Dodaj do ulubionych

BRAWA DLA MIELECKIEJ POLICJI

18.07.07, 22:04
jakieś pół godziny temu przechodziłem przez tory,obok tzw. kładki, po
przejściu zatrzymuje mnie policjant i służbowym głosem pyta "czy wiem ,że nie
wolno przechodzić przez tory,nawet jak nie ma pociągu" na moją odpowiedź, że
nie chcę sobie połamać nóg na nieoświetlonej kładce, zareagował stwierdzeniem
o mandacie karnym i spisał moje dane.Dokonał "pouczenia" i puścił mnie
dalej.Nie byłem jedynym spisanym.Konkluzja:
-czy torów nie powinien pilnować SOK? policji płaci PKP?
-czy policja nie może się zajmować czymś poważniejszym?
-a jaka jest podstawa prawna zakazu przechodzenia przez tory? (jeśli jest będę
jej solennie przestrzegał)
-kto tam postawił policjantów?ich przełożony?może muszą się wykazać w
statystyce? jeśli to oni sami wpadli na ten pomysł to gratuluję policji
pracowników.
Może i trochę zgryźliwie ale staram się doszukać odrobiny logiki

Obserwuj wątek
    • szczurek923 Re: BRAWA DLA MIELECKIEJ POLICJI 18.07.07, 23:48
      Ile dostałeś?
    • pirek75 Re: BRAWA DLA MIELECKIEJ POLICJI 18.07.07, 23:59
      Masz rację, policja powinna zajmować się innymi sprawami.

A podstawa prawna to "Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 23 listopada 2004 r.w sprawie przepisów porządkowych obowiązujących na obszarze kolejowym, w pociągach i innych pojazdach kolejowych".

Fragment tego rozporządzenia:
      § 2. Na obszarze kolejowym zabrania się ponadto:
      1) wstępu i przebywania osób nieuprawnionych na torowiskach, nasypach, wiaduktach, mostach, w wykopach i w tunelach kolejowych;
      2) przechodzenia pod wagonami i między wagonami;
      3) przechodzenia i przejeżdżania przez tory w miejscach do tego niewyznaczonych;

Całość rozporządzenia: "Dziennik Ustaw z 2004 r. Nr 264 poz. 2637" np. tutaj www.abc.com.pl/serwis/du/2004/2637.htm

A zachowanie policjantów może tłumaczy ten upał :)
      • chlujek Re: tak trzymac 19.07.07, 02:41
        No i mamy kolejny przyklad polaka oportunisty,najlepiej i
        wszystkowiedzacego,slowem kapuscianego lba na dwoch nogach.A teraz gwoli
        przypomnienia:policja ma nie tylko prawo ale i obowizek ingerowac wszedzie tam
        gdzie jest lamane badz nieprzestrzegane prawo i to prawo w najbardziej szerokim
        pojeciu.Zatem jesli pisze "przejscie przez tory wzbronione " to znaczy ze nie
        wolno przez te tory przechodzic.Oczywiscie sa przypadki w ktorych zdrowy rozum
        podpowiada co robic albo nie.Szacunek dla prawa to podstawa praworzadnosci,ladu
        i porzadku.Warto o tym pamietac zanim pojawi sie kolejny pelen urazonych ambicji
        obywatelskich wpis swiadczacy o spolecznym niemowlectwie.
        • cypek0 Re: tak trzymac 19.07.07, 16:07
          pirek75 dzięki za podstawę prawną
          do chlujka: nie jestem wszystkowiedzący, dlatego zadaję pytania, nie neguję
          istoty przestrzegania prawa. Szukam tutaj akurat przypadków "w ktorych zdrowy
          rozum podpowiada co robic albo nie ". Co to są "ambicje obywatelskie"? W swoich
          krytycznych uwagach masz rację. Niestety kolejny raz i nie tylko w tym wątku,
          okazuje się,że jeżeli masz nawet rozsądne argumenty, to nie potrafisz się
          powstrzymać od gnojenia rozmówcy. "kapuściany łeb na dwóch nogach"? co to ma
          być? ile ty masz lat? Najpierw kopnij, potem wytłumacz? Masz pełne prawo do
          polemiki tylko po co te docinki? Czy docinki nie świadczą o "spolecznym
          niemowlectwie". (cytaty w wersji oryginalnej) Czekam na kolejną wymianę poglądów.
          • chlujek Re: tak trzymac 19.07.07, 20:51
            Cypek! Podobasz mi sie .Jestes okazem roztropnosci,trzezwego myslenia i
            opanowania.Przepraszam za zjadliwosc w poprzedniej mojej wypowiedzi.
            • cypek0 Re: tak trzymac 19.07.07, 21:36
              tak naprawdę to jestem szalony...ale się maskuję ;)
              a teraz to już spokojnie możemy , na luzie wręcz, dyskutować o wszelakich
              aspektach naszej "pięknej rzeczywistości"
              • niemotka Re: tak trzymac 20.07.07, 03:29
                nie maskuj sie, badz soba to taka rzadka dzis cecha .dzis wiekszosc kogos albo
                cos udaje a potem ma zal do calego swiata ze jest albo samotny albo nikt go nie
                rozumie.
                • cypek0 Re: ? 20.07.07, 17:40
                  nieudawacze też lekko nie mają;)
            • ata1979 Re: tak trzymac 01.08.07, 10:27
              Aż się zachłysnęłam!!! BARDZO lubię ludzi, którzy potrafią się przyznać do
              błędu, tudzież przeprosić. To szlachetna cecha, której dzisiaj często brakuje
              (zwłaszcza u mężczyzn - i nie jest to objaw feminizmu z mojej strony, jedynie
              wniosek z wnikliwych obserwacji). Szacuneczek panie chlujek.
    • kum_um Re: BRAWA DLA MIELECKIEJ POLICJI 23.07.07, 16:27
      Ja mam propozycję dla policjantów. W niedalekim sąsiedztwie torów, od strony
      osiedla Borek, na rogu przy chodniku stoi kosz na śmieci. Przynajmniej 3 razy w
      tygodniu koszt staje się obiektem napaści. Przeważnie w dni weekendowe.
      Proponuję zaczaić się gdzieś np. z lornetką i obserwować.

Wybaczcie to ironizowanie, ale tak na poważnie to zastanawiam się nad jakąś
      akcją/inicjatywą obrony mieleckich koszy na śmieci. Znacie jakieś kosze, które
      trzeba by było wziąć pod ochronę?
      • cypek0 Re: BRAWA DLA MIELECKIEJ POLICJI 23.07.07, 17:13
        czuję jakąś prywatę;), wszystkie kosze od dworca aż do Bajana! to co się przy
        nich dzieje po sobocie to koszmar. Do każdego kosza jeden policjant!
    • davasarman TAK TRZYMAĆ x 100 25.07.07, 23:30
      Zaglądam po dłuższej przerwie na forum mojego pierwszego miasta, a tu:

" chlujek 19.07.07, 20:51

Cypek! Podobasz mi sie .Jestes okazem roztropnosci,trzezwego myslenia i
      opanowania.Przepraszam za zjadliwosc w poprzedniej mojej wypowiedzi."

No proszę, forumowicz PRZEPRASZA
      • nina_love Re: TAK TRZYMAĆ x 100 26.07.07, 01:42
        Jak dysputa toczy się na temat a nie "ad personam" to można się nawzajem szanować.
      • r.ketrzynski Re: TAK TRZYMAĆ x 100 26.07.07, 09:49
        davasarman napisał:

> Zaglądam po dłuższej przerwie na forum mojego pierwszego miasta, a tu:
        >
        > " chlujek 19.07.07, 20:51
        >
        >
        > Cypek! Podobasz mi sie .Jestes okazem roztropnosci,trzezwego myslenia i
        > opanowania.Przepraszam za zjadliwosc w poprzedniej mojej wypowiedzi."
        >
        > No proszę, forumowicz PRZEPRASZA

ja wyczułem w tej wypowiedzi (w przeprosinach) dużo sarkazmu :)
        • cypek0 Re: TAK TRZYMAĆ x 100+1 26.07.07, 14:37
          ktoś pisze o mnie,że jestem "okazem roztropności,trzeźwego myślenia i
          opanowania" toż to miód na me serce.Nawet potencjalny sarkazm (o który
          oczywiście chlujka nie podejrzewam) tego nie zmieni ;).Jestem za tym żeby nie
          wypisywać rzeczy pod wpływem emocji,dlatego "przyznaję rację:" , "przepraszam" itp.
          I ostatnia sprawa.Szanujmy naszą policję i przestańmy ją traktować jak wroga
          publicznego nr.1 lub jako milicję 2.To są ludzie już z naszego (mojego)
          pokolenia, a że czasami popełniają błędy..my jesteśmy od tego żeby im je wytykać
          i oczekiwać poprawy. Mam nadzieję,że było roztropnie i trzeźwo i z opanowaniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka