Dodaj do ulubionych

PO upokarza Trzaskowskiego

23.09.25, 11:50
to co się stało na radzie miasta Warszawy to kopniak dla Trzaskowskiego.
Wszyscy mówią, że to robota Kierwy Bobasa.
Być może, ale TVN24 twierdzi, że Bobas dostał zielone światło od Tuska na wykończenie Bążura.
A gruby Kalisz z Kwaśniewskim mówili, że Tusk jest rudy i mściwy, i teraz mści się za przegrane wybory prezydenckie, i jak zwykle, oczyszcza PO z ewentualnych konkurentów.
Ciekawe kiedy przyjdzie czas na wyczyszczenie Sikorskiego właśnie.
Obserwuj wątek
    • sverir Re: PO upokarza Trzaskowskiego 23.09.25, 12:35
      Nie bardzo rozumiem, dlaczego lokalne wydarzenia mają być przedmiotem ogólnokrajowej debaty. Co kogo - poza Tobą może - obchodzi co się dzieje na sesji rady miasta, nawet stołecznego? Ma to jakieś przełożenie na przykład na Podkarpacie?
      • perla.roztocza Re: PO upokarza Trzaskowskiego 23.09.25, 12:42
        sverir napisał:

> Nie bardzo rozumiem, dlaczego lokalne wydarzenia mają być przedmiotem ogólnokra
        > jowej debaty. Co kogo - poza Tobą może - obchodzi co się dzieje na sesji rady m
        > iasta, nawet stołecznego? Ma to jakieś przełożenie na przykład na Podkarpacie?

no ma przełożenie na cały kraj to co się dzieje w wiodącej partii rządzącej właśnie.
        • sverir Re: PO upokarza Trzaskowskiego 23.09.25, 15:01
          "no ma przełożenie na cały kraj to co się dzieje w wiodącej partii rządzącej właśnie"

Jakie przełożenie na kraj ma to, że Kierwiński coś tam coś tam Trzaskowskiemu w radzie miejskiej w Warszawie? Moim zdaniem większe przełożenie ma to, że Jaros coś tam coś tam Granowskiej we Wrocławiu, ale - kurde - chyba zgubiłem moment, w którym było to szeroko komentowane?
      • storima Re: PO upokarza Trzaskowskiego 23.09.25, 13:15
        sverir napisał:

> Nie bardzo rozumiem, dlaczego lokalne wydarzenia mają być przedmiotem ogólnokra
        > jowej debaty.

Są tu tacy jak przykładowo Sverir, czy Negativum, którzy często piszą tu o Wrocławiu.
        I dobrze.

Nie zauważyłem, aby ktokolwiek kwestionował zasadność tych publikacji.
        • sverir Re: PO upokarza Trzaskowskiego 23.09.25, 14:53
          "Nie zauważyłem, aby ktokolwiek kwestionował zasadność tych publikacji"

Dzięki Bogu nie jesteś najbystrzejszym obserwatorem w takim razie, gdyż ponieważ wielokrotnie nam zwracano uwagę, że kogo ma tutaj obchodzić Wrocław i lokalne problemy:)
          • storima Re: PO upokarza Trzaskowskiego 23.09.25, 15:55
            sverir napisał:

> "Nie zauważyłem, aby ktokolwiek kwestionował zasadność tych publikacji"
            >
            > Dzięki Bogu nie jesteś najbystrzejszym obserwatorem w takim razie, gdyż poniewa
            > ż wielokrotnie nam zwracano uwagę, że kogo ma tutaj obchodzić Wrocław i lokalne
            > problemy:)
            >
            >

Chciałem delikatnie zasugerować, że:

Severir zarzuca innym to co często samemu czyni.

PS
            Powtórzę. Ciekawe wątki na temat Wrocławia.

Bo kraj to jest kraj.

Im go więcej tym ciekawiej.
            • storima Re: PO upokarza Trzaskowskiego 23.09.25, 16:18
              Korekta:
              Sverir.

Przepraszam.
            • sverir Re: PO upokarza Trzaskowskiego 23.09.25, 17:03
              " Severir zarzuca innym to co często samemu czyni. "

Wiem, co kolega chciał delikatnie zasugerować, a ja delikatnie zasugerowałem, że skoro mi się zwraca uwagę, to ja też mogę. Chyba mogę, bo teraz to nie wiem. Mogę następnym razem powołać się na rozmowę z kolegą Storimą?:)
              • storima Re: PO upokarza Trzaskowskiego 23.09.25, 18:14
                sverir napisał:

> " Sverir zarzuca innym to co często samemu czyni. "
                >
                > Wiem, co kolega chciał delikatnie zasugerować, a ja delikatnie zasugerowałem, ż
                > e skoro mi się zwraca uwagę, to ja też mogę. Chyba mogę, bo teraz to nie wiem.
                > Mogę następnym razem powołać się na rozmowę z kolegą Storimą?:)
                >

Jak najbardziej.
                Tyle, że zwróciłem uwagę dyskretnie nie chcąc drążyć tematu i oberwało mi się że jestem kiepskim obserwatorem.

Niemniej istotą mojej wypowiedzi jest to samo co „ilość cukru w cukrze” („Poszukiwany, poszukiwana” 1972) dobrze służy.
                Tak i:
                im więcej „kraju w kraju”. Tym ciekawiej.

Czyli położyłem nacisk na pozytywy:
                Interesujące dyskusje dwóch fantastycznie usposobionych miłośników, znawców i entuzjastów Wrocławia kolegów Sverir i Negativum :)))
                • negativum Re: PO upokarza Trzaskowskiego 23.09.25, 18:37
                  storima napisał:

> Niemniej istotą mojej wypowiedzi jest to samo co „ilość cukru w cukrze” („Poszu
                  > kiwany, poszukiwana” 1972) dobrze służy.
                  > Tak i:
                  > im więcej „kraju w kraju”. Tym ciekawiej.

Ilość cukru w cukrze jest zmienna w zależności od wilgotności powietrza. To nie było tak trywialne.

> Czyli położyłem nacisk na pozytywy:
                  > Interesujące dyskusje dwóch fantastycznie usposobionych miłośników, znawców i
                  > entuzjastów Wrocławia kolegów Sverir i Negativum :)))

Z Wrocławiem jest związany od urodzenia. Wychowałem się na gruzach. Czuję to miasto. Podobnie jak inni. Weźmy remont Rogowskiej w ramach TAT. Budowlańcy wylali asfalt i musieli go zdzierać na własny koszt i lać na nowo. Mieszkańcy nie popuścili fuszerki. Nie wypowiadam się na temat Olsztyna, bo go nie znam. Jak ktoś zna Olsztyn, to z chęcią się zapoznam z jego opinią.
                  • storima Re: PO upokarza Trzaskowskiego 23.09.25, 18:53
                    negativum napisał:

>
                    >
                    > Ilość cukru w cukrze jest zmienna w zależności od wilgotności powietrza. To nie
                    > było tak trywialne.

Ilość kraju w kraju jest równie zmienna w zależności od kreatywnego przewiewu jaki wprowadzają na forum pasjonaci Polski w najszerszym znaczeniu tego słowa.

> Z Wrocławiem jest związany od urodzenia. Wychowałem się na gruzach. Czuję to mi
                    > asto. Podobnie jak inni. Weźmy remont Rogowskiej w ramach TAT. Budowlańcy wylal
                    > i asfalt i musieli go zdzierać na własny koszt i lać na nowo. Mieszkańcy nie po
                    > puścili fuszerki. Nie wypowiadam się na temat Olsztyna, bo go nie znam. Jak kto
                    > ś zna Olsztyn, to z chęcią się zapoznam z jego opinią.
                    >
                    >

Podobnie kolega Sverir.

Niestety brak tu tak interesujących dyskusji pasjonatów małej Polski.

Jednym obok Was był Jureek, mieszkaniec, wielbiciel i znawca Śląska.
                    • negativum Re: PO upokarza Trzaskowskiego 23.09.25, 19:26
                      storima napisał:

> Podobnie kolega Sverir.
                      >
                      > Niestety brak tu tak interesujących dyskusji pasjonatów małej Polski.
                      >
                      > Jednym obok Was był Jureek, mieszkaniec, wielbiciel i znawca Śląska.

Po piękne jest małe.
                      Dziś wracałem pociągiem, kupiłem sobie piwo w barze dworcowym i słuchałem jak kobieta zapowiada. Koło 4 zapowiedzi na minutę. Wrocławski Dworzec Główny ma tylko 12 torów. I tak przez 8 godzin. Nie ma praktycznie już możliwości przewozowych. Mój pociąg podstawiony czekał 2 minuty i fru. Dlatego potrzebny jest Świebodzki, a potem Gądów. O 15:15 odjeżdżają co najmniej 3 pociągi. Wrocław Główny ma 7 tras wylotowych na zachód i 4 na wschód. I koniec. W jednej minucie. Nie ma gdzie wybudować 7 peronu. To dworzec z połowy 19 wieku. I tak dobrze, że daje jeszcze radę.

Jeśli ktoś jedzie z zachodu, a kończy podróż we Wrocławiu, Świebodzki się do tego nadaje jak najbardziej, choć mieszkańcy lądują na dworcu nieprzelotowym, to tylko 800 m od Rynku. Dalej rozwiezie ich MPK. Są po temu warunki. Na Świebodzki jest robione rozgałęzienie na północ, z Mikołajowa.
                      Hamburg Altona też jest nie przelotowa.
                      Doliczyć do tego w dalszym planie Brochów. Dalej MPK od wschodu.
          • negativum Re: PO upokarza Trzaskowskiego 24.09.25, 17:09
            sverir napisał:

> "Nie zauważyłem, aby ktokolwiek kwestionował zasadność tych publikacji"
            >
            > Dzięki Bogu nie jesteś najbystrzejszym obserwatorem w takim razie, gdyż poniewa
            > ż wielokrotnie nam zwracano uwagę, że kogo ma tutaj obchodzić Wrocław i lokalne
            > problemy:)

x.com/JanMolskiIII/status/1970802734551937452
        • negativum Re: PO upokarza Trzaskowskiego 23.09.25, 16:36
          storima napisał:

> sverir napisał:
          >
          > > Nie bardzo rozumiem, dlaczego lokalne wydarzenia mają być przedmiotem ogó
          > lnokra
          > > jowej debaty.
          >
          >
          > Są tu tacy jak przykładowo Sverir, czy Negativum, którzy często piszą tu o Wroc
          > ławiu.
          > I dobrze.
          >
          > Nie zauważyłem, aby ktokolwiek kwestionował zasadność tych publikacji.

Jak Sutryk jeździł po Słodowej motorem to to krytykowałem. Sam wyłączył Wyspę z ruchu kołowego. Ale się dotarł i dobrze rządzi miastem, jakieś SOS stara się go odwołać. Mnie np. cieszy, że w 8 minut jestem z centrum w domu. Wszystko na kartę miejską. Sutryk z KD tworzy kolej aglomeracyjną. Nie z każdej miejscowości dojedziesz do KD, często opłaca się dojechać na rogatki Wrocławia. Tam zostawiasz auto na P&R i korzystasz z komunikacji zbiorowej. Dawniej te parkingi były zamknięte szlabanami, Sutryk zmądrzał są otwarte. Okazało się, że ludzie ich nie zatłoczyli w straszny sposób, są WOLNE miejsca.
      • negativum Re: PO upokarza Trzaskowskiego 23.09.25, 16:08
        sverir napisał:

> jowej debaty. Co kogo - poza Tobą może - obchodzi co się dzieje na sesji rady m
        > iasta, nawet stołecznego? Ma to jakieś przełożenie na przykład na Podkarpacie?

Dwugodzinny prezydent Polski jest tematem ogólnie krajowym.
      • boggi_dan Re: PO upokarza Trzaskowskiego 23.09.25, 17:50
        sverir napisał:

>
        Jak masz problem to forum krajowe. Zresztą ludzie z każdej opcji politycznej. To o czym byś tu gadał.
        • negativum Re: PO upokarza Trzaskowskiego 23.09.25, 18:01
          boggi_dan napisał:

> sverir napisał:
          >
          > > Nie bardzo rozumiem, dlaczego lokalne wydarzenia mają być przedmiotem ogó
          > lnokra
          > > jowej debaty. Co kogo - poza Tobą może - obchodzi co się dzieje na sesji
          > rady m
          > > iasta, nawet stołecznego? Ma to jakieś przełożenie na przykład na Podkarp
          > acie?
          > >
          > Jak masz problem to forum krajowe. Zresztą ludzie z każdej opcji politycznej. T
          > o o czym byś tu gadał.

O Prezydencie. Także tym 2 godzinnym.
    • j-k nie daje wiary Twoim spekulacjom. 23.09.25, 15:16
      perla.roztocza napisał(a):
      > A gruby Kalisz z Kwaśniewskim mówili, że Tusk jest rudy i mściwy, i teraz mści
      > się za przegrane wybory prezydenckie, i jak zwykle, oczyszcza PO z ewentualnych
      > konkurentów.

Nie daje wiary Twoim spekulacjom, ze Tusk chce usunac Trzaskowskiego.

Trzaskowski Tuskowi nie zagraza - nie ma zdolnosci przywodczych i do szefiowania PO raczej nie aspiruje.

Co innego Kierwinski - ten moze byc zagrozeniem dla Tuska i Tusk byc moze chetnie by go wykopal ze scislych struktur partii... kierujac jego ambicje na rzady w Warszawie...
      • sverir Re: nie daje wiary Twoim spekulacjom. 23.09.25, 17:10
        " Trzaskowski Tuskowi nie zagraza - nie ma zdolnosci przywodczych i do szefiowania PO raczej nie aspiruje."

A się tu mylisz, w kwestii zagrożeń i aspirowania, bo zdolności to inna sprawa, choć...

Otóż Trzaskowski od pewnego czasu buduje swoje własne zaplecze, własnych akolitów - wójtów, burmistrzów i prezydentów, ogólnie samorządowców. I bardzo dobrze sobie z tym radzi, bo na dziś praktycznie cała UMP to wierni wyznawcy Trzaskowskiego. Nawet jeśli na ten moment to za mało, by rzucić wyzwanie Tuskowi, ale wciąż dość, żeby nie wypaść z obiegu i budować pozycję lidera.
        • j-k nie wykluczam 23.09.25, 19:04
          sverir napisał:

> Otóż Trzaskowski od pewnego czasu buduje swoje własne zaplecze, własnych akolit
          > ów - wójtów, burmistrzów i prezydentów, ogólnie samorządowców. I bardzo dobrze
          > sobie z tym radzi, bo na dziś praktycznie cała UMP to wierni wyznawcy Trzaskows
          > kiego. Nawet jeśli na ten moment to za mało, by rzucić wyzwanie Tuskowi, ale wc
          > iąż dość, żeby nie wypaść z obiegu i budować pozycję lidera.

Nie wykluczam takiej opcji.
          ale uwazam, ze za dwa lata TUsk bedzie mial zwyczajnie dosc bycia u Wladzy.

zatem Trzaskos - ma czas na budowanie swojego obozu.

mialem na mysli to, ze Trzaskowski nie jest zagrozeniem dla Tuska - TERAZ
          i wszelkie zawirowania wokol niego - to nie robota Tuska..
    • boggi_dan Re: PO upokarza Trzaskowskiego 23.09.25, 15:48
      Nieodpowiedzialny rząd, nieodpowiedzialnych wyborców.
      Niestety, ale jeszcze mamy sędziów, którzy są nieodpowiedzialną kastą.
      • j-k spokojnie, jak na wojnie... 23.09.25, 15:59
        boggi_dan napisał:
        > Niestety, ale jeszcze mamy sędziów, którzy są nieodpowiedzialną kastą.

sa jak najbardziej odpowiedzialną kastą...

- zaciekle broniaca swojego statusu i zakresu wladzy przed politykami z obu formacji POPiS-u.
        • boggi_dan Re: spokojnie, jak na wojnie... 23.09.25, 21:29
          Trzaskowski mógł wziąć władzę jak miał okazję. Teraz podzieli los Piskorskiego i Schetyny. Może jakoś przeczeka na swojej funkcji a potem się zobaczy. Ta sytuacja pokazuje, że Polacy wybrali właściwego kandydata na prezydenta.
          • negativum Re: spokojnie, jak na wojnie... 23.09.25, 21:44
            boggi_dan napisał:

> Trzaskowski mógł wziąć władzę jak miał okazję. Teraz podzieli los Piskorskiego
            > i Schetyny. Może jakoś przeczeka na swojej funkcji a potem się zobaczy. Ta sytu
            > acja pokazuje, że Polacy wybrali właściwego kandydata na prezydenta.

Być może Sutryk zorganizuje swoją partię, skąd jego prześladowania. Sępolno było atrakcyjnym osiedlem 30 lat temu. Teraz to tylko zabytek z ogrzewaniem na junkers. Moja chałupa bez problemu jest warta 1.2 mln. Ogrzewanie sieciowe, a nie na junkers. Kuchnia na gaz. Chałupy ocieplone. W zimie praktycznie nie trzeba grzać. Zarzucanie mu, że kupił przedwojenną ruderę jest bez sensu. Same koszty ogrzewania gazowego go zeżrą za kilka lat. Przy tej polityce klimatycznej.
            • negativum cd. 23.09.25, 22:06
              negativum napisał:

Tam nie ma nawet porządnego placu zabaw dla dzieci. Jedyny jaki istnie jest przy szkole 45. Dawnym obozie koncentracyjnym dla kobiet.

Mieszkania wielkopłytowe przeważają obecnie nad Sępolnem. Pod domem mam dwa place zabaw + ćwiczepnik dla emerytów. W promieniu 500 m Polo, Biedronka, Lidl, Społem. W promieniu 300 m SP na 6000 dzieci, druga szkoła integracyjna, 2 licea. Do parku gdzie mogę siedzieć przy ognisku mam 800 m. Do lodowiska i toru na rolki 600 m. Do lotniska 4 km. Do autostrady 2 km, do stacji kolejowej 600 m, do MPK 100 m. Do kościoła 400 m. Wszędzie ścieżki rowerowe. Mnóstwo miejsc parkingowych. Wszystko zalesione. Problem z Pocztą Polską. Tylko jedna na 50 000 mieszkańców. Do basenu mam 500 metrów. Do placyku, targu 150 m.
              Ma Sępolnie nie ma nic poza paroma Żabkami. Już lepszy jest Biskupin.
              • sverir Re: cd. 24.09.25, 07:56
                "Mieszkania wielkopłytowe przeważają obecnie nad Sępolnem."

Unoszą się w chmurach?:)
                • negativum Re: cd. 24.09.25, 08:16
                  sverir napisał:

> "Mieszkania wielkopłytowe przeważają obecnie nad Sępolnem."
                  >
                  > Unoszą się w chmurach?:)

W 1925 roku Mickiewicza, kiedyś Adolf Hitler Straße (po dojściu Adolfa do władzy) wyglądała tak
                  https://www.wroclaw.pl/cdn-cgi/image/w=840,f=avif/beta2/files/news/515761/1925-Mickiewicza_41-45_87472_Fotopolska-Eu.jpg

Wiele się tam nie zmieniło. Brak ciepła systemowego. Domy o fatalnej izolacji cieplnej na XXI wiek.
                  To nie jest żaden luksus. Grzano po prostu w piecach opalanych węglem, czy drewnem. Teraz mają tam gaz do ogrzewania i CO. Jak na 100 lat istnienia osiedla postęp niesamowity.
                  • negativum Re: cd. 24.09.25, 08:48
                    negativum napisał:

> sverir napisał:
                    >
                    > > "Mieszkania wielkopłytowe przeważają obecnie nad Sępolnem."
                    > >
                    > > Unoszą się w chmurach?:)
                    >
                    > W 1925 roku Mickiewicza, kiedyś Adolf Hitler Straße (po dojściu Adolfa do władz
                    > y) wyglądała tak
                    > https://www.wroclaw.pl/cdn-cgi/image/w=840,f=avif/beta2/files/news/515761
> /1925-Mickiewicza_41-45_87472_Fotopolska-Eu.jpg
                    >
                    > Wiele się tam nie zmieniło. Brak ciepła systemowego. Domy o fatalnej izolacji c
                    > ieplnej na XXI wiek.
                    > To nie jest żaden luksus. Grzano po prostu w piecach opalanych węglem, czy drew
                    > nem. Teraz mają tam gaz do ogrzewania i CO. Jak na 100 lat istnienia osiedla po
                    > stęp niesamowity.

Tu masz Mickiewicza stan na XXI wiek. Domy obrosły tylko grzymami
                    fotopolska.eu/411633,foto.html
                  • sverir Re: cd. 24.09.25, 13:22
                    Dobra, dobra, a gdzie masz na Sępolnie wielką płytę?
                    • negativum Re: cd. 24.09.25, 14:46
                      sverir napisał:

> Dobra, dobra, a gdzie masz na Sępolnie wielką płytę?
                      >
                      Nie ma tam, ale obecnie to nie żadna cudowna dzielnica. A ludziom się wmawia Sutryk kupił za 1.6 mln mieszkanie w luksusowej dzielnicy.
                      Wielkiej płyty jest trochę na Biskupinie.

Wadą Sępolna jest to, że musisz tam mieć samochód. 13 nawet tam nie dojeżdża, bo pętla za mała. Zresztą przy pętli jest słupek graniczny. Koniec Wrocławia. Z 1901`roku. Z czeskim lwem.
                • negativum Re: cd. 24.09.25, 12:13
                  sverir napisał:

> "Mieszkania wielkopłytowe przeważają obecnie nad Sępolnem."
                  >
                  > Unoszą się w chmurach?:)

Ano :)
                  Sutryk może pociągnie CO na Sępolno. W końcu to do siebie. Pytanie tylko, czy się zgodzi konserwator zabytków. W końcu to osiedle do zabytek w kształcie niemieckiego godła. Z kościołem jako fallusem.

https://polandonair.com/wp-content/uploads/2023/08/sepolno-z-lotu-ptaka-3-600x400.jpg

Gdzie obóz koncentracyjny stanowi jego głowę…
    • laina.haase to ostrzeżenie dla Trzaskowskiego 24.09.25, 08:35
      perla.roztocza napisał(a):

> to co się stało na radzie miasta Warszawy to kopniak dla Trzaskowskiego.
      > Wszyscy mówią, że to robota Kierwy Bobasa.
      > Być może, ale TVN24 twierdzi, że Bobas dostał zielone światło od Tuska na wykoń
      > czenie Bążura.
      > A gruby Kalisz z Kwaśniewskim mówili, że Tusk jest rudy i mściwy, i teraz mści
      > się za przegrane wybory prezydenckie, i jak zwykle, oczyszcza PO z ewentualnych
      > konkurentów.
      > Ciekawe kiedy przyjdzie czas na wyczyszczenie Sikorskiego właśnie.
      To sygnał od tej mafii dla Trzaska.
      Mafia włoska opisana przez Mario Puzo dostarczała uciętą głowę konia.
      Każda mafia ma swoje zwyczaje i znaki komunikacyjne.
      Widać marzyło mu się nowe ugrupowanie.
      • negativum Re: to ostrzeżenie dla Trzaskowskiego 24.09.25, 15:00
        laina.haase napisała:

> To sygnał od tej mafii dla Trzaska.
        > Mafia włoska opisana przez Mario Puzo dostarczała uciętą głowę konia.
        > Każda mafia ma swoje zwyczaje i znaki komunikacyjne.
        > Widać marzyło mu się nowe ugrupowanie.

Wrocławianie się nie szczypią. Wyrzucają przez okno.
        Defenestracja wrocławska AD 1418 18 lipca. Burmistrza ścięto.

https://miejscawewroclawiu.pl/wp-content/uploads/2021/07/defenestracja-wroclawska.jpg

Potem się zaczęło. KrK już nigdy nie odzyskał potęgi.
        www.youtube.com/shorts/GUNMwApwr2U
    • boggi_dan Re: PO upokarza Trzaskowskiego 25.09.25, 10:37
      Trzaskowski jest takim pierdołą, że w konkursie na największego pierdołę zajął by drugie miejsce.
      Dlaczego drugie?
      Bo taka z niego pierdoła.
      W związku z tym był on zawsze bezpiecznym kandydatem. Miły, ładny, mówi językami, jest leniwy, posłuszny i nigdy nie zagrozi liderowi.
      Niestety przegrał nie w porę i to go może kosztować dalszą karierę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka