 21:23
                            Można siąść i załamać ręce, można zakasać rękawy i działać. To od nas zależy co
                            zrobimy. ALe nie zawsze chęci i motywacja pomaga w zmianie.
                            A skoro tyle ludzi mówi(nie tylko na tym forum) to samo, to widocznie jest coś
                            na rzeczy.
                          • Gość: Tomson Praca jest, ale IP: *.metrolink.pl 02.07.09, 22:12
                            dla dwudziestolatków z 10-letnim doświadczeniem...
                            • Gość: gosc Re: Praca jest, ale IP: 94.72.127.* 02.07.09, 22:21
                              Praca była, jest i będzie... ale nie dla każdego.
                              • paktom Re: Praca jest, ale 02.07.09, 22:36
                                Gość portalu: gosc napisał(a):

> Praca była, jest i będzie... ale nie dla każdego.
                                Racja, tylko dla tzw. "krewnych i znajomych królika"...
                        • strikemaster Re: dziwne 03.07.09, 12:40
                          Rewolucja? Chyba nie wyjdzie (jeszcze nie, jak ludzie zgłodnieją jeszcze bardziej, to kto wie, gdzieś leży takie dno, poniżej którego nie da się już zejść).
                          BTW jak się leją głowy? Jeszcze takiego zjawiska nie widziałem. :)
                    • Gość: Tomson Re: dziwne IP: *.metrolink.pl 02.07.09, 22:06
                      riverisland napisał:

> Podziękujcie dziadkom i rodzicom za to, że zamiast dobrobytu woleli budować kom
                      > unizm... Z drugiej strony - na świecie jest ponad 100 krajów z listy ONZ gdzie
                      > żyje się gorzej niż w Polsce.
                      Za opluwanej przez fanatyków komuny do krajów gdzie żyło się gorzej niż w Polsce
                      zaliczały się m.in. Hiszpania czy Korea Południowa.
                    • strikemaster Re: dziwne 03.07.09, 12:39
                      Próbowali budować ten dobrobyt jak mogli, a że byliśmy pod wpływem wielkiego brata, inaczej się tego robić nie dało. Ja bym raczej dziękował złodziejom, którzy rozkradli w 1989 i 1990 roku wszystko to, co zostało wcześniej zbudowane.
                • strikemaster Re: dziwne 03.07.09, 12:37
                  Albo że nie zdemolowała biura i jej nie pogryzła. :)
          • strikemaster Re: Co sie k... porobilo 03.07.09, 12:36
            Haerowcy też muszą mieć jakąś rozrywkę. :(
      • Gość: abslowentzły Re: Co sie k... porobilo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 20:47
        niemożliwe, niemożliwe a jednak posłuchajta: kraj gdzie jest bardzo dużo
        surowców mineralanych, z dostępem do morza, wielu sąsiadów, kraj w większości
        niegórzysty, klimat przecie też łagodny, dużo dobrej ziemi, kraj gdzie jest
        skrzyżowanie Europy i Azji, gdzie wreszcie tylu ludzi wyuoczonych i
        wykształconych i co co ???? nie wiem ale chyba już nam niczego nie brakuje do
        dobrobytu a jednak prawie że najbiedniejsi w Unii, wniosek? albo my głupie
        gospodarze albo debile co nie szanują swojego ani sąsiada.
        • Gość: prostatucja Re: Co sie k... porobilo IP: *.pools.arcor-ip.net 04.07.09, 12:04
          Kraj zlupiony i lupiony przez czerwonych, brunatnych i podobnych.
          Nawet taki Bornholm zyje lepiej niz 40 milionow w kraju o duzych
          mozliwosciach i zasobach gospodarczych.
      • strikemaster Re: Co sie k... porobilo 03.07.09, 12:34
        Sami się k... na to zgadzamy. Nie ma w Polsce żadnej sensownej partii politycznej, na którą dało by się zagłosować po to, żeby przeprowadziła zmiany. Na zmianę tego stanu rzeczy przez PiS, PO, SLD, LPR, czy PSL bym nie liczył. Oni dzięki temu mają w swoich firmach tanią siłę roboczą, dlatego stają na głowie, żeby utrzymać wysokie bezrobocie i niskie płace.
        • Gość: ewa Re: Co sie k... porobilo IP: *.chello.pl 03.07.09, 12:49
          Praca we Wrocławiu może i jest, ale dla kolesi.
          Ja jakoś nie mogę jej dostać, a nie potrafię już zliczyć ile CV złożyłam.
          • grey-eye Re: Co sie k... porobilo 03.07.09, 15:16
            Nie zgadzam się. Pracy jest bardzo dużo i to nie tylko dla kolesi. Wystarczy looknąć na oferty praktyk i staży. Jest ich od zaje..nia. Przejrzyjcie strony Biur Karier uczelni wyższych, strony banków PKO, Eurobank, Lukas, firm marketingowych, wszędzie szukają ludzi do pracy. Etatów też jest sporo tylko, że trzeba mieć też spore umiejętności i doświadczenie. No niestety taki żywot ale rzeczywistość nagle nie stanie w miejscu, żeby wszystkim dogodzić. Trzeba walczyć i tyle
            Pozdrawiam
            • strikemaster Re: Co sie k... porobilo 03.07.09, 20:57
              > Nie zgadzam się. Pracy jest bardzo dużo i to nie tylko dla kolesi. Wystarczy lo
              > oknąć na oferty praktyk i staży.

Zapomniałeś dodać, że darmowych (z UP) lub półdarmowych, tylko dla świeżych absolwentów, i raczej nie dla dziewczyn tylko inżynierów budownictwa płci męskiej (przynajmniej tak mamy na Śląsku, może we Wrocławiu jest lepiej?).

> Przejrzyjcie strony Biu
              > r Karier uczelni wyższych,

Proponuję zacząć od Politechniki Śląskiej, tylko to chyba raczej na Forum Humorum. Jak byłem absolwentem to mieli tam kilka ofert dla akwizytorów, ofertę dla wróżki (powaga) i kilka dla opiekunek za granicę.

> Etatów też jest sporo tylko, że trzeba mi
              > eć też spore umiejętności i doświadczenie

Nie umiejętności, tylko papierkowe doświadczenie i najlepiej multum kontaktów w branży.

Walczyc oczywiście trzeba, bo innego wyjścia nie ma. Może jak na Zachodzie minie już główna fala kryzysu, czyli gdzieś pod koniec roku, warto wyjechać i popracować trochę za pieniądze a nie obietnicę lepszej przyszłości.
              • Gość: ewa Re: Co sie k... porobilo IP: *.chello.pl 04.07.09, 08:34
                Nie tylko na Śląsku tak macie-we Wrocławiu jest dokładnie tak samo. Ci co piszą
                inaczej, to osoby które mają wiedzę teoretyczną-na pewno nie szukają pracy!!!
                • carwszechrusi Tu nie chodzi o szukanie pracy! tylko o zarobki!!! 05.07.09, 22:48
                  Jak można wyżyć za 1200 zł. Nawet 2000 zł netto to mało.

Praca jest. Zawsze. Można być kurwą można być śmieciarzem praca jak praca.Problem w tym że niektórzy chcą czegoś więcej. A przy tym chcieliby NORMALNIE żyć.
                  • strikemaster Re: Tu nie chodzi o szukanie pracy! tylko o zarob 05.07.09, 22:50
                    Nawet śmieciarzem nie tak łatwo zostać, jak Ci się wydaje. A 2000zł na rękę dostają pracownicy z 10, 20 letnim doświadczeniem w danej branży.
                    • Gość: fds Re: Tu nie chodzi o szukanie pracy! tylko o zarob IP: *.chello.pl 05.07.09, 22:59
                      dupicie fleki lenie stosowane i tyle zawsze bedziecie na bezrobociu
                      śmieci systemu to wy!!!!
                      • strikemaster Re: Tu nie chodzi o szukanie pracy! tylko o zarob 05.07.09, 23:20
                        Odezwał się bezrobotny frustrat. :)
                        • Gość: fds Re: Tu nie chodzi o szukanie pracy! tylko o zarob IP: *.chello.pl 05.07.09, 23:26
                          bezrobotny frustrat biadoloił by dalej z wami dziady bez honoru .
                          weż swój tłusty tyłek strikemaster do roboty . ty mendo -tak o tobie
                          będą wkrótce mówić jak nie znajdziesz pracy!!!hahahahah menda
                          społeczna to ty!
                          • strikemaster Re: Tu nie chodzi o szukanie pracy! tylko o zarob 05.07.09, 23:35
                            Wizjoner czy wróżka? Nie wiem na jakiej podstawie uznałeś, ze nie mam pracy? Ale coż, twoje przekonania, nie będę wnikał, tylko po jaki ch... się wpieprzasz do tematu, w którym nie masz nic do poweidzenia?
                            • Gość: fds Re: Tu nie chodzi o szukanie pracy! tylko o zarob IP: *.chello.pl 05.07.09, 23:40
                              "Odezwał się bezrobotny frustrat. :) "

Wizjoner czy wróżka?
                              • strikemaster Re: Tu nie chodzi o szukanie pracy! tylko o zarob 05.07.09, 23:44
                                Zdolności psychologiczne. :)
      • Gość: Mue Co utrzymujesz cz. 1 IP: *.chello.pl 06.07.09, 02:18
        Sory koles, ale chyba nie wiesz w jakim kraju zyjesz.

W Polsce panstwo kradnie polowe zarobkow, na co to idzie? Zobaczmy (bedzie dlugie, dlatego podzielilam na punkty :
        1. ROLNICY,
        2. GORNICY,
        3. WOJSKOWI,
        4. RENCISCI,
        5. Fundusz alimentacyjny, becikowe, ubezpieczenia zdrowotne bezrobotnych bez prawa do zasilku
        6. Mieszkania komunalne

1. "ROLNICY":
        Wiesz ile osob w Polsce zyje na wsi? wiekszosc spoleczenstwa.
        A wiesz, ze rolnicy NIE PLACA PODATKU DOCHODOWEGO, SKLADEK NA LECZENIE a zamiast horrendalnych skladek na ZUS, placa 64zl KWARTALNIE KRUSu?
        Ilekroc czekasz na lekarza po x tygodni, pomysl ze jakis rolnik sie leczy za twoja kase w tym momencie, a ty czekac musisz.

2. "GORNICY":
        Jak zapewne zauwazyles, ludzie trzesa portkami o swoja prace za 1260zl brutto, a gornik po podstawowce uwaza ze NALEZY mu sie wiecej niz to 4 tys na lape za pare godzin stania z wiertarka pod ziemia w cieplym (a nie w deszczu i sniegu jak np robotnik drogowy), i smie strajkowac / terroryzowac PANSTWOWA spolke w ktorej pracuje (prywaciarz dawno by z tymi smordami zrobil porzadek). Slazaki chyba na innej planecie zyja, jak najszybciej trzeba ich z chmur zciagnac na ziemie (wywalajac calo to towarzycho na bruk, hipermarkety caly czas szukaja ludzi do mycia kibli, mysle ze sie tam ze swoimi "kwalifikacjami" nadadza, Choc z drugiej strony - hipermarket chyba wymaga UMYCIA SIE przed pojsciem do pracy)

Do tego, tych debili z poludnia co rok zalewa, a ubezpieczyć sie nie widza sensu - po co, skoro jakis prezydent czy inny premier odrazu przyleci pomoc zaskoczonym coroczna powodzia mieszkancom. Normalnie caly region osob uposledzonych intelektualnie i fizycznie (takiej brzydoty jak tam nigdzie nie doswiadczysz).

3. "WOJSKOWI":
        Czemu wojskowi maja prawo do wczesniejszej emerytury? czy zmeczyli sie tak podczas CWICZEN? Przeciez od 50 lat zadnej wojny nie bylo, wiec co, bycie potencjalnie pod telefonem nagradzamy wczesniejsza emerytura?!
        Przypominam ze w razie wojny KAZDEGO nie-kulawego czlowieka do wojska sila wciela.

4. "RENCISCI":
        Polska ma najwiekszy wpspoczynnik rencistow w Europie - normalnie jestesmy narodem kalek! ciekawe ze jak idzie sie po ulicy i patrzy po ludziach (zwlaszcza wystajacych po bramach z jabolem w reku) to jakos tych strasznych defektow uniemozliwjajacych prace nie widac.
        Najwyzszy czas kazdego renciste sprawdzic - niech i bedzie to przez pewien czas wiekszy koszt (badania lekarskie, opinie), ale to co zaoszczedzimy na wyludzaczach to nasze! Ci naprawde chorzy nie maja sie co obawiac - tylko chachmenty beda trzesc portkami.

5. "Fundusz alimentacyjny, becikowe, ubezpieczenia zdrowotne bezrobotnych bez prawa do zasilku" - piekny punkt, esencja Polskosci:

a) f. alimentacyjny - jakies kokosy na to nie ida, ale sam fakt istnienia tego tworu jest okropnie demoralizujacy - panstwo placi kase za cudze zobowiazania. Ciekawe ze tak chetnie juz innych zobowiazan na siebie nie bierze, np raty za kompa musialam sama splacac. Fundusz odbiera ludziom poczucie ponoszenia konsekwencji za swoje wlasne, swiadome, dzialania - dzieciaki w koncu z nieba nie spadaja. A jezeli sie nie ponosi konsekwencji za wlasne dzialania, to sie czlowiek nigdy nie nauczy robic tak zeby sobie nie szkodzic.
        Tatus nie placi? roboty przymusowe (odchwaszczanie miasta w kamizelce z wielkim zoltym napisem NIE PLACE NA WLASNE DZIECKO).
        Samotna mamusia nie ma za co karmic dzieciaka? bylo pomyslec zanim rozlozyla nogi, ale skoro juz mocno po fakcie, niech ciagnie kase od swoich rodzicow lub rodzicow tatusia (tez jest to konsekwencja wlasnego dzialania - zle wychowalas syna/corke? placisz na wnuczki).

b)Becikowe - kasa na przepicie, tylko pogratulowac LPRowi pomyslu!

c)Ubezpieczenie zdrowotne bezrobotnych bez prawa do zasilku - powinno byc max 6 miesiecy, a jak po tym czasie delikwent nie garnie sie do ZADNEJ roboty to czemu spoleczenstwo ma sie skladac na jego leczenie? Widac nie potrzebuje pracy zeby miec za co zyc, to i kasa na leczenie sie znajdzie.

6. "Mieszkania komunalne":
        Skad sie wogole wzial pomysl ze kazdemu panstwo ma dac mieszkanie, a im wiecej dzieciakow po pijaku narobi tym szybciej to mieszkanie dostanie?
        W Szczecinie na 20tys lokali komunalnych, 6 tys leni nie placi czynszu. MASAKRA!!! dostali mieszkanie za FRIKO i nawet tego smiesznie niskiego czynszu placic nie chca (a maja za co, przeciez wodke za cos pija). Normalny czlowiek musi wziasc kredyt (na 50 lub wiecej lat nawet!!) zeby miec wlasny ciasny kat, a jakies lenie dostaja za nic mieszkania w centrum.
        Kazdego nie placacego wiecej jak 6 mc lub demolujacego wlasnosc WSPOLNA powinno sie eksmitowac na bruk, lato czy zima, dzieciaty czy nie. Dzieciaki do domu dziecka trafiaja, rodzice pod most.
        Wiekszosc , postawiona przed takim stanem rzeczy (opieka zabiera dzieciaki, policja pilnuje wywalanie klamotow za okno) odrazu by sie naprostowala, a bramy przestaly by smierdziec moczem. A ci co by sie nie naprostowali , to widac lubia zyc pod mostem, jest to ich swiadomy wybor i nic nam do tego. Przypominam jak roszczeniowa postawe mieli ci ludzie ze budynku socjalnego który splonal w Kamieniu Pomorskim chyba, cos strasznego, pod most to chamstwo! Nic im się nie należy!!! Nie zdziwiłabym się gdyby wyszlo ze ta holota sama podpalila ten budynek. Amerykanie maja ladne okreslenie na ten typ ludzi - WHITE TRASH.
        Nie kazdy musi miec auto, nie kazdy musi miec mieszkanie.

• Gość: ze wsi Re: Co utrzymujesz cz. 1 IP: *.chello.pl 07.07.09, 00:29
          to że ktos mieszka na wsi nie oznacza od razu ze jest rolnikiem i utrzymuje sie z rolnictwa!!!!!!!!!!!
      • Gość: Mue Co utrzymujesz cz.2 IP: *.chello.pl 06.07.09, 02:20
        Dalsze punkty zasluguja na oddzielna numeracje, bo zajmuja sie juz nie tyle pasozytnictwem jednostek na spoleczenstwie, co chorym systemem opartym na jakims kompletnie absurdalnym zalozeniu ze kazdy musi miec za co jesc / musi byc leczony.

I) "Podatek dochodowy od osob fizycznych". - a wlasciwie to ze sa rozne progi tego podatku. Podatek powinien byc naliczany w rownej KWOCIE dla kazdego, nie zaleznie od zarobkow. Tylko tak jest sprawiedliwie - wszyscy placa tyle samo, na to samo g.... czyli na "dobre" drogi, oswiate, czy w koncu - na milosciwie nam panujacych.

II) "Opieka zdrowotna":
        To jest prawdziwy problem, bo opieka zdrowotna byla droga, jest droga i bedzie coraz drozsza. Do tego, skladka zdrowotna jest pobierana procentowo, wiec jedni za czekanie x tygodnia na lekarza placa inne pieniadze, niz inni czekajacy na tego samego lekarza, rowniez x tygodnia. A jeszcze inni (rolnicy) wogole do leczenia sie nie dorzucaja. Teraz placimy niewiadomo ile, niewiadomo za co, każdy inna kwote, niby na wszystko mozna liczyc ale jak przyjdzie co do czego to trzeba isc prywatnie.
        Co trzeba zmienic - przede wszystkim, w koncu, niech zrobia koszyk uslug medycznych naleznych z ubezpieczenia obowiazkowego , niech wprowadza możliwość placenia legalnie za zabiegi w szpitalach, i na Boga, niech oblicza ile powinien kazdy polak powyzej 26 r.z. placic (KWOTOWO) zeby moc sie leczyc zarowno na grype jak i na ew. raka (w ramach koszyka uslug naleznych, wszystko ponad oczywiscie z wlasnej kieszeni w 100proc).I taka SKLADKA KWOTOWA bylaby pobierana z pensji, w tej samej wysokosci dla kazdego, nie zaleznie czy zarabia sie 1000zl czy 100.000zl. I oczywiscie powinna byc mozliwosc wykupienia dodatkowego ubezpieczenia w prywatnej ubezpieczalni.
        Moze czesciowa odplatnosc za wizyty powinna byc wprowadzona? To dobrze robi na zapedy niektorych staruszkow lubujacych sie w odwiedzaniu lekarzy "zeby miec dodatkowa opinie medyczna". Moze skladka obowiazkowa powinna obejmowac jedynie leczenie w szpitalu, a grypy itp. powinno sie leczyc z wlasnej kieszeni? z pewnoscia kwota skladki bylaby w takim wypadku nizsza.
        No i w koncu niech obciaza rolnikow obowiązkiem placenia składki na leczenie!!
        Wiem ze starosc wiaze się z chorobami i ze dzisiejsi staruszkowie zyli za złodziejskiej komuny i nie mieli możliwości faktycznego zarabiania i odkladania pieniędzy na m.in. leczenie, dlatego skłaniałabym się ku rozwiązaniom typu – osoby urodzone przed np. 1950 r. maja finansowane leczenie na tych zasadach co sa dzis.

III) "Wczesniejsze emerytury" – niewypracowane, dla wybrańców oczywiście . Ja jestem zwolennikiem wczesnego przechodzenia na emeryture - jak ktos sobie odlozyl tyle kasy ze stac go zeby zyc dobrze 50 czy wiecej lat to pewnie, niech przejdzie na emeryture majac nawet 30 lat. Ja nikomu nie bronie. Ja tylko nie chce zeby na to szla kasa z mojej kieszeni. Bo narazie to wyglada tak ze ja będę tyrac do śmierci, a jakies cwoki ze slaska uważają ze 15 lat to max czas jaki można pracowac, a potem można wkładać lape do mojego portfela, BEZKARNIE.
        Wybor zawodu jest swiadoma decyzja, jezeli ktos marzy by babrac sie pod ziemia, wdychac pyl itp. to super, ale nie widze powodu dla ktorego ja bym miala placic za to??. Co gornicy czy inni hutnicy zrobili zeby NIE pracowac ciezko i w niebezpeicznych warunkach? przeciez obowiazku pracy pod ziemia nie ma. Z lapanki tez nie sa. To czemu ja ponosze konsekwencje za ich swiadomy wybor??

Różny wiek przechodzenia na emeryture dla kobiet i mezczyzn – źródło biedy na starosc dla kobiet. Ale zrównanie jest kwestia czasu, oczywiście nie odbedzie się to bez prostestow, bo „Jestem, zmeczona praca!! Należy mi się odpoczynek”. Jakby zmeczenie było jakimkolwiek wyznacznikiem tego czy ktos powinien isc na emeryture czy nie. Stac cie – idziesz na emeryture, nie stac? Nie idziesz (w dzisiejszym wydaniu powinno być, pracujesz do tych 65 lat jak faceci, bo dzisiejsza emerytura nie ma nic wspolnego z odlozonymi pieniędzmi na ten cel, jest wysokość jest czysto uznaniowa) . Proste jak konstrukcja cepa.

Minimnalna emerytura - jest to wielka niesprawiedliwość wobec osob które pracowaly cale zycie i dostaja kwote niewiele wyzsza od tej minimalnej – a minimalna dostaja osoby co odbębniły te marne pare lat wymagane , i odłożyły 1/10 tego co dostaja. Każdy powinien dostawac tyle ile odłożył – odłożyłeś 20 zl? Zyj teraz za 20zl. Ew. hipermarkety wciąż prowadza nabor.

Z emeryturami jest jeszcze ten wielki problem, ze za komuny wszystko było fikcja, ludzie udawali ze pracuja, panstwo udawalo ze placi. Pieniadze były nic nie wartymi papierkami, te składki odkladane na emerytury były tylko na papierze. I dzis na podstawie tej radosnej twórczości owczesnych rządzących wyliczane sa emerytury .
        Mamy do czynienia z wielkim mankiem emerytalnym, brak wplat za cale pokolenie. Nic nie było odkladane, nic nie pracowalo na lepsza starosc dzisiejszych staruszkow. Nie jest to wina tych ludzi , ze przyszlo im zyc w tamtych czasach. Ale powinna być jakas spoleczna świadomość, ze wszyscy utrzymujemy dzisiejszych emerytow, bo komuna okradla lub oszukala nas w każdym możliwym aspekcie zycia.
      • Gość: Mue Co utrzymujesz cz.3 IP: *.chello.pl 06.07.09, 02:40
        Wszyscy tutaj jakos spinaja sie na pracodawcow ze malo placa , ale nie wiem czy nie wiecie, ze pracodawca Matka Teresa z Kalkuty nie jest - po to ma firme i ryzykuje WLASNYM MAJATKIEM zeby miec z tego dobra kase, a nie zeby dopieszczac odbebniajacych swoja robote pracownikow. Mozna zakladac samemu firme, wystarczy pare papirkow pozalatwiac, nikt nie broni zakladania dzialanosci.

Nikt nie zmusi pracodawcy do placenia wiecej jak on uwaza ze sie nalezy - panstwo powinno cos zrobic by do reki pracownika szlo fizycznie wiecej kasy (poprzez zmniejszenie obciążeń typu ZUS , co można osiągnąć przez min rewizje rencistow, a także przez likwidacje becikowego, f. alimentacyjnego, pozbawiając zasilkow i zapomog osoby chronicznie unikające pracy i pijakow, egzekwując lepiej pobor naleznych podatkow + nalozenie pelnego opodatkowania na rolnikow, zrobienie porzadku z nieplacacymi za lokale komunalne, ucinając niepowaznie wysokie uposażenia poselskie, i zmniejszając ilość posłów o conajmiej polowe, a także ucinając inne źródełka kasy dla chachmentow, leni czy kretaczy) . Zwiekszanie placy minimalnej daje efekt odwrotny do zamierzonego – bo to zawsze skutkuje wyrzuceniem sporej grupy ludzi pracujacych poza kodeks pracy - trafiaja na umowy zlecenia/dzialalnosc, i inne, gdzie panoszy się totalna wolna amerykanka .

Podsumowujac: Polsce potrzeba liberalnego zamordyzmu - czlowieka ktory zelazna reka zrobil by porzadek ze slaskiem, z rolnikami, ucial zrodelka utrzymania dla calodziennych bramowych wystawaczy i roznej masci chachmentow. Ktory wprowadzilby podatek dochodowy dla osob fizycznych w rownej kwocie , ustalil koszyk naleznych uslug medycznych w ramach obowiazkowego ubezpieczenia, ustalil REALNA KWOTE (czyli taka ktora staryczlaby na to co sami ustalili w koszyku) skladki na leczenie i zrobil porzadek z sys emerytalnym i wczesniejszymi emeryturami.

Gdyby kwota podatku oraz skladki zdrowotnej bylaby rowna dla kazdego, a ZUSowe obciazenia zostaly zmniejszone, odrazu pojawilo by sie zdrowe zroznicowanie wynagrodzenia, i latwiej by bylo ustalic prostemu czlowiekowi/uczniowi/studentowi ile kto zarabia na lape, ile ewentualne dodatkowe dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne by kosztowalo, a co z tym idzie latwiej byloby mu podjac decyzje co mu sie bardziej oplaca - uczyc sie i zostac informatykiem np., czy isc dziobac pod ziemie po podstawowce. Bo odnosze wrazenie ze niektorym zwyczajnie brakuje wyobrazni i mysla ze jakos to bedzie - chrzanie szkole, jakos sie przebimbam do emerytury wykladajac towar na polki, lub podziobie 15 lat pod ziemia. Nikt im nie mowi ze na tej emeryturze to beda jesc chyba kore z drzew bo eldorado pt minimalna emerytura/wczesniejsza emerytura odchodza w przeszlosc (BOGU DZIEKI)
        • Gość: kiki Re: Co utrzymujesz cz.3 IP: 82.143.165.* 06.07.09, 15:48
          popieram.....tylko nie wierzę w takie zmiany
        • carwszechrusi Re: Co utrzymujesz cz.3 06.07.09, 23:56
          Możesz być pewien że po zmniejszenie kosztów pracy oszczędności zostałyby w kieszeni tzw. chlebodawcy PANA I WŁADCY. Posłuchaj Heni Bohniarz której z całego serca nienawidzę i gdybym tylko mógł się z nią zamknąć w jednym pomieszczeniu dysponując kijem wyjaśniłbym tej uciśniętej bidulce na czym polega prawdziwa bieda.

Henia od lat postuluje obniżenie kosztów pracy ale PO TO ŻEBY ULŻYĆ PRZEDSIĘBIORCOM a nie podwyższyć pensje pracownikom. Rozumiesz k... ULŻYĆ jak to ona mówi.

Pamiętaj że zysk tzw.przedsiębiorcy to nieopłacana część pracy pracownika. Przedsiębiorcom żyje sie nieźle, pracownikom gó...anie... wnioski wyciągnij sam
          • Gość: Doh! Re: Co utrzymujesz cz.3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.09, 04:59
            Taaa, szczegolnie tym samozatrudnionym przedsiebiorcom. ZUS jest ich pupilkiem,
            i vice versa. Sorry ale nie wiesz o czym mowisz..
      • mojekontolalala Re: Co sie k... porobilo 06.07.09, 10:38
        Gość portalu: Sumienie napisał(a):

święta racja, sam to wiele razy pisałem, ale ludzie są zaszczuci
        a powinni sie ruszyć i zrobić porządek z liberałami co kradną i oszukują
        nie może być tak, że człowiek sie stara, uczy, kończy studia, zna języki i
        oferuje mu sie mniej jak jego kolegom co stali z piwem pod blokiem, oni jako
        robotnicy fizyczni mają teraz 2000 a po studiach martwisz sie czy dostaniesz 1500
        ja po studiach dziennych, politechnika ze stypendium naukowym, musiałem iść do
        pracy za 850 podczas gdy po zawodówce moi "zimale" mieli wtedy min. 1500 jako
        "ciecie"
        pracodawcy sie boją tylko tych co nawalą ich śrubami i podpalą, dlatego płacą
        mniej tym "grzecznym"
        skoro ocenia sie że "cieć" warty jest 1500 to czemu np. specjalista 800 ?
        cieć nie zastąpi inzyniera czytającego dokumentacje po angielsku !
        ale z koleji iluś kolejnych absolwentów pocałuje w rękę za 800 jakby ten
        inżynier sie zbuntował i tu jest problem
        ludzie nie mają godności :/
        nie po to kończyłem studia, nie po to uczyłem się języków by nie mieć
        perspektywy na własne mieszkanie, założenie rodziny

nie mówie, że cieciowi należy obniżyć, bo on też musi żyć, ale generalnie coś w
        tym kraju trzeba zrobić by osoby wykształcone w końcu zarabiały więcej niż
        operator wózka widłowego w hurtowni, który ma nieraz 3000 netto
        ludzie w polsce niestety nie mają jaj by walczyć, a spokój jest dlatego, że
        najbardziej asertywne i agresywne grupy albo dostały by siedzieć cicho albo
        wyjechały
        • Gość: l_m Re: Co sie k... porobilo IP: 212.191.172.* 06.07.09, 18:04
          bo tzw. robotnik, sprzedawca, magazynier, usługodawca itp. cokolwiek
          wytwarza
          a tzw specjalista po lipnych studiach siedzi po 12-14 godzin
          dziennie, jak przysłowiowy czarnuch, w biurze za 1200 i sie podnieca
          tym, ze kiedyś czeka go podwyżka.
          bez honoru, bez ambicji , bez mózgu, bez zaintresowan, bez rodziny ,
          bez dzieci.
          swiat stoi na głowie. ale jak długo jeszcze?
          • Gość: absolwent zły Re: Co sie k... porobilo IP: *.retsat1.com.pl 06.07.09, 21:07
            dopóki nie zmieni się system umysłowy w tym kraju. Chcesz mieć pracownika po
            studiach? to płać. Tragedia, dziś cieć który jeździ na wózku widłowym zarabia
            x-krotność tego co mgr inż. przygotowujący mu robotę. Dlaczego? bo w mgr inż.
            można przebierać jak w używanych rzeczach z Anglii :) a cieci wóżkowych mało.
            • carwszechrusi Re: Co sie k... porobilo 06.07.09, 23:56
              Możesz być pewien że po zmniejszenie kosztów pracy oszczędności zostałyby w kieszeni tzw. chlebodawcy PANA I WŁADCY. Posłuchaj Heni Bohniarz której z całego serca nienawidzę i gdybym tylko mógł się z nią zamknąć w jednym pomieszczeniu dysponując kijem wyjaśniłbym tej uciśniętej bidulce na czym polega prawdziwa bieda.

Henia od lat postuluje obniżenie kosztów pracy ale PO TO ŻEBY ULŻYĆ PRZEDSIĘBIORCOM a nie podwyższyć pensje pracownikom. Rozumiesz k... ULŻYĆ jak to ona mówi.

Pamiętaj że zysk tzw.przedsiębiorcy to nieopłacana część pracy pracownika. Przedsiębiorcom żyje sie nieźle, pracownikom gó...anie... wnioski wyciągnij sam
      • Gość: Gonzo Re: Co sie k... porobilo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.09, 00:53
        Praca to przywilej.
        • carwszechrusi a tu macie biedę "władzy" 07.07.09, 14:21
          politbiuro.pl/politbiuro/1,97508,6796159,Dostana_75_000_zl__bo____nie_sa_juz_europoslami.html
      • Gość: Clark Kent Re: Co sie k... porobilo IP: *.rz.izeto.pl 07.07.09, 15:01
        Ja już mam dość szukania pracy, nie daje rady. Chcialem nawet zatrudnić się do pracy przy łopacie - "ale nie ma miejsc"!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka