Dodaj do ulubionych

KALISZ ma wlasna monete!

01.12.06, 23:25
Od grudnia mozna kupic w urzedach pocztowych monete kaliska.Nareszcie!
Obserwuj wątek
    • plisak Re: KALISZ ma wlasna monete! 01.12.06, 23:39
      Mam się cieszyć?
      • lindaaa Re: KALISZ ma wlasna monete! 02.12.06, 00:05
        Nie, wystarczy, że Narcyz cieszy się za nas wszystkich ;)
        A swoją drogą - najwyższy czas na monetę najstarszego miasta.
        • plisak Re: KALISZ ma wlasna monete! 02.12.06, 09:31
          Przecież z tym najstarszym miastem to totalna lipa, taka bajka dla dorosłych.
          Każdy zawodowy historyk to wie. Piszę Ci to szeptem, bo ja tez lubię bajki.
          Świat bez bajek byłby światem bez uśmiechu :)))
          • wielkopolskawschodnia Re: KALISZ ma wlasna monete! 02.12.06, 10:03
            No oczywiście! To taka bujda wymyślona przez Gieysztora, Labudę, Dąbrowskiego,
            a teraz propagowana przez bajkopisarza nazwiskiem Buko...

Ps. Lindaaa, skąd u was w mieście tylu debili?
            • lindaaa Re: KALISZ ma wlasna monete! 02.12.06, 11:40
              Może z Kalisz przyjechali.
            • plisak Re: KALISZ ma wlasna monete! 02.12.06, 13:27
              Czemu się denerwujesz ww. Napisałem wyraznie że bajki lubię. Z tego co piszesz
              wynika jasno, że entuzjastów tego gatunku literackiego nie brakuje także wśród
              historyków. Moim zdaniem to tylko dobrze świadczy o historykach. Szczególnie o
              tych którzy potrafią nie tylko bajki czytać ale i je generować lub wzbogacać o
              nowe pomysły i warianty, wzbogacając tym samym skarbnicę narodowej kultury.
              Zdaje się że nazywa sie to siencefictions. Pani Chantal10 prosze mnie
              ewentualnie poprawić, bez dotykania....... ;)))
          • intermasterkalisz Re: KALISZ ma wlasna monete! 02.12.06, 14:18
            Jak dotąd nie ma dowodów na to, że któreś z polskich miast jest starsze od Kalisza.
            • plisak Re: KALISZ ma wlasna monete! 02.12.06, 15:24
              intermasterkalisz napisał:

> Jak dotąd nie ma dowodów na to, że któreś z polskich miast jest starsze od
              Kalisza.

A gdyby nawet by tali dowód albo nawet 10 dowodów, czy to by coś zmieniło? Nie
              sądzę................. Ja jestem raczej globalistą i uniwersalistą. Rzym i
              wieie wiele innych miast, legitymująsie takimi dowodami. Zapemniam Cię że ani
              mój szacunek dla Kalisza ani moje uwieibienie dla czcigodnej Pani Chantal10 nie
              doznały z tego powodu najmniejszego uszczerbku. Trudno mi jest nadążyć za
              tokiem Twego sposobu myślenia................ A wogóle to ponad meskie,
              przedkładam ZDECYDOWANIE damskie towarzystwo. Może właśnie dlatego że one myślą
              rzeczowo, czyli niziutko, niziutko, bliziutko ziemi więcnadązam, albo
              przynajmniej mi się zdaje. .............. Czy też będziesz żądał tłumacza mego
              tekstu. Biegłą w wielu i trudnych językach jest wspomniana tu wyżej p.Chantal10
              moja asystentka na tym forum, zdaje sie.
              • intermasterkalisz Re: KALISZ ma wlasna monete! 02.12.06, 16:24
                Jak zwykle masz coś głupiego do powiedzenia. Ale przecież na forum może wejść każdy.
                • plisak Re: KALISZ ma wlasna monete! 02.12.06, 16:36
                  oceniam to tak samo.
              • narcyz19 Re: KALISZ ma wlasna monete! 05.12.06, 19:03
                buahahaaha odpowiednia odpowiedz do glupiego tesktu.Jeszcze raz sie potwierdza
                ze ostrowoak najpier plecie bzdury a poytem niczym nie potrafi tego poprzec.
          • kaliszanin2 Ta się nazywa mit założycielski MIASTA 03.12.06, 21:37
            plisak napisał:

> Przecież z tym najstarszym miastem to totalna lipa, taka bajka dla dorosłych.
            > (...)

Wiesz, z tym Romulusem i Remusem to też nieprawda, w dodatku NA PEWNO.
            • plisak Re: Ta się nazywa mit założycielski MIASTA 03.12.06, 21:59
              Nie rozumiem o co ci chodzi.Pisałem już dwukrotnie , że bajki uwielbiam. Czy
              to coś złego. Twój materializm nie najlepiej ci służy. Wystrzegaj się
              ponuractwa :)
          • narcyz19 Re: KALISZ ma wlasna monete! 05.12.06, 19:01
            Przepraszam bardzo ale na jakiej podstawie twierdzisz ze to nei prawda?
            Nieprawda bo jakis ostrwiak majacy kompleksy tak mowi?PRZEPRASZAM ALE JA WIERZE
            BARDZIEJ DOWODOM A NIE TWOIM FOBIOM.Prosze podaj mi naukowe zrodla ktore to
            potwierdezaja.Oczywisnie nie jakies bzdurne pisemka ostrowskie czy poznansk9ie
            nei majace zadnego poparcia w swiecie nauki.
            • plisak Re: KALISZ ma wlasna monete! 05.12.06, 20:30
              Przemiły kaliski narcyzie19. Nie rozsmieszaj mnie bo mam wrazliwe łaskotki.
              Czy ktokolwiek poza tobą wpadł by na pomysł aby żądać uzasadnienia albo
              obalenia bajki o sierotce Marysi cz Czewrwonym Kapturku?Opamiętaj się. Zresztą
              pisałem już wiele razy, to bardzo dobrze że te wszystkie bajki istnieją. I
              niech powstają nowe jeszcz i jeszcz i jeszcze.... np. o głupim plisie i mądrym
              narcyzie.
              • narcyz19 Re: KALISZ ma wlasna monete! 08.12.06, 16:22
                No i jak zwykle jakis glupol ostrowski rzuci jakimis bzdurami a jak sie zazada
                dowodow na to co mowi to juz wody w usta nabiera i zupelnie o czym innym.Bajka
                to wy sobie wymyslacie ostrowiaczki o wielkosci tej waszej wiochy
                • plisak Re: KALISZ ma wlasna monete! 08.12.06, 16:39
                  Spoko narcyz19, zachowaj formę. Sam piszesz prawdę, a prawda jest właśnie w
                  bajkach przedewszystkim. Teraz znalaześ cię jak ten mieszczanin który nie
                  wiedział ze mówi prozą. :))) Ściskam grabulę.
          • rafal813 Re: KALISZ ma wlasna monete! 08.12.06, 13:02
            plisak napisał:

> Przecież z tym najstarszym miastem to totalna lipa, taka bajka dla dorosłych.
            > Każdy zawodowy historyk to wie. Piszę Ci to szeptem, bo ja tez lubię bajki.
            > Świat bez bajek byłby światem bez uśmiechu :)))

Przeczytaj sobie prof. Buko i trochę współczesnej archeologii. Poznaniacy
            powiedzą wszytko złego na Kalisz, byle tylko, żeby oni byli górą, a my dla nich
            prowincją. Rafal813
            • plisak Re: KALISZ ma wlasna monete! 08.12.06, 15:45
              Rafale, napisałem wyrażnie że lubię bajki. Bo ze wszystkich gatunków
              literackich tu znajduję najwięcej uniwersalnej prawdy o świecie w tym o
              ludziach. Dlaczego więc odsyłasz mnie do książki z innego gatunku. Czy to aby
              nie science fikcion? Dziękuję ale nie skorzystam.
      • kaliszanin2 Re: KALISZ ma wlasna monete! 03.12.06, 21:33
        plisak napisał:

> Mam się cieszyć?
        >
        Cieszyć to byś się mógł kiedyś, gdybyś teraz parę takich monet kupił. Monety
        okolicznościowe zwykle nabierają wartości z upływem lat.
        • plisak Re: KALISZ ma wlasna monete! 03.12.06, 21:52
          Naprawdę jesteś materialistą !?
          • kaliszanin2 Re: KALISZ ma wlasna monete! 03.12.06, 21:55
            Ja tylko nie sądzę, żebyś mógł się cieszyć z tych monet z innego powodu.
            • plisak Re: KALISZ ma wlasna monete! 03.12.06, 22:21
              Te przedmioty rzeczywoiście są poza moim pożądaniem. Zwiedzałem wrocławskie
              muzeum numizmatyczne ale nie przypominam sobie abym odczuwał chęć posiadania
              któregokolwiek z eksponatów. Ta rozmowa jest dla mnie absolutnie nie zrozumiała
              i pusta ................ Być może ta moneta ma jakieś walory plastyczne albo
              może jest plastycznym kiczem. Jestmoże banalna bąź oryginalna. Pięciokątna lub
              trójkątna. Zainteresowan nią dykutanci nie powiedzieli na tentemat ani słowa.
              Kompletnie puste głowy, rozgorączkowane jak się okazuje tym że moneta w
              przyszlości nabierze (być może!) wartości. Musze powtórzyć, nie toleruję
              męskiego towarzystwa i zdegustowany spadam z tematu moneta na zawsze.Idę
              sprawdzić czy damy aby się nie nudzą.
    • realista-ostrow Kaliski szowinizm realizujcie na forum KALISZ 02.12.06, 10:24
      Chyba takie jest, więc radze tam realizowac swoje prowincjonalne fobie, obsesje
      i kompleksy.
      • kalamata99 Re: Kaliski szowinizm realizujcie na forum KALISZ 02.12.06, 14:18
        Po prostu narcyz dzieli sie z sasiadami z Ostrowa swoja radoscia. Mam nadzieje, ze cieszysz sie z nami, aczkolwiek Twoje posty sa na ogol dosyc dolujace sugerujace ze moze wlasciwszy bylby nick "pesymista-ostrow".
        • plisak Re: Kaliski szowinizm realizujcie na forum KALISZ 02.12.06, 15:10
          kalamata99 napisał: > dzieli sie z sasiadami z Ostrowa swoja radoscia.

Tak, szczerze się cieszę narcyza19 i Waszą kaliszan radoścą.A monetą nie bo
          niby dlaczego? Już wzystko rozumem.

> Twoje posty sa na ogol dosyc dolujace

Jeśli dobrze rozumiem dajesz mi do zrozumienia, że mam dobre predyspozycje do
          bycia grabarzem i mogę liczyć na posadę w Kalisz. O swoich talentach wiem bo
          mam ich naprawdę niewiele. Pracy, zajęcia ani nawet fuchy w tym momencie nie
          szukam. Lindaaa coś wspominała, no ale ona jest bez moich predyzpozycji a tym
          bardziej talentów.Wyraźnie nam sie byznesowo nie składa niwe składa. Szkoda.
          Nicków i dziewczyn mam już tyle że mi się mylą więc nie będę mnożył bytów ponad
          przyzwoitość. Pozdrawiam weekendowo. Gdzie się dziś bawisz i co pijesz?
      • narcyz19 Re: Kaliski szowinizm realizujcie na forum KALISZ 05.12.06, 18:58
        A co tak ci zal dupe scisnal ze taki ostrowek kaliski napewno nie bedzie mial
        monety wlasnej?Nono i kto tu ma kompleksy
        • realista-ostrow Głupiś "narcyz" jak but. I dzieciak w dotatku. 05.12.06, 20:16
          No comment.
          • narcyz19 Re: Głupiś "narcyz" jak but. I dzieciak w dotatku 08.12.06, 16:20
            Nie ja tylko prawde pisze a ta dla was jest niestety bolesna
    • intermasterkalisz Re: KALISZ ma wlasna monete! 07.12.06, 19:51
      Ja muszę się pochwalić że mam już 10 takich monet :) Tylko szkoda mi ich
      wydawać, a mieć zamrożone 20 zeta i to przed świętami - ciężka sprawa ;/ :D
      • chantal10 Re: KALISZ ma wlasna monete! 07.12.06, 19:53
        Też mam kilka okolicznosciowych 2 - złotówek;)
        nie wydam ich za cholerę;) Zbyt ładne są i moze kiedyś będę zbierać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka