pstan25 21.02.03, 19:39 republika.pl/piotr_stanislaw/map.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ramon1977 Re: RRP 21.02.03, 22:39 Świetna ta mapka. Dokładnie o coś takiego chodzi, z tym że regiony te powinny mieć całkowitą autonomię. Do wspólnej kasy powinny oddawać tylko pieniądze na obronność i politykę zagraniczną, z tym że same też by ją mogły prowadzić. Jednak w tym momencie jest to raczej utopia. Już słyszę ten krzyk o utracie rangi i tym podobnych pierdołach. Ludzie muszą zrozumieć, że to nie urzędnicy tworzą PKB. Odpowiedz Link Zgłoś
sditeop Re: RRP 22.02.03, 20:42 Podaje za "Polityką" "Poseł Gabriel Janowski działa ostatnio w terenie. Niedawno we Wrocławiu wspierał strajkujące pielęgniarki. „Jestem tu, mimo że jestem posłem nie z tej ziemi – podkreślał. – Jesteście przykładem ofiar systemu, jaki sobie zafundowaliśmy. To samorządność rozkłada Polskę. Wszystko przez sejmiki!”. Gabriela Janowskiego nie traktuje poważnie (ani jego lpr-owców, któzy mają podobny pogląd na zwiększanie samodzielności regionów) Przeraża natomiast to, jak ludziom można wcisnąć każdy kit, oraz stale rosnąca liczba "sympatyków" Janowskiemu podobnych ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: RRP. OK IP: *.acn.pl 22.02.03, 22:00 Pomysł dobry. Może tylko nieco za dużo małych województw - np. Koszalin i Słupsk? Odpowiedz Link Zgłoś
sditeop Re: RRP. OK 22.02.03, 23:04 Powiem inaczej - - mi rzuca się w oczy kontrast - wielkie mazowieckie z Warszawą i Łodzią, przy szeregu maluczkich - np. podlaskiem z Siedlcami (Siedlce są wielkości Ostrowa) te granice są jeszcze do dopracowania Warszawa taj w ogóle powinna być samodzielną jednostką, jeśli nie o randze regionu to chociaż województwa. I fajnie, ze na mapce jest miejsce dla Ostrowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
sditeop Re: RRP. OK 02.03.03, 13:04 i mamy ... Początkowo Płock, ale teraz także Radom planują utworzenie włsnego województwa na terenach obecnego województwa mazowieckiego lub jego części - Warszawa ma zostać samodzielnym województwem ... Odpowiedz Link Zgłoś
ramon1977 Re: RRP 24.02.03, 22:04 W moim rozumieniu na tej mapie region=województwo. Natomiast zaznaczone są miejscowości, mające duże znaczenie dla danego obszaru. Zresztą jeżeli powstaną kiedyś takie regiony to nie będzie miało znaczenia, gdzie jest stolica regionu. Może być ona nawet przechodnia. Stworzenie czegoś podobnego ma sens wtedy gdy wszystkie kompetencje (i kasa) przekazane zostaną na dół do gmin. Region powinien mieć możliwość stworzenia własnej polityki fiskalnej. W takim układzie szanse Wielkopolski są bardzo duże moim zdaniem. Odpadają nam np problemy z górnictwem, hutnictwem, stoczniami, wielkopolscy rolnicy też najgorzej sobie nie radzą itp. Stwarza to duże możliwości, szkoda że jest to daleka przyszłość albo tylko pobożne życzenie. Odpowiedz Link Zgłoś