Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Nauka? To się opłaca!

23.07.09, 08:24
    No to jak, UW czy PW? Ehh, gazeto...

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,94425,6693233,Naukowiec_nie_znaczy__biedny_frajer_.html
    Karol Kowalczuk z Grabowca jest dziś gwiazdą. Był w telewizji, lokalnych
    gazetach, portalach internetowych, jego nazwisko widnieje też w Wikipedii.
    Kilka miesięcy temu jego pomysł na leczące wzrok gogle wygrał konkurs programu
    stacji TVN "Kapitalny pomysł", a w nagrodę młody człowiek dostał 300 tys. na
    realizację swojego wynalazku.

Młody naukowiec eksperymentuje i zadziwia pomysłami od dawna. Dziś studiuje na
    wydziale mechatroniki Politechniki Warszawskiej. I pracuje nad wynalazkami -
    często w gronie doświadczonych i uznanych doktorantów i pracowników naukowych
    stołecznej uczelni.
    Obserwuj wątek
      • Gość: zork Nauka? To się opłaca? IP: *.iss.pl 23.07.09, 08:34
        Ta jasne.Może gdzie indziej ale w polsce to widzę tylko stagnację.
        Naukowcy pracujący za jakieś grosze bez motywacji do wysiłku, bo przecież i tak wszystkie ich starania zostaną udupione przez ślamazarną machinę buirokratyczną.

Zanim polski naukowiec zdoła coś wdrożyć to mija tyle czasu
        (miliony formalności, nikomu się nie śpieszy)
        że nawet chińczycy go wyprzedzą :(

W polskiej nauce nikt nie rozumie że "time is money" :(
        • zdzisiek_2 Re: Nauka? To się opłaca? 23.07.09, 09:44
          I bardzo dobrze. Naukowcy powinni się zajmować nauką a nie biznesem. Nie powinni
          się uganiać za zyskiem jak ci wstrętni kapitaliści. To dlatego USA upada bo tam
          wszyscy tylko za zyskiem patrzą - nie tak jak u nas ;-)
        • olias Re: Nauka? To się opłaca? 23.07.09, 13:58
          a ma co do wdrażania? orbitale elektronów? zachowanie żuka gnojnika w porze
          deszczowej?
          polski profesor nagabywany przez dziennikarkę dlaczego obcy tłuką forsę na
          "polskim" rzekomo blue-ray (w tamtym czasie akurat chyba sony ogłosił że zarobił
          2 mld $ na napędach blue ray do domowych kompów) odrzekł z wyższością - proszę
          pani, mnie takie trywialne rozwiązania nie interesują.
      • Gość: kuracjusz z Ciecho Nauka? To się opłaca! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 10:35
        oczekuję informacji o wynalazku naukowca z UMCS w Lublinie jakoby uzyskał
        syntetyczne paliwo do silników spalinowych na drodze syntezy z dwutlenkiem
        węgla.Może to nieprawdopodobne?
      • Gość: nakut Nauka? To się opłaca! IP: *.bzh.uni-heidelberg.de 23.07.09, 10:41
        firma MicroBioLab od kilkunastu miesięcy zajmuje się analizą występowania
        tzw. Legionelli, czyli pasożytów, które zasiedlają klimatyzację

Co to jest "tzw. Legionella" ?? To jest po prostu: Legionella! rodzaj
        bakterii! Jak rozumiem Legionell jest pasożytem klimatyzacji? Czyli
        klimatyzator jest jej gospodarzem, na którego szkodę ona działa? Czy ktoś te
        artykuły koryguje przed publikacją, czy autorka miała wolną rękę i dlatego
        pisze bzdury???
      • scoiattolo Nauka? To się opłaca! 23.07.09, 10:48
        Nauki bywają też humanistyczne, a te ciężko w biznes zamienić. A potencjalnych
        pracodawców czy zleceniodawców taki punkt w CV wręcz odstrasza. Jedyne, czego
        się doczekałam po doktoracie z historii to tekst "Pani CV przeraża" i rada,
        żebym sobie na przyszłość parę pozycji wykreśliła.
        • Gość: gruby Re: Nauka? To się opłaca! IP: 91.123.169.* 23.07.09, 11:06
          ciezko zamienic cos co nikomu nie jest do niczego niepotrzebne
          po doktoracie chyba powinnas to rozumiec
          • scoiattolo Re: Nauka? To się opłaca! 23.07.09, 12:02
            Zaprawdę powiadam Ci, drogi "Gruby", niczego się po moim doktoracie nie
            spodziewałam, ba, nie spodziewałam się nawet do niego przymierzać, ale tak jakoś
            wyszło. Zarabiam na życie w zupełnie inny sposób.
            Ale teksty z cyklu "nauka, to się opłaca" przyprawiają mnie o jedno wielkie
            HA.HA....HA.
            Jak ktoś tu słusznie zauważył, w takich tekstach chodzi o to, żeby było
            optymistycznie i pozytywistycznie.
            • Gość: mamba Re: Nauka? To się opłaca! IP: *.sileman.net.pl 24.07.09, 09:24
              W tym roku stałam się doktorem nauk chemicznych :) To sie podobno
              opłaca, tak? ha ha ha... Od 4 miesięcy poszukuję pracy i nic! Mogę
              zająć się przedstawicielstwem medycznym etc. Dałam się omamić 4 lata
              temu wizją świetnych perspektyw i teraz pokutuję... Kierunek
              Irlandia moi drodzy :) Pozdrawiam i nie polecam robienia doktoratu w
              trybie stacjonarnym w naszym kraju :) Jak już to najlepiej pracować
              i robić zaocznie dr.
        • xxxxxl13 Re: Nauka? To się opłaca! 23.07.09, 13:11
          To się nie opłaca!!! To wręcz szkodliwe!!!
          Pracowałam na Uniwersytecie Warszawskim (Wydz. Historyczny)na stanowisku
          technicznym. Skończyłam na swoim Wydziale studia magisterskie. Poza Uczelnią
          zrobiłam doktorat. Zaraz po obronie zasugerowano mi, bym się zwolniła (jeśli
          nie, to Oni mnie zwolnią). Zrobili to po 2 latach. Byłam za dobra, miałam za
          dużo odkryć historycznych i za dużo publikacji... Stanowiłam zagrożenie dla
          panującej na Wydz. Historycznym stagnacji, kolesiostwa, panoszenia się
          wszechwładnych tzw. dyrektorów, którzy w pracy preferowali młode dziewczyny i
          starych kolegów...
          NIE WARTO SIĘ UCZYĆ, przynajmniej w Polsce. Nie warto na UNIWERKU.
        • olias Re: Nauka? To się opłaca! 23.07.09, 14:03
          nauki humanistyczne w PL nie lepsze od ścisłych. Dobrze że "mamy" takiego
          Gordona Thimothy Asha, czy Normana Devisa.
          Bo jakoś polskich historyków przedstawiających Polskę przeciętnemu
          Europejczykowi ni chu-chu. Zgadza się czy może czegoś nie wiem?
          • wycofany Re: Nauka? To się opłaca! 23.07.09, 14:27
            Skoro nawet Polacy nie znają historii Polski, to kogo ona interesuje
            za granicą?
        • Gość: agat1978 Re: Nauka? To się opłaca! IP: *.pro-internet.pl 24.07.09, 14:59
          Ten artykuł głównie odnosi się do nauk ścisłych oraz powiedzmy przyrodniczych. Badania prowadzone w obrębie tych dziedzin są bliższe życia i z pewnością młodzi naukowcy mają większe szanse na swoją działalność gospodarczą i tzw. granty. Doktor nauk humanistycznych w moim przekonaniu ma mniej możliwości. Czasy, kiedy doktorant miał zagwarantowaną posadkę na uczelni już dawno odeszły w niepamięć. Podejrzewam, że połowa z tych, którzy zdecydowali się na doktoraty zaraz po studiach, nie powtórzyłaby tego błędu. Na początku mało kto zdaje sobie sprawę z uczelnianych realiów. Ja ma doktorat z literaturoznawstwa i jeszcze nie spotkał mnie żaden przykry komentarz. Pracuję w szkolnictwie i z doświadczenia wiem, że są dyrektorzy, którzy lubią mieć w swojej kadrze nauczyciela z doktoratem. Choć nie jest ich wielu. Nie zmienia to faktu, że swoje wykształcenie trzeba uzupełnić o doświadczenie dydaktyczne, czyli od podstaw, bez żadnych forów, przejść tzw. drogę awansu zawodowego, pokornie zaczynając od nauczyciela stażysty.

Sciattolo! Może pracodawcy chodziło o to, żeby odpowiednio zredagować cv, dostosować je do typu pracy, o którą się starasz? Wiadomo, że w cv do szkół trzeba wyeksponować doświadczenie dydaktyczne, na uczelnie naukowe. Jeśli starasz się o pracę w public relations to nikogo nie interesuje doświadczenie naukowe, ani dydaktyczne, tylko praca w branży.

Konkluzja postu jest taka, że w dzisiejszych czasach trzeba być wszechstronnym, a doktorat z humanistyki potraktować jako rodzaj hobby.
          • scoiattolo Re: Nauka? To się opłaca! 24.07.09, 22:38
            No to ja właśnie wszechstronna jestem :) Jak już wcześniej napisałam, doktorat
            mam z historii (i od razu uprzedzę zarzuty o niepropagowanie polskiej historii,
            bo doktorat robiłam z historii włoskiej ;), a wykształcenie magisterskie
            filologiczne. A że obecnie żyję z tłumaczeń, to w CV właściwie wszystko się
            przyda, bo można przecież trafić na tekst historyczny do tłumaczenia.
            O doktoratach nigdy nie miałam dobrego zdania, jeśli ktoś nie zamierza
            kontynuować kariery naukowej, licząc się przy okazji z wyrzeczeniami, to
            doktorat jest bezużyteczny. W moim przypadku jakoś tak wyszło jako produkt
            uboczny potrzeby stypendium we Włoszech, ale nigdy nie liczyłam na to, że się z
            tego coś wykluje.
            Dla "pocieszenia" we Włoszech sytuacja post-doc wygląda dokładnie tak samo, a
            może nawet gorzej, bo siła układów większa.
      • Gość: DEŻAWU Nauka? To się opłaca! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 11:18
        Jakbym to juz czytał? Za "komuny" od czasu do czasu pojawiały się
        tego typu artykuły - genialny młody, pomysł wart miliony, itp. A
        potem wracaliśmy do szarej rzeczywistości. Mechanizm działał miej
        więcej tak; "Wicie, rozumicie towarzysze, trzeba by cuś
        optymistycznego, nalejepi na odcinku nauki, bo to wicie-
        przespiecznie o nauce, nikomu w szkode nie wejdziem". Tak jest tow.
        sekretarzu już dzwonie do tow. naczelnego, itd...

"Gdyby nam tego kiedy zabrakło. E, nie zabraknie!!!"

A młodych naukowców jeżeli rzeczywiście są czegoś warci i tak wessie
        "biznes naukowy w USA".
        • olias Re: Nauka? To się opłaca! 23.07.09, 14:04
          znaczy ... wicie - rozumicie .. nadal rządzimy.
      • olias Nauka? To się opłaca! 23.07.09, 13:53
        " ... badania pokazują, że tylko co 16. osoba (6 proc.) na uczelniach zajmuje
        się komercyjnym wykorzystaniem wyników badań prowadzonych w ośrodkach
        akademickich."
        heh! namawiam do dociekliwości. proszę kontynuować badania. proszę badać ile
        tych prac kończy się prowadzeniem produkcji (czytaj sprzedaży produktu) PO
        rozliczeniu i zamknięciu tematu. Ważne - MUSI BYĆ PO TERMINIE ROZLICZENIA. to
        dopiero będzie radocha jak takie wyniki wylezą na światło słoneczne.
      • ichmordy Nauka ? To się w POlsce nie opłaca ! 23.07.09, 14:12
        W POlsce najbardziej opłaca się mieć układy i nic nie umieć.
        Przykładem jest Donald "Dyzma" Tusk który skończył wydział historyczny żeby przejść do historii POlski jako nieudacznik.
      • Gość: stan Nauka? To się opłaca! IP: *.tcd.ie 23.07.09, 14:12
        Zagadnienie jest bardzo skomplikowane.
        Na pewno wszelkiego rodzaju kontakty pomiedzy nauka i przemyslem nalezy
        chwalic i do nich zachecac, jak rowniez wszelkiego rodzaju komercyjne
        inicjatywy mlodych naukowcow.
        Natomiast na pewno nie mozna oceniac wartosci nauki wylacznie przez pryzmat
        jej uzytecznosci publicznej. Wiekszosc odkryc ktore zrewolucjonizowaly nauke
        czy w konsekwencji doprowadzily do powstania nowych technologii wykluwaly sie
        jako malo uzyteczne wyniki badan podstawowych.

• Gość: ada Re: Nauka? To się opłaca! IP: *.multimo.pl 23.07.09, 14:36
          pierdoły wasc mowisz :)
          wiekszosc rewolucyjnych wynalazkow powstawało wskutek uboczny prac nad innymi,
          KOMERCYJNYMI przedsiewzieciami.. czy to w laboratoriach BELLa, czy tez AT & T,
          czy tez IBMa, itp itd
      • wycofany Nauka? To się NIE!opłaca 23.07.09, 14:22
        Nauka? to się nie opłaca!
        jeden z wielu bezrobotnych po studiach.

----------------
      • Gość: Martyna Nauka? To się opłaca! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 08:29
        Niestety, artykuł nie przekłada się na nauki humanistyczne. Jeśli ktoś jest
        dobry w naukach ścisłych, to faktycznie może to przeobrazić w dochodowy
        interes, tylko musi się wykazać dobrym pomysłem i uporem. Dziennikarz, czy
        historyk niestety, nie ma już tak bujnych możliwości...
      • Gość: bb Nauka? To się opłaca! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 18:04
        Ten Migalski z PIS też „jest dziś gwiazdą. Był w telewizji, lokalnych gazetach, portalach internetowych...” Też umiał zaistnieć jako poseł-naukowiec. I za jakie pieniądze:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka